Hair Science Institute

Haaruitval laten onderzoeken

Wil je haaruitval laten onderzoeken? Haaruitval is een veelvoorkomende klacht die een gevolg kan zijn van verschillende aandoeningen. Hoewel de oorzaak van haarverlies soms eenvoudig is vast te stellen, kan de diagnose ook voor artsen een uitdaging zijn. Er is een groot verschil tussen dagelijkse haaruitval en overmatig haarverlies. Als je dit laatste ervaart, is het belangrijk om de oorzaak te weten. Haaruitval laten onderzoeken kan bij een huisarts, specialist en met een thuistest ook vaak in je vertrouwde thuisomgeving.

Haaruitval laten onderzoeken

Oorzaken van haaruitval laten onderzoeken

Haaruitval heeft erfelijke, maar ook hormonale oorzaken. Het treft zowel mannen als vrouwen en kan op iedere leeftijd voorkomen. Er zijn veel oorzaken die in verbinding staan met haarverlies. Oorzaken zijn onder meer ernstige of chronische ziekten, schildklierproblemen, gebrek aan eiwitten, een laag ijzergehalte of een verkeerde haarverzorging. Haaruitval komt ook vaak voor bij vrouwen die recent zijn bevallen of in de overgang zijn. Het kan maanden duren voordat de haargroei zich herstelt, zonder dat een behandeling plaatsvindt. Dit is ook het geval bij haarverlies als gevolg een chronische aandoening.

Haaruitval is niet altijd te genezen

Alopecia areata kan een gevolg zijn van een auto-immuunreactie van je eigen lichaam. Hoewel het niet vaak gebeurt, bestaat de kans dat je al het haar op je hoofd en andere lichaamsbeharing verliest. Mannen verliezen gemiddeld gezien al vroeger hun haar, terwijl vrouwen vaak op latere leeftijd de haardos dunner zien worden. Soms groeit het haar blijvend terug, soms groeit het terug om vervolgens weer uit te vallen. Helaas is haaruitval niet altijd te voorkomen en/of te genezen. De oorzaak moet je door een huisarts of specialist laten onderzoeken. Tijdens het onderzoek kan de arts een huidbiopsie toepassen en/of een bloedonderzoek doen om bepaalde ziekten te bevestigen of uit te sluiten.

Alopecia behandelen

Behandelmogelijkheden bij alopecia of haaruitval zijn divers. Afhankelijk van de oorzaak kan een arts behandeling met corticosteroïde crème of injecties voorstellen. Dit is een mogelijke behandeling voor alopecia areata, maar heeft niet bij iedereen het gewenste resultaat. In ernstige gevallen zal een arts eventueel immunotherapie toepassen. Als het werkt kan de haargroei zich herstellen, maar kan huiduitslag een vervelende bijwerking zijn. In geval van blijvend haarverlies door erfelijke haaruitval bieden haargroeimiddelen zoals Minoxidil soms een oplossing. Je brengt de lotion dagelijks op de getroffen gebieden aan. Na een paar maanden kan je resultaat merken in sommige gevallen . Als de behandeling niet werkt, kun je in overleg met de arts een andere behandeling proberen. In de meeste gevallen moet je een haargroeimiddel blijvend gebruiken, omdat het haarverlies anders weer doorzet.

Andere manieren om haaruitval te onderzoeken

Haaruitval heeft diverse oorzaken, die elk op hun eigen manier onderzocht en gediagnosticeerd worden. Artsen gebruiken vaak een trektest bij veel mensen die zich met onverklaarbaar haarverlies voor een consult melden. De test helpt bij het bepalen van afwijkingen in de haargroeicyclus. De arts trekt zacht aan een streng van 40 tot 60 haren. Normaal gesproken komen er bij elke haartrekking een paar haren los. Als dit er telkens meer dan een paar zijn, is er mogelijk sprake van afwijkingen in de haargroei. De losgekomen haren worden microscopisch onderzocht. Afwijkingen in de haargroeicyclus doen zich op elke leeftijd voor. Wanneer er een afwijking is vastgesteld, zijn veelvoorkomende oorzaken een verstoorde schildklierhormoonbalans, voedingstekorten, bijwerkingen van bepaalde medicijnen, bloedarmoede, auto-immuunziekten of chronische stress.

Hoofdhuidbiopsie

Het is mogelijk dat er wordt gekozen voor een hoofdhuidbiopsie. De arts kan een biopsie uitvoeren om meer te weten te komen over het haarverlies. Een biopsie is niet echt pijnlijk, maar kan ongemakkelijk zijn. Het afgenomen materiaal wordt microscopisch onderzocht. Schimmelinfecties, bacteriële of virale infecties zijn mogelijk verantwoordelijk voor haaruitval en haar dat gevoelig is voor beschadigingen.

Haaranalyse

Blijft de oorzaak van het haarverlies moeilijk vast te stellen, dan kan een arts een haaranalyse voorstellen. Deze test onderzoekt afwijkingen van de haarschacht, maar geeft geen waarde voor het bevestigen van systemische aandoeningen of een voedingstekort. Haaranalyse is een laboratoriumtest, waarbij de haarschacht verder wordt onderzocht op:

  • Afwijkende eiwit-profielen als gevolg van genetica.
  • Drugsgebruik of besmetting met zware metalen, zoals lood of kwik.

Gelukkig horen de meeste mensen die op zoek zijn naar een effectieve behandeling bij haaruitval tot de groep met aandoeningen die eenvoudig te diagnosticeren en behandelbaar zijn. Uitgebreide diagnostische onderzoeken voor makkelijk te herkennen aandoeningen zijn meestal niet nodig. Er zijn andere oorzaken van haaruitval en het is essentieel dat de oorzaak bekend is, voordat behandeling plaatsvindt.

Zelf je haaruitval laten onderzoeken

Natuurlijk is haarverlies verontrustend en iets waar je het liefst zo snel mogelijk een oplossing voor vindt. Naast de stap naar de huisarts, kun je overwegen een zelftest te bestellen, ook wel haaruitval DNA test genoemd. Deze zijn onder meer verkrijgbaar bij het Haaronderzoekscentrum. Met behulp van een pijnloze bloedwaardentest of een DNA haaruitval test, krijg je op een pijnloze manier antwoord op je vragen. Je neemt de test volgens de gebruikershandleiding af en stuurt de materialen in een stevige verpakking terug. Binnen een paar weken ontvang je de testresultaten. Hiermee kun je gericht naar een oplossing zoeken of advies vragen aan je huisarts. Als de DNA test positief is, wil dat niet zeggen dat je ook echt met haaruitval te maken krijgt. Je kunt je wel voorbereiden op het geval dat. De testen zijn bedoeld om erger te voorkomen en je te stimuleren een behandeling te zoeken om het haarverlies te verminderen.

Haaruitval laten onderzoeken – FAQ

De eenvoudigste test die een specialist toepast is door te kijken naar het haaruitval patroon. Ook kan de trektest worden toegepast. De arts pakt 40 tot 60 haren bij elkaar en trekt hier zachtjes aan. Valt 10% of meer van de haren uit, dan is er sprake van actief haarverlies.

Er zijn verschillende hormonen en andere waarden die artsen onderzoeken in geval van overmatige haaruitval. Androgenen, maar ook FSH en schildklierwaarden zijn belangrijk. Daarnaast kijkt een arts ook naar mineralen als ijzer en zink.

Als het haarverlies veroorzaakt wordt door een medische aandoening zoals alopecia areata, dan kan de arts medicatie voorschrijven. Injecties met corticosteroïden, lasertherapie, een PRP-behandeling of het gebruik van kunstmatige schildklierhormonen. De behandeling is gericht op het aanpakken van de oorzaak van haaruitval.

Haaruitval is vaak tijdelijk, maar veel mensen hebben ook permanent haarverlies. Als je merkt dat je dagelijks meer haren dan normaal verliest, dan wijst dat misschien op haarverlies. Komt haaruitval veel binnen de familie voor, wellicht dat je genetisch belast bent met het haaruitval gen. Onderzoek kan dit bevestigen of uitsluiten.

Nee, een arts zal niet altijd een bloedonderzoek aanvragen. In sommige gevallen is het mogelijk om een diagnose te stellen op basis van het uitgebreide gesprek en lichamelijk onderzoek. Dit is onder andere bij erfelijke haaruitval het geval. Bloedonderzoek wordt aangevraagd om gezondheidsproblemen uit te sluiten of een vermoeden van bepaalde aandoeningen te bevestigen.

Nee, als je je haar laat knippen heeft dat invloed op de schacht en niet op het haarzakjes. Wel kan het knippen van je haar het gevoel geven dat het minder uitvalt. De gespleten punten zijn verwijderd en je haar ziet er gezonder uit. Het heeft geen invloed op haarverlies of nieuwe haargroei.

Een positieve trektest waarbij 10% of meer haren uitvalt wijst op overmatig haarverlies. Telogeen effluvium, alopecia areata en anageen effluvium zijn hiervan gekende oorzaken.

Het testmateriaal wordt in een laboratorium op kweek gezet. Dit duurt 2 tot 4 weken. Vervolgens bespreek je met de arts de resultaten.

Je kunt verschillende thuistests bestellen die inzicht geven in de oorzaak van haarverlies. Je neemt op de aangegeven manier testmateriaal af en stuurt dit naar bijvoorbeeld het Haaronderzoekscentrum. Binnen een paar weken ontvang je de testresultaten.

Als je een thuistest bestelt, liggen de kosten hiervan tussen de € 250 en € 300. De kosten worden niet door de zorgverzekeraar vergoed. Laat je haaruitval door je huisarts of een specialist onderzoeken, dan is vergoeding meestal wel mogelijk, al moet je hier rekening houden met het eigen risico.

Meer informatie over haaruitval

Haaruitval is een veelzijdig onderwerp waar veel vragen, behandelingen, resultaten en mythen over bestaan. Het is een feit dat haarverlies tijdelijk of blijvend is en op tijd behandeling nodig heeft. Tijdelijk haarverlies herstelt zich als de oorzaak verbetert of volledig verdwijnt. Ontspan regelmatig en beperk stress tot een minimum. Online vind je veelzijdige informatie over haaruitval en behandelmogelijkheden. Je kunt informatie aanvragen bij een gespecialiseerde haarkliniek en voorbeelden bekijken van resultaten die de verschillende behandelingen bieden. Het belangrijkste is om bij aanhoudend en overmatige haaruitval niet te lang te wachten met het zoeken naar hulp. Hoe langer je wacht, hoe verder het haarverlies zich doorzet en hoe moeilijker het is om succesvol behandeld te worden. Behandelmethodes ontwikkelen zich nog steeds en zijn geavanceerder dan ooit tevoren. Artsen en haarklinieken geven je hier graag meer informatie over.