Hair Science Institute

Wil jij weten of HaarStamcel Transplantatie voor jou de oplossing is?

Download onze brochure

Haarvitaminen – haaruitval vitamine

Zoek je informatie over haarvitaminen of haaruitval vitamine? Het is normaal om gezond, stralend haar te zien als teken van gezondheid of schoonheid. Net zoals elk ander deel van je lichaam heeft het haar een verscheidenheid aan voedingsstoffen nodig om gezond te zijn, te groeien en gezond te blijven. Regelmatig wordt een gebrek aan vitamines of mineralen gekoppeld aan haaruitval. Hoewel factoren zoals leeftijd, erfelijkheid en hormonale veranderingen ook van invloed kunnen zijn op de haargroei, is een gezond voedingspatroon onmisbaar voor een optimale haargroei. Haarvitaminen en haaruitval vitamine supplementen kunnen bijdragen aan een gezonde haargroei.

 

Behaald resultaat met 1818 grafts, 9 maanden na de HST-behandeling

Invloed haarvitaminen op de haargroei

Haarvitaminen zoals biotine, foliumzuur, vitamine D, A, C en E of supplementen met een mix van deze ingrediënten kunnen een positieve invloed hebben op de haargroei. Wanneer je last hebt van haaruitval en bloedonderzoek heeft aangetoond dat je inderdaad een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen, dan zou je binnen een aantal maanden verbetering moeten zien. Vitaminesupplementen stabiliseren het haarverlies en stimuleren de haargroei. Het haar ziet er gezonder, gladder en sterker uit. Wat vitamine supplementen niet doen, is de haargroei versnellen. Een gezonde haar groeit gemiddeld 1 centimeter per maand. Dit kan op geen enkele manier versneld worden. Bepaalde vitaminen zijn zeker van invloed op de haargroei, het proces versnellen is desondanks niet mogelijk. Wanneer je dagelijks voldoende afwisseling hebt in je voedingspatroon en kiest voor gezonde voeding, dan krijg je normaal gezien de dagelijkse noodzakelijke hoeveelheid vitamines en mineralen binnen. Pas op met het gebruik van een vitamine supplement. Een teveel aan bepaalde vitamines komt lichaamsfuncties zoals de haargroei namelijk niet ten goede.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jmTzguzaVww

Haaruitval vitamine A

Een gezond lichaam heeft vitamine A nodig om te kunnen groeien. Hiertoe behoort het haar ook. Haar is het snelst groeiende weefsel van je lichaam. Vitamine A helpt de huidklieren bij het maken van de olieachtige stof die talg wordt genoemd. Talg hydrateert de hoofdhuid en helpt het haar gezond te houden. Wanneer je onvoldoende vitamine A binnenkrijgt kan een tekort tot uiteenlopende problemen leiden, waaronder haaruitval. Hoewel het belangrijk is om voldoende vitamine A binnen te krijgen, kan een te grote hoeveelheid gevaarlijk zijn. Een overdosis vitamine A kan bijdragen aan haaruitval. Zoete aardappelen, wortelen, pompoen, spinazie en boerenkool bevatten allemaal veel bètacaroteen, dat wordt omgezet in vitamine A. Daarnaast vind je vitamine A ook in dierlijke producten zoals melk, eieren en yoghurt.

B-haarvitaminen

Eén van de bekendste haarvitaminen is de B-vitamine genaamd biotine. Studies hebben een tekort aan biotine gelinkt aan haarverlies bij mensen. Hoewel biotine vaak wordt gebruikt als een alternatieve behandeling bij haarverlies, hebben degenen met een tekort aan biotine de beste resultaten. Een tekort is echter zeer zeldzaam, omdat biotine van nature voorkomt in een groot aantal voedingsmiddelen. Het is niet of onvoldoende bekend welk effectief het gebruik van biotine supplementen heeft bij gezonde mensen. Andere B-vitamines helpen je lichaam bij het creëren van rode bloedcellen, die zuurstof en voedingsstoffen naar de hoofdhuid een haarzakjes transporteren. Dit proces is onmisbaar voor een gezonde haargroei. B-vitamines zitten onder meer in volle granen, amandelen, vlees, vis, zeevruchten en donkere bladgroenten. Dierlijk voedsel is daarnaast de enige goede bron van vitamine B12. Met name vegetariërs en veganisten kunnen overwegen een supplement te gebruiken om de haargroei te ondersteunen.

De invloed van vitamine C op de haargroei

Invloeden en straling van buitenaf kan de haargroei beïnvloeden en zorgen dat uw haar snel veroudert. Vitamine C is een krachtige antioxidant die het haar helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf. Je lichaam heeft daarnaast vitamine C nodig om collageen aan te kunnen maken. Collageen is onmisbaar voor een gezonde haargroei en haarstructuur. Bovendien helpt vitamine C om ijzer te absorberen. Aardbeien, paprika’s, guave en citrusvruchten zijn de meest bekende en goede bronnen van vitamine C.

Haaruitval en vitamine D

Bewezen is dat een laag vitamine D gehalte in verband kan worden gebracht met alopecia. Onderzoek heeft eveneens aangetoond dat vitamine D helpt bij het creëren van nieuwe follikels. De vitamine speelt vermoedelijk een belangrijke rol in de haarproductie. Bekend is dat de meeste mensen niet voldoende vitamine D binnen krijgen en supplementen wenselijk kunnen zijn. Je lichaam maakt vitamine D aan wanneer je in contact komt met zonnestralen. Voedingsbronnen van vitamine D zijn vette vis, levertraan, bepaalde paddenstoelen en verrijkte voedingsmiddelen.

Mineralen voor een gezonde haargroei

Naast vitamines heeft je lichaam ook behoefte aan bepaalde mineralen om de verschillende functies en processen te optimaliseren. Haargroei wordt in verband gebracht met een tekort aan ijzer, een gebrek aan zink en te weinig proteïnes. IJzer helpt zuurstofrijk bloed naar de cellen te transplanteren. Het is een onmisbaar mineraal voor een gezonde haargroei. IJzergebrek kan bloedarmoede veroorzaken en komt voornamelijk voor bij vrouwen en vegetariërs. Voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte zijn oesters, eieren, rood vlees, spinazie en linzen. Bij een ijzertekort kan de huisarts ijzersupplementen voorschrijven. Zink speelt eveneens een belangrijke rol bij de groei en het herstel van de haargroei. Het helpt om de olieklieren bij de haarzakjes goed te laten functioneren. Haaruitval is een van de meest voorkomende symptomen van zinktekort. Zink supplementen zijn niet altijd gewenst, artsen adviseren om het tekort aan te vullen uit voedsel en uw dagelijkse voedingsgewoonten aan te passen. Haar bestaat bijna volledig uit proteïnes of eiwitten. Het gebrek aan proteïnes kan de haargroei verminderen en tot haaruitval leiden. In westerse landen komt een gebrek aan eiwit vrijwel nooit voor.

Haarvitaminen – haaruitval vitamine – FAQ

Constipatie, diarree of maagklachten doen zich soms voor. Deze effecten zijn meestal tijdelijk en verdwijnen als je lichaam zich aanpast. Houden de klachten aan of nemen ze toe? Neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts en/of specialist.

Als je een supplement gebruikt, is het belangrijk om dit volgens voorschrift te doen. Hoe snel resultaten tot uiting komen, verschilt per persoon. De ene persoon ziet binnen 90 dagen een vermindering van de haaruitval en een verbetering van de glans, terwijl een ander na 4 maanden nog geen enkele verbetering ziet.

Vitamines die erop gericht zijn de haargroei te verbeteren, hebben effect op alle haarzakjes. Dit geldt zowel voor je hoofd, gezicht en lichaamsbeharing.

Bij een gevarieerd en verantwoord voedingspatroon krijg je dagelijks normaal gesproken de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen binnen. Gebruik geen voedingssupplementen als je deze eigenlijk niet nodig hebt. Een teveel van bepaalde vitamines is van negatieve invloed op de haargroei en dan bereik je precies het tegenovergestelde. Wil je per se voedingssupplementen gebruiken? Kies dan voor vitamines die speciaal gericht zijn op een gezonde haargroei.

Een van de bekendste vitamines voor een gezonde haargroei is de B-vitamine Biotine. Biotine wordt gebruikt als een alternatieve behandeling voor haarverlies. Studies hebben aangetoond dat de beste effecten bereikt worden, bij mensen die een tekort hebben aan vitamine B. Biotine stopt haaruitval niet, daarvoor zijn andere behandelingen beter.

Het natuurlijke haargroeiproces laat zich niet makkelijk beïnvloeden. Een gezonde haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. Dingen die je kunt doen voor een gezonde haargroei zijn onder andere het vermijden van crash diëten. Het gebruik van etherische oliën en hoofdhuidmassages verbetert de doorbloeding. Daardoor zullen de haarzakjes beter gevoed worden. Je haar groeit niet sneller, maar wel sterker en gezonder.

Er zijn geen wetenschappelijk onderzoeken die aantonen dat biotine de haargroei verhoogt. Je mag er van uitgaan dat vrouwen die biotine gebruiken geen gezichtsbeharing in een mannelijk patroon ontwikkelen. Deze haargroei is een gevolg van een overvloed aan mannelijke hormonen. Zogenaamde androgenen.

Antioxidanten zoals vitamine C en E helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die de hoofdhuid en haarzakjes beschadigen. Biotine en zink geven het lichaam wat nodig is voor een gezonde haargroei en sterke haren.

Je kunt het gebruik van een haargroeimiddel overwegen. Effectieve middelen zoals Dutasteride, Finasteride en Minoxidil stabiliseren in sommige situaties het haarverlies. In overleg met je kapper of huisarts kun je overstappen op andere, huid- en haarvriendelijke verzorgingsproducten. Gebruik alleen een voedingssupplement als je een bewezen tekort hebt aan bepaalde vitamines en mineralen. Houd jezelf aan de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid.

 

Wel of geen haarvitaminen of haaruitval vitamine gebruiken?

Voedsel is en blijft de beste bron van de haarvitaminen die je nodig hebt voor een gezonde haargroei. Krijg je echter om uiteenlopende redenen onvoldoende vitamines binnen, dan kunnen supplementen nuttig zijn. Volgens onderzoek werken supplementen het beste bij mensen die een aantoonbaar tekort hebben. Bovendien kunnen teveel vitamines en mineralen schadelijk zijn, op het moment dat er van een tekort geen sprake is. Laat jezelf adviseren door je huisarts over het gebruik van vitamine supplementen en de effectiviteit hiervan. Met een uitgebalanceerd en afwisselend voedingspatroon zal een tekort zich niet snel voordoen. Gevarieerd eten in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging is bovendien goed voor lichaam en geest.