Haartransplantatie lichaamshaar

Zoek je naar informatie over de mogelijkheden van een haartransplantatie met lichaamshaar? Haartransplantaties zijn de realiteit van alledag. De snelle ontwikkeling en vooruitgang van de technische vaardigheden hebben de haartransplantatie op de kaart gezet. Vooral voor mensen met alopecia androgenetica is een haarimplantatie hoopgevend. Mensen die onvoldoende haar in de haarkrans hebben, kunnen lichaamshaar als alternatief gebruiken. Is het mogelijk om een haartransplantatie met lichaamshaar succesvol toe te passen?

Succesvolle haartransplantatie lichaamshaar

Het is mogelijk om lichaamshaar naar de hoofdhuid te transplanteren. Dat betekent echter niet dat het perfect zal zijn. De resultaten van een haarimplantatie met lichaamshaar zijn niet hetzelfde als wanneer er wordt gewerkt met donorhaar uit de haarkrans. In feite is het niet mogelijk om een haartransplantatie volledig met lichaamshaar te doen. Er kan niet voldoende dichtheid en kwaliteit worden verkregen.

Lichaamshaar is veel moeilijker te oogsten dan haar dat op de hoofdhuid groeit. Dit heeft verschillende oorzaken, waarvan de belangrijkste de hoek is waarin de haren groeien. Deze hoek maakt het voor bestaande extractie technieken moeilijk, omdat de apparatuur geen rekening houdt met haren die op een andere manier groeien. Het extraheren mislukt hierdoor sneller, waardoor het haarzakje onbruikbaar wordt. Bovendien is het hoofdhaar vaak dunner dan lichaamsbeharing. De wortels zijn kleiner en dat maakt het succespercentage van transplanteren met lichaamsbeharing kleiner.

Onnatuurlijk resultaat lichaamshaar haartransplantatie

Zoals je je misschien kunt voorstellen is de structuur van lichaamsbeharing anders dan dat van de originele hoofdhuid. Zelfs wanneer lichaamshaar met succes getransplanteerd wordt, wil dat niet zeggen dat je een natuurlijk ogend resultaat hebt. Het haar ziet er niet uit als hoofdhaar. Stel dat je haar vanaf je borst of been laat transplanteren, dan groeit dit uit tot een borst- of beenhaar. Dat wil zeggen dat het haar meer krullend en minder grof is dan normaal hoofdhaar. Als het haar vanaf je been is getransplanteerd dan behoudt het de structuur van beenhaar. Het groeit langzamer en minder lang dan dat hoofdhaar van nature doet. Vaak ziet het resultaat er daardoor toch anders uit. Vooral als je uitgedunde plekken hebt laten opvullen, kan het eindresultaat er simpelweg niet natuurlijk uitzien.

Slecht voor het zelfvertrouwen

Waar het doel van de haartransplantatie is om je zelfvertrouwen te herstellen en de natuurlijke haargroei te verbeteren, inclusief je haarlijn en haardichtheid, geeft een haartransplantatie met lichaamshaar soms een tegengesteld resultaat. Het past niet in het eigenlijke doel van de ingreep. Wanneer je de ingreep bovendien door een onervaren haartransplantatie specialist laat doen, krijg je een vreemd uiterlijk, waardoor je zelfvertrouwen nog verder afneemt.

Beperkt donorgebied

De donorgebieden in bijna alle gevallen van een haartransplantatie met lichaamshaar, zijn onvoldoende. Lichaamsbeharing bevat over het algemeen niet genoeg grafts om het doelgebied volledig te bedekken. Dat houdt in dat er meer grafts nodig zijn of dat resultaat er vreemd uitziet. Zo worden bij uitgebreide haartransplantaties vaak meer dan 3.500 grafts verplaatst. De lichaamsbeharing uit het borstgebied bestaat uit ongeveer 1.000 grafts die voor transplantatie in aanmerking komen. Wat onvoldoende is in vergelijking met wat het transplantatie gebied nodig heeft.

Grote investering, beperkt resultaat

In de meeste gevallen is het transplanteren van lichaamshaar de moeite en investering niet waard. Naast alle eerder genoemde redenen is er nog een andere factor van invloed op het succes van de haartransplantatie. Het lichaamshaar dat getransplanteerd wordt, heeft geen vitale weerstand tegen het hormoon dat alopecia androgenetica veroorzaakt. Dat houdt in dat je het hele haartransplantatie traject kunt doorlopen en nieuwe haargroei gaat groeien, waarna het haar mogelijk opnieuw uitvalt. Je verspilt op deze manier niet alleen veel tijd, energie en moeite, maar ook een aanzienlijk bedrag.

Risico haartransplantatie met lichaamshaar

Ondanks dat lichaamsbeharing net zo veilig getransplanteerd kan worden als normale hoofdbeharing, zijn er risico’s om over na te denken en rekening mee te houden. Want wat als het haarverlies terugkomt? Welke alternatieven zijn er? Daarnaast heeft een operatieve ingreep altijd een kans op medische risico’s. Je kunt te maken krijgen met slechte wondgenezing, ontstekingen aan de hoofdhuid en haarzakjes en littekenvorming. Zorg dat je vooraf een compleet beeld hebt van zowel de ingreep als de zaken die voor een vlot herstel van belang zijn.

Haartransplantatie naar andere lichaamsgebieden

Het tegenovergestelde wordt wel met succes gedaan. Zo kun je hoofdharen laten extraheren en deze in bijvoorbeeld de baardstreek of wenkbrauwen laten implanteren. Al zullen de haren in eerste instantie langer groeien dan standaard baardhaar of wenkbrauwen, na regelmatig bijknippen nemen de haarzakjes steeds meer de structuur van de originele beharing aan. Wanneer je een baardhaartransplantatie of een wenkbrauwtransplantatie overweegt, kun je ervaringsverhalen lezen. Haarweb.nl is een gespecialiseerd forum. Je vindt hier reviews, maar ook vragen en beoordelingen van haarklinieken en behandelend specialisten.

Correctie eerdere haartransplantatie met lichaamshaar

Mensen die eerder een haartransplantatie met lichaamshaar hebben laten doen, kunnen hier achteraf spijt over hebben. De stap naar een andere haarkliniek is moeilijk, maar wel belangrijk. Laat een ervaren haartransplantatie specialist naar je situatie kijken en onderzoeken of een correctie verbetering biedt. Hair Science Clinic is gespecialiseerd in de HaarStamcel Transplantatie techniek. Onze specialisten passen regelmatig correctie haartransplantaties toe. Niet alleen bij mensen die eerder lichaamshaar hebben laten transplanteren, ook mensen met een onnatuurlijke haarlijn melden zich vaak bij onze kliniek. Als je gezondheid het toelaat en er voldoende donormateriaal is, kan een correctie haartransplantatie een enorme verbetering betekenen.

Informatie haartransplantatie

Heb je last van haarverlies of zie je lijdzaam toe hoe de ontwikkeling van baardhaar achterblijft? Een haartransplantatie kan in beide gevallen een oplossing voor je zijn. De ingreep wordt poliklinisch gedaan en gaat aan een consult vooraf. Het consult is bedoeld ter kennismaking. Je leert de haarkliniek en specialist kennen. De specialist praat met je over je verwachting van de ingreep, je gezondheid en medische achtergrond. Naast een gesprek worden je hoofdhuid en haarverlies bekeken. Deze zaken zijn nodig om je een behandelplan op maat voor te kunnen stellen. In het behandelplan wordt de omvang van de haartransplantatie omschreven en zie je hoe de kostprijs van de ingreep is samengesteld. Wil je meer weten over een haartransplantatie bij Hair Science Clinic? Vraag de informatiebrochure aan of maak een afspraak voor een gratis consult in een van de klinieken in Amsterdam of Maastricht.