Na haaruitval tevreden na een haartransplantatie

Haaruitval door medicijnen

Wil je weten of haaruitval door medicijnen omkeerbaar is? Medicijnen zijn ontwikkeld om uiteenlopende gezondheidsproblemen, aandoeningen en ziekten te behandelen. Helaas hebben ze soms ongewenste bijwerkingen. Bepaalde medicijnen dragen bij aan overmatige haargroei, veranderingen in haarkleur of haaruitval. Haaruitval door medicijnen heeft een groot effect op je uiterlijk en zelfvertrouwen. Het goede nieuws is dat het haarverlies in de meeste gevallen omkeerbaar is zodra je stopt met het medicijn te gebruiken of overstapt op een alternatief middel.

 

Haaruitval door medicijnen

Oorzaak haaruitval door medicijnen

Geneesmiddelen veroorzaken haaruitval doordat ze de natuurlijke haargroeicyclus verstoren. Medicijnen veroorzaken zowel telogeen als anageen effluvium.

Telogeen effluvium door medicijnen

Telogeen effluvium is de meest voorkomende vorm van haarverlies dat door medicijnen wordt veroorzaakt. Kenmerkend is dat het haarverlies niet direct begint, maar pas 3 tot 6 maanden na de inname of het gebruik van een geneesmiddel ontstaat. Telogeen effluvium zorgt ervoor dat er grotere aantallen haarzakjes tegelijkertijd in de rustfase gaan en te vroeg uitvallen.

Anageen effluvium door medicijnen

Anageen haarverlies treedt op tijdens de groei- of anagene fase van haarcyclus. Het voorkomt dat de cellen die nieuwe haren produceren zich op de gebruikelijke manier delen. In tegenstelling tot telogeen effluvium, treedt anageen effluvium al na enkele dagen tot weken na de start van het medicijngebruik op. Deze vorm van haarverlies komt het meeste voor bij mensen die chemotherapie ondergaan en is vaak ernstig. Mensen verliezen het meeste hoofdhaar, maar ook de wenkbrauwen, wimpers en andere lichaamsbeharing zijn er gevoelig voor.

De ernst van door medicijnen veroorzaakte haaruitval hangt af van je gevoeligheid voor de ingrediënten, het type medicijn en de voorgeschreven dosering.

Haaruitval als bijwerking medicijn

Van diverse soorten groepen en soorten medicijnen is het bekend dat ze haaruitval als bijwerkingen hebben. Dit zijn medicijnen als en voor:

  • Antibiotica en antischimmelmiddelen.
  • Antidepressiva en stemmingsstabilisatoren.
  • Antistollingsmiddelen en cholesterolverlagers.
  • Bètablokkers, diuretica en ACE-remmers.
  • Geneesmiddelen die je immuunsysteem onderdrukken.
  • Epilepsie medicijnen.
  • Hormoonvervangende therapie.

Medicatie gebruikt in chemotherapie leidt vaak tot anageen effluvium. Dit komt doordat de medicijnen erop gericht zijn kankercellen door het hele lichaam te doden en ze ook gezonde cellen beschadigen. Haarverlies komt vaak voor en is ernstiger bij mensen die combinatie van chemotherapie medicatie gebruiken, dan bij mensen die alleen maar een geneesmiddel gebruiken.

Haaruitval door geneesmiddelen behandelen

Als je een nieuw geneesmiddel krijgt voorgeschreven, is het belangrijk om de werking te beoordelen. Bijwerkingen doen zich in de eerste dagen en weken van het gebruik voor. Bijwerkingen die in de bijsluiter vermeld staan, zijn vaker gemeld. Dat wil niet zeggen dat iedereen die het geneesmiddel gebruikt hier ook inderdaad last van krijgt. Krijg je last van onbekende klachten of haarverlies? Bespreek dit met je arts en eventueel de apotheker. Als het haaruitval inderdaad een gevolg is van de medicatie, dan is de kans groot dat de haargroei zich herstelt nadat je stopt het medicijn te gebruiken. Een arts schrijft indien nodig een generiek middel voor. Stopt het haarverlies niet? Mogelijk geeft een behandeling met Minoxidil of Finasteride verbetering.

Haaruitval door chemotherapie verminderen

Haarverlies tijdens chemotherapie is helaas niet altijd te voorkomen. Tegenwoordig is het bij bepaalde behandelingen mogelijk om voor hoofdhuidhypothermie te kiezen. Dit houdt er een paar minuten voor, tijdens en na de chemotherapie behandeling koeling op de hoofdhuid wordt toegepast. Het afkoelen van de hoofdhuid vermindert de doorbloeding naar de haarzakjes, waardoor het moeilijker is voor de geneesmiddelen om in de haarzakjes te komen. Koeling vermindert ook de gevoeligheid voor de medicatie, waardoor de haarzakjes minder gevoelig zijn voor de schade van chemotherapie. Na chemotherapie groeit het haar meestal snel terug. Je haar kan een andere kleur en structuur krijgen. In enkele zeldzame gevallen blijft het haar dun. Minoxidil kan soms helpen bij het stimuleren van een sterke haargroei.

Bespreek haaruitval met een arts

Zeker als je door een (huis)arts een nieuw of ander geneesmiddel krijgt voorgeschreven, heb je misschien vragen. Wees niet bang om deze te stellen, vooral als je daarnaast nog andere medicatie gebruikt. Vraag naar de combinatie met andere geneesmiddelen en wat de effecten daarvan zijn. Is haaruitval te verwachten? Heeft een medicijn invloed op je haargroei? Kan het haarverlies een andere oorzaak hebben? Een arts licht de werking van de medicatie toe en geeft je voorbeelden van resultaten. Het is normaal dat een arts de mogelijke bijwerkingen of risico’s met je doorneemt. Zo ben je voorbereid op eventuele onbekende klachten waar je last van kunt krijgen.

Haaruitval door een geneesmiddel onderzoeken

Wacht niet lang met het raadplegen van een arts als je plotseling haarverlies ervaart. Schrik niet als een arts niet zomaar de bevestiging geeft dat je haarverlies inderdaad een gevolg is van de nieuwe medicatie. Feit is dat haarverlies door medicijnen meestal niet direct begint. Het duurt een paar maanden en tegen die tijd is de behandelkuur misschien al gestopt. De oorzaak van haaruitval vaststellen is niet altijd ingewikkeld, maar duurt bij een onbekende en moeilijk vast te stellen factor wat langer. Van sommige geneesmiddelen is het bekend dat haarverlies regelmatig voorkomt, terwijl het bij andere medicatie een uitzonderlijke bijwerking is. Neem daarom altijd contact op met de voorschrijvend arts, deze onderzoekt samen met je waar het haarverlies precies door wordt veroorzaakt.

Haaruitval door medicijnen – FAQ

Veel medicijnen hebben haaruitval als bijwerking. Het bekendste zijn chemotherapie en bestralingstherapie bij kankerbehandelingen. Andere medicijnen met haarverlies als bijwerking zijn onder andere acne medicatie, antibiotica, antidepressiva, antistollingsmiddelen, anticonceptiepillen, cholesterolverlagers, bloeddrukmedicijnen, bètablokkers en geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken.

Nee, dat is niet het geval. Afhankelijk van de aandoening die behandeld wordt, is haaruitval een mogelijkheid. Mensen zijn niet op dezelfde manier gevoelig voor de ingrediënten van medicatie. Staat haaruitval als mogelijke bijwerking in de bijsluiter vermeld, dan betekent dat er in het verleden melding is gemaakt van haarverlies. Het is niet zo dat iedereen deze bijwerking ervaart.

Haarverlies veroorzaakt door medicijnen of een medische behandeling is meestal omkeerbaar na het onderbreken of stoppen van de behandeling. De ernst van het haarverlies is afhankelijk van het geneesmiddel, je lichamelijke gevoeligheid en herstelvermogen.

Zodra de behandeling wordt gestopt en je het geneesmiddel niet langer gebruikt, herstellen de lichaamsfuncties zich. Je ziet niet direct een afname van het haarverlies. Mensen merken meestal binnen 3 tot 6 maanden verbetering. Het kan echter ook langer duren, voordat je haargroei volledig is hersteld.

Medicijnen veroorzaken niet alleen haarverlies. Er zijn ook geneesmiddelen die de haargroei afremmen. Erfelijke haaruitval kan worden afgeremd met bijvoorbeeld minoxidil, finasteride, dutasteride en de Diane 35 pil. Niet iedereen met alopecia androgenetica wil deze middelen gebruiken, omdat ze bekend staan om de soms heftige bijwerkingen. Een ander nadeel is dat je de medicatie moet blijven gebruiken, omdat de resultaten anders verloren gaan.

Minoxidil veroorzaakt bij sommige gebruikers huidirritaties en roodheid. Als de lotion in contact komt met de huid buiten de kale plekken om, dan kan daar ongewenste haargroei ontstaan. Finasteride en dutasteride mogen alleen door mannen gebruikt worden. Mogelijke bijwerkingen zijn erectieproblemen, afname van het libido en borstvorming. Gebruikers krijgen het advies om geen haargroeimiddel te gebruiken als er een kinderwens is, omdat dit geboorteafwijkingen tot gevolg van kan hebben.

Na chemotherapie ziet de eerste nieuwe haargroei er soms anders uit. Zowel de structuur als de kleur wijken geregeld af. Met de tijd neemt je haar weer de gewone vorm aan zoals eerder.

Helaas zijn er geen middelen die de haargroei versnellen. Je moet geduld hebben. Eventueel adviseert een arts het gebruik van minoxidil.

Ja, net zoals volwassenen verliezen kinderen ook hun haar als het gevolg van bijvoorbeeld medicatie of een medische behandeling.

Haarverlies door een medische behandeling of medicatie is dikwijls tijdelijk. Na verloop van tijd herstelt de haargroei zich. Ben je gevoelig voor erfelijke haaruitval, dan kan medicijngebruik invloed uitoefenen op het haarverlies. Bespreek dit met de behandelend arts. Deze geeft je tips en advies over dat wat je kunt doen om je hoofdhuid en haargroei te beschermen.

Haaruitval behandelen

Feit is dat haarverlies door geneesmiddelen en/of een medische behandeling in de meeste gevallen tijdelijk en volledig omkeerbaar is. In uitzonderlijke situaties is het haarverlies blijvend. In dat geval heb je de mogelijkheid om met een haartransplantatie het haarverlies te laten herstellen. Om dit succesvol te doen, heb je wel voldoende donorhaar beschikbaar. Bij volledige kaalheid is een haartransplantatie niet mogelijk. Veel mensen die met tijdelijke haaruitval te maken hebben, kiezen ervoor om dit met een pruik of haarwerk te verbergen. Moderne en eigentijdse haarwerken sluiten uitstekend aan bij je eigen kapsel, waardoor het voor onbekenden niet zichtbaar is dat je een haarwerk draagt. Neem haarverlies hoe dan ook serieus. Het beïnvloedt je dagelijks leven en de manier waarop je naar jezelf kijkt. Te lang met negatieve gevoelens blijven rondlopen heeft uiteindelijk een negatieve invloed op je zelfvertrouwen en je sociale contacten.