Haartransplantatie vrouwen

Is een haartransplantatie ook bij vrouwen mogelijk? Haartransplantaties kunnen een geweldige oplossing zijn voor vrouwen die last hebben van haaruitval. Hoewel er ooit een stigma rond de behandeling bestond, is dit dankzij nieuwe technieken en natuurlijke resultaten niet langer het geval. Deze groeiende trend vindt langzaam zijn weg naar het grote publiek, waar enkele vrouwelijke beroemdheden er publiekelijk voor uitkomen een haartransplantatie te hebben ondergaan. Daarnaast heeft de stabilisatie van de kosten van haartransplantatie bij vrouwen de afgelopen jaren de behandeling voor een grotere groep vrouwen toegankelijk gemaakt.

 

Haartransplantatie vrouwen

HST behandeling met 750 grafts

Alopecia androgenetica bij vrouwen

Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van haarverlies dat bekend is als Alopecia androgenetica of erfelijke haaruitval. Zowel bij mannen als vrouwen treedt dit type haarverlies op als een gevolg en combinatie van genetica, leeftijd en hormonen. Mannelijke kaalheid uit zich vaak op een bepaalde manier. Zowel een ervaren huisarts als een dermatoloog kunnen de oorzaak van erfelijke kaalheid meestal eenvoudig vaststellen, zonder dat daar ingrijpende onderzoeken voor noodzakelijk zijn. Het bekijken van de haaruitval in combinatie met routinevragen over je familie- en medische geschiedenis zijn vaak voldoende om Alopecia androgenetica te diagnosticeren.

Bij de meeste mannen wordt haaruitval zichtbaar door middel van een terugtrekkende haarlijn, diepere inhammen en een kalende kruin. De haarkrans, de achter- en zijkanten van je hoofd, blijven meestal stabiel. Ter vergelijking, wanneer vrouwen haar beginnen te verliezen is dit meestal in een diffuus of verspreid patroon. De haardos wordt dan over het gehele hoofd dunner. Als er te lang wordt gewacht met het ondernemen van actie en het vinden van een geschikte oplossing, kan dat betekenen dat er niet langer voldoende donorhaar in de haarkrans beschikbaar is om een succesvolle haartransplantatie toe te passen.

 

Alopecia androgenetica bij vrouwen

HST behandeling in 2 fasen: 1006 grafts en 1015 grafts

Veel voorkomende soorten haarverlies bij vrouwen

Er zijn drie hoofdtypen haarverlies bij vrouwen: diffuus, patroonvormig en gelokaliseerd. Binnen gelokaliseerd haarverlies zijn er de aanvullende subcategorieën met littekens en zonder littekens.

  • Diffuus haarverlies. Ondanks dat diffuus haarverlies het meest voorkomend is bij vrouwen, is haarverlies volgens een patroon vergelijkbaar met wat vaak voorkomt bij mannen, ook mogelijk. Hierbij treedt het haarverlies alleen op aan de voorkant en bovenkant van het hoofd.
  • Patroonvormig haarverlies. Vrouwen met haarverlies volgens een patroon zullen meestal ook meer van hun voorste haarlijn behouden, waarbij het dunner worden verder naar achteren of in secties langs de haarlijnen plaatsvindt. Vrouwen met patroonhaarverlies zijn vaak de meest geschikte kandidaten voor een haartransplantatie.

Toepassingsmogelijkheden haartransplantatie vrouwen

Net zoals mannen met haaruitval, komen niet alle vrouwen voor de ingreep in aanmerking. Allereerst is het belangrijk om te weten dat haartransplantaties bij vrouwen doorgaans alleen haalbaar zijn voor vrouwen die te maken hebben met haarverlies als gevolg van Alopecia androgenetica. Tijdelijke vormen van haaruitval worden niet met een haartransplantatie behandeld. In de volgende gevallen of situaties kan een haartransplantatie vrouwen overwogen worden:

  • Vrouwelijke kaalheid met dunner wordend haar aan de bovenkant en kruin van het hoofd, met weinig of geen dunner wordend haar aan de achterkant en zijkanten van het hoofd.
  • Haaruitval als gevolg van plastische chirurgie; meestal betreft dit vrouwen die behandelingen zoals een facelift of wenkbrauwlift hebben ondergaan en die de zichtbare littekens daarvan willen verbergen.
  • Haaruitval door trauma’s; dit heeft betrekking op verwondingen zoals brandwonden (vuur of chemisch), maar kan ook van toepassing zijn op andere ongevallen of verwondingen.
  • Natuurlijke hoge haarlijn; gewoonlijk ondergaan vrouwen in deze categorie een haartransplantatie om de haarlijn enkele centimeters te laten verlagen.
  • Transgenders; om een vrouwelijke haarlijn te creëren en het gezicht te omlijsten.

Aan een haartransplantatie gaat een uitgebreid consult vooraf, waarin een specialist bekijkt of je in aanmerking komt voor de ingreep.

 

Alternatieven haartransplantatie bij vrouwen

Wanneer een arts je ongeschikt acht voor een haartransplantatie, is dat niet direct reden om jezelf zorgen te maken. Haarverlies bij vrouwen reageert vaak goed op alternatieve ingrepen, waaronder:

  • Gebruik van medicatie. Eén van de meest bekende en populairste haargroeimiddelen voor vrouwen is Minoxidil lotion. Je brengt de lotion dagelijks aan op de kalende plekken. De ingrediënten helpen bewezen het haarverlies te verminderen en de haargroei te stabiliseren. Gebruik Minoxidil uitsluitend volgens voorschrift en pas op dat de lotion niet in contact komt met plaatsen op de hoofdhuid waar haargroei onwenselijk is.
  • Behandeling met bloedplaatjesrijk plasma, PRP. Deze alternatieve en tegelijkertijd innovatieve behandeling wordt toegepast met je eigen bloedplasma. Het afgenomen bloed wordt gecentrifugeerd waarna het bloedplaatjesrijke plasma in de hoofdhuid wordt geïnjecteerd om de haargroei te stimuleren. Ook mesotherapie behandelingen worden steeds vaker toegepast.
  • Micro haar pigmentatie, MHP. Dit is een cosmetische behandeling waarbij met behulp van speciale apparatuur gekleurd pigment in de bovenste hoofdhuidlaag wordt geïnjecteerd. Het pigment verdicht je haardos optisch en geeft het een voller uiterlijk.

Voordat je tijd en geld besteedt aan een haartransplantatie vrouwen of een alternatieve behandeling, is het altijd belangrijk om de exacte oorzaak van het haarverlies te kennen. Niet bij iedere vorm van haarverlies kan zomaar een willekeurige oplossing geprobeerd worden.

Succesvolle haartransplantatie bij vrouwen

Vrouwen die de haartransplantatie behandeling ondergaan, laten zich hier eerst uitgebreid over adviseren. Vaak is de stap naar een haarkliniek of haartransplantatie specialist het moeilijkste onderdeel van het behandeltraject. Het ideaalbeeld van een volle, gezonde haardos is lang niet altijd vanzelfsprekend. Haaruitval kan je zelfvertrouwen beschadigen en in extreme gevallen zelfs een sociaal isolement tot gevolg hebben. Toch hoef je niet met haarverlies te blijven zitten en ben je zeker niet altijd aangewezen op het dragen van een haarwerk. De ervaren specialisten van Hair Science Institute passen de haartransplantatie succesvol toe bij mannen én vrouwen met Alopecia androgenetica.

https://www.youtube.com/watch?v=RvMHqMHOSLE&feature=emb_title

Plan uw vrijblijvend consult

Tijdens een consult in de kliniek worden de mogelijkheden die bij je passen toegelicht. Je kunt voorbeelden zien van haartransplantaties die eerder bij vrouwen zijn toegepast en de resultaten die daarmee zijn bereikt. Het consult is gratis en is mede bedoelt om je geschiktheid voor de ingreep te beoordelen. Wil je eerst meer informatie ontvangen, zodat je jezelf thuis in kunt lezen? Vraag de informatiebrochure aan. Hair Science Institute is telefonisch bereikbaar op +31 (0)43 601 8101.