Hair Science Institute ervaringen

Haaruitval behandelen

Is haaruitval behandelen mogelijk? Veel mannen en vrouwen hebben last van haarverlies. Rond het 35e jaar heeft een meerderheid van de mannen een zekere mate van haaruitval. Hoewel typisch mannelijk haarverlies de meest voorkomende oorzaak is, kunnen er ook veel andere redenen voor haaruitval zijn. Hoewel er veel oorzaken zijn, zijn er ook verschillende behandelingen om het haarverlies tegen te gaan. Haaruitval behandelingen zijn succesvol als je de oorzaak van het haarverlies kent.

Haaruitval behandelen

 

Preventie en haaruitval behandelen

Om haarverlies te beperken, gebruik je het beste een kam met brede of wijde tanden. Kam het haar voorzichtig en trek er niet te hard aan. Preventie is één van de beste manieren om haarverlies te behandelen. In sommige gevallen, afhankelijk van de oorzaak, is het mogelijk om verder haarverlies af te remmen. Veel gebruikte preventieve middelen bij haaruitval zijn:

• Een afwisselend en uitgebalanceerd voedingspatroon.
• Het gebruik van een kam met een grote afstand tussen de tanden.
• Het vermijden van overmatige styling van het haar.
• Een verandering in de medicatie die je gebruikt.
• Het (strak)trekken of te hard ronddraaien van het haar.

Niet alle vormen en oorzaken van haaruitval zijn te voorkomen of af te remmen met preventieve maatregelen. In deze en andere situaties is een actieve behandeling nodig. Beschikbare behandelmethodes:

Medicijnen om haaruitval te behandelen

Medicatie of haargroeimiddelen die haaruitval behandelen zijn zowel op recept als vrij verkrijgbaar. Laat je vooraf door een arts voorlichten over het gebruik, de resultaten en bekende bijwerkingen. De meest gebruikte medicijnen zijn:

• Minoxidil. Dit medicijn is ontwikkeld om een hoge bloeddruk bij mannen te behandelen. Na onderzoek werd de gunstige bijwerking op haaruitval ontdekt. Minoxidil is verkrijgbaar in lotion van verschillende sterktes 2% en 5%. Je brengt het dagelijks op de plekken aan waar het haar uitvalt. Bij correct gebruikt is minoxidil veilig en effectief.
• Finasteride. Oorspronkelijk is dit medicijn ontwikkeld om prostaatproblemen te behandelen. Dit medicijn bevat waarschuwingen over het gebruik en mag alleen worden gebruikt door mannen. Heb je als koppel een kinderwens? Stop het gebruik van Finasteride, omdat dit schadelijk is voor een foetus. Bijwerkingen van Finasteride zijn soms permanent.

Therapieën voor haarverlies

Veel toegepaste therapieën bij haaruitval omvatten vaak combinaties van medicijnen, zalven, crèmes en shampoos. Praat met een arts of specialist over een specialistische behandeling bij haarverlies. Naast een speciale shampoo zijn er producten die voldoen aan je individuele behoeften. Lasertherapie kan bijvoorbeeld een prima combinatie zijn met de shampoo die je gebruikt. Lasertherapie kan de haargroei mogelijk bevorderen. Het geconcentreerde licht dat tijdens de behandeling vrijkomt, stimuleert de haarzakjes. Resultaten kunnen echter wel sterk verschillen.

Haarwerken en pruiken

Misschien geef je geen voorkeur aan een medische manier om haaruitval te behandelen. Pruiken, haarwerken en haarstukjes bieden een alternatieve manier om haarverlies te verhullen. De uitstraling, maar ook de keuze van haarwerken zijn de afgelopen jaren enorm vooruitgegaan. Professionele haarwerkspecialisten nemen de tijd voor je, adviseren en helpen je bij het kiezen van een haarwerk dat bij je past. Bij haarverlies dat een gevolg is van een medische aandoening, dekt je zorgverzekeraar de kosten van een haarwerk. Het vergoedingsbedrag wordt jaarlijks aangepast. Koop je een haarwerk dat duurder is dan de vergoeding? Je betaalt het verschil dan zelf bij.

Haartransplantatie als behandeling bij haarverlies

De enige behandeling die bij alopecia androgenetica blijvend voor nieuwe haargroei zorgt, is de haartransplantatie. Het is een van de populairste en meest toegepaste chirurgische ingrepen om erfelijke haaruitval te behandelen. Hair Science Clinic heeft de innovatieve HaarStamcel Transplantatie ontwikkeld. De techniek laat het donorgebied intact door het minder te belasten dan bij een FUE- of FUT-haartransplantatie. Een ervaren arts verplaatst gezonde haarzakjes uit de haarkrans naar de kale of uitgedunde plaatsen. Na een paar maanden zie je nieuwe haargroei ontstaan. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. Opname in de kliniek is niet nodig. Resultaten zijn blijvend. De kosten van de ingreep komen niet voor vergoeding in aanmerking.

Oorzaak van de haaruitval onderzoeken

Haarverlies of kaalheid heeft verschillende redenen. Niet elke oorzaak van haarverlies is met dezelfde behandeling op te lossen of te verminderen. Hoewel er veel oorzaken zijn, is de meest voorkomende oorzaak de genetische aanleg. Uitzoeken of het haarverlies dat je ervaart erfelijk is, is belangrijk voor het bepalen van de beste behandelmethode. Erfelijke kaalheid begint soms al in de puberteit, maar mannen zien het haar vanaf het 30e jaar uitdunnen. Het haarverlies is geleidelijk en heeft een voorspelbaar patroon, waarbij de inhammen, de haarlijn en de kruin worden aangetast. Zonder behandeling krijgt de haargroei een hoefijzerpatroon. Alopecia androgenetica is een gevolg van overgevoeligheid door het hormoon dihydrotestosteron dat de haarzakjes verzwakken.

Andere oorzaken van haarverlies

Niet iedereen met haarverlies lijdt aan erfelijke kaalheid. Om andere oorzaken uit te sluiten of te bevestigen verricht een arts lichamelijk onderzoek. Dit en andere onderzoeken brengen andere oorzaken van haarverlies aan het licht, zoals:

• Infecties van de hoofdhuid. Ringworm en andere infecties veroorzaken schilferende plekken en haarverlies. Met behulp van een antischimmel- of antibacteriële crème is de aandoening te behandelen.
• Hormonale onbalans. Tijdelijk haarverlies is soms een gevolg van hormonale veranderingen. Een te snel of te traag werkende schildklier is hier een van de oorzaken van.
• Pleksgewijze kaalheid. Alopecia areata veroorzaakt plotseling haarverlies dat gladde, vaak ronde kale plekken veroorzaakt.
• Huidaandoeningen. Psoriasis, maar ook lupus en reumatische aandoeningen hebben haarverlies als nevenwerking.

Minder vaak voorkomende oorzaken van haaruitval zijn:

• Kapsel of styling. Het overmatig trekken aan het haar en het gebruikt van agressieve stylingsmiddelen hebben permanent haarverlies tot gevolg.
• Stress en/of traumatische gebeurtenissen.

Haaruitval behandelen – FAQ

Afhankelijk van de oorzaak van haarverlies is hergroei mogelijk. Vooral tijdelijke vormen van haarverlies zijn omkeerbaar. Mensen die te maken hebben met veranderingen in de haargroei naarmate men ouder wordt, kunnen hier vaak weinig aan doen. Haaruitval of het dunner worden van het haar is dan onderdeel van lichaamsveroudering. Heb je last van erfelijke kaalheid? Dan is het haarverlies lastig omkeerbaar. Met een chirurgische behandeling zoals een haartransplantatie is nieuwe haargroei op de kale plekken mogelijk.

Als je de oorzaak van haaruitval kent, zoek je alleen of samen met een specialist naar de beste behandeling. Veel gebruikte middelen zijn minoxidil en finasteride. Maar ook supplementen om een voedingstekort aan te vullen worden regelmatig gebruikt om haarverlies te verminderen. Haarverlies als gevolg van een gezondheidsprobleem stabiliseert zich meestal als je met de juiste dosering van een geneesmiddel bent ingesteld of als het medicijn kan worden aangepast.

Alopecia androgenetica wordt dikwijls behandeld met bewezen haargroeimiddelen. Het minpunt van dergelijke middelen is het risico op bijwerkingen en het feit dat je ze dagelijks moet blijven gebruiken. In een latere fase van haarverlies overwegen mensen soms behandelingen als micro haar pigmentatie, een PRP-behandeling of een haartransplantatie.

Dunner wordend haar kun je verdikken met het gebruik van shampoo die meer volume geeft of een shampoo die je haar verdikt. Vraag je kapper om tips om je kapsel of snit er voller uit te laten zien. Gebruik volume stylingproducten, maar zorg ervoor dat je de restjes goed uit je haar wast en naspoelt. Pas op met het gebruik van warme stylingapparatuur.

Dunner wordend haar kan een gevolg zijn van het ouder worden, maar ook je leefgewoonten, voedingspatroon en genetica zijn hierop van invloed. Daarnaast zijn er gezondheidsproblemen, ziekten en aandoeningen die de haargroei kunnen beïnvloeden.

Biotine behoort tot vitamine-B complex. Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van biotine op de haargroei is beperkt. Het kan aan de andere kant geen kwaad om biotine te gebruiken bij haaruitval.

Gebruik een zachte borstel of een kam waarbij de tanden verder uit elkaar staan. Borstel of kam voorzichtig en trek niet te hard aan de haren.

De vorm van haarverlies bepaalt welke behandeling nodig is. Een haartransplantatie bij erfelijke kaalheid wordt niet bij minderjarigen toegepast. Voor een chirurgische ingreep vindt eerst een uitgebreid onderzoek plaats, waarbij een arts kijkt naar je gezondheid en medisch verleden.

Bijwerkingen zijn afhankelijk van de behandeling. Er zit niet een risico aan iedere behandeling. De ene persoon is gevoeliger voor bijwerkingen dan de andere persoon. Laat je altijd voorlichten over de risico’s die een behandeling heeft. Maak altijd melding van onbekende klachten die je ervaart tijdens de behandeling. Dit is namelijk misschien een gevolg van de geneeswijze.

Haaruitval accepteren

Zoals met ook met andere aandoeningen het geval is, is de manier waarop iemand omgaat met haarverlies persoonlijk. Praten over het haarverlies helpt bij het aanvaarden ervan. Je kunt ook kiezen voor het aanpassen van je kapsel, zodat het haarverlies minder opvalt. Anderen ervaren haarverlies als het verlies van hun identiteit. Het zelfvertrouwen loopt zo’n deuk op dat iemand in een depressie belandt. Het haarverlies vermindert de kwaliteit van het leven en zorgt voor een sociaal isolement. Dit is niet nodig en met de juiste behandeling rem je het haarverlies af en krijgt de haargroei een impuls. Laat het haarverlies zich niet te ver ontwikkelen. Tijdig actie ondernemen is de sleutel naar een goed resultaat.