Na haaruitval tevreden na een haartransplantatie

Haaruitval onderzoek

Zoek je informatie over haaruitval onderzoek? Haaruitval en kaalheid zijn voor sommige mensen makkelijker te accepteren als onderdeel van het verouderingsproces en voor anderen is het een bron van leed en ongemak. Haarverlies is veel voorkomend. Het treft miljoenen mensen. Ondanks tientallen jaren van haaruitval onderzoek is er nog altijd geen algemene oplossing beschikbaar. Wat kan een haarverlies onderzoek bijdragen aan het effectief behandelen van deze vervelende aandoening? Het is ook mogelijk om een haaruitval DNA test te doen bij bijvoorbeeld het Haaronderzoekscentrum.

Haaruitval onderzoek

Beginnend haaruitval onderzoek

De meeste mensen gaan met haarverlies als eerste naar de huisarts. De aandoening is op zich niet levensbedreigend, maar het is wel verontrustend en heeft een aanzienlijke invloed op dagelijkse kwaliteit van je leven. Bij de één is het patroon van haarverlies duidelijker dan bij de ander. Zoals bij de meeste aandoeningen begint de arts het onderzoek met een gedetailleerd vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek, waarbij de aandacht uitgaat naar je hoofdhuid en de mate van haarverlies.

Lichamelijk onderzoek

Dit onderzoek is gericht op je haargroei en de hoofdhuid, maar een arts besteedt ook aandacht aan tekenen van een onderliggende ziekte of aandoening. Als bij onderzoek van de hoofdhuid blijkt dat er sprake is van schilfering, korstvorming of puistjes, dan kan dat wijzen op een infectie. Tijdens het onderzoek past de arts een trektest toe. Als uit een streng van 40 tot 60 haren meer dan 10% loskomt, kan dit wijzen op telogeen effluvium of alopecia areata. Een negatief trek resultaat sluit deze aandoeningen niet uit. De trekkracht wordt soms niet gelijkmatig verdeelt wat tot verkeerde interpretaties leidt.

Laboratorium onderzoek

Omdat veel aandoeningen haaruitval tot gevolg hebben, zijn er geen routinetests om de oorzaak aan te wijzen. Door bloedonderzoek aan te vragen kan je huisarts verschillende bloedwaarden laten controleren. Niet alleen komen zo gezondheidsproblemen aan het licht, ook andere oorzaken van haarverlies worden bevestigd of uitgesloten.

Symptomen en kenmerken van haarverlies

Afhankelijk van het type en de oorzaak van haarverlies, variëren de symptomen en kenmerken. Daarbij is er een onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke soorten haarverlies:

• Mannelijke haaruitval. Mannen hebben vaak te maken met erfelijk haarverlies. De aandoening kan op elke leeftijd beginnen. Het haarverlies komt als eerste aan de voorzijde en kruin van het hoofd tot uiting. Sommige mannen krijgen een haarlijn die zich terugtrekt en anderen zien kale plekken. Het is mogelijk om al je haar op de bovenkant van het hoofd te verliezen.
• Vrouwelijke haaruitval. Haaruitval bij vrouwen verschilt bij kaalheid bij mannen, doordat de volledige haardos dunner wordt. De haarlijn verandert niet of nauwelijks. Vrouwen zien zelden totale haaruitval, al wordt de hoofdhuid op bepaalde plaatsen wel beter zichtbaar dan eerder.

Naast erfelijke haaruitval of alopecia androgenetica zijn er andere oorzaken van haarverlies die regelmatig voorkomen:

Alopecia areata, pleksgewijze kaalheid

Deze aandoening kenmerkt zich door plotseling haarverlies. Dit uit zich meestal in ronde of ovale plekken die duidelijk herkenbaar zijn. Het haar groeit na enkele maanden terug. Heb je echter te maken met het verlies van alle lichaamsbeharing, dan vindt haargroei mogelijk niet plaats. De exacte oorzaak van deze auto-immuunaandoening is niet bekend. De aandoening kan maanden of zelfs jaren stabiel zijn en uit het niets weer opkomen.

Anageen effluvium

Het gebruik van toxische stoffen kan anageen effluvium tot gevolg hebben. Deze ‘giftige alopecia’ doet zich voor na een periode met hoge koorts of een ernstige ziekte. Bepaalde geneesmiddelen, vooral thallium, hoge doses vitamine A en geneesmiddelen tegen kanker kunnen dit veroorzaken. Minder bekend is dat ook schildklieraandoeningen tot giftige alopecia kunnen leiden.

Alopecia cicatricialis

Littekenvorming voorkomt dat het uitgevallen haar terug groeit. Littekens op de hoofdhuid zijn een gevolg van onder meer brandwonden, verwondingen en röntgentherapie. Andere soorten littekens die soms haaruitval tot gevolg hebben zijn ziekten, zoals lupus, schimmel- of bacteriële huidinfecties, sarcoïdose, tuberculose en huidkanker.

Haaruitval professioneel laten onderzoeken

Naast het doornemen van je medische achtergrond en een lichamelijk onderzoek, kan een huidbiopsie helpen om het type haaruitval of de oorzaak ervan te identificeren. Bij het vermoeden van een infectie kan een kweek worden gedaan. Als de oorzaak eenmaal bekend is, zal je huisarts de behandelmethodes met je doornemen. Samen bepaal je wat in jouw situatie de beste behandeling is. De meeste vormen van haarverlies zijn te behandelen en terwijl sommige in gevallen de haargroei zich spontaan herstelt, is in andere gevallen het haarverlies blijvend. Om volledige kaalheid te voorkomen is het zeker bij alopecia androgenetica belangrijk om zo snel mogelijk met een behandeling te beginnen. Beschikbare behandelingen zijn:

  • Het gebruik van haargroeimiddelen zoals Dutasteride, Finasteride en Minoxidil.
  • Lasertherapie en/of mesotherapie.
  • Het dragen van een haarwerk op maat.
  • Micro haar pigmentatie

Aandachtspunten bij haarverlies

Aanhoudend haarverlies is iets om serieus te nemen. Om erger te voorkomen is onderzoek noodzakelijk. Haarverlies wordt zelden veroorzaakt door een slechte doorbloeding, roos of het dragen van een hoofddeksel. Afhankelijk van de oorzaak is haaruitval voornamelijk zichtbaar op je hoofdhuid, maar kun je ook andere lichaamsbeharing verliezen. De beste behandeling hangt af van de oorzaak en de mate waarin je haar al is uitgevallen. Blijf niet rondlopen met haaruitval. Je huisarts kan met verschillende onderzoeken een oorzaak vaststellen en een behandeling voorstellen.

Tips voor een zinvol huisartsenbezoek

Om het meeste uit een consult bij je huisarts te halen is het belangrijk om de vragen die je hebt vooraf op te schrijven en naar de afspraak mee te nemen. Neem eventueel iemand mee. Samen onthouden jullie meer over het gesprek. Krijg je een geneesmiddel voorgeschreven? Vraag wat de reden is en welke bijwerkingen het middel heeft. Bespreek alternatieve behandelmogelijkheden en welke resultaten je daarvan mag verwachten. Vraag de arts welke gevolgen het heeft als je de voorgestelde behandeling niet opvolgt en wat het effect daarvan is op het haarverlies.

Haaruitval onderzoek – FAQ

Haarverlies is helaas nooit helemaal te voorkomen. In hoeverre dit kan, is sterk afhankelijk van de oorzaak. Met een gezond, verantwoord voedingspatroon houd je de lichaamsfuncties in goede staat. Beweeg regelmatig en kies voor een gezonde levensstijl. Daarmee verzorg je je lichaam goed. Rook niet en beperk de inname van alcohol. Haarverlies dat genetisch bepaald is, heeft hier nauwelijks baat bij. Vermijd het gebruik van zogenaamde wondermiddelen. Ga bij haarverlies naar je huisarts en laat de oorzaak onderzoeken.

De meest effectieve oplossing voor haaruitval hangt af van de oorzaak. Dat betekent dat in sommige gevallen het aanpassen van je levensstijl, bijvoorbeeld door te stoppen met roken of gezonder te eten al voldoende is. In andere gevallen is het gebruik van bewezen haargroeimiddelen of een chirurgische ingreep succesvol.

Plotseling haarverlies is bijna altijd een gevolg van telogeen effluvium of alopecia areata. Waar telogeen effluvium vooraf wordt gegaan door emotionele stress of een traumatische gebeurtenis, is alopecia areata een auto-immuunaandoening. Je lichaam valt de haarzakjes aan. Dit heeft de kenmerkende ronde. kale plekken tot gevolg.

Een huis of specialist past verschillende tests en onderzoeken toe om de oorzaak van haarverlies vast te stellen. Een trektest, een bloedonderzoek en een hoofdhuidbiopsie zijn de bekendste onderzoeken bij haarverlies.

Gezondheidsproblemen en ziekten die haaruitval kunnen veroorzaken zijn onder andere schildklierproblemen, hoofdhuidinfecties zoals ringworm en auto-immuunziektes. Haarverlies is daarnaast in sommige gevallen een gevolg van een medische behandeling of medicatie voor de behandeling van kanker, depressiviteit, hart- en vaatziekten en reumatische aandoeningen.

Aangezien hormonen de oorzaak van het haarverlies kan zijn, is het soms zinvol om een endocrinoloog voor een behandeling te raadplegen. Een endocrinoloog kan helpen de hormoonbalans te herstellen en een goedgekeurde behandeling voor te schrijven.

Het afnemen van het biopt gebeurt door middel van schrapen. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Het onderzoek gebeurt snel en eventuele pijn is van korte duur.

De verschillende onderzoeksmethodes zijn van korte duur. Opname in het ziekenhuis is niet nodig. Je kunt de onderzoeken laten doen, waarna je later bij de arts terugkomt om de uitslagen te bespreken.

Ja, veel artsen vragen een bloedonderzoek aan om het volledig bloedbeeld te laten onderzoeken. Niet alleen om gezondheidsproblemen uit te sluiten, maar ook om de verschillende bloedwaarden te kennen. Het bloedonderzoek geeft de arts een beeld van je gezondheid en eventuele problemen met je schildklier en hormoonwaarden.

Uitslagen van een bloedonderzoek zijn doorgaans binnen een paar dagen bekend. Je krijgt een afspraak voor een vervolgafspraak bij de arts. Tijdens dat consult worden de uitslagen toegelicht en met je besproken. De uitslag van een biopsie laat een paar weken op zich wachten. De voorgestelde behandeling sluit aan bij de oorzaak van het haarverlies.

Persoonlijk haaruitval onderzoek

Weet dat je niet de enige bent die te maken heeft met haarverlies. Naast het raadplegen van je huisarts en/of een specialist kun je online veel informatie vinden over de diverse vormen en oorzaken van haaruitval. Op verschillende fora en andere platforms zijn lotgenoten die vragen stellen en ervaringen delen over behandelingen die ze hebben meegemaakt. Je vindt hier informatie over het effect van haargroeimiddelen en de kosten van een haartransplantatie in binnen- en buitenland. Heb je specifieke vragen die over jouw situatie gaan? Neem dan altijd contact op met een arts.