Welke soorten haaruitval zijn er? Hair Science Clinic
Welke soorten haaruitval zijn er?

Welke soorten haaruitval zijn er?

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem voor zowel mannen als vrouwen. Er zijn verschillende soorten haaruitval, elk met hun eigen oorzaken en symptomen. De meest voorkomende vorm van haaruitval is erfelijke haaruitval (alopecia androgenetica), ook bekend als ‘mannelijke kaalheid’ dat mannen en vrouwen kan treffen. Andere vormen van haaruitval zijn telogeen effluvium, waarbij plotselinge stress, medicatiegebruik, ziekte of hormonale veranderingen zorgen voor het uitdunnen van het haar en alopecia areata, waarbij de haargroei plaatselijk stopt en ronde kale plekken ontstaan. Een haarspecialist of dermatoloog kan helpen bij het diagnosticeren en behandelen van haaruitval.

 

Erfelijke kaalheid

 

Erfelijke kaalheid, ook wel bekend als alopecia androgenetica of androgenetische alopecia, is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies bij zowel mannen als vrouwen. Het treedt op wanneer de haarfollikels gevoelig zijn voor dihydrotestosteron (DHT), een hormoon dat wordt geproduceerd door testosteron. DHT vermindert de duur van de groeifase van het haar, waardoor de haargroei afneemt en de haarzakjes uiteindelijk krimpen en afsterven.

 

Genetisch bepaald

Erfelijke kaalheid wordt verondersteld grotendeels genetisch bepaald te zijn en kan doorgegeven worden van generatie op generatie. Bij mannen uit het zich vaak in een terugtrekkende haargrens en kalende kruin, terwijl vrouwen vaak last hebben van diffuse haaruitval over de hele hoofdhuid. Erfelijke haaruitval kan voor veel mensen een groot probleem zijn, vooral wanneer het haarverlies op jonge leeftijd begint. Hoewel er geen genezing mogelijk is, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen van androgenetische alopecia te verminderen, zoals medicijnen en haartransplantaties.

Welke soorten haaruitval zijn er? Hair Science Clinic
Welke soorten haaruitval zijn er?

Als het geen erfelijke kaalheid is

De meeste mensen ervaren haarverlies als gevolg van veroudering (erfelijke kaalheid), maar haaruitval kan ook andere oorzaken hebben. Twee andere relatief veel voorkomende oorzaken zijn alopecia areata, een auto-immuunziekte die kan leiden tot volledige kaalheid of telogeen effluvium, een tijdelijke vorm van haaruitval die optreedt als gevolg van fysieke of emotionele stress, zoals zwangerschap, operaties of veranderingen in dieet of medicatie.

 

Andere oorzaken voor haarverlies

Daarnaast kunnen factoren als overmatige spanning op het haar (traction alopecia), vaak veroorzaakt door strakke vlechten of paardenstaarten, en chemische haarbehandelingen zoals permanenten leiden tot haarverlies. Behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak van de haaruitval en kan bestaan uit medicijnen, dieet- en levensstijlaanpassingen of een haartransplantatie.

Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam de haarzakjes aanvalt, wat resulteert in haaruitval op verschillende delen van het lichaam. Het kan zich voordoen als ronde kale plekken op de hoofdhuid, gezicht of lichaam en kan leiden tot totale haaruitval op het hoofd (alopecia totalis) of het hele lichaam (alopecia universalis). Het komt veel voor bij mannen en vrouwen van alle leeftijden, maar meestal begint het in de kindertijd of vroege volwassenheid.

 

Niet te genezen

De oorzaak van alopecia areata is niet volledig begrepen, maar wetenschappers denken dat het een combinatie is van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren. Er is geen genezing voor alopecia areata, maar sommige behandelingen, zoals corticosteroïden, kunnen helpen bij het verminderen van de ontsteking en het stimuleren van haargroei. Het kan echter regelmatig terugkeren en leiden tot psychologische stress en sociale angst.

Telogeen effluvium

Telogeen effluvium is een vorm van haaruitval die wordt veroorzaakt door een verstoring van de normale haargroeicyclus. Het woord ’telogeen’ verwijst naar de rustfase van de haargroeicyclus, waarin het haar niet groeit en uiteindelijk uitvalt. Telogeen effluvium treedt op wanneer een groot aantal haarzakjes tegelijk in die rustfase komen en vervolgens uitvallen. Het haarverlies kan plotseling en massaal optreden, vaak is er geen duidelijke aanleiding voor te vinden. Na de periode van haaruitval groeit het haar meestal weer terug, al kan dit enige tijd (vaak enkele maanden) duren.

Meestal is het haarverlies tijdelijk

Telogeen effluvium kan verschillende oorzaken hebben, waaronder ziekte, medicatie, stress, hormonale schommelingen of een tekort aan voedingsstoffen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen en indien mogelijk aan te pakken, om verdere haaruitval te voorkomen. In de meeste gevallen groeit het haar weer terug zodra de oorzaak van de verstoring is verholpen. Telogeen effluvium kan echter wel leiden tot tijdelijke dunner wordende plekken op de hoofdhuid.

Welke soorten haaruitval zijn er? Hair Science Clinic
Welke soorten haaruitval zijn er?

Ziektes

Soms is ziekte de trigger van haaruitval. We zagen al dat de auto-immuunaandoening alopecia areata verantwoordelijk kan zijn voor haaruitval, maar ook ziektes als lupus, schildklieraandoeningen, diabetes en bloedarmoede kunnen leiden tot haarverlies.

 

Haargroei verstoren

Net als alopecia areata is lupus een auto-immuunaandoening die verschillende delen van het lichaam kan treffen, waardoor ook haaruitval kan plaatsvinden. Schildklieraandoeningen, diabetes en bloedarmoede kunnen de haargroei verstoren en leiden tot haaruitval. Bovendien kan haaruitval als bijwerking optreden bij sommige medicijnen, zoals antidepressiva, chemotherapie en bloedverdunners. Het is raadzaam om medische hulp te zoeken en manieren te vinden om het haarverlies te behandelen of te vertragen.

Medicatie

Sommige medicijnen kunnen haarverlies veroorzaken als bijwerking. Chemotherapie staat bekend om het veroorzaken van haaruitval, omdat het geneesmiddel alle snel delende cellen in het lichaam aanvalt en niet alleen de kankercellen. Maar ook andere medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken, zoals hormonale medicijnen (zoals de anticonceptiepil en hormoontherapie), antidepressiva, bloeddrukverlagers en cholesterolverlagende middelen. Veelal gaat het hierbij om tijdelijk haarverlies en zal het haar na het stoppen van het medicijn weer terug groeien.

 

Niet iedereen krijgt haaruitval door medicatie

Het is goed om te weten dat niet iedereen die deze medicijnen gebruikt last krijgt van haaruitval. Als je je zorgen maakt over haaruitval tijdens het gebruik van medicijnen, kun je het beste contact opnemen met je arts om te bespreken wat de mogelijke oorzaken zijn en of er alternatieve behandelingen zijn die niet tot haarverlies leiden.

Welke soorten haaruitval zijn er?

Stress

Ook haaruitval als gevolg van stress komt veel voor. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan stress, komt er meer van het hormoon cortisol vrij. Dit kan leiden tot haaruitval omdat cortisol de haargroei verstoort en de folliculaire unit aanvalt, wat de structurele eenheid is die verantwoordelijk is voor de haargroei. Bovendien kan stress leiden tot veranderingen in de bloedcirculatie, waardoor het haar minder voedingsstoffen ontvangt en de groei vertraagt.

 

Gezond leven voor mooier haar

De symptomen van haaruitval door stress zijn meestal tijdelijk en kunnen worden opgelost door het verminderen van stressoren. Naast het verminderen van stress is een gezonde levensstijl met een goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap gunstig voor de haargroei.

Zwangerschap

Haaruitval door zwangerschap komt vaak voor bij vrouwen. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door verschillende factoren tijdens de zwangerschap. Gedurende deze periode kan het hormonale evenwicht van het lichaam in grote mate veranderen, wat leidt tot een disbalans van mineralen, vitaminen en voedingsstoffen die belangrijk zijn voor gezond haar. Bovendien kan de emotionele en fysiologische stress die gepaard gaat met de zwangerschap ook een rol spelen bij haarverlies.

 

Weer in balans

Na de bevalling keert het hormonale evenwicht geleidelijk terug naar de normale staat, waardoor de haargroei zich herstelt. In de tussentijd kunnen vrouwen vitaminerijke diëten volgen, stress vermijden en regelmatig de hoofdhuid masseren om de haaruitval tijdens de zwangerschap te verminderen. Als de haaruitval aanhoudt na de bevalling, is het belangrijk om medische hulp te zoeken, omdat dit kan wijzen op andere gezondheidsproblemen.

Welke soorten haaruitval zijn er?

Operatie

Haaruitval na een operatie is een veelvoorkomend probleem. Dit wordt vaak veroorzaakt door de stress en het trauma dat het lichaam heeft moeten ondergaan tijdens de operatie. Vooral bij grote operaties waarbij het lichaam veel bloed heeft verloren, kan haarverlies optreden als gevolg van de verminderde bloedtoevoer naar de haargroeiende gebieden van de hoofdhuid. Daarnaast kunnen ook de anesthesie en pijnstillers die worden gebruikt tijdens de operatie, bijdragen aan het haarverlies.

 

Haar groeit weer terug

Het goede nieuws is dat in de meeste gevallen het haar weer teruggroeit na een paar maanden. De duur van het herstelproces is afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Chemische haarbehandelingen

Chemische haarbehandelingsproducten als haarkleuringen en permanenten bevatten chemicaliën die de haarstructuur aantasten, wat kan leiden tot beschadiging en breuk van het haar. Het gebruik van agressieve chemicaliën kan ook de haarzakjes beschadigen, waardoor haarverlies ontstaat. Bovendien kunnen sommige stijltangen en andere thermische haarstylingproducten de haren te veel verhitten, waardoor ze afbreken en uitvallen.

 

Kies je producten zorgvuldig

Ook kan overmatig gebruik van bepaalde haarverzorgingsproducten bijdragen aan haarverlies omdat zij de poriën kunnen verstoppen en de haarzakjes beschadigen. Let dus op welke haarbehandelingen je gebruikt en hoe vaak. Het bezoeken van een professional voor advies kan ook bijdragen aan het behoud van gezond haar.

Welke soorten haaruitval zijn er?

Traction alopecia

Traction alopecia is een vorm van haarverlies die wordt veroorzaakt door herhaalde spanning op de haarfollikels. Het kan optreden als gevolg van strakke haarstijlen zoals een paardenstaart, vlechtjes of cornrows. Het kan ook voorkomen bij mensen die vaak krulspelden, rollers of andere haaraccessoires gebruiken die trekken aan het haar. Deze constante spanning kan de haarzakjes beschadigen en uiteindelijk leiden tot verzwakking van de haargroei.

 

Haarverlies kan permanent zijn

De symptomen van traction alopecia zijn dunner wordend haar langs de haargrens, rond de oren en in de nek. In ernstige gevallen kan het resulteren in het permanent verlies van haar. De behandeling voor traction alopecia omvat het stoppen van de activiteit die de spanning veroorzaakt en het vermijden van strakke haarstijlen. Bij ernstige gevallen kan haartransplantatie nodig zijn om het haar te herstellen.

Voeding/dieet

Er wordt vaak gezegd dat voeding een belangrijke rol speelt in de gezondheid van je haar. Tekorten aan bepaalde voedingsmiddelen kunnen leiden tot haaruitval. Er zijn verschillende diëten die haaruitval kunnen veroorzaken. Een streng dieet kan bijvoorbeeld leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink en vitamine D, die belangrijk zijn voor gezond haar. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan de haargroei vertragen en leiden tot haaruitval.

 

Ook je haar heeft voeding nodig

Ook diëten die zeer laag zijn in calorieën kunnen schadelijk zijn voor het haar. Wanneer het lichaam te weinig calorieën binnenkrijgt, gaat het in de overlevingsmodus en gebruikt het de beschikbare energie voor andere belangrijke functies. Het voedt het haar niet meer, wat kan leiden tot verzwakking en uitdroging. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een dieet te volgen dat voldoende voedingsstoffen bevat en niet te laag is in calorieën. Voedingsstoffen zoals proteïne, vitamines en mineralen moeten in voldoende mate aanwezig zijn om haaruitval te voorkomen.

Welke soorten haaruitval zijn er?

Laat je optimaal informeren

Een haartransplantatie is voor veel vormen van haaruitval een definitieve oplossing. Een medische diagnose is altijd stap één bij het kiezen van een behandeling. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen gaan we uitgebreid in op je persoonlijke situatie en de wensen. Op basis van deze intake geven we je een advies op maat en een vrijblijvende prijsopgave.

 

 

 

Hair Science Institute is sinds 1995 betrokken bij klinische studies en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op het gebied van haarstamcellen en tissue engineering, samen met onder meer het Brandwondencentrum Beverwijk en internationale universiteiten en academische ziekenhuizen. Focus ligt op het verbeteren van bestaande behandelmethoden en het ontwikkelen van nieuwe therapieën voor haarherstel. Ook willen we zo klantvriendelijk, kostenefficiënt en duurzaam mogelijk behandelen in onze Hair Science Clinics.