Man denkt over haartransplantatie kosten

Alopecia, wat is het precies?

Alopecia (kaalheid) is een veelvoorkomend probleem met verschillende onderliggende oorzaken. Androgenetische alopecia is de meest voorkomende vorm. Het verloop hiervan volgt het typische mannelijke patroon van haarverlies en wordt daarom ook wel aangeduid als ‘mannelijke kaalheid’. Verwarrend, want ook vrouwen kunnen hier last van hebben. 

 

Patronen van kaalheid

Androgenetische alopecia (AGA) wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijke) hormoon dihydrotestosteron (DHT). Bij mannen is dit te herkennen aan haar dat minder wordt op de kruin of bij de inhammen. Een proces dat al in de puberteit kan starten. Bij vrouwen uit alopecia androgenetica meestal tot als een dunnere haarinplant, vaak beginnend vanaf de haarscheiding.

 

mannelijk patroon van kaalheid

 

vrouwelijk patroon van kaalheid

 

Androgenetische alopecia komt voor bij 50% van de Kaukasische mannen en bij 30% van de Kaukasische vrouwen op vijftigjarige leeftijd. Bij Aziatische, Amerikaans-Indiaanse en Afrikaans-Amerikaanse mannen is de prevalentie lager. In Nederland heeft naar schatting ruim 70% van de mannen last van alopecia androgenetica. Bij vrouwen is dat ruim 40%.

 

Haar dat weg is blijft weg

Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar een verouderingsverschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. Variaties in het dna die dit veroorzaken zijn ontdekt in de androgeen receptor, maar nog niet alle verantwoordelijke genen zijn geïdentificeerd. Het is een onomkeerbaar proces: haar dat weg is blijft weg.

 

Mensen die er (vroeg) mee te maken krijgen, ervaren kaalheid doorgaans als zeer vervelend. Bijvoorbeeld (jonge) vrouwen bij wie kaalheid goed zichtbaar is. Ook voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd inzet, kan het heel belastend zijn. Kaalheid heeft vaak een grote invloed op de kwaliteit van leven.

Fases in haargroei

Haargroei is te verdelen in drie fases:

Anagene fase: groeifase 1-6 jaar, 1-3 mm per dag

Katagene fase: omschakeling van groei naar rust

Telogene fase: rustfase met aan het eind haaruitval

 

Na de telogene fase begint de haarfollikel weer met een anagene fase. Zo kan ieder haarzakje zo’n twintig keer een nieuwe haar maken.

 

haargroeifasen

Zo ontstaat alopecia androgenetica

Mannelijke hormonen, met name dihydrotestosteron (DHT), binden zich aan receptoren (´antennes´) op haarfollikels. Dit zorgt ervoor dat grote haarfollikels geleidelijk aan kleiner worden en de anagene fase (groeifase) verkort. De follikels blijven bestaan maar ontwikkelen steeds kortere en dunnere haren. Zo ontstaat alopecia androgenetica geleidelijk. Typisch is de miniaturisatie van het haar: iedere haarcyclus eindigt met dunner haar.

 

Behandeling

Bij het behandelen van AGA is het belangrijk om eerst aanvullend onderzoek te doen om andere ziektes uit te sluiten zoals ijzergebrek, schildklierafwijkingen (zowel onderfunctie als overfuntie kan leiden tot haaruitval) en bij vrouwen ook de hormonale status.

Elke vorm van onsteking op het hoofd met schifers en jeuk door bijvoorbeeld eczeem of psoriasis kan haaruitval veroorzaken. Na behandeling hiervan komt het haar doorgaans (gedeeltelijk) terug. 

 

 

Medicatie haaruitval vrouwen 

Behandeling van AGA bij vrouwen is mogelijk met het geslachtshormoon cyproteron (merknaam Androcur). Daar kleven echter risico´s aan. Zo wordt het middel in combinatie met de anticonceptiepil voorgeschreven omdat cyproteron gevaarlijk kan zijn voor de mannelijke vrucht. Cyproteron mag dus nooit worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

 

Omdat de anticonceptiepil een geringe kans (< 1%) op borstkanker geeft, combineert men cyproteron na de menopauze niet meer met de pil. Depressieve gevoelens zijn een mogelijk bijverschijnsel van cyproteron. De Dianepil, waarin ook cyproteron zit, schrijft men liever niet meer voor aan nieuwe patiënten vanwege een verhoogd risico op trombose, vooral bij rokers. 

 

Sommige vrouwen hebben baat bij een haarlotion op basis van het vrouwelijke hormoon 11-alfa hydroxyprogesteron, een oud recept. Ook wordt wel een Ketoconazol-shampoo voorgeschreven: die bestrijdt het gist Pityrosporon ovale dat haaruitval kan verzoorzaken. Dit geeft geen spectaculaire verbetering van de haaruitval. Wel helpt het tegen jeuk en schilfers.

 

.

Medicatie haaruitval mannen

Finasteride geeft goede resultaten, maar is duur en wordt niet vaak vergoed. Het remt het haarverlies tot 50% tot 2 jaar na de start. Het duurt minimaal zes maanden voordat resultaat zichtbaar is en het resultaat verdwijnt als je stopt met de medicatie. 

De meeste artsen schrijven Finasteride niet voor aan vrouwen aangezien het net als Androcur invloed kan hebben op de mannelijke vrucht. Bovendien is het, in tegenstelling tot Androcur, nog maar relatief kort op de markt en is het niet op vrouwen getest.

Artsen schrijven Androcur niet voor aan mannen aangezien dat zorgt voor chemische castratie.

 

 

 

 

Medicatie voor mannen én vrouwen

Een middel dat geschikt is voor mannen en vrouwen is Minoxidil (2% en 5% oplossing, als haarlotion). Minoxidil 2% oplossing is kant en klaar verkrijgbaar onder verschillende merknamen, de 5% oplossing is verkrijgbaar op bestelling bij de apotheek.

 Minoxidil vormt nieuwe vaatjes en de vellusharen (babyhaartjes) worden teruggeduwd tot de terminale fase, waarin de haren toch nog wat dikker zijn. Het middel moet minimaal zes maanden gebruikt worden voordat je resultaat ziet. Zodra je stopt, vallen de haren weer uit.

Haartransplantatie

Een manier om weer blijvend en op een veilige manier haargroei te ontwikkelen is een haartransplantatie. Bij een haartransplantatie plaatst de arts haren die niet gevoelig zijn voor het DHT-hormoon en dus niet uitvallen.

In eerste instantie vallen de getransplanteerde haren wel uit, maar na drie maanden (de rustfase) gaan ze weer groeien en zullen daarna niet meer uitvallen. Het resultaat is levenslang.

Duurzame oplossing

Een haartransplantatie volgens de HST-methode biedt een duurzame oplossing bij haaruitval en kaalheid.

In een vrijblijvend consult bekijkt onze arts je persoonlijke situatie. Op basis van deze grondige medische diagnose stellen we een behandelplan voor je op.