Proefbehandeling haartransplantatie

Haaruitval test

Wil je meer weten over een haaruitval test? Dit kan je door de huisarts laten doen of door een gespecialiseerde instantie als het Haaronderzoekscentrum. Haaruitval is een vervelend, maar vaak onvermijdelijk onderdeel van het leven. Dagelijks tot 100 dagen verliezen is doorgaans een normaal, natuurlijk gevolg van de haargroeicyclus. Voor sommige mensen is deze hoeveelheid groter en is er onduidelijkheid over de oorzaak van de overmatige haaruitval. Haarverlies heeft verschillende oorzaken, waaronder leeftijd en genetica, wat kan leiden tot erfelijke haaruitval en auto-immuunaandoeningen zoals alopecia areata. Een haaruitval test is een manier om mogelijke gezondheidsproblemen die haaruitval veroorzaken aan te tonen of uit te sluiten.

 

Haaruitval test

De noodzaak van een haaruitval test

Voordat je met haaruitval testen begint, is het goed om te weten dat er een duidelijk verschil is tussen dagelijks haarverlies en overmatige haaruitval. Wanneer je haar verliest door de normale werking van de haargroeicyclus, zal een nieuwe haar de uitgevallen haar vervangen. Op elk willekeurig moment bevinden zich ongeveer 10% van de hoofdharen zich in de rustfase van deze groeicyclus. Bij overmatige haaruitval groeit het uitgevallen haar niet terug of minder sterk terug. Als gevolg daarvan begint het haarverlies op te vallen en neemt het in de loop der tijd vaak toe. In dat geval is het doen van een haaruitval test vaak wenselijk. De testuitslagen geven je inzicht in de oorzaak en maken de weg vrij om een geschikte behandeling te zoeken.

Is je leeftijd echt maar een getal?

Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam veranderingen door. De haarzakjes zijn minder productief en je haar is minder vol dan toen je jonger was. De genetische samenstelling speelt een grote rol in het risico van haaruitval. Erfelijke kaalheid is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van haarverlies. Genen van vaders- en moederszijde tellen mee. Naast leeftijd en erfelijkheid zijn er verschillende andere factoren die bijdragen aan overmatig haarverlies. Enkele hiervan zullen je misschien verbazen:

Hormonale onbalans

Hormonale onbalans kan haaruitval veroorzaken. Hoge niveaus van testosteron bij mannen hebben een negatief effect op de haargroei. Vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom, PCOS, kunnen te maken hebben met hirsutisme, maar ook haaruitval kan hiervan een gevolg zijn. Na de geboorte van een zoon of dochter ervaren veel vrouwen een toename van haarverlies. Dit is een gevolg van een schommeling in de oestrogeenspiegels na de bevalling. Op latere leeftijd, vanaf de menopauze, ervaren veel vrouwen een uitdunning van de haardos. Met een bloedonderzoek als haaruitval test kan een arts de belangrijkste hormoonwaarden onderzoeken om te zien of het haarverlies een gevolg is van een hormonale onbalans.

Auto-immuunaandoening

Een auto-immuunziekte is het gevolg van je eigen immuunsysteem dat de gezonde lichaamscellen aanvalt. Enkele van deze aandoeningen hebben soms haaruitval tot gevolg. Hypo- of hyperthyreoïdie, een te traag of te snel werkende schildklier kan de oorzaak zijn. Ook alopecia areata, pleksgewijze kaalheid, is een aandoening met haarverlies tot gevolg. Wanneer een huisarts vermoedt dat je een auto-immuunaandoening hebt of als de oorzaak van het haarverlies moeilijk is vast te stellen, kan verwijzing naar een specialist volgen. Ziekten als lupus en andere reumatische aandoeningen, maar ook de medicatie die je krijgt voorgeschreven kan haaruitval tot gevolg hebben.

Fysieke en emotionele stress

Stress kan je gezondheid op verschillende manieren beïnvloeden. Naast een vergroot risico op het ontstaan van hartaandoeningen kan langdurige emotionele stress of fysieke trauma’s haaruitval veroorzaken. Deze vorm van haarverlies is bekend als telogeen effluvium. Het zorgt ervoor dat een groot aantal haarzakjes tegelijkertijd uitvalt en in de rustfase komt. Om de haargroei te herstellen is het verminderen van stress nodig. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Regelmatig ontspannen en tijd voor jezelf nemen is een noodzaak. Als de stressfactor is ‘behandeld’ en opgelost, herstelt de haargroei zich binnen enkele maanden.

Laag ijzergehalte en bloedarmoede

IJzer is een belangrijk mineraal en nodig om hemoglobine, een eiwit voor het transporteren van zuurstof in je bloed, te produceren. Gezonde haarzakjes hebben dit eiwit nodig om te groeien en gezond te blijven. Bij een ijzertekort leidt dit tot een toename van het haarverlies. Met een haaruitval test kan een lage ferritine spiegel aangetoond worden. Een laag ferritine gehalte kan wijzen op een ijzertekort. IJzerpillen helpen het tekort aanvullen. Je zult de pillen bepaalde tijd moeten gebruiken. Na enkele maanden zie je hoe de haargroei zich langzaam, maar zeker herstelt.

Een tekort aan vitamines en mineralen

Je lichaam haalt mineralen en voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet en zijn noodzakelijk om zo goed mogelijk te functioneren. Een tekort aan voedingsstoffen zoals selenium, zink en bepaalde vitamines spelen een rol bij de haargroei en de gezondheid van je hoofdhuid. Eenzijdige diëten benadelen de lichaamsfuncties. Het is belangrijk om dagelijks voldoende met je voeding te variëren. Beperk het gebruik van voedingssupplementen, omdat deze soms meer schade aanrichten dan dat ze goed doen. Vermoed je een tekort aan voedingsstoffen? Met een bloedonderzoek kan dit bevestigd of uitgesloten worden.

Overmatige haarstyling

Stylingproducten helpen om je kapsel er mooi uit te laten zien. Overmatig gebruik van stylingproducten, maar ook haardrogers, stijltangen, krulspelden en haarkleurmiddelen leiden tot haar tot gevoelig is voor beschadigingen en haar dat makkelijker uitvalt. Wees voorzichtig met het gebruik van deze middelen en apparatuur. Kies voor producten die vrij zijn van agressieve ingrediënten en was je haar met een milde, reinigende shampoo. Spoel restjes van mousse, wax, gel en lak goed uit.

Pijnloze haaruitval test

Vaak is het moeilijk om de juiste oorzaak van haarverlies te achterhalen. Dit is frustrerend en moeilijk te begrijpen. Met de beschikbare testen worden bepaalde oorzaken uitgesloten. De testen die je thuis kunt doen, maar ook de testen die een arts voorschrijft zijn bijna pijnloos. Bij een bloedonderzoek voel je het aanprikken van de huid, verdere pijn is er niet. Alleen een huidbiopsie van de hoofdhuid kan gevoelig zijn. Het voordeel van het laten onderzoeken van haaruitval is dat je binnen een paar dagen tot enkele weken weet waar je aan toe bent en wat de oorzaak van het haarverlies is. Met de onderzoeksresultaten in je hand, kun je op zoek gaan naar een oplossing. Laat je haarverlies niet je dagelijkse leven beïnvloeden, maar onderneem op tijd actie en kies voor een betrouwbare haaruitval test.