Haarimplantaten

Finasteride ervaringen

Ben je benieuwd naar finasteride ervaringen van anderen? Mannelijk haarverlies is een veel voorkomend probleem waar mannen mee te maken kunnen hebben of krijgen. Meer dan de helft van alle mannen ervaart tussen het 35e en 50e levensjaar matige tot uitgebreide haaruitval. Tot het einde van de vorige eeuw was haarverlies iets wat je gewoon moest accepteren. Toen kwamen geneesmiddelen die haargroei als bijwerking hadden. Finasteride is door de Amerikaanse FDA goedgekeurd als haargroeimiddel voor mannen. Wat is het basisprincipe van finasteride? Hoe werkt het? Welke finasteride ervaringen zijn er en voldoet het middel aan je verwachting?

Wisselende finasteride ervaringen

Finasteride is een medicijn dat geschikt is voor het afremmen van mannelijke kaalheid. Het werkt door de invloed van dihydrotestosteron te blokkeren, het hormoon dat erfelijke kaalheid veroorzaakt. Als je vatbaar bent voor alopecia androgenetica, bindt het DHT zich aan de receptoren in de hoofdhuid en zorgt ervoor dat je haarzakjes verschrompelen. Zonder behandeling leidt dit uiteindelijk tot een terugwijkende haarlijn, diepere inhammen en totale kaalheid. Uit onderzoek is gebleken dat finasteride goed kan werken, maar bij iedere gebruiker verschillende resultaten heeft.

Geen direct effect

Finasteride is effectief, maar voordat je resultaat ziet en weet of het middel bij jou werkt, heb je eerst geduld nodig. Het werkt niet van de ene op de andere dag. Je moet het middel drie tot vier maanden gebruiken, voordat je verbetering ziet. Als het middel aanslaat zie je het haarverlies verminderen. De finasteride verlaagt de DHT-spiegel wel direct. Je haar heeft tijd nodig om te herstellen. Daarom moet je geduld hebben, voordat je effect ziet. De ervaring is dat je na een jaar van continu gebruik de definitieve resultaten zou moeten kunnen zien.

Werking van finasteride

Wat kun je verwachten als je finasteride gebruikt om haarverlies te behandelen? Het is bekend dat finasteride alopecia androgenetica afremt. Het helpt bij het beschermen van de haarzakjes en in sommige gevallen zie je een verbetering van de haargroei. De DHT-waarde wordt door finasteride met ruim 70% verlaagd. Je mag een afname van het haarverlies verwachten, al ziet de één betere resultaten dan de ander.

Finasteride stopt haarverlies

Een meerderheid van de gebruikers ervaart een afname van het haarverlies. In veel gevallen stopt het haarverlies zelfs volledig. Finasteride onderdrukt het effect van DHT, waardoor verder haarverlies beperkt blijft. Als je het zo bekijkt, is finasteride een soort pauzeknop. Hoewel er geen garantie is dat het middel de haargroei verbetert, zien veel gebruikers dat de haardos er na meerdere maanden beter uitziet dan eerder.

Verbetering van de haargroei

Volledige kaalheid door alopecia androgenetica gebeurt niet overnacht. Dit is een geleidelijk proces dat zich over meerdere jaren voltrekt. Als je een milde mate van haarverlies hebt, zie je mogelijk door het gebruik van finasteride een verbetering van de haargroei. In verschillende landen, waaronder Amerika en Japan, is onderzoek gedaan naar de gebruikers van finasteride. Deelnemers aan het onderzoek meldden dat de haardos er gezonder uitzag en de haargroei verbeterde door het gebruik van finasteride. Daarnaast werd gemeld dat er geen verergering van het haarverlies was. Kortom, hoewel niet iedere finasteride gebruiker effect ziet, ervaren veel mannen een afname van het haarverlies en een bescheiden toename van de haargroei.

Bijwerkingen finasteride gebruik

Finasteride is een middel dat wereldwijd gebruikt wordt door mannen om erfelijke haaruitval te behandelen. De meeste gebruikers ervaren geen problemen. Een kleine groep mannen ontwikkelt bijwerkingen die in ernstige, maar zeldzame situaties blijvend zijn. Gekende bijwerkingen zijn erectiestoornissen, een afname van het libido en ejaculatiestoornissen. Andere bijwerkingen zijn onder meer een toename en veranderingen in de borsten, zoals een grotere omvang, afscheiding of pijn eveneens als ongemakken in de testikels en depressieve gevoelens. Krijg je finasteride voorgeschreven? Bespreek de eventuele bijwerkingen met je huisarts en maak melding van klachten die je ervaart als je het middel gebruikt.

Finasteride voorschrift

Finasteride is een geneesmiddel dat is ontwikkeld om prostaatproblemen te behandelen. Een afname van mannelijk haarverlies en een verbetering van de haargroei waren bijwerkingen. Latere onderzoeken hebben dit bevestigd, waarna het middel werd goedgekeurd als haargroeimiddel. Het middel is op recept verkrijgbaar. Merknamen zijn onder andere Propecia en Proscar. Je kunt ook kiezen voor merkloze finasteride. Een huisarts of specialist schrijft het middel voor. Gebruik finasteride volgens voorschrift en houd je aan de instructies die de arts je geeft. Koop geen finasteride online, je weet namelijk niet wat je precies koopt. Bij de apotheek mag je er op rekenen dat het geneesmiddel de beloofde ingrediënten bevat. De kosten voor het geneesmiddel worden niet vergoed.

Finasteride ervaringen forum

Dat je bepaalde verwachtingen hebt van een middel zoals finasteride is normaal. Het is een stap die je neemt om haarverlies te verminderen en de haargroei eventueel te verbeteren. Dat je je wilt inlezen in de ervaringen van anderen is normaal. Want hoe ervaren anderen finasteride? Voldoet het middel aan de eerdere verwachtingen? Is er sprake van bijwerkingen? Hoelang duurt het, voordat je verbetering mag verwachten? Online zijn verschillende platforms waar de werking van medicijnen wordt beoordeeld. Haarweb.nl is het grootste en meest actuele forum in Nederland dat zich richt op problemen met de haargroei. Niet alleen worden haar- en hoofdhuidaandoeningen besproken, je leest er ook informatie over het gebruik van bijvoorbeeld finasteride. Dit geldt ook voor de website van de Haarstichting.

Finasteride ervaringen – FAQ

Finasteride geeft niet direct resultaat. Een afname van het haarverlies wordt drie tot zes maanden na het starten met het middel vaak zichtbaar. Omdat niet iedereen op dezelfde manier op Finasteride reageert, krijg je het advies voor een langdurig gebruik. Wanneer er na zes tot twaalf maanden geen enkele verbetering op te merken is, heeft het geen zin om Finasteride te blijven gebruiken.

De voordelen van het geneesmiddel zijn bewezen. Bij mannen met beginnend haarverlies wordt de werking van het DHT-hormoon afgeremd, waardoor de haaruitval kan verminderen. Helaas heeft niet iedere gebruiker even veel voordeel van het middel. Kies je niet voor een andere behandeling, dan kan uiteindelijk al je haar uitvallen.

Finasteride heeft bijwerkingen die soms ernstig en blijvend zijn. Dat neemt niet weg dat mensen het haargroeimiddel maanden of zelfs jaren zonder problemen gebruiken. Gemelde bijwerkingen zijn onder andere een afname van het libido, erectiestoornissen, borstvorming en borstkanker bij mannen. Omdat iedereen anders is, ervaart niet iedereen bijwerkingen en krijgt slechts een klein percentage van de gebruikers hiermee te maken.

Voor mannen met beginnend erfelijk haarverlies is Finasteride soms geschikt. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het haargroeimiddel effectief is in het vertragen of stoppen van haarverlies. In sommige gevallen wordt zelfs de haargroei gestimuleerd. Maak wel altijd een goede afweging van de voor- en nadelen.

De meest waarschijnlijke reden waarom Finasteride niet werkt, is dikwijls regelmatig en consistentie. Als je stopt of de medicatie vergeet in te nemen, dan is de behandeling minder effectief. Gebruik je Finasteride zes maanden of langer regelmatig en zie je dan geen verbetering? Overleg met de arts is dan nodig om te beoordelen of verder gebruik zinvol is.

Ondanks het succes bij het afremmen van haarverlies en stimuleren van haargroei op de hoofdhuid, is Finasteride niet van invloed op de baardgroei.

De werkzame bestanddelen hebben een remmende werking op het DHT-hormoon. Dit hormoon verzwakt de haarzakjes, waardoor nieuwe haargroei uitblijft. Finasteride is een DHT-blokker die vooral bij alopecia androgenetica een gunstig effect heeft op het remmen van haaruitval.

Finasteride strijkt rimpels of lijntjes niet glad. In dat opzicht heeft het middel geen invloed op je uiterlijk. Een gezonde, vollere haardos doet dat echter wel.

Finasteride blokkeert de werking van een enzym dat bekend is als 5-alpha-reductase. Dit enzym zet testosteron om in dihydrotestosteron, waardoor haaruitval toeneemt en de prostaat groeit. De Finasteride voorkomt dit, waardoor het testosteronniveau stijgt, je prostaat kleiner wordt en de haaruitval vermindert.

Finasteride kan, zelfs bij lage doseringen, bij sommige mannen een afname van het aantal zaadcellen veroorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat mannen die stopten Finasteride te gebruiken een verbetering in de aantallen zagen na de stopzetting. Artsen adviseren mannen met een kinderwens Finasteride niet te gebruiken, omdat de invloed op de foetus niet bekend is.

Haaruitval behandelen met finasteride

Niet iedere oorzaak van haarverlies is met finasteride te behandelen. Finasteride is een DHT-blokker die regelmatig goede resultaten geeft bij erfelijke haaruitval of alopecia androgenetica. Weten wat de oorzaak van haarverlies is, is nodig bij het kiezen van een behandeling of oplossing. Onderzoeksmethoden zijn pijnloos. Alleen het nemen van een huidbiopsie is wat gevoelig, maar dit onderzoek is niet altijd nodig om een diagnose te stellen. Thuis onderzoek is mogelijk. Je hebt de mogelijkheid om bij het Haaronderzoekscentrum een haaruitval DNA-test te bestellen, maar er is ook een bloedwaardentest die je bij jezelf afneemt. Je ontvangt de resultaten binnen een paar weken. Je komt zo meer te weten over de oorzaak van haarverlies, waardoor je in staat bent een passende oplossing te zoeken. Overleg met je huisarts als je het gebruik van een haargroeimiddel zoals finasteride ziet zitten. Indien mogelijk schrijft de arts een recept voor.