Educatiebehandeling Hair Science Clinic

Haartransplantatie goed of slecht?

Is een haartransplantatie goed of slecht? Het is één van de meest gestelde vragen bij erfelijke haaruitval. Moderne haartransplantatie technieken en behandelingen uitgevoerd door een ervaren specialist geven natuurlijke resultaten. Alhoewel de wetenschap en de toepassing van haartransplantaties tot een ongekend hoog niveau zijn ontwikkeld, kan het ondergaan van een haartransplantatie van inferieure kwaliteit nog steeds ongewenste resultaten tot gevolg hebben. Je bepaalt zelf of een haartransplantatie goed of slecht is.

Wat houdt een haartransplantatie precies in?

Een haartransplantatie is een cosmetische behandeling, waarbij donorhaar van een bepaald deel op je hoofdhuid wordt getransplanteerd naar gebieden waar het haar is uitgevallen. De ingreep wordt toegepast bij mannen en vrouwen die te maken hebben met androgene alopecia, ook wel erfelijke kaalheid genoemd. De ingreep is succesvol omdat niet al het hoofdhaar gevoelig is voor het DHT-hormoon. Haarzakjes in de haarkrans hebben een andere structuur, waardoor deze haren geschikt zijn om te verplaatsen. Het verplaatsen van donorhaar uit de haargrens creëert nieuwe haargroei op kale en uitgedunde plekken.

De meest bekende haartransplantatie technieken zijn de FUT en FUE methode. Vanuit esthetisch oogpunt zal een haartransplantatie uitgevoerd door een ervaren specialist er net zo uitzien en aanvoelen als een natuurlijke haarlijn, ervan uitgaande dat je voldoende donorhaar beschikbaar hebt en het vermogen om haar te laten groeien op de transplantatiegebieden.

 

Is een haartransplantatie goed of slecht bij haaruitval?

Als je een terugtrekkende haarlijn hebt juist last van diffuus, verspreid haarverlies en er iets aan wilt doen, kan een haartransplantatie een passende oplossing zijn. Wanneer je de ingreep toe laat passen door een ervaren, vakbekwame specialist wordt de haarlijn hersteld en krijgt je haardos een gezonde, volle uitstraling. Een haartransplantatie is aan de andere kant geen wonderbehandeling en hoeft niet per se een genezing van kaalheid te betekenen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen over de procedure te hebben, om teleurstellingen te voorkomen. Voordat je een haartransplantatie overweegt, moet je het volgende weten:

  • Haar dat gevoelig is voor DHT, kan ook na een haartransplantatie blijven uitvallen. Dat betekent dat het haar rond de getransplanteerde haren later nog dunner kunnen worden, terwijl het getransplanteerde haar gezond blijft.
  • Soms wordt het gebruik van een haargroeimiddel enkele weken tot maanden na de haartransplantatie aanbevolen. Hiermee wordt verder haarverlies geminimaliseerd.
  • Afhankelijk van de techniek die wordt toegepast, bestaat de kans op het achterblijven van littekens. Volg de instructies van de specialist op, hiermee verklein je de kans op slechte wondgenezing en opvallende littekens.
  • Een van de sleutelfactoren voor het succes van een haartransplantatie is de keuze voor een ervaren specialist. Kies voor een goede specialist en je eindigt waarschijnlijk met een natuurlijke, goed uitziende haarlijn.
  • Laat de ingreep toepassen in een haarkliniek die zich volledig richt op haartransplantaties.
  • Bij een haartransplantatie wordt donorhaar naar kalende plaatsen verplaatst. Als je het grootste gedeelte van je haar bent verloren, kan een negatief behandeladvies worden gegeven. Een succesvolle ingreep is mogelijk als er genoeg gezond donormateriaal beschikbaar is.
  • Een haartransplantatie betekent voor de meeste mensen een aanzienlijke verbetering van de haardos en geeft bovendien een boost voor het zelfvertrouwen. Teleurstellingen kunnen voorkomen worden door een grondige voorbereiding en een realistisch verwachtingspatroon.

Past een haartransplantatie bij mijn situatie?

Een haartransplantatie ondergaan is een belangrijke, ingrijpende beslissing die zowel onderzoek als geduld vereist. Zoals bij alle medische procedures is het goed om te weten dat u de effecten, kosten, beperkingen en risico’s van de procedure kent. Het is bovendien belangrijk om realistisch te zijn over hetgeen je kunt bereiken met een haartransplantatie. Bij relatief ver gevorderd haarverlies zal de ingreep waarschijnlijk een verbetering opleveren, maar krijg je er zeker geen volle, jeugdige haardos van. Heb je beginnend, minimaal haarverlies en veel donorhaar beschikbaar? Een haartransplantatie kan dan een prima oplossing zijn, waarbij je weer een vollere haardos hebt, je zelfvertrouwen toeneemt en je weer met een glimlach in de spiegel kijkt. Vaak wordt echter vergeten dat omliggende haren in de transplantatiegebieden later alsnog uit kunnen vallen en eventueel een volgende haartransplantatie wenselijk is.

Voorbereiding haartransplantatie

Met een haartransplantatie wordt de klok een aantal jaren teruggedraaid. Het is de meest effectieve manier om erfelijke haaruitval te behandelen. Na de ingreep heb je een vollere, natuurlijke haardos die perfect aansluit bij je uitstraling. Een goede voorbereiding geeft u inzicht in de behandelmogelijkheden, kosten en resultaten. Ook de combinatie van een haartransplantatie met het gebruik van een haargroeimiddel zoals Minoxidil kan van positieve invloed zijn op het eindresultaat.

Zoek je een effectieve behandeling voor Alopecia androgenetica en verkeer je in goede lichamelijke gezondheid? Laat je adviseren of een haartransplantatie goed of slecht is in jouw situatie. Vraag bij meerdere haarklinieken tarieven op en vergelijk deze met elkaar. Echt objectief vergelijken kan met op maat samengestelde behandelplannen. Deze ontvang je tijdens een consult bij een haartransplantatie specialist. Niet iedereen heeft dezelfde ingreep nodig. Zo gebeurt het dat tijdens de ene ingreep meer of juist minder haarzakjes nodig zijn dan bij de andere. Dit is van invloed op de prijs die je voor de haartransplantatie betaalt. Lees ook reviews van eerder toegepaste ingrepen. Je vindt deze zowel op de websites van haarklinieken als op fora waar cosmetische ingrepen worden besproken.

Haartransplantatie goed of slecht? – FAQ

Een haartransplantatieprocedure is niet vanzelfsprekend. Haaruitval stopt niet met of na een haarimplantatie. Afhankelijk van je verwachting en inzet, kan een haartransplantatie een goed of juist slecht idee zijn. Bereid je voor op de ingreep, lees ervaringen en bekijk video’s. Zo krijg je een beter beeld van de ingreep.

De getransplanteerde haarzakjes blijven sterk en gezond. Ze gaan een leven lang mee. Ervaren artsen houden rekening met je familiegeschiedenis met betrekking tot haaruitval en geven aan welke resultaten je kunt verwachten. Laat niet op al te jonge leeftijd, jonger dan 25 jaar, een haartransplantatie toepassen. Het patroon van toekomstig haarverlies is namelijk niet te voorspellen.

Uiteindelijk ben je zelf degene die bepaald of iets al dan niet de moeite waard is. Een haartransplantatie is een kostbare ingreep waar je eerst goed over nadenkt.

Het is een normaal verschijnsel dat getransplanteerde haren uitvallen. De haarzakjes komen vervolgens in een rustperiode. Drie tot vier maanden later begint het haar opnieuw te groeien. Het is niet waarschijnlijk dat je na een haartransplantatie het getransplanteerde haar verliest. Het overige haar kan wel verder uitvallen.

Het getransplanteerde haar kan na verloop van tijd uitdunnen, net als het normale haar.

Geef de behandelde hoofdhuid tijd om te herstellen. Wrijf of krab niet aan de wondjes. Laat korstjes zitten tot ze vanzelf van de huid vallen. Zolang je de adviezen opvolgt, krijgen infecties geen kans en herstelt de huid bij de HaarStamcel Transplantatie methode vrijwel zonder dat er littekens achterblijven.

Nee, haartransplantaties vinden uitsluitend met lichaamseigen donormateriaal plaats. De kans op afstoting is nihil. Wanneer er met vreemd materiaal gewerkt wordt, heb je zware immuunonderdrukkende medicatie nodig zoals bij een orgaantransplantatie.

In de meeste gevallen wel. In sommige situaties, als je bijvoorbeeld op jonge leeftijd een ingreep ondergaat, kan later een aanvullende ingreep wenselijk zijn. Je kunt ook een onnatuurlijke haarlijn laten corrigeren of verdere verdichting van de haardos overwegen.

Het donorgebied bestaat niet uit een oneindig aantal grafts. Het is in principe een eenmalige ingreep. Er kunnen tot zo’n 5.000 grafts uit een gezonde haarkrans gehaald worden, zonder dat de huid zichtbaar wordt.

Nee, als de ingreep in een hygiënische behandelkamer en een ervaren arts wordt toegepast is er geen reden om te twijfelen aan de veiligheid. De kans op bijwerkingen is klein en na een korte herstelperiode kun je de meeste werkzaamheden en activiteiten hervatten.

Na de haartransplantatie kunnen zwellingen, roodheid en blauwe plekjes ontstaan. Deze nemen in de daarop volgende dagen af. De genezende huid kan jeuk veroorzaken. Probeer dit eventueel met koelen te bestrijden. Huid die je openkrabt heeft een vergrote kans op slechte wondgenezing, infecties en littekens.

Unieke behandeltechniek

De vraag of een haartransplantatie goed of slecht is, kan beantwoord worden door een specialist tijdens een consult. Het consult is onder meer bedoeld om je geschiktheid te beoordelen. Hiervoor wordt gekeken naar de oorzaak van het haarverlies, de mate waarin je haar verloren is gegaan en de aanwezigheid van gezond donorhaar. Ook je gezondheid is hierop van invloed. Bij gebleken geschiktheid wordt gekeken hoeveel grafts je kunt laten transplanteren.

Hair Science Institute werkt met de innovatieve HaarStamcel Transplantatie, waarbij het donorgebied minder wordt belast en beter intact blijft dan bij onder andere de FUE techniek. De specialisten van Hair Science Institute laten je zien hoe de ingreep werkt en welke resultaten je kunt verwachten. Het eerste consult is vrijblijvend en kan zowel in de kliniek in Amsterdam als in de kliniek in Maastricht plaatsvinden. Een afspraak kun je maken door telefonisch contact op te nemen met +31 (0)43 601 8101.