Educatiebehandeling Hair Science Clinic

Haaruitval vitamine

Zoek je naar informatie over haaruitval vitamine of haaruitval vitamines? Haaruitval is een veel voorkomend probleem dat uiteenlopende oorzaken kent. In sommige gevallen is een vitaminetekort de oorzaak voor haarverlies. In deze gevallen is het mogelijk om het probleem te verbeteren met een vitamine en/of mineralen supplement. Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor een goede werking van de verschillende lichaamsfuncties. Een tekort is niet goed, maar een teveel is dat ook niet. Haaruitval door een vitamine tekort heeft twee kanten. Aan de ene kant is er haarverlies door een tekort en aan de andere kant veroorzaakt een teveel aan bepaalde vitamines ook haarverlies.

Verband haaruitval vitamine

Mensen vragen naar vitamine- en mineralensupplementen als middel om de gezondheid te verbeteren en haaruitval te voorkomen of verminderen. Om gezond haar te produceren heeft je lichaam behoefte aan voldoende eiwitten, vitamines en mineralen. Bij ondervoeding of een tekort aan belangrijke vitamines verandert de gezondheid van je huid en kan haaruitval optreden. Ook een sterke vermindering van het aantal koolhydraten heeft soms haarverlies tot gevolg. De rol van voeding en dieet bij de behandeling van haarverlies is een aandachtspunt bij verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Zelden is haarverlies het enige symptoom van een gebrek aan vitamines of mineralen.

Redenen voor haarbeschadiging

Droog, broos en gevoelig haar is niet alleen een gevolg van een vitaminetekort. Kleuren, föhnen en te veel wassen beschadigen het haar. Daarnaast zijn er andere redenen die je haar gevoelig maken voor beschadigingen, breuken en haarverlies:

• Gezondheidsproblemen. Bepaalde aandoeningen, zoals bloedarmoede en schildklierproblemen zijn van invloed op de haargroei en haarverlies.
• Erfelijkheid. Een meerderheid van de bevolking is drager van het gen dat erfelijke haaruitval veroorzaakt.
• Leeftijd. Vanaf een gemiddelde leeftijd van dertig, daalt het aantal haren dat in de actieve groeifase zit. Dit is een gevolg van het verouderingsproces.
• Trauma’s of stress. Sommige gebeurtenissen veroorzaken plotseling haarverlies, waaronder ingrijpende operaties of langdurige stress. Je ziet het haarverlies pas enkele maanden na de traumatische gebeurtenis.

Supplementen en vitamines voor een gezonde haargroei

Een gezonde haargroei heeft afwisselende voeding nodig, met dagelijks de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen. Bepaalde omstandigheden zorgen er soms voor dat je tijdelijk minder vitamines en mineralen binnenkrijgt dan nodig. Praat met een huisarts over de oorzaak hiervan, maar gebruik geen supplementen als een tekort niet is aangetoond. Laat haarverlies altijd onderzoeken en bepaal samen met een arts welke supplementen of producten je veilig gebruikt om de haargroei te verbeteren. Mogelijke aanvullingen bestaan uit:

Multivitaminen bij haarverlies

Een groot aantal mensen gebruikt dagelijks een multivitamine. Wanneer je een supplement wilt gebruiken om de haargroei te verbeteren is het beter om te kiezen voor vitamine-B complex. Aangevuld met eventueel zink en vitamine D. Het merendeel van de mensen heeft geen multivitamine nodig, omdat in het dagelijkse dieet voldoende vitamines zijn opgenomen.

IJzer bij haarverlies

Haaruitval als gevolg van bloedarmoede komt regelmatig voor. Door een langdurig tekort aan ijzer in het bloed ontstaat bloedarmoede. Dit kan haaruitval veroorzaken. Een tekort aan ijzer is met een bloedonderzoek eenvoudig vast te stellen. Artsen schrijven bij een tekort ijzerpillen voor. Deze gebruik je tot het tekort is aangevuld. De haargroei zal zich uiteindelijk herstellen.

Biotine en vitamine-B

Biotine en vitamine-B complex zijn vitamines die zich richten op de haargroei. Een groot aantal supplementen bevat deze specifieke vitamines. Als je een supplement wilt gebruiken voor een gezonde haargroei, dan kun je naar deze vitamines kijken. Er zijn diverse producten verkrijgbaar die bestaan uit Biotine of een vitamine-B complex.

Zinkpyrithion bij haaruitval

Zinkpyrithion remt de groei van schimmels en gisten op onder andere je hoofdhuid. De vorming van schilfers wordt verminderd. Zinkpyrithion zit onder andere in antiroosshampoo. Het is aangetoond dat het gebruik ervan haarverlies afremt. Zinkpyrithion verbetert de gezondheid van de hoofdhuid en de haargroei.

Minoxidil bij haaruitval

Als je haarverlies ervaart en er is een aantoonbare oorzaak, dan kan een arts het middel minoxidil voorschrijven of adviseren. Minoxidil is een geneesmiddel in lotion vorm. Dagelijks breng je de lotion aan op de plaatsen waar het haarverlies toe lijkt te nemen. In bepaalde gevallen remt het haarverlies af en zie je na een gebruik van enkele maanden verbetering. Minoxidil is echter geen wondermiddel. Het helpt soms bij mensen met beginnend haarverlies als gevolg van erfelijkheid. Door de stimulerende werking op de haargroei adviseren (huis)artsen het geneesmiddel ook bij andere oorzaken van haarverlies. Nadeel is dat het middel langdurig, zelfs blijvend gebruikt moet worden om het resultaat te behouden. Bijwerkingen zijn onder andere een geïrriteerde hoofdhuid en ongewenste haargroei op plaatsen waar de lotion per ongeluk in contact is geweest met de huid.

Dermatologische aandoening

Haarverlies wordt algemeen beschouwd als een probleem dat zich dikwijls voordoet en dat uiteenlopende oorzaken heeft. Niet alleen heeft haarverlies een effect op je uiterlijk, het roept bij sommige mensen zelfs depressieve gedachten op en heeft een behoorlijke impact op je dagelijks leven. Vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol bij de normale ontwikkeling van de haarzakjes en de functie van het immuunsysteem. Een tekort is een risicofactor dat verband houdt met de ontwikkeling en behandeling van alopecia. Artsen en wetenschappers onderzoeken de relatie tussen de vitamine-D waarde en alopecia androgenetica en telogeen effluvium. Artsen zijn het eens dat een gebrek aan deze vitamine behandeld moet worden. Datzelfde geldt voor vitamine-C en ijzer. Bij haarverlies zonder direct aantoonbare oorzaak, zal een arts bloedonderzoek verrichten om de bloedwaarden in beeld te brengen.

Haaruitval vitamine – FAQ

Ja, zowe; te veel als te weinig vitamines en mineralen veroorzaken haaruitval. Naast overmatig selenium kan ook een teveel aan vitamine A haaruitval veroorzaken.

Haaruitval door vitamines is niet iets wat je plotseling ziet. Een tekort of teveel stapelt zich op naarmate de weken en maanden vorderen. Andere symptomen die op een vitamine probleem wijzen, zijn broze nagels en huidbeschadigingen. Bloedonderzoek is nodig om de waarden van belangrijke mineralen en vitamines te weten.

Te weinig zink veroorzaakt schade aan de haargroei, maar een tekort doet dat ook. Het gebruik van voedingssupplementen is niet altijd nodig en ook niet altijd verstandig. Zeker wanneer je dagelijks de geadviseerde hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgt, is het gebruik van een supplement overbodig.

Vitamines en mineralen veroorzaken tijdelijke haaruitval. Omdat het niet altijd duidelijk is waar het haarverlies vandaan komt, kun je hier langere tijd last van houden. Om de haargroei te herstellen moet de vitaminewaarde genormaliseerd worden. Bij normaal waardes duurt het een paar maanden, voordat je verbetering van de haargroei ziet.

Voedingssupplementen zijn voor gezonde mensen niet echt nodig. In sommige gevallen doen ze meer kwaad dan goed. Als je per se een supplement wilt gebruiken, kies dan voor vitamines en mineralen die specifiek voor de haargroei zijn. Vitamine B-complex, eventueel in combinatie met zink, ijzer, selenium en foliumzuur is van invloed op de haargroei. Voorkom dat je een teveel van een bepaalde voedingsstof inneemt.

Haaruitval stopt niet van de ene op de andere dag. Om de haargroeifunctie te ondersteunen zijn voedingsmiddelen zoals wortels, pruimen, doperwten, granen, vette vis, walnoten, zaden, eieren en zuivelproducten met een laag vetgehalte een goede keuze.

Bloedarmoede door ijzertekort is een gevolg van een ijzertekort. Naast symptomen als kortademigheid, vermoeidheid en pijn op de borst ervaren sommige mensen ook haarverlies. Je lichaam voorziet eerst de levensnoodzakelijke functies van voedingsstoffen, de haargroei hoort daar niet bij. Haaruitval door een ijzertekort ontstaat bij langdurige tekorten.

Een goede verzorging van de hoofdhuid en haardos is belangrijk. De haarzakjes hebben voldoende voedingsstoffen nodig om haren te laten groeien, maar ook de doorbloeding is van belang voor de haargroei. Je kunt je hoofdhuid masseren als je je haar wast, maar ook voor het slapengaan of door tijdens het kammen of borstelen.

De voordelen van vitamine C zijn divers. Zo produceert vitamine C het eiwit collageen en bevordert het je algemene gezondheid. Haaruitval vermindert en de haargroei verbetert. Een tekort aan vitamine C heeft onder andere droog en broos haar tot gevolg.

Biotine is van invloed op verschillende lichaamsfuncties waaronder de haargroei. Het helpt bij het vervoeren van voedingsstoffen door je lichaam.

Oorzaak haaruitval vitaminegebrek

Haaruitval is mogelijk in alle soorten en maten. Haaruitval kent bovendien uiteenlopende oorzaken. De gevolgen zijn vaak heftig, vooral als het haarverlies niet lijkt te verminderen. Je zelfvertrouwen raakt beschadigd en de zin om gezellig met vrienden, familie en kennissen iets te ondernemen neemt af. Sociale isolatie ligt op de loer. Wil je voorkomen dat haarverlies een stempel drukt op je dagelijks leven? Laat de oorzaak onderzoeken. Je hoeft hiervoor altijd niet naar een arts als je vindt dat deze drempel te hoog is. Het Haaronderzoekscentrum heeft thuistesten ontwikkeld. Onderzoek je bloedwaarden of laat je haaruitval DNA testen. De testkits zijn van duidelijke instructies voorzien en zijn eenvoudig af te nemen. Stuur het verzamelde test materiaal terug naar het Haaronderzoekscentrum. Binnen een paar weken ontvang je de onderzoeksresultaten en weet je de oorzaak van het haarverlies.