Bedankt voor je brochureaanvraag bij Hair Science Clinic

Haartransplantatie of tricopigmentatie?

Twijfelt u tussen een haartransplantatie en tricopigmentatie? Haarproblemen zoals dunner wordend haar, haaruitval en kaalheid komen voor bij mannen en vrouwen. Tricopigmentatie is een techniek die het mogelijk maakt haaruitval te camoufleren, maar het is zeker niet de enige behandeling die op dit doel is gericht. Het is bovendien een van de minder bekende oplossingen. Je hoort veel meer en vaker over de haartransplantatie behandeling. Wat mogelijk nog minder bekend is, is het feit dat deze twee technieken met elkaar gecombineerd kunnen worden. Wanneer kies je voor een haartransplantatie of tricopigmentatie en wat zijn de verschillen tussen beide technieken?

HaarStamcel Transplantatie (HST) is een unieke techniek voor haartransplantatie waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. De resultaten van HST zijn ongeëvenaard.

Samenwerken haartransplantatie en tricopigmentatie

Bij een haartransplantatie worden gezonde donorharen uit de haarkrans naar uitgedunde, kale gebieden elders op je hoofd verplaatst. Wat deze techniek het meeste kenmerkt, is de manier waarop de grafts worden geëxtraheerd. Hair Science Institute heeft de unieke HaarStamcel Transplantatie methode ontwikkeld, waarbij de haarzakjes gesplitst worden. Het donorgebied blijft beter intact en op de kale plaatsen wordt nieuwe haargroei gecreëerd. Het belangrijkste voordeel van een haartransplantatie in vergelijking met tricopigmentatie is dat je nieuwe haargroei krijgt op plaatsen waar je haar is uitgedund of volledig is uitgevallen.

Aan de andere kant is niet iedereen met haarverlies geschikt om een haartransplantatie te ondergaan. Behandelmogelijkheden hangen af van de oorzaak en omvang van het haarverlies, het beschikbare donormateriaal en je gezondheid. Tricopigmentatie kan worden toegepast bij volledige kaalheid en is geschikt voor een bredere doelgroep. Het pigment geeft een goede dekking van de kalende hoofdhuid, maar van daadwerkelijk haarvolume is geen sprake. Beide technieken kunnen elkaar prima ondersteunen en aanvullen. De haartransplantatie geeft nieuwe haargroei en volume, terwijl je met tricopigmentatie de haardichtheid optisch voller kan laten maken. Tricopigmentatie is bovendien uitermate geschikt om eventuele littekens op je hoofd te camoufleren.

Tricopigmentatie

Eerst een haartransplantatie of tricopigmentatie?

De ene behandeling is de andere niet en wanneer je overweegt je haaruitval te laten behandelen is het goed om te weten dat een haartransplantatie en tricopigmentatie niet gelijktijdig uitgevoerd kunnen worden. Specialisten adviseren om eerst de haartransplantatie te ondergaan. Het grote voordeel van de HaarStamcel Transplatnatie methode is dat je donorgebied minder wordt belast. De grafts worden op unieke manier uitgenomen, waardoor er een gedeelte in het donorgebied achterblijft en het andere gedeelte getransplanteerd wordt. Na een aantal weken beginnen de haarstamcellen nieuwe haren te produceren. Het herstel verloopt vlot en gemiddeld wordt na 9 maanden het eindresultaat beoordeeld. Wil je het bereikte resultaat optisch laten verdichten? Bespreek dit met de behandelend specialist. Geadviseerd wordt om een aantal maanden te wachten alvorens tricopigmentatie te ondergaan. Het is belangrijk dat je hoofdhuid volledig is hersteld van de eerdere ingreep.

Invloed tricopigmentatie op natuurlijke haargroei

Een van de meest gestelde vragen over tricopigmentatie is de invloed die de behandeling op de natuurlijke haargroei heeft. Het antwoord hierop is geruststellend: tricopigmentatie heeft geen invloed op je eigen haargroei. Het pigment wordt in de bovenste huidlaag aangebracht. De haarzakjes zijn dieper gelegen en ondervinden geen voor- en/of nadelen van het pigment dat wordt geïnjecteerd. Voordeel is dat het aangebrachte pigment je haardos optisch voller doet lijken. De hoofdhuid wordt optimaal gecamoufleerd, waardoor kale plekken niet langer zichtbaar zijn. Tricopigmentatie wordt tevens toegepast bij volledige kaalheid.

Chirurgische vs. niet-chirurgische behandeling bij haaruitval

Een van de verschillen tussen tricopigmentatie en een haartransplantatie is de manier waarop de behandeling wordt toegepast. De haartransplantatie is een chirurgische ingreep, waarbij je hoofdhuid plaatselijk wordt verdoofd. Tricopigmentatie is niet-chirurgisch en wordt zonder verdoving uitgevoerd. Beide ingrepen hebben een relatief lange behandelduur. Een haartransplantatie duurt doorgaans een hele dag, waarbij ’s ochtends het extraheren gebeurt en na de middag het terugplaatsen. Je ligt op een comfortabele behandelstoel, waarbij je de mogelijkheid hebt om televisie te kijken, muziek te luisteren of ontspannen in slaap te vallen. In de meeste gevallen wordt na een behandeling het gewenste resultaat bereikt. Het behandeltraject van tricopigmentatie ziet er iets anders uit.

Afhankelijk van het aantal hoofdzones dat wordt behandeld ben je zo’n 4 tot 7 uur onder behandeling. Een volledige behandeling bestaat uit 2 tot 3 aparte sessies, waar telkens een aantal weken tussen zit. Verwacht bij tricopigmentatie geen nieuwe haargroei, dat is alleen mogelijk bij een haartransplantatie. Er zit ook een behoorlijk verschil in kostprijs tussen beide behandelingen. Een haartransplantatie kost tussen € 3.300 en € 9.400, terwijl de prijs voor tricopigmentatie tussen € 1.500 en € 4.000 ligt. Overigens heb je na een tricopigmentatie regelmatige touch-ups nodig om het bereikte effect te behouden.

Vergoeding haartransplantatie of tricopigmentatie

De meeste mensen die een haartransplantatie of tricopigmentatie behandeling overwegen, doen dit om het haarverlies vanuit cosmetisch oogpunt te camoufleren. Niet iedereen voelt zich prettig bij een dunner wordende haardos. Van een medische noodzaak voor een ingreep is geen sprake. Dit is direct ook de reden waarom zorgverzekeraars de kosten van zowel een haartransplantatie als tricopigmentatie zelden tot nooit vergoeden.

Heeft u een aanvullende zorgverzekering? Ook dan zijn de vergoedingsmogelijkheden uiterst beperkt. Dat betekent dat u in de meeste gevallen zelf verantwoordelijk bent voor de kosten die met de behandeling gemoeid zijn. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de kosten in termijnen te betalen. Je kunt hiervoor een doorlopend krediet of persoonlijke lening bij een gespecialiseerde kredietverstrekker afsluiten. Uiteraard wordt hierbij gekeken naar je financiële verplichtingen en je eventuele kredietverleden.

Haartransplantatie of tricopigmentatie? – FAQ

Tricopigmentatie kan een enkele hoofdzone of meerdere hoofdzones tegelijkertijd behandelen. Tijdens het consult dat aan de behandeling vooraf gaat, bekijkt een specialist je hoofd en het haarverlies. Ook wordt gevraagd naar je wensen en verwachtingen van tricopigmentatie. Op basis daarvan krijg je een behandeladvies en weet je hoeveel hoofdzones je voor het mooiste resultaat kunt laten behandelen.

Klinieken waar tricopigmentatie wordt aangeboden, plaatsen op de website vaak voorbeelden van de verdeling van de verschillende hoofdzones. Als je daar naar kijkt en je vergelijkt jouw situatie daarmee, kun je ongeveer inschatten welke hoofdzones je kunt laten behandelen en welke kosten daarmee gemoeid zijn.

Nee, tricopigmentatie is een behandeling waarbij narcose of plaatselijke verdovingen niet wordt toegepast. Je kunt de hoofdhuid voor de behandelsessie insmeren met een verdovende crème, zodat het ongemak tot een minimum wordt beperkt. In overleg met de specialist kun je een kalmerend middel vragen, zodat je beter kunt ontspannen.

Ja, al na de eerste behandelsessie is resultaat zichtbaar. De intensiteit van het pigment neemt  tijdens de dagen daarna wat af, ook gaat een gedeelte van het pigment verloren. In een tweede en derde behandeling worden de resultaten verder geoptimaliseerd.

Behandelend specialisten maken geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. De kostprijs die je voor tricopigmentatie betaalt, is afhankelijk van de omvang van de ingreep en het aantal hoofdzones dat je laat behandelen.

Zorgverzekeraars vergoeden micro haar pigmentatie vrijwel nooit. Eventuele uitzonderingen op de regel kun je navragen bij je verzekeraar.

Je kunt de werkwijze van beide behandelingen met elkaar vergelijken, maar er zijn diverse verschillen. Zo wordt het pigment in de bovenste hoofdhuidlaag geïnjecteerd, terwijl tatoeage inkt in de diepere huidlagen wordt aangebracht. Een MHP specialist werkt vaak met andere, meer geavanceerde apparatuur dan een tatoeëerder.

Met behulp van tricopigmentatie wordt meestal de ´shaven look´ nagebootst. Het pigment heeft dezelfde kleur als je natuurlijke haarkleur, hierdoor zien omstanders doorgaans niet dat je deze behandeling hebt ondergaan. Het is bedoeld om haarverlies te camoufleren.

Je kunt online medische en cosmetische behandelingen met elkaar vergelijken. Tricopigmentatie en een haartransplantatie zijn twee verschillende methodes die worden toegepast bij haarverlies. In geen enkel ander opzicht hebben beiden technieken overeenkomsten. Maak altijd eerst kennis met een aantal klinieken en specialisten. Je bent dan in staat om op basis van je eigen ervaring een behandelaar en/of behandelmethode te kiezen.

Een tricopigmentatie behandeling bestaat uit 2 of 3 behandelsessies. Al na de eerste behandeling is resultaat zichtbaar. De effecten worden verfijnd in de sessies die volgen.

Adviesgesprek haartransplantatie

Onderzoek en/of vergelijk je de beschikbare oplossingen bij haaruitval? Een haartransplantatie bij Hair Science Institute geeft je blijvend nieuwe haargroei. De ingreep wordt toegepast in een van de moderne klinieken in Amsterdam of Maastricht. Na afloop van de haartransplantatie kun je naar huis en op je gemak herstellen van de ingreep. Ben je benieuwd of de ingreep voldoet aan je verwachting? Maak dan eens een afspraak voor een gratis adviesgesprek bij de haartransplantatie specialisten van Hair Science Institute. Tijdens het gesprek kun je vragen stellen en wordt de behandeltechniek uitgebreid met je besproken. Je ontvangt bovendien een op maat samengesteld behandelplan en een overzichtelijke prijsopgave. Eerst de informatie brochure ontvangen? Ook dat is mogelijk. Neem telefonisch contact op met Hair Science Institute op +31 (0)43 601 8101.