Hair Science Institute ervaringen

Haaruitval en schildklier

Wil je meer weten over haaruitval en schildklier problemen? Hormonale onregelmatigheden zijn vaak verantwoordelijk voor haaruitval. Hoewel dit niet de standaard oorzaak van haarverlies is, is het een verontrustend symptoom. Verschillende zaken hebben soms haarverlies tot gevolg. Haaruitval hoort bij het normale dagelijkse leven, maar neemt door diverse oorzaken overmatig toe. Oudere mannen en vrouwen regelmatig ontwikkelen in verschillende gradaties kaalheid, wat grotendeels wordt bepaald door genetische factoren. Er is ook echter ook een bewezen verband tussen haaruitval en schildklier problemen.

Haaruitval en schildklier

Oorzaak haaruitval en schildklier

Langdurige schildklierproblemen hebben in veel gevallen haarverlies tot gevolg. Je ziet het haar verspreid over de hoofdhuid uitvallen. Herstel van de haargroei is het gevolg van een succesvolle behandeling van de schildklieraandoeningen. Het duurt enkele maanden en het haar groeit geleidelijk terug. Het is ongebruikelijk dat kortdurende schildklieraandoeningen haaruitval veroorzaken. Bepaalde vormen van een langzame of snelle schildklier, hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie, zijn acuut en kennen een vroege diagnose. Andere aandoeningen zijn al maanden en soms jaren voor de diagnose aanwezig. Haaruitval als gevolg van een schildklierprobleem is niet altijd direct zichtbaar. Het haarverlies wordt dan pas enkele maanden na het begin van de aandoening duidelijk.

Verloop haarverlies

Haarverlies als gevolg van hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie ontwikkelt zich langzaam. Kale plekken zijn zeldzaam. In plaats daarvan zie je dat je haardos dunner wordt. Het goede nieuws hieraan is dat het haarverlies door schildklierproblemen doorgaans tijdelijk is. Het gebeurt dat mensen na het starten van schildkliermedicatie een toename van het haarverlies ervaren. Deze toename van haaruitval is niet per se een gevolg van medicijnen. Het heeft in de regel meer te maken met de natuurlijke levenscyclus van je haar.

Haaruitval door schildklierbehandeling

Schildkliermedicatie, zoals levothyroxine, carbimazol en thiamazol veroorzaken in zeldzame gevallen diffuus haarverlies. Het is voor artsen niet eenvoudig om te bepalen of het haarverlies een gevolg is van de medicatie of van de schildklieraandoening. Over het algemeen zijn de medicijnen niet de oorzaak en is het ongebruikelijk om naar een alternatieve behandeling te zoeken.

Schildklier en auto-immuunaandoening

Kenmerkend is dat het merendeel van de mensen met hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie een auto-immuunaandoening van de schildklier hebben. Het is bekend dat mensen met een bepaalde auto-immuunziekte de aanleg hebben om verschillende andere auto-immuunaandoeningen te ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is alopecia areata, pleksgewijze kaalheid. Deze aandoening komt vaker voor bij mensen die een schildklierprobleem hebben. Het patroon van deze vorm van haaruitval is niet verspreid, maar plaatselijk. De ovale of ronde kale plekken zijn duidelijk omlijnd. De haargroei kan zich na een tijd vanzelf ook weer herstellen. Een andere aandoening die haaruitval veroorzaakt is Lupus. Ook hier leggen artsen regelmatig het verband met een schildklieraandoening.

Haaruitval laten onderzoeken

Maak je je zorgen over haarverlies? Vraag dan om advies aan je huisarts. Zonder andere symptomen van een te langzame of te snel werkende schildklier is het ongebruikelijk dat een schildklieraandoening haaruitval veroorzaakt. De arts stelt je vragen over het haarverlies en vraagt naar mogelijke andere klachten. Je hoofdhuid en haargroei worden aandachtig bekeken. In bepaalde gevallen stelt de arts aanvullende onderzoeken voor. Hierbij denk je aan een bloedonderzoek en/of een huidbiopsie. In zeldzame gevallen verwijst de huisarts je verder naar een dermatoloog of endocrinoloog om een goede diagnose te stellen.

Huismiddeltjes en behandeling om haarverlies te verminderen

Naast de voorgeschreven schildkliermedicatie zijn er verschillende huismiddeltjes die je kunt proberen om het haarverlies te vertragen en de haargroei te stimuleren. Let daarbij op dat je niet ongelimiteerd vitamine supplementen gebruikt. Houd jezelf aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen. Een teveel aan bijvoorbeeld vitamine A kan haaruitval tot gevolg hebben.

IJzer boost

De ijzer of ferritine waarde in je bloed is van invloed op de haargroei. Een ijzertekort draagt bij aan haaruitval. Wetenschappers en onderzoekers hebben aangetoond dat schildklieraandoeningen en de ferritine waarde in nauw contact met elkaar staan. Overweeg een bloedonderzoek om deze waarden te laten vaststellen en eventueel aan te vullen.

Afwisselend voedingspatroon

Een afwisseling van voedingsmiddelen is de sleutel voor je gezondheid. Afhankelijk van de schildkliermedicatie die je gebruikt, stel je een dieet samen dat past bij de aandoening en dat bevorderlijk is voor de verschillende lichaamsfuncties. Bewerkte voedingsmiddelen zoals suiker, cafeïne en alcohol veroorzaken nu en dan ontstekingsreacties. Dit kan van invloed zijn op de schildklieraandoening. Probeer ontstekingsremmende voedingsmiddelen, waaronder gember en kurkuma die de werking van onder andere de schildklier ondersteunt.

Gebruik van kruiden

Kruidentherapieën zijn onderdeel van de alternatieve geneeskunde die niet door iedereen positief bekeken worden. Toch kan kruidentherapie haaruitval beïnvloeden. Gebruikte kruiden zijn onder andere rode klaver, zaagpalm, zwarte zilverkaars en vrouwelijke ginseng. Begin niet met een kruidentherapie zonder eerst met je huisarts of specialist te overleggen.

Probeer etherische oliën

Onderzoeksresultaten zijn beperkt, maar onderzoekers hebben onder andere ontdekt dat eucalyptusolie en andere plantenextracten haaruitval verminderen en de haardichtheid verbeteren. Ook lavendelolie, tijmolie en rozemarijnolie zijn de moeite van het proberen waard. De zuiverheid en kwaliteit van etherische oliën wordt niet gecontroleerd. Wees daarom voorzichtig bij het kiezen van een merk. Artsen adviseren om de olie eerst op een testplaats aan te brengen. Zo zie je eventuele overgevoeligheid voor het product.

Let op de jodiuminname

Mensen met een schildklieraandoening moeten letten op de jodiuminname. Je lichaam gebruikt jodium om schildklierhormoon aan te maken. Een teveel leidt tot onevenwichtigheden in de hormoonbalans. Dat kan ook weer van invloed zijn op de haargroei. Bepaalde multivitaminen en hoestsiroop bevatten een enkele keer jodium. Lees het etiket goed, voordat je een product koopt of gebruikt.

Haaruitval en schildklier – FAQ

Haaruitval kan één van de bijwerkingen zijn van een schildklier die te langzaam of te snel werkt. Hyperthyreoïdie en hypothyreoïdie veroorzaken daarnaast ook andere lichamelijke klachten.

Om schildklierproblemen te bevestigen of uit te sluiten, wordt bloedonderzoek gedaan. Hierbij wordt de waarde van het schildklier stimulerend hormoon, TSH, en de T3 en T4 waarden gemeten. Als deze waarden afwijken van het ‘normaal’, dan krijg je kunstmatige schildklierhormonen voorgeschreven om de disbalans te herstellen.

Veel mensen die met schildklieraandoeningen kampen, zijn bang al het haar te verliezen. De waarheid is dat volledige kaalheid zelden voorkomt en dat het haarverlies vaak tijdelijk is. De haargroei kan duss herstellen. Het is belangrijk om met schildkliermedicatie de juiste hoeveelheid te krijgen, zodat de lichaamsfuncties zo goed als mogelijk functioneren.

In plaats van een terugtrekkende haarlijn of kalende kruin zie je het haar verspreid over de hoofdhuid uitvallen. Je haar gaat er dunner uitzien dan normaal. De hoofdhuid wordt daardoor vaak zichtbaar.

Andere symptomen die kunnen wijzen op schildklierproblemen zijn een hoge hartslag, vermoeidheid, ongerustheid, plotseling gewichtsverlies of toename, een voortdurend koud gevoel hebben, concentratieproblemen en haarverlies.

Een langzame werking van de schildklier leidt tot een hogere TSH-waarde en een lagere T4 dan gebruikelijk. Behandeling hiervan kan door de huisarts worden gedaan. In sommige gevallen krijg je van de huisarts een verwijzing naar een endocrinoloog. Deze is gespecialiseerd in hormonen en helpt je bij het vinden van de juiste samenstelling van de schildkliermedicatie.

Schildklieraandoeningen kunnen op elke leeftijd ontstaan. Afhankelijk van het probleem kan het een erfelijke aandoening zijn. Zowel mannen als vrouwen zijn gevoelig voor schildklierafwijking. Mensen die met een schildklierprobleem gediagnosticeerd worden, gebruiken meestal de rest van hun leven kunstmatige schildklierhormonen.

Schildklierproblemen hebben diverse oorzaken. Jodiumtekort, auto-immuunaandoeningen, ontstekingen, gevolgen van een virale aandoening en genetica.

Schildklierproblemen komen vaak voor. Soms is het nodig om de schildklier gedeeltelijk of volledig te verwijderen. Leven zonder schildklier is prima mogelijk met het gebruik van een kunstmatig schildklierhormoon. De waarden worden regelmatig gecontroleerd en indien nodig wordt de dosering van de medicatie aangepast.

Voor een goede werking van je schildklier is jodium nodig. Vitamines en mineralen die de werking ondersteunen zijn vitamine B, selenium en zink. Bij een afwisselend en verantwoord dieet krijg je dagelijks voldoende voedingsstoffen binnen. Als je te maken hebt met een schildklieraandoening, is het gebruik van een vervangend schildklierhormoon bijna onvermijdelijk.

Als de hormoonwaarden zich hebben gestabiliseerd, herstellen de lichaamsfuncties waaronder de haargroei. Dit duurt verschillende maanden. De duur van het herstel verschilt per persoon. De één heeft meer geduld nodig dan de ander.

Wees geduldig

Haarverlies als gevolg van een onvoldoende werking van de schildklier is omkeerbaar, maar daar heb je wel geduld voor nodig. Wil je niet dat andere mensen je uitgedunde haardos zien? Overweeg het tijdelijk gebruik van een haarwerk. Emotionele ondersteuning is belangrijk. Praat met je huisarts, maar ook met geliefden, familie en intimi over je gevoelens en angsten. Het helpt je bij het acceptatieproces en het verbeteren van je zelfvertrouwen. Een schildklieraandoening leidt over het algemeen niet tot haarverlies, totdat de situatie ernstiger wordt. Mogelijk heb je medicatie nodig om hergroei te zien en om de andere aanwezige symptomen te behandelen. Met de juiste behandeling en instelling zou je haar binnen enkele maanden weer voller moeten zijn.