Haarimplantaten

Haartransplantatie korstjes

Is het normaal om na een haartransplantatie korstjes op de hoofdhuid te zien? Na een haartransplantatie ontstaan namelijk om verschillende redenen soms korstjes. Eigenlijk is het een veel gezien, normaal verschijnsel waar je je doorgaans geen zorgen over hoeft te maken. Maar wat zijn de oorzaken en hoe ga je er op goede manier mee om? Hoelang duurt het daarnaast voordat de wondjes genezen en de korstjes vanzelf loslaten? Een paar wetenswaardigheden over het herstel van je hoofdhuid na een haartransplantatie.

Haartransplantatie korstjes

Het hoe en wat van haartransplantatie korsten

Haartransplantatie korsten hebben verschillende oorzaken en redenen:

  • Op de hoofdhuid is wat vloeistof, vocht of bloed zichtbaar. Dit is het een gevolg van de puncties om de haarzakjes te implanteren. Hierdoor zwelt de hoofdhuid wat op en is gele vloeistof op de huid zichtbaar. Binnen een paar dagen neemt de zwelling af en wordt het vocht afgevoerd. De huid droogt uit en er ontstaan korstjes.
  • Bij het openen van de kanalen waar een arts de haarzakjes in plaatst, treden kleine bloedingen op. Deze puntjes drogen op en vormen korstjes.

De korstjes zijn een normaal verschijnsel, zoals je die bij veel chirurgische ingrepen ziet. Het is niet ernstig en in feite een gezond teken dat bij het genezingsproces hoort.

Genezen haartransplantatie korstjes

Het afvallen van de korstjes na een haartransplantatie verschilt van persoon tot persoon. Iedereen heeft een uniek herstelvermogen. Dit gaat bij de ene persoon sneller dan bij de andere persoon. Ervaring wijst uit dat het herstel 7 tot 10 dagen duurt. Het is belangrijk om tussentijds niet aan de korstjes te krabben en/of de korstjes van de huid af te trekken. Je krijgt dan open wondjes. Open wondjes, hoe klein ook, kunnen infecties veroorzaken en het succes van de haartransplantatie in gevaar brengen. Het is belangrijk om de bloedcirculatie te verbeteren, zodat de huid goed kan herstellen. Haarchirurgen adviseren om al ruim voor een voorgenomen haartransplantatie te stoppen met roken en dit in de weken na de ingreep vast te houden. Wil je de hoofdhuid masseren? Let op dat je daarbij je nagels niet gebruikt. Anders beschadig je de huid namelijk mogelijk per ongeluk.

Loslaten van korstjes

Als je een paar dagen na de haartransplantatie korstjes op de hoofdhuid ziet en/of voelt, kan het aantrekkelijk zijn om daar voorzichtig aan te zitten. Vooral als het genezen gepaard gaat met jeuk is het moeilijk om de huid met rust te laten. Heb je veel jeuk? Je kunt de huid eventueel voorzichtig koelen, waardoor het vervelende gevoel afneemt. Koelen kan onder andere met bijvoorbeeld een zakje diepvrieserwten die je in een washandje doet. Voorkom direct contact met het koelelement en de getransplanteerde haren. Na een paar dagen zie je de eerste korstjes vanzelf van de huid vallen.

Korstjes in het donorgebied

Niet alleen in de transplantatie gebieden ontstaat korstvorming. Je ziet ook korstjes verschijnen in het donorgebied. Je krijgt instructies om de huid in dit gebied schoon te maken en goed te verzorgen. Hiermee voorkom je infecties en ontstekingen. Ook hier ben je voorzichtig met het krabben en/of wrijven over de korstjes. Bedenk jezelf dat korstjes die open gekrabd worden open wondjes zijn die niet alleen ontstekingen, maar ook littekens tot gevolg kunnen hebben. Bespreek je vragen over het herstel en de genezingstijd met de haarchirurg. Je doet dit voor de haartransplantatie behandeling. Een arts vertelt je meer over het herstel, maar ook de risico’s en bijwerkingen die de haarimplantatie heeft. Een goede voorbereiding voorkomt dat je fouten maakt die een negatieve invloed hebben op het resultaat.

Risico’s en complicaties haartransplantatie

Een operatieve ingreep is niet vrij van risico’s. Haartransplantaties worden dagelijks toegepast. Het is een operatie die veilig is, zolang je kiest voor een ervaren arts en een gerenommeerde haarkliniek. Volg je de aanwijzingen en instructies die je krijgt op? De kans op bijwerkingen of complicaties is klein. De meest voorkomende bijwerkingen zijn zwellingen, bloeduitstortingen en nabloedingen. Als de huid begint te genezen, zie je korstvorming en voel je soms jeuk of een trekkend gevoel. In sommige gevallen reageert iemand allergisch op de gebruikte verdovingsmiddelen, terwijl een ander te maken heeft met slechte wondgenezing, ontstekingen en littekens. Door de instructies op te volgen, weet je precies wat je moet doen als je na een haartransplantatie last hebt van aanhoudende, toenemende pijn en bijvoorbeeld koorts.

Medicatie en pijnstillers

Het is niet ongebruikelijk dat je na de haartransplantatie een antibioticakuur en/of ontstekingsremmers voorgeschreven krijgt. Dit is bedoeld om ontstekingen te voorkomen en het herstel op een goede manier te laten verlopen. Ondanks dat is het belangrijk om niet te twijfelen contact op te nemen met kliniek als je last hebt van klachten die niet afnemen. Het gebeurt niet vaak, maar het is beter om een keer te veel vragen te stellen dan door te lopen met bijwerkingen die van invloed kunnen zijn op het eindresultaat. In een normale situatie is de napijn van korte duur. Toenemende pijn is niet gebruikelijk en moet door een arts nader bekeken worden. Geneer je niet om vragen te stellen. Het is in je eigen belang om de hersteltijd zo goed mogelijk te doorlopen. De behandelde huid geneest binnen 7 tot 10 dagen van de haartransplantatie.

Haartransplantatie korstjes – FAQ

De huid vormt korstjes op de plaatsen waar haarzakjes geoogst en geïmplanteerd zijn. De korstjes in het ontvangstgebied zijn beter zichtbaar. Het is een normaal verschijnsel en een teken dat de huid geneest.

Onder geen beding trek of krab je de korstjes los. Als je de korstjes los krabt, heb je open wondjes en die zijn gevoelig voor infecties en ontstekingen.

Ja, jeuken is een gezond verschijnsel van genezing. Ondanks dat is het soms een vervelend gevoel, zeker als je de huid niet aan mag raken. Om het gevoel te verminderen kun je de huid koelen. Leg een koelelement niet direct op de huid, maar doe er een wikkel zoals een washandje omheen.

Een haartransplantatie heeft een kleine kans op risico’s. Bijwerkingen zijn nabloedingen, zwellingen, bloeduitstortingen, slechte wondgenezing, infecties en littekens. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk en nemen langzaam maar zeker af.

Korstjes zijn niet te voorkomen. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om te herstellen. De korstjes zijn bovendien nuttig en nodig om ontstekingen te vermijden. Ga voorzichtig met de korstjes om en geef je lichaam de tijd om te genezen.

De huid geneest binnen 7 tot 10 dagen. De korstjes laten na enkele dagen vanzelf los. Trek ook het laatste randje niet los. De korstjes moeten helemaal vanzelf loskomen en afvallen.

Je krijgt van de arts nazorginstructies. De eerste dagen na de behandeling is het belangrijk om het haar en de hoofdhuid met rust te laten. Was het haar pas als het volgens de arts verantwoord is. Gebruik water dat niet te warm is en wrijf je hoofd niet te hard droog met een handdoek. Deppen is beter.

Nee, voor het beste resultaat is het beter om de korstjes hun eigen tempo te laten volgen. Iedereen herstelt in eigen tempo van de ingreep.

De behandelde huid ziet er rood uit, dit is zichtbaar. Binnen een paar dagen beginnen de verkleuringen en de zwellingen af te nemen. Als de huid genezen is, is het niet langer zichtbaar dat je een ingreep hebt ondergaan.

Je haar zorgt er voor dat het nauwelijks opvalt dat je een haartransplantatie hebt ondergaan, maar ook bij een haarsparende haartransplantatie vormt de behandelde huid korstjes.

Het kan altijd gebeuren dat je een korstje ongewild openkrabt. In dat geval houd je de huid goed in het oog. Bij het ontstaan van een zwelling, roodheid of warmte neem je contact op met de arts. Deze kan eventueel een antibioticakuur voorschrijven.

Haartransplantatie consult

Een haartransplantatie is een complexe, dure ingreep. De keuze voor een haarimplantatie neem je niet zonder je te laten informeren en adviseren. De mening en ervaring van anderen geven je een idee van dat wat je vooral na de operatie kunt verwachten. Om meer te weten te komen over je eigen haartransplantatie kun je naar een haarkliniek gaan. De specialisten van Hair Science Clinic leggen je tijdens een vrijblijvend adviesgesprek uit wat een haartransplantatie precies inhoudt en hoe de ingreep bij jou tot nieuwe haargroei leidt. Je krijgt antwoord op je vragen en ontvangt een gespecificeerd behandelplan. Bedenk je wel dat niet iedereen voor een haartransplantatie in aanmerking komt. Een specialist kijkt naar het haarverlies, de plaatsen waar het haar is uitgevallen en het beschikbare donorhaar. Voordat je een afspraak maakt voor een consult kun je de gratis informatiebrochure aanvragen. Hair Science Clinic is telefonisch bereikbaar op +31 43 601 8101.