Na haaruitval tevreden na een haartransplantatie

Haaruitval oplossing

Zoek je naar een haaruitval oplossing? Op een gegeven moment in het leven ervaren veel mensen een vorm van haarverlies. Onderzoek heeft aangetoond dat een ruime meerderheid van de mannen tegen hun veertigste tekenen van haaruitval begint te vertonen. Kaalheidspatronen worden geërfd door een combinatie van diverse genen aan beide kanten van de familie. Er zijn ook enkele omgevingsfactoren die daarin een rol spelen. Wetenschappelijk onderzoek naar diverse oplossingen voor haaruitval zijn gaande. In de tussentijd zijn er verschillende manieren om kaalheid te voorkomen en haarverlies af te remmen.

Haaruitval oplossing

Algemene haaruitval oplossing

Haaruitval, ook wel alopecia genoemd, heeft verschillende oorzaken. De erfelijke variant komt het meeste voor en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Aan de andere kant vindt haaruitval zijn oorzaak in omgevingsfactoren, zoals medische behandelingen, vergiftiging, medicijngebruik, hoge koorts, infecties, hormoonstoornissen, stress en voedingstekorten. Lichamelijke veranderingen zoals plotseling gewichtsverlies of een zwangerschap hebben ook soms haaruitval tot gevolg. De meest voorkomende vorm van haarverlies is alopecia androgenetica. Artsen schatten dat deze aandoening ruim 70% tot 80% van de mannen treft. Deze vorm van haarverlies wordt ook in verband gebracht met andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaataandoeningen, prostaatproblemen en hormonale onbalans. Vrouwen krijgen vanaf de menopauze vaak met deze vorm van haarverlies te maken.

Patroon haarverlies

Alopecia androgenetica begint bij mannen vaak eerst bij de slapen, inhammen en de haarlijn. Daarna verplaatst de haaruitval zich naar de kruin en ontstaan kale plekken. Uiteindelijk heeft het overgebleven haar een typische hoefijzervorm. Bij vrouwen valt het haar aan de voorkant van het hoofd uit en vervolgt het haarverlies zich verspreid, waardoor de haardos uitdunt. Andere vormen van haaruitval kunnen het gevolg zijn van een beschadigde hoofdhuid door te warme stylingapparatuur, chemische stylingproducten en agressieve shampoos en conditioners. Het is belangrijk om je haar voorzichtig te behandelen. Van haaruitval voel je normaal gesproken niets. Je ziet het aan de dikte van je haardos. Omdat haarverlies een waarschuwing van je lichaam kan zijn voor een gezondheidsprobleem, is het belangrijk om de oorzaak te laten onderzoeken. Als je de oorzaak kent, ben je in staat naar een geschikte oplossing te zoeken en het haarverlies te verminderen.

Normale haaruitval

Het is eigenlijk heel normaal om dagelijks 50 tot 100 haren per dag te verliezen. Je natuurlijke haargroeicyclus bestaat uit een actieve groeifase, een overgangsfase en een rustfase. Nadat de haren zijn uitgevallen, begint bij gezonde haarzakjes het proces opnieuw en zal nieuw haar gaan groeien. Maar bij alopecia gebeurt dat niet. Het haarverlies kan zich op een enkele plek concentreren, maar ook diffuus en over de hoofdhuid verspreid zijn. Zie je littekens op de hoofdhuid? Dit is een teken dat er nader onderzoek nodig is.

Oplossingen voor haarverlies

Er zijn maar enkele behandelingen waarvan het bekend en bewezen is dat ze haarverlies verminderen. Wetenschappers zijn nog altijd op zoek naar nieuwe behandelingen. Als je zoekt naar een haarverlies behandeling, kom je tal van producten tegen die je een gezonde haargroei beloven. Geneesmiddelen die voorgeschreven werden bij een hoge bloeddruk en prostaatproblemen bleken haarverlies te verminderen. Minoxidil en finasteride zijn medicijnen, DHT blockers, die de invloed van dihydrotestosteron afremmen en het haarverlies verminderen.

Minoxidil

Minoxidil is een behandeling bij erfelijke haaruitval die artsen ook aan vrouwen voorschrijven. Je brengt de lotion dagelijks op de kale plekken aan. Het voorkomt verder haarverlies en sommige mensen zien nieuwe haargroei. Minoxidil werkt helaas niet bij iedereen. Een meerderheid van de gebruikers ziet een afname van het haarverlies, al moet je hier wel geduld voor hebben. Na ongeveer drie maanden begint het effect op te vallen. Heb je na zes maanden geen zichtbare verbetering? Verder gebruik is dan niet nodig. Los van de resultaten heeft de lotion daarnaast ook een risico op bijwerkingen. Het kan de hoofdhuid irriteren en als je de lotion per ongeluk in contact laat komen met bijvoorbeeld het gezicht, dan kan daar haargroei ontstaan. Als je stopt met het gebruik ervan zal de haaruitval doorzetten.

Finasteride

Een ander bewezen haargroeimiddel bij haaruitval voor mannen is finasteride. Het medicijn is van invloed op het haarverlies en de haargroei. Het risico op bijwerkingen is aanwezig. Finasteride blokkeert de effecten van dihydrotestosteron en je gebruikt het dagelijks. Als je het middel gebruikt, zou je binnen 4 tot 6 maanden verbetering moeten zien. Finasteride heeft soms hefitge bijwerkingen, waaronder een verminderd libido, erectiestoornissen en borstvorming bij mannen. Het is gevaarlijk voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en koppels die een kinderwens hebben. Net zoals minoxidil moet je finasteride dagelijks blijven gebruiken.

Haartransplantatie bij haaruitval

Zoek je een behandeling met blijvend resultaat en nieuwe haargroei, maar heb je geen zin om daar dagelijks mee bezig te zijn? Een haartransplantatie geeft je een mogelijkheid op blijvende resultaten. De chirurgische ingreep is een oplossing voor erfelijke kaalheid bij zowel mannen als vrouwen. Bij een haartransplantatie verplaatst een arts haarzakjes uit het donorgebied naar de kale plekken. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Een van de voorwaarden om voor de ingreep in aanmerking te komen, is dat je over voldoende donorhaar beschikt. De haarkrans dient dikwijls als donorgebied. Omdat de donorharen niet gevoelig zijn voor het DHT-hormoon, geniet je blijvend van de resultaten van de ingreep. Na de operatie heeft de haargroei tijd nodig om te herstellen. Dat betekent dat je vanaf drie maanden nieuwe haargroei ziet, maar dat het eindresultaat twaalf maanden later wordt beoordeeld.

Haaruitval oplossing – FAQ

Een haartransplantatie is een permanente oplossing bij haaruitval. Zoals met alle chirurgische ingrepen, is de behandeling niet voor iedereen geschikt. Geneesmiddelen die zijn goedgekeurd voor de behandeling van haarverlies zijn minoxidil, finasteride, dutasteride en de Diane-35 pil.

Afhankelijk van de oorzaak van haarverlies is het soms mogelijk om de haargroei te herstellen. Voor een goed resultaat is het belangrijk om snel te beginnen.

Minoxidil, finasteride en dutasteride zijn geneesmiddelen die van origine gebruikt werden voor de behandeling van een hoge bloeddruk en prostaatproblemen. Omdat minoxidil in lotionvorm gebruikt wordt bij haarverlies, blijven de bijwerkingen meestal beperkt tot plaatselijke huidirritaties. De andere middelen hebben soms heftigere bijwerkingen zoals verlies van libido en borstvorming bij mannen. Niet iedereen die een geneesmiddel gebruikt ervaart bijwerkingen. Dit verschilt per persoon.

Het duurt vaak minimaal zes maanden om te zien of een behandeling het gewenste effect heeft en het haarverlies afneemt. Als het voorgeschreven middel helpt, moet je het blijven gebruiken om de voordelen en bereikte effecten te behouden. Wanneer je na zes maanden nog geen enkele verbetering ziet, is verder gebruik dikwijls zinloos.

Als alopecia androgenetica de oorzaak is van het haarverlies, wordt je haardos niet vanzelf weer dikker. Is er een andere oorzaak, zoals telogeen effluvium door stress of een traumatische gebeurtenis, dan kan de haargroei zich herstellen. Het duurt ongeveer zes maanden, voordat je verbetering ziet.

Zolang je de goede shampoo gebruikt, is het onwaarschijnlijk dat wassen haaruitval veroorzaakt. Het schoonhouden van je haar en hoofdhuid zijn nodig voor een gezonde haargroei. Gebruik een shampoo en conditioner zonder sulfaten, die passen bij je haartype.

Vrouwen ervaren haarverlies na de bevalling of tijdens de menopauze. Ook schildklierproblemen, voedingstekorten en/of stress veroorzaken haarverlies. Vrouwen zijn gevoelig voor androgene hormonen. Vanaf latere leeftijd kan dit van invloed zijn op de haargroei en haarverlies.

Om goed te functioneren heeft je lichaam voldoende voedingsstoffen nodig. Voedingsstoffen en -middelen die invloed hebben op de haargroei, zijn onder andere eiwitten. Maar ook bessen, spinazie, vet vis, avocado’s noten, zaden, vlees, granen, groente en fruit mogen niet ontbreken in je dieet.

Goed en regelmatig slapen is belangrijk. Niet alleen voor een gezonde haargroei, maar voor alle lichaamsfuncties. Slapen is van invloed om voldoende groeihormonen en melatonine aan te maken. Melatonine wordt regelmatig met haargroei in verband gebracht.

De oorzaak van haarverlies is bepalend of je te maken krijgt met tijdelijke of permanente haaruitval. De eenvoudigste manier om hier duidelijkheid over te krijgen, is het laten onderzoeken van de oorzaak. Onderzoeksmethodes zijn pijnloos en bestaan onder andere uit een trektest, bloedonderzoek en een huidbiopsie.

Haaruitval onderzoeken

Op het moment dat je zelf ziet of hoort van anderen dat je haar er dunner uitziet dan eerder, wil je waarschijnlijk een oplossing vinden. Om haaruitval effectief te behandelen is het kennen van de oorzaak nodig. Je huisarts of een specialist onderzoekt dit, maar je kunt ook kiezen voor het gebruik van haaruitval tests die je thuis uitvoert. Het Haaronderzoekscentrum heeft zowel een bloedwaardentest als een haaruitval DNA test voor thuisgebruik. Beide testen zijn voorzien van duidelijke instructies. Na het afnemen van de test stuur je het materiaal terug naar het Haaronderzoekscentrum. Binnen een paar weken ontvang je de testresultaten en ben je in staat om een passende haaruitval behandeling of oplossing te zoeken.