Hair Science Institute

Haaruitval preventie – haaruitval behandeling

Wil je meer weten over haaruitval preventie of haaruitval behandelingen? Er zijn veel dingen die je kunt doen om haaruitval te verminderen of te stoppen. Wat je moet of kunt doen, hangt af van de reden waarom je je haar verliest. Sommige situaties zoals haaruitval na een zwangerschap, verdwijnen vanzelf. Vergeet daarbij niet dat iedereen dagelijks ongeveer 50 tot 100 haren verliest. Pas wanneer je meer haaruitval hebt of het haar steeds dunner wordt, wil je graag de oorzaak weten. Je huisarts kan vaak eenvoudig de oorzaak van het haarverlies vaststellen. Veel voorkomende oorzaken zijn schildklierproblemen, stress, hoofdhuidinfecties, androgene alopecia of gewoon veroudering. Haaruitval preventie of een haaruitval behandeling begint met het vinden van de oorzaak van het haarverlies.

haaruitval bij mannen

Haaruitval preventie vitamines en mineralen

Diverse wetenschappelijke studies en onderzoeken hebben aangetoond dat je dagelijks voldoende vitamines en mineralen nodig hebt voor het optimaal laten functioneren van onder andere de haargroei. Een afwisselend dieet met daarin voldoende proteïnes komt de haargroei ten goede. Voedingsmiddelen zoals eieren, noten, bonen en erwten, vis, magere zuivelproducten, kip en kalkoen zijn rijk aan proteïnes die je lichaam nodig heeft. Ook vitamine A mag niet ontbreken in een verantwoord dieet. Vitamine A is van invloed op de haargroei en helpt de hoofdhuid gezond te houden. Wetenschappers hebben aangetoond dat vitamines A, B, C, D, ijzer, selenium en zink eveneens van belang zijn voor een gezonde haargroei. Zolang je dagelijks de nodige vitamines en mineralen binnenkrijgt heb je nauwelijks supplementen nodig. Voorkom dat je te veel supplementen neemt, waardoor je een te hoog gehalte van bepaalde vitamines en mineralen krijgt. Een te hoge concentratie van dergelijke stoffen kan de haargroei namelijk ook nadelig beïnvloeden.

Haarverzorging als haaruitval preventie en haaruitval behandeling

Het verzorgen van je haar met de juiste verzorgingsproducten is eveneens een manier om haaruitval te verminderen en de haargroei te stabiliseren. De sleutel naar succes is het gebruik van een milde, verzorgende shampoo zonder agressieve toevoegingen. Behandel daarnaast je haar eventueel regelmatig met een haarolie. Haaroliën verstevigen het haar en verbeteren de doorbloeding van de hoofdhuid, waardoor de haarzakjes beter gevoed worden. Wees voorzichtig met het gebruik van stylingsproducten zoals wax en gel. De hoofdhuid kan door overmatig gebruik geïrriteerd raken en beschadigen. Spoel stylingsproducten altijd zorgvuldig uit en droog het haar niet met een te warme föhn. Ook chemische behandelingen zoals verven, kleuren en permanenten kunnen de huid en het haar beschadigen. Kies voor huidvriendelijke middelen zonder ammoniak, peroxide of PPD’s.

 

https://www.youtube.com/watch?v=QIljTC6Ndqk

Haaruitval behandeling met medicatie

Bepaalde vormen van haarverlies kunnen met medicatie, een haargroeimiddel behandeld worden. Dit is onder andere het geval bij erfelijke kaalheid veroorzaakt door overgevoeligheid voor het DHT of dihydrotestosteron hormoon. Een haargroeimiddel dat haaruitval bij zowel mannen als vrouwen in sommige situaties kan verminderen is Minoxidil, een middel dat oorspronkelijk werd gemaakt ter behandeling van een hoge bloeddruk. Het middel is verkrijgbaar in een lotion en dient volgens voorschrift op de kale of kalende plekken aangebracht te worden. Wees voorzichtig dat de huid op andere plaatsen niet in contact komt met het middel, omdat je daar ongewenste haargroei kunt ontwikkelen.

Een ander medicijn om haaruitval te behandelen is Finasteride. Dit middel is door de kans op ernstige bijwerkingen omstreden en mag niet aan vrouwen worden voorgeschreven. Mannen met een kinderwens wordt geadviseerd te stoppen met het gebruik, omdat dit van invloed kan zijn op het sperma en de ongeboren foetus. Hetzelfde geldt voor Dutasteride dat eveneens niet aan vrouwen wordt voorgeschreven. Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheden en maak altijd melding van klachten die je ontwikkelt tijdens het gebruik van een haargroeimiddel. Vrouwen die met haarverlies te maken hebben, kunnen eventueel met de huisarts het gebruik van de Diane pil bespreken. De effecten van een haargroeimiddel worden pas na minimaal 3 maanden zichtbaar. Heb je na 6 maanden nog geen zichtbare verbetering, dan is het onwaarschijnlijk dat je dat later nog kunt verwachten. Eventueel kan de huisarts een ander middel voorschrijven. Een van de grootste nadelen van het gebruik van haargroeimiddelen is dat je ze moet blijven gebruiken om de bereikte effecten te behouden. Stop je met het nemen van het middel, dan keert het haarverlies vroeg of laat terug.

Medische haarpreventie behandeling

Beginnend haarverlies kan op meerdere manieren behandeld, verminderd en gestabiliseerd worden. Om erger te voorkomen, is het noodzakelijk om tijdig actie te ondernemen. Dat betekent dat je begint met het (laten) vaststellen van de oorzaak van het haarverlies. Tijdelijke oorzaken van haarverlies herstellen zichzelf na verloop van tijd zelf. Zodra de uitlokkende factor wordt weggenomen, komt de haargroei in de rustfase terecht en zie je meestal na een aantal maanden nieuwe haargroei ontstaan. Verschillende behandelingen stimuleren de haargroei en hebben een kalmerende werking op de hoofhuid. Een behandelmogelijkheid is een PRP behandeling of een mesotherapie behandeling. Platelet Rich Plasma, wordt toegepast met je eigen bloedplaatjes. Nadat er bloed is afgenomen en gecentrifugeerd, blijven de bloedplaatjes over en deze worden in de hoofdhuid geïnjecteerd. Deze behandeling stimuleert de haargroei.

Haaruitval preventie – haaruitval behandeling – FAQ

Haaruitval kondigt zich niet altijd van tevoren aan. In bepaalde situaties kun je haarverlies verwachten, zoals bij een medische behandeling of medische ingreep. Om haarverlies te verminderen of te vermijden kies je voor gevarieerde voedingsmiddelen. Verander eventueel de verzorgingsproducten die je gebruikt en vermijd het gebruik van te warm water en stylingapparatuur. Laat regelmatig je hoofdhuid masseren en probeer stress te voorkomen.

Hoewel de haargroei zich bij tijdelijk haarverlies vaak vanzelf herstelt, is dat bij blijvend haarverlies niet het geval. Om het haarverlies te verminderen en de haargroei te verbeteren kun je een geschikte oplossing zoeken. Je huisarts en/of een dermatoloog helpen je bij het vaststellen van de oorzaak van het haarverlies.

 

Haaruitval en haargroei zijn niet altijd op natuurlijke wijze te bevorderen. De oorzaak van haarverlies is van invloed op de beschikbare oplossingen. Je kunt de haargroei op positieve wijze beïnvloeden door middel van regelmatige hoofdhuid massages, hiermee verbeter je de doorbloeding. Ook het gebruik van een haarolie en/of een haarmasker heeft soms een preventieve werking.

De totale haargroeicyclus duurt zo’n 6 maanden. Nadat het haar is uitgevallen na de haartransplantatie gaat het haarzakje de rustfase in. Het duurt een aantal maanden voordat je een nieuwe haar ziet. Bij de een gaat dit wat sneller dan bij de ander.

Dutasteride, Finasteride en Minoxidil zijn wetenschappelijk bewezen effectieve haargroeimiddelen. De eerste twee producten zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar en mogen in Nederland alleen door mannen gebruikt worden. Minoxidil is vrij verkrijgbaar en is veilig voor mannen en vrouwen. De middelen hebben een remmende werking op het DHT-hormoon. Het haarverlies stabiliseert en de haargroei ziet er gezonder en sterker uit.

Vitamines en mineralen zijn van invloed op de haargroei. Voedingsmiddelen die nodig zijn voor een gezonde haardos zijn onder andere eiwitrijke producten, bessen, spinazie, vet vis, zoete aardappelen en avocado’s. In combinatie met een afwisseling van noten en zaden heb je een positieve invloed op de haargroei.

Je haar verliezen is niet hetzelfde als kaalheid. Als het haarverlies optreedt in een regelmatig terugtrekkend patroon is de kans groot dat je Alopecia androgenetica hebt. Mannen kunnen hier kaal van worden, maar als je tijdig actie onderneemt is het haarverlies soms te vertragen. Met een haartransplantatie kun je de haargroei laten herstellen.

De waarheid is dat dagelijks gebruik van een milde verzorgende shampoo geen haarverlies veroorzaakt. Let voordat je een shampoo koopt op de samenstelling. Vermijd het gebruik van agressieve, synthetische bestanddelen. Weet je niet welke shampoo je het beste gebruikt? Vraag advies aan je kapper. Deze kent de structuur van je haar en kan een goede shampoo en/of conditioner aanraden.

Blijvende haaruitval behandeling

Wanneer je al langer te maken hebt met haarverlies en gebleken is dat dit veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor het DHT-hormoon, kun je een haartransplantatie overwegen. Deze ingreep wordt succesvol toegepast bij mensen met Alopecia androgenetica, waarbij het haar nog niet in ernstige mate is uitgevallen. Er wordt gewerkt met je eigen donorhaar dat in de kalende gebieden wordt getransplanteerd. Het is een kostbare ingreep die blijvend nieuwe haargroei mogelijk maakt. Helaas wordt de behandeling vrijwel nooit vergoed door zorgverzekeraars. Veel klinieken bieden de mogelijkheid om een haartransplantatie in termijnen te betalen. Je sluit daarvoor een lening of doorlopend krediet af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker. Laat je altijd goed voorlichten over de ingreep, zodat je weet waar je aan toe bent. Datzelfde geldt uiteraard ook als je een andere haaruitval behandeling overweegt.