Hair Science Institute ervaringen

Haartransplantatie mislukt

Wat als een haartransplantatie mislukt? Angst is een natuurlijke, menselijke reactie die aan een cosmetische ingreep vooraf kan gaan. Je bereidt jezelf maanden of misschien wel jarenlang voor op de operatie die de haargroei herstelt. Als het resultaat dan niet overeenkomt met je verwachting dan voelt dit aan als een mislukking. De kans dat een haartransplantatie mislukt is relatief klein. Het is belangrijk om jezelf vertrouwd te maken met de mogelijke problematiek die je tegen kunt komen en hoe je deze voorkomt.

 

Haartransplantatie mislukt

Voor- en na resultaat van een reconstructieve haartransplantatie op littekenweefsel, als gevolg van een eerdere FUT-transplantatie elders

Waarom mislukt een haartransplantatie?

In alle uithoeken van de wereld vinden dagelijks haartransplantaties plaats. Hoewel de mensen die voor een haartransplantatie kiezen hier allemaal een eigen reden voor hebben, is niet iedereen tevreden met het resultaat. Wist je dat een haartransplantatie zelden mislukt? Het is het gevoel dat iemand heeft bij het zien van het definitieve resultaat dat een teleurstellend gevoel kan geven. De reden hiervoor is vaak te herleiden naar de verwachting die je vooraf hebt. Redenen voor een mislukt gevoel zijn divers.

Haartransplantatie mislukt door onervaren arts

Oefening baart kunst of de uitdrukking ‘we leren door te oefenen’ is volledig van toepassing op de haartransplantatie. Haartransplantatie technieken zijn minutieuze procedures die veel doorzettingsvermogen vergen. Het kost veel tijd en inzet om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Als patiënt is het niet wenselijk om zonder dit te weten als ‘proefpersoon’ aangewezen te worden. In sommige gevallen voert een onervaren chirurg dan zonder begeleiding de ingreep uit, waardoor een onnatuurlijk uiterlijk ontstaat. Ervaren artsen zijn bekend met het efficiënt verdelen van de haarzakjes over de ontvangstgebieden. Deze vaardigheid heeft een beginnend arts niet. Wanneer deze arts geen bijstand heeft van een ervaren haarchirurg is de kans groot dat de haartransplantatie mislukt.

Oogsten en terugplaatsen grafts

In eerste instantie gaat de voorkeur van het donorgebied naar de haarkrans, de achterzijde van je hoofd. Hier bevinden zich haarzakjes die ongevoelig zijn voor het DHT-hormoon. Heb je onvoldoende donorhaar op je hoofd? Eventueel kan baard- en/of borsthaar als combinatie dienen. De haarzakjes worden gecombineerd teruggeplaatst, zodat je haardos er gezond en natuurlijk uitziet. Haarzakjes die op verkeerde manier uit het donorgebied gehaald worden, kunnen dramatische resultaten opleveren. Ook het oogsten van een te groot aantal haarzakjes uit de haarkrans kan funest zijn voor het resultaat. De hoofdhuid is het donorgebied zichtbaar en je haargroei ziet er onnatuurlijk uit. Overweeg je een haartransplantatie? Houd rekening met de ervaring van de arts.

Haartransplantatie mislukt door onvoldoende nazorg

Voor jezelf zorgen na de haartransplantatie is net zo belangrijk als de operatie zelf. Bij het uitvoeren van de operatie zal de arts je de instructies voor de nazorg geven. Dit evenals uitgebreide informatie over de postoperatieve zorg die je de komende dagen en weken nodig hebt. Als gevolg van de operatie kun je korstvorming ontwikkelen. Krassen of wrijven over de huid kan een nadelig effect hebben op de overleving van de haarzakjes en het uiteindelijke resultaat. In sommige gevallen treden ernstige infecties op als gevolg van slechte hygiënische omstandigheden. Het goede nieuws is dat je echt ‘roekeloos’ moet zijn om op deze manier blijvende schade te veroorzaken.

Adviezen en instructies opvolgen

Tijdens het herstel is het van belang om de instructies op te volgen. Je krijgt advies over het wassen van je haar en de hoofdhuid. De arts adviseert om blootstelling aan de zon te vermijden binnen de voorgeschreven tijd en af te zien van lichaamsbeweging en werkzaamheden die zweten kunnen veroorzaken. Om bijwerkingen en complicaties te voorkomen, volg je de instructies nauwkeurig op. Maak je je zorgen? Neem dan onmiddellijk contact op met de kliniek.

Haartransplantatie is mislukt door ongeschiktheid?

De haartransplantatie is een uitstekende behandeling die het leven van mensen verandert, maar helaas is niet iedereen een goede kandidaat. Voor de operatie is het belangrijk om met een haarchirurg over je gezondheid en medische geschiedenis te praten. De arts bespreekt je genetische afkomst en neemt de behandeltechnieken met je door. Een haartransplantatie kan mislukken als je geen goede kandidaat bent. De onderzoeken die een haarchirurg doet om je geschiktheid te beoordelen, zijn pijnloos.

 

Te jong voor een mooi resultaat

Het kan een aantrekkelijke gedachte zijn om al voor je 25e een haartransplantatie te laten doen. Wat veel mensen niet weten of over het hoofd zien, is dat haarchirurgen de toekomst niet kunnen voorspellen. Het is mogelijk dat andere haren in het transplantatiegebied nog niet zijn uitgevallen, maar dat na de haartransplantatie alsnog doen. Je krijgt dan een vreemd kapsel. Wacht je aan de andere kant te lang, dan kan het donorgebied te beperkt zijn om een natuurlijk resultaat te behalen. De ingreep is niet aan leeftijd gebonden. Ben je gezond en is de oorzaak van het haarverlies genetisch? Een haartransplantatie is de enige ingreep met nieuwe haargroei en blijvende resultaten.

Haartransplantatie mislukt door misverstand

Een van de grootste misverstanden rondom een haartransplantatie is het resultaat. Je hebt niet direct na het beëindigen van de ingreep een volle, gezonde haargroei. Sommige mensen trekken te snel een conclusie en zeggen dat de ingreep is mislukt. Een heel haartransplantatie traject neemt ruim 12 maanden in beslag. Het is logisch dat je ongeduldig wordt en/of twijfelt aan de uitkomst. Toch is het belangrijk om rustig te blijven en geen overhaaste conclusies te trekken.

Haartransplantatie zonder zorgen

Je hoeft je geen zorgen te maken over het resultaat van een haartransplantatie. Bereid je goed voor op de ingreep en ga pas dan naar een consult. Kies voor een gerenommeerde haarkliniek en een ervaren arts. Je zet hierdoor de eerste stap naar een succesvolle haartransplantatie en een mooi resultaat.