man na een reconstructieve haartransplantatie

Haartransplantatie feiten

Wil je meer weten over haartransplantatie feiten en fabels?  De cosmetische en medische industrie hebben diverse behandelingen ontwikkeld om haaruitval te behandelen en op te lossen. Een van de meest populaire cosmetische behandelingen is een haartransplantatie. Haaruitval is zowel voor mannen als vrouwen vaak pijnlijk en het kan van invloed zijn op je uitstraling en zelfvertrouwen. Er zijn veel haartransplantatie feiten en fabels die de ingreep zowel succesvol als mysterieus maken. 

haartransplantatie feiten

Haartransplantatie feit of fabel: Haartransplantatie alleen voor mannen

Eén van de grootste haartransplantatie fabels is het feit dat de ingreep alleen bij mannen toegepast zou kunnen worden. Aangezien erfelijke kaalheid nu eenmaal meer voorkomt bij mannen dan bij vrouwen, gaan mensen ervan uit dat de ingreep uitsluitend iets is voor mannen. In werkelijkheid kunnen mannen en vrouwen allebei te maken krijgen met Alopecia androgenetica. Het verschil daarbij is het patroon waarin het haar uitvalt. Beide seksen kunnen op een bepaald moment een haartransplantatie laten toepassen. Feit is dat mannen vaak op jongere leeftijd de ingreep ondergaan dan vrouwen. De doelstelling van de ingreep is bij mannen en vrouwen gelijk, al kan de toegepaste techniek enigszins verschillen. Vrouwen kiezen in de regel vaker voor een haarsparende haartransplantatie, waarbij niet al het haar geschoren hoeft te worden.

 

Haartransplantatie vrouwen

Succesvolle ingreep ongeacht de leeftijd

Een van de bekendste haartransplantatie feiten is dat de ingreep blijvende resultaten biedt. Dat neemt echter niet weg dat mannen die op relatief jonge leeftijd, voor het 25e levensjaar, een haartransplantatie ondergaan in de toekomst vaak wel nog een aanvullende ingreep nodig hebben. Het is onmogelijk om te voorspellen hoe het haarverlies zich in de toekomst voltrekt. Eventueel wordt geadviseerd om in overleg met een haartransplantatie specialist een haargroeimiddel zoals Finasteride of Minoxidil te gebruiken, waarmee verder haarverlies tot een minimum wordt beperkt. Zolang je gezond bent, kun je de ingreep ook op latere leeftijd toe laten passen.

Direct zichtbaar resultaat

De waarheid is dat je niet direct resultaat mag verwachten. Het getransplanteerde haar valt meestal binnen drie weken na de ingreep uit. De haarzakjes stoppen niet met groeien en na een aantal maanden wordt nieuwe haargroei zichtbaar. Feit is wel dat je veel geduld moet hebben, alvorens het eindresultaat beoordeeld kan worden. Gemiddeld gaan hier 9 tot 12 maanden overheen. De mooiste resultaten worden bereikt met donorhaar dat afkomstig is van achter- en zijkanten van het hoofd, de zogenaamde haarkrans. Een enkele keer wordt ook ander lichaamshaar getransplanteerd. Het nadeel hiervan kan zijn dat onder meer baard- en/of borsthaar zowel een andere structuur als andere kenmerken hebben dan haren uit de haarkrans. Deze haren worden uitsluitend gebruikt om meer haarzakjes te kunnen transplanteren.

https://www.youtube.com/watch?v=gDJhcKLjMoM

Haartransplantaties in het buitenland zijn goedkoper

Bij het vergelijken van haartransplantatie mogelijkheden en kosten, zie je dat in het buitenland vaak lagere tarieven geboden worden dan in Nederland. Verdiep je goed in de inhoud van de behandeling in relatie met de prijs, dan zie je dat de ingreep weliswaar goedkoop wordt aangeboden, maar dat er vaak bijkomende kosten zijn. Zo heb je te maken met reis- en verblijfkosten. Reis je per vliegtuig, dan moet je in de regel wat langer ter plaatse verblijven, omdat er niet altijd dezelfde dag een retourvlucht plaatsvindt. Moet je bovendien ook voor het consult en controles naar de kliniek, dan ben je nog meer kwijt aan reiskosten.

Wil je een objectieve vergelijking maken?
Tel dan ook de bijkomende kosten bij het behandeltarief op. Vaak is een haartransplantatie in Nederland niet of nauwelijks duurder. Feit is wel dat je na een haartransplantatie bij een Nederlandse haarkliniek na afloop van de ingreep direct naar huis mag en in je eigen omgeving kan herstellen. Heb je last van bijwerkingen of complicaties, dan kun je in Nederland direct bij de specialist terecht, terwijl je na een haartransplantatie in het buitenland af moet wachten hoe de nazorg is geregeld en wat de eventuele bijkomende kosten zijn.

Donorhaar van een familielid gebruiken

Hoe nobel of lief het idee ook is, haartransplantaties worden uitsluitend met je eigen donorhaar gedaan. Het is niet mogelijk om gebruik te maken van een andere (haar)donor, ook niet als het bloedverwanten betreft. Juist het gebruik van lichaamseigen materiaal maakt de kans op afstoting uiterst klein. Wanneer er gewerkt zou worden met vreemd donormateriaal, dan zou je daarvoor zware immuunonderdrukkende medicatie voor moeten gebruiken. De ingreep is dan te vergelijken met orgaandonatie. Ook in de toekomst is het onwaarschijnlijk dat vreemd donormateriaal voor een haartransplantatie gebruikt zal worden.

Haartransplantaties zijn kostbaar

Het valt niet te ontkennen dat een haartransplantatie een behoorlijk prijskaartje heeft. Ondanks de effectiviteit van de ingreep zijn de bestaande vergoedingsmogelijkheden zeer beperkt. Medische indicaties worden uitsluitend gegeven aan mensen die als gevolg van een ongeluk of brandwonden het haar zijn verloren. Zonder vergoeding ben je dus zelf verantwoordelijk voor de kosten. In Nederland kost een haartransplantatie meestal tussen de € 3.300 en € 9.400. Niet iedereen heeft dit bedrag vrij beschikbaar. Feit is wel dat een toenemend aantal kredietmaatschappijen speciale leningen en/of kredieten aanbiedt voor cosmetische behandelingen. Je kunt een aanvraag voor een krediet indienen, waarbij je inzage verleent in je financiële en persoonlijke gegevens. Wordt de aanvraag toegewezen, dan betaal je het geleende bedrag in maandelijkse termijnen af. De lening wordt aangemeld bij het BKR en dat kan van invloed zijn op je kredietwaardigheid.

 

Haartransplantatie feiten – FAQ

Een haartransplantatie traject duurt in totaal ongeveer 12 maanden. Na de ingreep valt het getransplanteerde haar uit. Nieuwe haargroei zie je binnen 3 tot 4 maanden na de haartransplantatie. De volledige resultaten van de transplantatie zullen na een jaar zichtbaar zijn. In de meeste gevallen gaat een haartransplantatie een leven lang mee.

Artsen adviseren om de ingreep niet voor het 25e jaar te doen. De meeste mannen kiezen tussen hun 30e en 50e voor een haartransplantatie. Vrouwen ondergaan de ingreep doorgaans op latere leeftijd, vanaf de menopauze. Zolang je gezond bent kan de haartransplantatie plaatsvinden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ruim 80% tot 95% van de mensen die voor de ingreep kiezen achteraf tevreden zijn met de bereikte resultaten.

Nee, artsen werken met plaatselijke verdovingen zodat je geen pijn voelt. Omdat de ingreep 6 tot 9 uur duurt, kan een geïrriteerd gevoel ontstaan. Eventuele napijn is tijdelijk en afhankelijk van de manier waarop je pijn ervaart. Je kunt een pijnstiller nemen om de napijn tegen te gaan.

Niet elke vorm van haaruitval kan met een haartransplantatie opgelost worden. Ben je veel haren verloren, dan kan de ingreep mogelijk niet plaatsvinden. De kosten voor de ingreep zijn wellicht het grootste nadeel. Het ontbreken van vergoedingsmogelijkheden zorgt ervoor dat je zelf de kosten betaalt. De lange behandelduur van 6 tot 9 uur en het lange wachten op resultaten zijn eveneens nadelig.

Het is de enige oplossing bij erfelijke kaalheid die nieuwe haargroei op kale plekken creëert. Je hebt levenslang plezier van een haartransplantatie. De verfijnde techniek heeft natuurlijke resultaten en is geschikt voor mannen en vrouwen.

Afhankelijk van de techniek die je kiest, is millimeteren niet altijd nodig. Vrouwen kiezen vaak voor een haarsparende haartransplantatie. Dit houdt in dat een reep van het donorgebied geschoren wordt. Na afloop van de operatie vallen de andere haren over het korte gedeelte heen. Overleg de mogelijkheden met de arts.

In sommige gevallen wordt ander lichaamshaar gebruikt. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld een baard- of wenkbrauwtransplantatie of als er sprake is van brandwonden. Een arts bespreekt dit tijdens een consult.

Vanaf 2 à 3 dagen na de operatie kun je de grafts voorzichtig met je vingertoppen aanraken. Voorkom dat je met je nagels over de grafts en/of de hoofdhuid krabt. Gebruik de eerste week geen stylingproducten. Overleg met de arts wat er wordt geadviseerd. Leef de nazorg goed na.

Een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op het succespercentage is transpireren. Zweten direct na de ingreep wordt afgeraden. Zweten kan de huidporiën verstoppen, waardoor de hoofdhuid onvoldoende lucht heeft en haaruitval mogelijk is.

 

Informatie over haartransplantatie feiten en fabels

De meest actuele informatie over een haartransplantatie op maat krijg je, door jezelf te laten adviseren door haarwerk specialisten zelf. Online informatie kan zeker bijdragen aan de beeldvorming, maar geeft soms een vertekend beeld waarbij haartransplantatie feiten en fabels elkaar tegenspreken. Niet iedereen is geschikt voor een haarimplantatie. Tijdens een adviesgesprek bekijkt een haartransplantatie specialist je hoofdhuid, het donorgebied en de ontvangstgebieden.

Daarnaast wordt uitgebreid gesproken over je gezondheid, operaties die je in het verleden hebt meegemaakt en de verwachtingen die je hebt van een haartransplantatie. De specialist licht de risico’s toe die aan de ingreep verbonden zijn en geeft advies en instructies om de kans op bijwerkingen te verkleinen. Na afloop van het consult en bij gebleken geschiktheid, ontvang je een behandelvoorstel. Laat jezelf voorlichten door de specialisten van Hair Science Institute. Een afspraak maak je door telefonisch contact op te nemen met +31 (0)43 601 8101.