Cosmetica en haaruitval

“DUN HAAR BEHOORT TOT HET VERLEDEN . IK ZIT WEER LEKKER IN MIJN VEL.”

Download onze brochure

Haaruitval bij vrouwen

Kaalheid wordt vooral gezien als een mannenprobleem, maar dat is het zeker niet. Veertig procent van alle vrouwen krijgt last van erfelijke kaalheid. Vijftien procent van de vrouwen zelfs al vóór de menopauze, soms al op heel jonge leeftijd.

Daarnaast zijn er veel vrouwen die last hebben van (tijdelijke) haaruitval door stress, ijzertekort of na een zwangerschap. Nog eens twee procent van de vrouwen heeft de haarziekte alopecia areata, waardoor kale plekken ontstaan.

 

Kaalheid bij vrouwen: wat is de oorzaak?

Om dunner wordend haar aan te pakken, is het belangrijk om eerst de reden te achterhalen. Meestal is er een aanwijsbare oorzaak voor het niet terug groeien van het haar. Zo speelt leeftijd een rol, voeding, stress, maar ook ziekte, medicijngebruik of chemotherapie. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen zijn:

● Erfelijke kaalheid
● Haarziektes
● Hormonen
● Stress
● Medicatie

Een goede diagnose door een professional is altijd de eerste stap bij de keuze voor een behandeling.

Stel mijn diagnose

Erfelijke kaalheid

Erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica) is de meest voorkomende oorzaak voor vrouwelijke kaalheid. Dit is geen haarziekte, maar een natuurlijk lichaamsproces onder invloed van erfelijke factoren en hormonen.

Verstoring haargroeiproces

Deze vorm van kaalheid bij vrouwen ontstaat meestal in de overgang wanneer de oestrogeenproductie terugloopt. Het haargroeiproces raakt ontregeld met als gevolg het dunner worden van de haardos. Alopecia androgenetica noemt men ook wel  ‘mannelijke kaalheid’. Verwarrend, want ook vrouwen hebben hiermee te maken.

Steeds dunner haar

Bij vrouwen vindt deze vorm van kaal worden gelijkmatig plaats, verspreid over de haaroppervlakte. Het haar wordt vanaf de kruin over de hele hoofdhuid stukken dunner. Uiteindelijk zal dit leiden tot blijvende kaalheid.

Erfelijke aanleg

Bij erfelijke kaalheid wordt de groeifase van de haren verkort van 3 tot 5 jaar naar slechts enkele maanden. Het nieuwe haar dat na de groeifase groeit, wordt steeds dunner totdat het haarzakje afsterft en er geen haar meer terugkomt. Als haaruitval voorkomt in je familie, dan is de kans groter dat je er zelf ook mee te maken krijgt.

Lees meer over de oorzaken van alopecia

 

Voorbeeld van erfelijke kaalheid bij vrouwen. Voor- en na behandeling.

Andere oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Haarziektes

Haaruitval kan diverse, soms complexe oorzaken hebben. Erfelijke haaruitval is voor een professional eenvoudig vast te stellen, omdat dit in vaste patronen verloopt en dus herkenbaar is. Als erfelijkheid niet de oorzaak is, dan is soms een haarziekte de onderliggende oorzaak van alopecia of haaruitval bij vrouwen. Afhankelijk van de oorzaak verschilt de behandeling per persoon. In veel gevallen kan een haartransplantatie een goede oplossing zijn.

Lezen: is het wel of geen ziekte?

Hormonen

Verschillende interne processen hebben invloed op de conditie van het haar. In de vrouwelijke hormoonhuishouding beïnvloeden vooral twee hormonen de haarconditie: oestradiol en progesteron.

Fases die zorgen voor hormonale schommelingen in het vrouwenlichaam, zoals zwangerschap en menopauze, hebben invloed op de haarconditie. Dat betekent: ze kunnen zorgen voor haarverlies.

Lezen: hormonen en haaruitval

Stress

Stress is een onbehagelijk gevoel dat zich kan uiten in een brede range aan psychische en lichamelijke klachten, waaronder haaruitval. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is voor wetenschappers, lijkt de haarfollikel te reageren op stress. Door verminderde groei of zelfs een complete groeistop. Als je aanleg hebt voor haaruitval, dan heeft stress een extra nadelige invloed.

Lezen: stress en haaruitval

Medicatie

Medicijngebruik kan de haarconditie beïnvloeden. Er zijn medicijnen die haaruitval of juist overmatige haargroei veroorzaken. Ook is bekend dat narcosemiddelen, antibiotica, sommige anti-epileptica en malariatabletten soms haaruitval tot gevolg hebben. Medicijnen tegen kanker (chemokuren) zijn berucht omdat ze haaruitval veroorzaken.

Lezen: medicatie en haaruitval

Psychische effecten van kaalheid

Er is geen onderdeel aan het lichaam dat het zelfbeeld van vrouwen zo beïnvloedt als hun haar. Daarom heeft haarverlies bij vrouwen grote impact op het zelfvertrouwen. Kaalheid bij vrouwen is (nog) niet geaccepteerd. Een kalende man kan bijvoorbeeld prima nieuwslezer zijn, een kalende vrouw niet.

Haaruitval geeft stress

Als je te maken krijgt met haarverlies – soms al op jonge leeftijd – dan is dat behoorlijk ingrijpend. Het kan grote psychische gevolgen hebben, zoals onzekerheid over het uiterlijk, moeilijkheden bij het leggen van sociale contacten of zelfs depressie. Kaalheid bij vrouwen geeft, meer nog dan bij mannen, grote psychologische stress.

 

Gelukkig hoef je er niet mee rond te lopen

Vaak merken vrouwen dat hun haar een stuk dunner wordt, maar zijn er geen grote kale plekken te zien. Als ze dan bij de huisarts komen, dan ziet die geen probleem. Haaruitval wordt gezien als een cosmetisch probleem. Vrouwen lopen dus vaak jaren onnodig rond met onzekerheid.

 

Levenskwaliteit

Als jij niet kalend door het leven wilt, dan is daar in veel gevallen iets aan te doen. Een haartransplantatie volgens de HST-methode biedt bij veel vormen van kaalheid een definitieve oplossing. Naast het bewezen cosmetische resultaat is de verbetering van de kwaliteit van hun leven een belangrijke overweging voor mensen die HST ondergaan.

 

Lees meer over haartransplantatie ervaringen

Er is een oplossing

Voor veel vormen van haaruitval en kaalheid bij vrouwen is een haartransplantatie volgens de HST-methode een duurzame oplossing. Met deze unieke techniek is zelfs het natuurlijk reconstrueren van wenkbrauwen mogelijk.

Lees meer over wenkbrauwtransplantatie

Laat je deskundig adviseren

In een vrijblijvend adviesgesprek bekijkt de arts jouw persoonlijke situatie grondig. Vanuit deze medische diagnose stellen we een advies op maat voor je op, voorzien van een individueel behandel- en preventieplan. Een adviesgesprek is voor jou, maar ook voor ons zeer waardevol.

 

Een adviesgesprek is gratis en vrijblijvend. Samen kijken we welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Goed om te weten

Kies je voor een haartransplantatie volgens de HST-methode bij Hair Science Clinic, dan kies je voor state of the art: een wetenschappelijk gefundeerde behandeling, optimale betrouwbaarheid en levenslang resultaat. Het aantal grafts dat getransplanteerd wordt, bepaalt grotendeels de kosten van je behandeling.

Vergoeding zorgverzekering

Als kaalheid een gevolg is van ziekte, ongeval of brandwonden, dan is (gedeeltelijke) vergoeding soms mogelijk in overleg met je zorgverzekeraar. Daarover kunnen we je uitgebreid informeren. Wat je situatie ook is: je krijgt van ons altijd een duidelijke prijsopgave vooraf, een 100% transparante calculatie. Een eerste afspraak is bij ons altijd gratis.

Meer weten over haar?

Bezoek ons online kenniscentrum

  Fysiologie
Uitleg over de verschillende haarsoorten, haardichtheid, de levensduur van een haar en nog veel meer. 

  Hormonen en haarconditie
De (grote) invloed van hormonen op de conditie van ons haar.

   Cosmetica
Informatie over de effecten van cosmetica en de werkzaamheid van haargroeimiddelen.

  Externe factoren bij haaruitval
De invloed van externe factoren als medicatie, voeding, seizoenen en stress op de haarconditie.

“SCHOONHEID BEGINT OP HET MOMENT DAT JE BESLUIT JEZELF TE ZIJN.”

Vrijblijvend adviesgesprek met een arts

Behandeling haaruitval vrouwen FAQ

Hair Science Clinic is specialist op het gebied van diverse haartransplantatie behandelingen. Onder andere de haartransplantatie bij vrouwen is een veelvuldig uitgevoerde behandeling. Overweeg jij een behandeling of heb je hier een vraag over? Zie onderstaand de meest gestelde vragen.

Als onderdeel van de haargroeicyclus verliest iedereen dagelijks tussen de 50 en 100 haren. Wanneer dit aantal bij jou hoger is, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij zowel mannen als vrouwen is erfelijke haaruitval of Alopecia androgenetica. Andere oorzaken van haaruitval bij vrouwen zijn hormonale veranderingen, een zwangerschap, medicijngebruik, een medische behandeling, vitaminetekort, stress en auto-immuunaandoeningen.

Erfelijke kaalheid ontwikkelt zich geleidelijk aan. Je verliest in de loop der jaren een deel van het haar en de uitgevallen haren komen niet meer terug. Vrouwen zien hierbij een ander patroon dan mannen. Je haardos dunt uit, waardoor de hoofdhuid beter zichtbaar wordt. Echt kale plekken doen zich bij vrouwen vrijwel nooit voor. Ook ziet je hoofdhuid er normaal uit en heb je geen bijkomende klachten zoals een pijnlijke of jeukende huid.

Erfelijke kaalheid begint bij vrouwen vaak tijdens of vlak na de overgang. Ook op latere leeftijd kun je een toename van het haarverlies merken.

Als kaalheid binnen de familie voorkomt dan is er een reële kans dat je hier zelf ook mee te maken krijgt. Zeker wanneer je vader en/of broer last hebben van kaalheid, dan heb je zelf een kans van 40% tot 50% om haaruitval te krijgen. Zijn het je moeder of zus die Alopecia androgenetica hebben dan heb je zelf een kans van 20% om dit ook te krijgen. De mate waarin het haar uitvalt verschilt van persoon tot persoon.

Lotions, shampoos, poeders en crèmes op basis van ingrediënten als cafeïne zijn vrij verkrijgbaar en beloven haaruitval te verminderen. Het effect is voor het merendeel van deze middelen niet bewezen. Bij een uitgedunde haardos is het belangrijk om de hoofdhuid tegen het zonlicht te beschermen, zodat je huid niet verbrandt. Laat de oorzaak van het haarverlies door je (huis)arts onderzoeken. Je bent dan in staat om een gerichte behandeling te zoeken.

Erfelijke haaruitval is doorgaans wel blijvend. Soms is haaruitval echter tijdelijk en herstelt de haargroei zich als de oorzaak wordt behandeld of weggenomen. In de meeste gevallen duurt het enkele maanden tot soms jaren, voordat de haargroei weer was zoals voor het haarverlies.

Kaalheid hoort voor veel mensen bij het ouder worden. Niet iedereen heeft de behoefte om hier iets aan te laten doen. Wanneer je last hebt van het haarverlies en je onzeker wordt, of steeds vragen krijgt over je haar dan kun je in overleg met de huisarts een behandeling starten. Vrouwen kunnen het haarverlies verminderen door het gebruik van Minoxidil lotion of de Diane pil. Andere behandelmethodes zijn het dragen van een haarwerk, laserbehandelingen, micro haar pigmentatie en een HaarStamcel Transplantatie.

Minoxidil is oorspronkelijk als bloeddrukverlagend medicijn voor mannen op de markt gebracht. Gebruikers constateerden naast een verlaging van de bloeddruk een afname van het haarverlies en een verbeterde haargroei. Tegenwoordig wordt het veelal als haargroeimiddel in lotion vorm voorgeschreven. Of het middel bij jou het gewenste effect heeft, is meestal pas na een minimaal gebruik van 6 maanden zichtbaar. Als je stopt met het middel, dan gaat het haarverlies verder. Minoxidil kan ernstige, blijvende bijwerkingen hebben daarom zijn artsen terughoudend met het voorschrijven ervan.

Artsen stellen de diagnose meestal op basis van je verhaal en de kenmerken van het haarverlies. Om andere oorzaken, zoals schildklierproblemen en/of een vitaminetekort, uit te sluiten kan een aanvullend bloedonderzoek worden uitgevoerd.

Ja, als je Alopecia androgenetica hebt kun je een HST behandeling overwegen. Deze chirurgische ingreep maakt nieuwe haargroei op de uitgedunde huid mogelijk. Hiervoor worden haarzakjes uit je haarkrans gebruikt. Dankzij de ongevoeligheid voor het DHT-hormoon blijven ze op de transplantatiegebieden levens lang nieuwe haren produceren.

De duur van de ingreep hangt af van het aantal grafts dat bij jou getransplanteerd wordt. Het is een operatie die met de nodige zorg en nauwkeurigheid wordt toegepast. De behandeling bij vrouwen duurt doorgaans ongeveer 6 tot 10 uur.

Een prijsopgave op maat ontvang je tijdens het vrijblijvende adviesgesprek met een van de artsen. De prijs van de haartransplantatie is namelijk afhankelijk van het aantal grafts die getransplanteerd moeten worden. Op basis van jouw persoonlijke situatie, het beschikbare donorhaar, het advies van de arts en jouw persoonlijke wensen wordt dit aantal vastgesteld.

Nee, als gevolg van de HST methode zal het getransplanteerde haar drie tot vier weken na de ingreep deels uitvallen. Dit is een reactie van het haargroeiproces en het betreft alleen de haren, niet het volledige haarzakje. Daarna, ongeveer drie tot vier maanden na de ingreep is de nieuwe haargroei goed zichtbaar. Je moet rekening houden met een langdurig traject, waarbij het eindresultaat 9 maanden na de HST wordt bereikt.

Kies in dat geval voor een voedingssupplement dat zich richt op de haargroei en onder andere Biotine bevat. Gebruik de supplementen volgens de instructies en gebruik dagelijks niet meer dan vermeld op de verpakking.

Een haargroeimiddel heeft geen effect op de snelheid waarin de haargroei zich ontwikkelt. Het wordt door specialisten soms afgeraden om direct na de ingreep een haargroeimiddel te gebruiken. Bespreek je voornemen met de arts die de HST methode heeft toegepast.

Als u een haartransplantatie overweegt, dan vindt eerst een consult of intakegesprek plaats. Het gesprek vindt plaats in de kliniek en behandelt onder andere je gezondheid en je medische achtergrond. Geef aan of je bekend bent met auto-immuunaandoeningen, hart- en/of vaatziekten. De specialist bekijkt je hoofdhuid, het haarverlies en het donormateriaal. Op basis hiervan wordt gekeken of je voor de behandeling in aanmerking komt en hoeveel grafts je kunt laten transplanteren.

Hair Science Institute is specialist op het gebied van diverse haartransplantatie behandelingen. Onder andere de HaarStamcel Transplantatie is een veelvuldig uitgevoerde behandeling. Overweeg je als vrouw een behandeling tegen haaruitval of heb je hier een vraag over? Zie onderstaand de meest gestelde vragen.

1. Welke hormonen veroorzaken haaruitval bij vrouwen?

Hormonen zijn de meest voorkomende oorzaak van haarverlies bij zowel vrouwen als mannen. Bij beide geslachten is het specifieke hormoon dat verantwoordelijk is voor haarverlies hetzelfde, dihydrotestosteron (DHT), een hormoon dat je lichaam aanmaakt als bijproduct van testosteron. Zowel mannen als vrouwen hebben testosteron nodig.

2. Is haaruitval bij vrouwen altijd een gevolg van hormonen?

Nee, haaruitval kan ook een andere oorzaak hebben. Haarverlies kan een gevolg zijn van onder meer stress, medicijngebruik, vitaminegebrek, ziektes, huid- en/of haaraandoeningen.

3. Is haaruitval bij vrouwen omkeerbaar?

Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies kan dit omkeerbaar zijn. Een goede, tijdige behandeling kan het haarverlies verminderen en de haargroei stimuleren. Van belang hierbij is dat de oorzaak van de haaruitval bekend is en daar waar mogelijk wordt weggenomen. Haaruitval als gevolg van alopecia androgenetica is helaas niet omkeerbaar.

4. Kan ik als vrouw veilig een haargroeimiddel gebruiken?

Bewezen haargroeimiddelen zijn vrijwel zonder uitzondering als geneesmiddel geïntroduceerd. Zowel Dutasteride als Finasteride werden ontwikkeld voor de behandeling van prostaatproblemen. Minoxidil is van origine een bloeddrukverlager voor mannen. Minoxidil lotion kan door vrouwen relatief veilig gebruikt worden. Dutasteride en Finasteride mogen niet aan vrouwen voorgeschreven worden. De kans op ernstige en soms blijvende bijwerkingen is daarvoor te groot. Eventueel kan een arts je de Diane pil voorschrijven. Deze anticonceptiepil heeft een gunstig effect op haaruitval.

5. Moet ik mezelf zorgen maken om haaruitval?

Het is normaal om dagelijks 50 tot 100 haren te verliezen. Wanneer je meer haren verliest kan dit duiden op overmatig haarverlies. Houdt het haarverlies aan, dan kun je de oorzaak door je huisarts of een dermatoloog vast laten stellen. Hoe eerder de oorzaak bekend is, hoe sneller je met een gepaste behandeling kunt beginnen en erger wordt voorkomen.

6. Wat moet ik eten om haaruitval te verminderen?

Eieren en zuivelproducten zijn geweldig producten voor haargroei en dikte. Melk, yoghurt en eieren bevatten essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B12, ijzer, zink en omega 6-vertzuren. Zuivelproducten zijn ook een bron van biotine, waarvan bekend is dat het de haargroei ten goede komt. Belangrijk is om er een afwisselend en gezond voedingspatroon op na te houden. Als de haaruitval erfelijk bepaald is, dan is het onvermijdelijk dat dit vroeg of laat tot uiting komt.

7. Kan haaruitval een teken zijn van iets ernstigs?

Als je wimper- of wenkbrauwharen verliest, dan kan dit een teken van een onderliggende aandoening zijn. Alopecia areata, maar ook andere auto-immuunaandoeningen zoals lupus en/of een schildklieraandoening kunnen haaruitval tot gevolg hebben. Een huisarts kan een bloedonderzoek aanvragen om de oorzaak van het haarverlies vast te stellen.

8. Hoe ziet haaruitval bij vrouwen eruit?

Een van de eerste tekenen van haarverlies is het gevoel dat het haar niet meer zo dik aanvoelt als normaal. Het haar valt verspreid uit, waardoor je haardos dunner wordt en de hoofdhuid soms zichtbaar is. De haarlijn wijkt meestal niet af en vrouwen worden zelden volledig kaal als gevolg van erfelijke haaruitval.

9. Op welke leeftijd wordt alopecia androgenetica zichtbaar bij vrouwen?

Vrouwen met erfelijke haaruitval zien dit over het algemeen later dan mannen. Het haar wordt dunner vanaf of vlak na de menopauze en op latere leeftijd.

10. Komt plotselinge vrouwelijke kaalheid voor?

Traditioneel is er meer aandacht aan kaalheid bij mannen, haaruitval komt echter ook veel voor bij vrouwen. Plotselinge haaruitval kent tal van oorzaken en presenteert zich op verschillende manieren. Plotselinge oorzaken zijn onder meer medicijnen, voeding, ziekte en/of een bevalling.

11. Welke behandelmogelijkheden zijn beschikbaar voor vrouwelijke haaruitval?

Haaruitval kan op verschillende manieren gecamoufleerd worden. Wat voor jou de beste oplossing is, hangt af van de oorzaak die het haarverlies heeft. Bij tijdelijk haarverlies geven vrouwen vaak de voorkeur aan een haarwerk. Blijvende haaruitval kan behandeld worden met een haartransplantatie.

12. Laten veel vrouwen een haartransplantatie toepassen?

Bestaande technieken zijn de afgelopen jaren verbeterd en verfijnd. De toegenomen populariteit en bekendheid van de haartransplantatie heeft ervoor gezorgd dat de ingreep ook voor vrouwen beter en makkelijker toegankelijk is geworden. Jaarlijks laten honderden vrouwen het haarverlies behandelen door middel van een HST haar- of wenkbrauwtransplantatie.

13. Is het zichtbaar dat ik een haartransplantatie heb ondergaan?

Vlak na de ingreep kan de behandelde hoofdhuid licht gezwollen. Het herstel verloopt vlot en binnen 5 tot 10 dagen is het niet langer zichtbaar dat je een ingreep hebt laten toepassen. Bij een HST-behandeling hoeft niet al het haar gemillimeterd. Alleen een stukje in het donorgebied wordt geschoren. Na afloop van de behandeling valt het omliggende haar hier overheen. Dit maakt dat bij een haartransplantatie voor vrouwen vaak minder grote aantallen grafts getransplanteerd worden dan bij mannen.

14. Is een haartransplantatie voor vrouwen duurder dan bij mannen?

Nee, er wordt in principe geen onderscheid gemaakt tussen een haartransplantatie bij mannen of vrouwen. De prijs die je betaald hangt voornamelijk af van de omvang van de ingreep en het aantal haarzakjes (grafts) dat getransplanteerd wordt.

15. Worden de kosten vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Net zoals bij mannen vergoeden zorgverzekeraars de kosten van een haartransplantatie bij vrouwen zelden tot nooit. Is het haarverlies een gevolg van brandwonden en/of ongevallen dan kan soms een uitzondering gemaakt worden. Je kunt e.e.a. nalezen in de polisvoorwaarden of navragen bij je zorgverzekeraar.

16. Zijn de resultaten van de ingreep blijvend?

Ja, je hebt je leven lang plezier van de haartransplantatie. Haarzakjes die met succes behandeld worden, blijven haren produceren. Naarmate je ouder wordt kan het overige haar wel wat dunner worden.

17. Kom ik voor een haartransplantatie in aanmerking?

Je geschiktheid wordt beoordeeld en bekeken door een specialist tijdens een vrijblijvend adviesgesprek in een van onze klinieken. Neem eventuele informatie over je gezondheid en medicijngebruik mee, zodat de arts hier rekening mee kan houden. Om voor de ingreep in aanmerking te komen is het belangrijk dat er voldoende kwalitatief donormateriaal beschikbaar is.

18. Hoe wordt de haartransplantatie uitgevoerd?

De ingreep wordt onder plaatselijke verdovingen gedaan. De specialist transplanteert delen van de haarfolikkel met stamcellen (grafts) van het donorgebied naar het gewenste ontvangstgebied. Deze worden dus naar de kale gebieden getransplanteerd. Het donorgebied blijft dankzij de HaarStamcel Transplantatie beter behouden dan bij een FUE of FUT transplantatie, zo vindt er op beide plekken nieuwe haargroei plaats. Resultaten ontwikkelen zich in de maanden na de haartransplantatie. Zo’n 9 maanden na de behandeling kan het eindresultaat beoordeeld worden.

19. Wat is de minimum leeftijd voor een haartransplantatie?

Minderjarigen worden normaal gesproken niet behandeld. De ingreep wordt niet geadviseerd op jonge leeftijd, tenzij er sprake is van bijvoorbeeld een brandwonden- of littekenbehandeling.