Proefbehandeling haartransplantatie

Dutasteride ervaringen

Heb je last van haarverlies en zoek je dutasteride ervaringen? Wil je op deze manier haargroeimiddelen vergelijken? Alopecia androgenetica is de meest voorkomende oorzaak van mannelijke haaruitval. De aandoening is het gevolg van genetische gevoeligheid voor het DHT-hormoon. Overgevoeligheid voor dihydrotestosteron is de reden dat de haarzakjes uitgeput raken en verloren gaan. Dutasteride is een DHT-blokker. Dit geeft als haargroeimiddel vaak goede resultaten. Dutasteride ervaringen geven je een idee van wat je mag verwachten als je het middel gebruikt in de strijd tegen haarverlies.

Onderzoek naar Dutasteride ervaringen

Dutasteride is van origine een geneesmiddel dat bedoeld is voor de behandeling van prostaatproblemen. Het is in Nederland verkrijgbaar onder de merknamen Tamsulosine, Avodart en Combodart. Het DHT-blokkerende effect en een afname van haarverlies werden als bijwerking opgemerkt. Dutasteride werkt op een vergelijkbare manier als finasteride. Beide geneesmiddelen verminderen de invloed van dihydrotestosteron en remmen erfelijke kaalheid. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het middel op termijn goede resultaten heeft, waardoor het haarverlies vermindert. Resultaten verschillen per persoon. Dutasteride mag net als finasteride alleen aan mannen worden voorgeschreven.

Dutasteride versus finasteride

Hoewel dutasteride en finasteride beide zogenaamde 5 alfa-reductaseremmers zijn, zijn er overeenkomsten en verschillen tussen beide geneesmiddelen. Finasteride is het meest voorgeschreven haargroeimiddel bij mannen, terwijl het gebruik van dutasteride hoofdzakelijk aan prostaatproblemen is gerelateerd. Finasteride werkt het beste tegen haarverlies als je het middel op tijd begint te gebruiken. Hoewel het exacte moment van persoon tot persoon verschilt, hebben veel gebruikers zichtbaar effect bij het gebruik. In feite voorkomt het medicijn verder haarverlies bij 75% tot 85% van de gebruikers. In sommige gevallen zien mannen zelfs verbetering van de haargroei. De samenstelling van de geneesmiddelen verschilt, waardoor gebruikers uiteenlopende ervaringen hebben. Feit is wel dat je een middel moet blijven gebruiken. Als je er mee stopt, keert het haarverlies terug.

Dutasteride verlaagt de DHT-spiegel

De werking van finasteride en dutasteride verschil licht. De 5 alfa-reductase bestaat uit type 1 en type 2. Finasteride werkt specifiek op type 2, terwijl dutasteride type 1 en type 2 blokkeert. Daarmee voorkomt het middel de omzetting van testosteron in DHT. Wetenschappers hebben door klinisch onderzoek aangetoond dat een behandeling met dutasteride de DHT-spiegel meer verlaagt dan finasteride doet. Dutasteride is bij sommige mannen effectiever bij de behandeling van alopecia androgenetica dan finasteride.

Potentiële risico’s en bijwerkingen dutasteride

Hoewel er veel gepraat en geschreven wordt over de bijwerkingen van het gebruik van dutasteride, lijken ze erg op de gevaren bij het gebruik van finasteride. De reden waarom bijwerkingen regelmatig voorkomen bij deze geneesmiddelen is dat 5 alfa-reductase remmers niet alleen het DHT-niveau in de hoofdhuid en haarzakjes verlaagt. Het geneesmiddel vermindert het niveau van DHT in je hele lichaam. Wat betekent dat je hormoonspiegels lager zijn. Dat heeft soms problemen tot gevolg waaronder:

• Impotentie en laag libido.
• Moeite met het krijgen van een orgasme en onregelmatige ejaculaties.
• Lage testosteronwaarde.
• Verminderd aantal zaadcellen.
• Weinig energie en vermoeidheid.
• Verminderde spiermassa.

Aangezien dutasteride sterker is dan finasteride, kan de DHT-waarde met maar liefst 95% verlaagd worden. In vergelijking: bij finasteride is dat gemiddeld 71%. Mannen die dutasteride gebruiken, hebben relatief meer kans op het ontwikkelen van bijwerkingen dan gebruikers van finasteride.

Tijdelijk en blijvende bijwerkingen

Hoewel niet iedere man moeite heeft te leven met een verlaagd libido of een verlaging van de testosteronwaarde, kan dutasteride ook andere ernstige complicaties veroorzaken. Zo is het geneesmiddel in verband gebracht met een toename van prostaatkanker. Dutasteride vermindert tijdelijke groei van goedaardige prostaattumoren, waardoor de vaststelling van prostaatkanker verborgen blijft. De diagnose komt soms te laat. Daarnaast is er een reële kans op de ontwikkeling van borsten bij mannen en zijn sommige bijwerkingen helaas blijvend.

De keuzen tussen dutasteride en finasteride

De werkwijze van deze haargroeimiddelen is vergelijkbaar. Ze remmen de werking van het DHT-hormoon af. Het verlagen van de DHT-waarde leidt aantoonbaar tot een afname van mannelijk haarverlies. Omdat beide middelen zo op elkaar lijken, is er een vergelijkbare reeks bijwerkingen en complicaties. De meeste risico’s zijn mild, al ervaart iedereen dat op eigen manier. Niet iedereen is gevoelig voor de bijwerkingen, sommige mannen gebruiken een haargroeimiddel jarenlang zonder klachten. Als je bij een huisarts of specialist komt, zal deze de werking, resultaten en risico’s van deze en andere haargroeimiddelen met je bespreken. Rekening houdend met je gezondheid en andere medicijnen die je gebruikt, stelt de arts een middel voor.

Rooskleurige resultaten

Als je je zorgen maakt over een terugtrekkende haarlijn of andere tekenen van erfelijke kaalheid, is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Haarverlies verloopt geleidelijk, maar kan snel verergeren. Door snel in te grijpen vergroot je de kans dat je een mooie, gezonde haardos houdt. Haargroeimiddelen zoals dutasteride en finasteride geven resultaat, maar je ziet niet direct een afname van het haarverlies. Gemiddeld gebruik je een middel drie tot zes maanden, voordat verbetering en resultaat zichtbaar is. Als je daarna nog geen verandering ziet, bestaat de kans dat het middel bij jou niet het gewenste effect heeft.

Hoe zijn de ervaringen met dutasteride?

Hoewel dutasteride bekend staat om de mogelijk gevaarlijke bijwerkingen, heeft het middel veel positieve gebruikersreacties. In reviews die je online leest, zie je dat mannen de beste resultaten bereiken bij het gebruik van dutasteride 0,5 mg. Ervaringen geven weer dat het haar dikker en voller teruggroeit. De meeste reviews geven aan dat er weinig bijwerkingen optreden en dat deze nadat het lichaam aan het middel gewent is geraakt afnemen. Een verminderde groei van andere lichaamsbeharing is een ander kenmerk dat je in dutasteride ervaringen leest. Toch zijn er ook minder positieve ervaringen. Gebruikers maken melding van problemen met het libido en een afname van het aantal zaadcellen. Een klein percentage van de gebruikers heeft geen goede, maar ook geen slechte effecten ervaren. Enig resultaat blijft uit en de haaruitval gaat onverminderd door.

Conclusie ervaring dutasteride gebruik

Over het algemeen is het zo dat de meeste gebruikers positief zijn over het gebruik van dutasteride. Resultaten en ervaringen verschillen per persoon. De één ziet snellere en betere resultaten dan de andere. Gebruik je dutasteride en ervaar je klachten waar je anders geen last van hebt? Bespreek dit met de voorschrijvend arts. In overleg is de omschakeling naar een ander haargroeimiddel mogelijk.

Dutasteride ervaringen – FAQ

Effecten van dutasteride verschillen per persoon. Sommige mannen zien en merken al na drie maanden verbetering van het haarverlies, terwijl het voor anderen tot zes maanden duurt om de voordelen te zien. In enkele gevallen zet het haarverlies ondanks het haargroeimiddel toch door.

Dutasteride is een geneesmiddel dat de invloed van dihydrotestosteron afremt en haarverlies vermindert. Haarzakjes die verloren zijn gegaan, worden door het gebruik van dutasteride niet hersteld. Omdat de invloed van DHT wordt beperkt, groeien er sterkere haren terug. Hierdoor kan de haardos er voller uit gaan zien.

Dutasteride wordt geleverd in tabletvorm. Je neemt het haargroeimiddel eenmaal per dag in. Wees consequent in het gebruik en probeer dutasteride elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in te nemen.

Onderzoek heeft aangetoond dat dutasteride 3 keer krachtiger is dan finasteride bij mannen. Dutasteride verlaagt de DHT-concentratie met 90%, terwijl dit bij finasteride 70% tot 80% is. Let op dat de bijwerkingen bij dutasteride ook ernstiger kunnen zijn.

De veiligheid en verdraagbaarheid van een geneesmiddel zijn belangrijke factoren voor langdurig gebruik. Het is belangrijk om je door je (huis)arts goed voor te laten lichten over de eventuele bijwerkingen en wat je moet of kunt doen als je klachten ontwikkelt.

Veel voorkomende bijwerkingen van dutasteride zijn erectiestoornissen, afname van seksuele interesse, ejaculatiestoornissen, gevoelige borsten en/of borstgroei bij mannen, testikelpijn en/of zwellingen van de testikels. Daarnaast zijn vermoeidheid en een algemeen gevoel van niet lekker zijn mogelijk.

De bijwerkingen houden soms aan. Dit kan ook nadat je gestopt bent met het gebruiken van dutasteride. Vergrote of pijnlijke borsten verdwijnen binnen een paar dagen tot enkele weken. Als de klachten ernstig zijn en/of niet weggaan, neem dan direct contact op met je huisarts. Dat geldt ook als u tepelafscheiding of borstknobbeltjes opmerkt.

Onderzoek heeft geen interacties aangetoond. Bij haaruitval is het niet gebruikelijk om finasteride en dutasteride tegelijk te gebruiken.

Dutasteride heeft overeenkomsten met testosteron. Het is een competitieve en selectieve remmer van het eiwit dat testosteron omzet in dihydrotestosteron. Dit zorgt ervoor dat de DHT-waarde sterk verlaagd wordt.

Nee, vrouwen en minderjarigen mogen dit geneesmiddel niet gebruiken. Zwangere vrouwen of vrouwen die proberen zwanger te raken mogen niet met dutasteride in contact komen. Dutasteride kan door de huid worden opgenomen en kan geboorteafwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind.

Naast bijwerkingen op de seksuele functie ervaren sommige gebruikers gevoelens zoals depressie en angst.

Nee, helaas niet. Je moet dutasteride blijven gebruiken, omdat het haarverlies terugkomt als je het middel niet langer gebruikt.

Mannen die dutasteride voorgeschreven krijgen als geneesmiddel bij prostaatklachten, krijgen het middel volledig of gedeeltelijk vergoed. Als je dutasteride als haargroeimiddel gebruikt, is vergoeding niet mogelijk.