nieuws Hair Stem Cell Clinic

Haartransplantatie of haar tattoo?

Wat heeft je voorkeur, een haartransplantatie of een haar tattoo? Als je accepteert dat je een haaruitval probleem hebt, waarbij de haargroei zich niet vanzelf zal herstellen ben je aangewezen op manieren om het haarverlies te camoufleren. Naast de beschikbaarheid van haarwerken en pruiken zijn er meerdere opties om je haaruitval chirurgisch of juist niet-chirurgisch te behandelen. Zowel een chirurgische haartransplantatie als een niet-invasieve haar tattoo zijn beiden relatief veilig en effectief. Maar wanneer kies je voor een haartransplantatie of voor een haar tattoo en wat zijn de verschillen tussen beide behandeltechnieken?

 

Behaald resultaat met 1920 grafts, 9 maanden na de HST-behandeling

Haartransplantatie of haar tattoo? Welke behandeling moet ik kiezen?

Afhankelijk van de mate van het haarverlies en het feit of je je haar graag lang houdt of kort ziet, variëren de antwoorden op beide vragen. Waar sommige mensen beide behandelingen toe laten passen als aanvullende procedures, kies je zelf misschien liever voor één behandeling. Helaas zijn er ook situaties waarbij geen van beide behandelingen een oplossing biedt. Een aantal punten van aandacht die je ter overweging mee kunt nemen, voordat je jezelf richt op een behandeling.

  • Allereerst is het goed om te weten dat niet iedereen een geschikte kandidaat is voor een haarimplantatie of een haar tattoo. Je geschiktheid kan alleen beoordeeld worden door een haartransplantatie specialist of een MHP specialist.

Wordt door een haartransplantatie specialist gezegd dat een alternatieve behandeling beter past bij jouw situatie? Probeer dit dan te accepteren. Het gebeurt nog te vaak dat mensen vervolgens besluiten om toch een haartransplantatie toe te laten passen en reizen naar goedkope, buitenlandse klinieken. Vervolgens is het resultaat teleurstellend en is alsnog een alternatieve behandeling noodzakelijk om het bereikte resultaat te corrigeren of te camoufleren. Uiteraard ben je dan uiteindelijk meer kosten kwijt en heb je mogelijk een negatieve haartransplantatie ervaring die voorkomen had kunnen worden meegemaakt. Een goed alternatief voor een haartransplantatie is micro haar pigmentatie, ook wel haar tattoo genoemd. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn er grote verschillen tussen een haar tattoo en een tatoeage. De apparatuur heeft wel wat van elkaar weg, maar de naalden die gebruikt worden zijn bij micro haar pigmentatie korter en fijner. Het pigment dat bij een haar tattoo in de bovenste hoofdhuidlaag wordt geïnjecteerd is hypoallergeen en duurzaam. Van blauwe of groene verkleuringen is daardoor normaal gesproken geen sprake. Het pigment geeft de illusie van natuurlijke haarstoppels op je hoofdhuid. Alleen na een grondige voorbereiding kun je een weloverwogen keuze maken voor de behandeling die het beste bij jou en je verwachtingen past.

Verschillen haartransplantatie en haar tattoo

Alhoewel een haartransplantatie en micro haar pigmentatie regelmatig in één adem genoemd worden, lijken de behandelingen niet op elkaar. De haartransplantatie is een oplossing voor haaruitval als gevolg van Alopecia androgenetica. Het haarverlies is hierbij onomkeerbaar en wanneer je niet tijdig op zoek gaat naar een behandeling kan het haarverlies met name bij mannen tot volledige kaalheid leiden. Een haar tattoo wordt soms ook toegepast bij tijdelijke vormen van haarverlies en pleksgewijze kaalheid, Alopecia areata. Bij een haartransplantatie wordt gebruik gemaakt van je eigen donorhaar. Dit haar is afkomstig uit de haarkrans, de achterzijde van je hoofd.

De specialisten van Hair Science Institute hebben de unieke HaarStamcel Transplantatie methode ontwikkeld, waarbij de haarzakjes voor het verwijderen op een innovatieve manier uitgenomen worden. Op deze manier blijft een gedeelte achter in het donorgebied en wordt het andere gedeelte in de kale gebieden geplaatst. Na een aantal weken gaan de haarstamcellen nieuwe haren produceren. Definitieve resultaten worden negen tot twaalf maanden na de ingreep beoordeeld. Is het haarverlies te ver gevorderd en heb je dus onvoldoende donormateriaal, dan kan een haartransplantatie vaak helaas geen doorgang vinden. Ver gevorderd haarverlies en tijdelijke haaruitval kunnen eventueel wel behandeld worden met een haar tattoo. Micro haar pigmentatie creëert geen nieuwe haargroei, maar geeft de illusie van natuurlijke haarstoppeltjes. Wanneer het pigment tussen je eigen haar wordt aangebracht, wordt je haardos optisch voller. Heb je een kaal hoofd? Een haar tattoo geeft je een trendy, maar verzorgde geschoren look. Afhankelijk van het pigment dat wordt gebruikt heb je eens in de 18 maanden tot 5 jaar een touch-up behandeling nodig.

Invasieve vs. niet-invasieve behandeling bij haaruitval

Een haartransplantatie is een chirurgische ingreep, terwijl een haar tattoo niet-invasief is. Regelmatig wordt dit aspect van beide behandelingen meegewogen in het nemen van een uiteindelijke beslissing. Zeker wanneer je huiverig bent voor chirurgische ingrepen, complicaties en risico’s die hieraan zijn verbonden, heeft een haartransplantatie wellicht niet direct je voorkeur. Online vind je ervaringsverhalen en reviews van mensen die een haartransplantatie hebben ondergaan en mensen die micro haar pigmentatie hebben gekozen. Bekijk hieronder hoe anderen de behandelmethodes ervaren en hoe zij zichzelf hebben voorbereid op de behandeling.

 

https://www.youtube.com/watch?v=QIljTC6Ndqk

Kostbare haartransplantatie of betaalbare haar tattoo?

Het spreekt voor zich dat je ook kijkt naar het kostenplaatje van een behandeling bij haaruitval. Je wilt het haarverlies graag camoufleren, maar je weet dat zorgverzekeraars de kosten vrijwel nooit vergoeden. Het verschil in prijs tussen een haartransplantatie en een haar tattoo is significant. Regelmatig laten mensen zich afschrikken door de hoge kosten die bij een haartransplantatie in rekening worden gebracht. Tarieven liggen tussen € 3.300 en € 9.400, bedragen die niet iedereen zomaar voor handen heeft en/of kan missen. Een haar tattoo kost aanmerkelijk minder, € 590 – € 2.750, en dat maakt het maken van een keuze er niet eenvoudiger op. Let op dat je bij een micro haar pigmentatie behandeling iedere paar jaar wel kosten kwijt bent voor een zogenaamde touch-up behandeling. Wil je een weloverwogen keuze maken, zonder dat je later spijt hebt van je beslissing? Laat jezelf dan over beide behandelmethodes adviseren en voorlichten door behandelend specialisten.

Persoonlijk adviesgesprek haartransplantatie

Voor een gratis adviesgesprek over een haartransplantatie ben je van harte welkom bij Hair Science Institute. De ervaren specialisten nemen tijdens het consult de tijd om de ingreep toe te lichten en al je vragen te beantwoorden. Je kunt haartransplantatie voor en na foto’s bekijken, maar de kliniek bied je ook de mogelijkheid om haartransplantatie video’s te bekijken waarbij de techniek duidelijk in beeld wordt gebracht. Ben je geschikt voor een haartransplantatie, dan stelt de specialist een behandeladvies op maat samen en kun je eventueel een afspraak maken voor de ingreep zelf. Meer weten of direct een afspraak maken? Bel met +31 (0)43 601 8101 of vul het contactformulier in.

 

Haartransplantatie of haar tattoo? FAQ

Nee. Het doel van een haartransplantatie is het verplaatsen van gezonde haarzakjes uit het donorgebied naar kalende plekken, zodat nieuwe haargroei gecreëerd wordt. Bij een haar tattoo wordt gekleurd pigment in de bovenste hoofdhuidlaag geïnjecteerd. Het pigment heeft het uiterlijk van natuurlijke haarstoppels, van nieuwe haargroei is geen sprake.

In Nederland zijn diverse gespecialiseerde micro haar pigmentatie klinieken, maar ook enkele tattoo shops bieden een haar tattoo aan. Online kun je vergelijkingen maken, reviews en klantervaringen lezen.

Normaal gesproken niet. Bij een tatoeage gebeurt het soms dat de geïnjecteerde inkt na een aantal jaren blauw of groen verkleurt, bij micro haar pigmentatie is dat niet het geval. Het pigment wordt in de bovenste hoofdhuidlaag aangebracht en wordt op natuurlijke wijze afgebroken. Na verloop van tijd neemt de intensiteit van de kleur af en kan een touch-up overwogen worden.

Na een haartransplantatie kun je de haardos verder laten verdichten. Als er onvoldoende donormateriaal beschikbaar is, biedt micro haar pigmentatie een oplossing. Het pigment is niet van invloed op de natuurlijke haargroei. Haartransplantatie specialisten adviseren om na de ingreep minimaal 3 tot 6 maanden te wachten, voordat je een haar tattoo laat toepassen.

Nee, je kunt tijdens de behandeling wel een geïrriteerd gevoel ervaren. Door vooraf de hoofdhuid in te smeren met een verdovende crème, voel je nauwelijks iets. Napijn doet zich zelden voor. De behandelde hoofdhuid kan na de MHP behandeling enige tijd licht gezwollen en rood zijn. Dit neemt vanzelf af.

Micro haar pigmentatie kent in principe een vrij korte hersteltijd. De meeste werkzaamheden kunnen doorgaan. Let de eerste dagen op dat de hoofdhuid niet nat wordt en dat je zweten zoveel mogelijk vermijdt.

Met behulp van micro haar pigmentatie kan een uitgedunde haardos optisch voller worden gemaakt. De hoofdhuid wordt minder zichtbaar. Zowel bij mannen als vrouwen biedt de behandeling een oplossing bij diverse oorzaken van haaruitval.

Micro haar pigmentatie wordt niet bij minderjarigen toegepast. Zolang je gezond bent, kan een haar tattoo overwogen worden.

Beide behandelmethodes beïnvloeden elkaar niet. Zolang je over genoeg donorhaar beschikt en een haartransplantatie specialist je geschikt acht voor een haartransplantatie, kun je de ingreep veilig laten toepassen.

Het hypoallergene pigment dat wordt gebruikt, gaat lang mee en behoudt de oorspronkelijke kleur. Nabehandelingen of touch-ups worden gemiddeld eens in de 1 tot 5 jaar geadviseerd. Eventueel kun je de kleur van het pigment aan laten passen. Je levensstijl en de manier waarop je de hoofdhuid verzorgt, zijn van invloed op het resultaat.