Hair Science Clinic - haartransplantatie met het meest natuurlijke resultaat

Haaruitval shampoo

Ben je op zoek naar de beste haaruitval shampoo? Je bent niet de enige die naar zo’n ‘wondermiddel’ zoekt. Een ruime meerderheid van de volwassenen ervaart een vorm van haarverlies voor de leeftijd van 50 jaar. Het merendeel van deze mensen heeft te maken met erfelijke kaalheid. De zoektocht naar een oplossing voor dunner wordend haar is iets wat mensen dagelijks bezighoudt. Om haaruitval succesvol te behandelen, moet je de oorzaak weten. Ben je bekend met overgevoeligheid voor het DHT-hormoon wat erfelijke haaruitval veroorzaakt? Je hebt dan een haaruitval shampoo nodig die de werking van dit specifieke hormoon afremt. Maar werken deze shampoos echt?

Haaruitval shampoo

Haaruitval shampoo gebruiken

Haarverlies treft honderdduizenden mannen en vrouwen in Nederland. Als haarverlies je zorgen baart, neem dan contact op met je huisarts of een dermatoloog. Zij onderzoeken de oorzaken en geven je passend behandeladvies. Deze artsen laten je ook weten of bepaalde shampoos helpen het haarverlies tegen te gaan. Het is belangrijk om op een bepaalde manier naar een shampoo te kijken. Je behandelt alleen de buitenkant, de hoofdhuid. De oorzaak van haarverlies vindt plaats onder de hoofdhuid. Dus als je last hebt van genetisch haarverlies, zijn shampoos niet het gewenste wondermiddel. Tegelijkertijd is het nodig om de gezondheid van de hoofdhuid te verbeteren. Kies daarom voor een milde, reinigende shampoo zonder agressieve, synthetische ingrediënten.

Welke shampoo tegen haaruitval werkt echt?

De meeste haarverzorgingsproducten die vrij en algemeen verkrijgbaar zijn, hebben nauwelijks effect op haarverlies. Het enige wat je met een shampoo doet, is het masseren van de hoofdhuid. Dit heeft effect op de haargroei. Je verbetert de doorbloeding door de hoofdhuid regelmatig te masseren met je vingertoppen. De ingrediënten die in de shampoo zitten kunnen de haargroei verbeteren. In dat geval heb je een shampoo nodig waar ketoconazol of hydrocortison in zit. Wil je je haargroei verbeteren en je haardos weer een gezond uiterlijk geven? Kies voor een shampoo met biotine. Eventueel vraag je advies aan je kapper. Deze kent de conditie van je haardos en kan een product op maat adviseren. Professionele haarverzorgingsproducten zijn in de meeste gevallen ook beter dan vrij verkrijgbare producten.

Hoe werkt shampoo tegen haaruitval?

De effectiviteit van een shampoo hangt sterk af van het soort haarverlies dat je probeert te behandelen. Shampoo voor haarverlies is het meest effectief als je met een aandoening van de hoofdhuid hebt te maken. Seborroïsche dermatitis of roos en psoriasis zijn hiervan voorbeelden. Beide aandoeningen kunnen als ze onbehandeld blijven haaruitval veroorzaken. De shampoo bevat ingrediënten die de ontstekingen behandelen, waardoor ze genezen en het haarverlies afneemt. Maar dit is alleen van toepassing op shampoo die effectief is tegen ontstekingen. De meeste shampoos die u online, in het schap bij de drogist of bij de apotheek vindt, missen het ingrediënt dat hoofdhuidproblemen behandelt: ketoconazol.

Ketoconazol shampoo bij haarverlies

De voornaamste reden waarom ketoconazol shampoo effect heeft op bepaalde vormen van haarverlies, is dat het een antischimmel ingrediënt bevat. Dit ingrediënt helpt de infectie of ontsteking op de hoofdhuid te bestrijden. De shampoo werkt als een hoofdhuidbehandeling. De gisten die de infectie veroorzaken worden gedood, waardoor de ontsteking afneemt en het haarverlies stopt. Ketoconazol shampoo heeft een positief effect op de haargroei. De haarzakjes worden gestimuleerd om gezonde haren te produceren. In enkele gevallen stimuleert ketoconazol shampoo ook de haargroei bij mensen die geen hoofdhuidinfecties hebben, maar wel bekend zijn met erfelijk haarverlies.

Shampoos die de haargroei verdikken

Op de markt zijn er veel niet-medicinale shampoos en andere stylingproducten te koop die het uiterlijk van dikker en gezonder haar beloven. De meeste producten brengen je hoofdhuid en haargroei meer schade toe dan dat ze goed doen. Zorg er altijd voor dat je de aangebrachte wax, haarpoeders, lak, gel of mousse goed uitspoelt en dat er geen restjes op de hoofdhuid of in je haar achterblijven. Als dat gebeurt raken de poriën verstopt, wat de haargroei negatief beïnvloedt. Shampoo is helaas geen wondermiddel voor erfelijke kaalheid. Het kan een aanvulling zijn op de behandeling voor haarverlies die je ondergaat. Ben je nog zoekende naar een geschikte oplossing? Praat met een arts over de haargroeimiddelen die wel bewezen effectief zijn: minoxidil en finasteride. Deze middelen zijn effectiever dan een shampoo.

Te vermijden shampoos bij haarverlies

Kies niet zomaar een shampoo die zegt haarverlies te verminderen. Er zijn bepaalde shampoos die je beter niet gebruikt, vooral als je al last hebt van haarverlies:

  • Vermijd shampoos die zwavel als actief ingrediënt bevatten. Zwavel verergert het haarverlies. Dit komt doordat zwavel de natuurlijke oliën van de hoofdhuid verwijdert, waardoor het haar uitdroogt en breekt. Bij langdurig gebruik zie je de haardos verder uitdunnen.
  • Haar verdikkende shampoo. Wees ook voorzichtig met het gebruik van shampoos en conditioners die het haar verdikken. Overmatig gebruik van deze producten leidt soms tot een verstopping van de poriën, waardoor de kans op ontstekingen en hoofhuidinfecties toeneemt.

Haaruitval shampoo – FAQ

Met uitzondering van ketoconazol shampoo zijn er geen shampoos waarvan klinisch is bewezen dat het haarverlies kan afremmen. Shampoos die zeggen haarverlies te behandelen, beloven vaak meer dan dat ze resultaat opleveren. Aan de andere kant stimuleer je de doorbloeding als je de shampoo inmasseert, wat goed is voor de haarzakjes.

Shampoo bij haarverlies is effectief als je last hebt van een hoofdhuidaandoening zoals seborroïsch eczeem of psoriasis, die haaruitval als bijwerking hebben. De shampoo helpt de ontsteking te verminderen en de hoofdhuid te kalmeren.

Specialisten adviseren meestal om de shampoo niet meer dan drie keer per week te gebruiken. Als je een shampoo voorgeschreven krijgt ter behandeling van een hoofdhuidaandoening, gebruik je deze volgens voorschrift.

Dit is niet waarschijnlijk. Wel is het zo dat bepaalde ingrediënten die in shampoos verwerkt zijn, niet optimaal zijn voor gezond haar. Bestaand bewijs wijst niet naar een specifiek ingrediënt dat voor haarverlies verantwoordelijk is.

Een shampoo die effectief is, moet binnen vier tot acht weken verbeteringen aan zowel de hoofdhuid als de haargroei laten zien. Na twee tot vier weken merk je normaal gezien een afname van het haarverlies op.

Met een volumeshampoo krijgt je haar meer volume, waardoor het voller en dikker lijkt. Eventueel kun je met een aangepast kapsel je haardos ook voller maken. Je kapper kan je hierbij adviseren.

Kies altijd voor het gebruik van een shampoo zonder agressieve ingrediënten. Een milde, verzorgende shampoo reinigt je haar en maakt de hoofdhuid schoon. Voor ieder haartype is shampoo beschikbaar. Als je niet weet welke shampoo je het beste gebruikt, kun je advies vragen aan je kapper. Deze weet precies wat in jouw geval de beste shampoo is.

Haar valt vaak uit onder de douche, omdat je je hoofdhuid masseert met shampoo of conditioner. Haren die al voorbestemd waren om uit te vallen, krijgen onder de douche net dat laatste duwtje waardoor ze uitvallen.

Het kan een paar dagen duren, voordat je hoofdhuid is aangepast als je overstapt op een andere shampoo. Je haar kan anders aanvoelen. Het is belangrijk om je haar goed uit te spoelen.

Sommige kappers raden aan om iedere paar wasbeurten af te wisselen tussen twee shampoos. Als je een shampoo gebruikt om een hoofdhuidaandoening of ander probleem te behandelen en deze shampoo laat een laagje achter op je haar, dan kun je de wasbeurten afwisselen met een milde, reinigende shampoo om overtollige shampoo restanten te verwijderen.

Andere haaruitval behandelingen

Haarverlies is vaak erg vervelend. Het is een probleem waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt en wat je zelfvertrouwen beïnvloedt. Grijp niet zomaar naar een behandeling of shampoo die belooft de haargroei te verbeteren. Doe eerst onderzoek naar de oorzaak of laat dit doen door een arts. Pas als je oorzaak kent, is het zoeken naar de beste oplossing mogelijk. Voorkom dat je haarverlies doorzet en dat je onnodig veel geld uitgeeft aan haarverzorgingsproducten die achteraf geen enkel resultaat hebben. Zo zijn er haargroeimiddelen die het haarverlies bewezen verminderen. Ook kun je een haartransplantatie overwegen. Lees hoe anderen de verschillende behandelingen hebben ervaren en/of stel zelf vragen over het haarverlies dat je ervaart. Haarweb.nl is een druk bezocht en actueel forum waar mensen haargroei- en haaruitval gerelateerde problemen bespreken. Deze informatie geeft inzicht in het feit dat er voor bijna iedere vorm van haarverlies een behandeling beschikbaar is.