Skip to content Skip to footer

Haartransplantatie Littekens-en-brandwonden

Haartransplantatie

HST: ontwikkeld voor brandwondenpatiënten

De wetenschappelijke HaarStamcel Transplantatie (HST)-techniek werd oorspronkelijk ontwikkeld als therapie voor brandwondenpatiënten. Arts en onderzoeker dr. Coen Gho, grondlegger van de internationale Hair Science Clinics, is een internationale autoriteit op het gebied van haarherstel bij brandwonden en littekens.

Dr. Coen Gho werkt nauw samen met onder meer het Brandwondencentrum Beverwijk, de International Society of Burn Injuries en de European Tissue Repair Society. De slachtoffers van de cafébrand in Volendam (in 2001) waren de eerste patiënten bij wie HST werd toegepast.

haartransplantatie littekens brandwonden

Hoe werkt HST bij littekens?

Van alle mogelijkheden voor haartransplantaties bij littekens en brandwonden geeft een HST-behandeling het beste, meest natuurlijke resultaat. Conventionele haartransplantatietechnieken (zoals FUE) zijn beperkt door het aantal haren in het donorgebied en de grootte van de grafts. Dat is anders bij de HST-methode: zelfs als er maar een paar donorharen beschikbaar zijn, kan nieuwe haargroei op littekenweefsel gerealiseerd worden.

Dat is mogelijk omdat bij HST maar een klein deel van de haarfollikel – en niet de hele follikel – uit het donorgebied wordt geëxtraheerd. Dat kleine stukje weefsel bevat genoeg haarstamcellen om nieuwe haargroei in het ontvangstgebied te bewerkstelligen. Ook in het donorgebied blijft de haargroei intact. Sterker nog: de nieuwe haren in het donorgebied zijn ook weer geschikt als donorfollikels bij een volgende behandeling.

Success story: het verhaal van Igli

Igli liep ernstige brandwonden opliep toen hij pas zes maanden oud was. Eén van zijn grote wensen was het krijgen van een volle haarbos. Na meerdere succesvolle behandelingen met de HST-methode heeft Hair Science Clinic deze droom waar kunnen maken. Daar zijn we natuurlijk enorm trots op.

Wetenschappelijke achtergrond

Al meer dan 25 jaar is arts en onderzoeker dr. Coen Gho betrokken bij de ontwikkeling voor haarherstel bij mensen met littekens door brandwonden. Zijn wetenschappelijk onderzoek heeft de basis gelegd voor HST en is cruciaal geweest bij het fysieke en psychisch herstel van duizenden brandwondenpatiënten.

Bij brandwondenpatiënten is vaak maar een klein donorgebied beschikbaar voor haartransplantatie. Daarnaast hebben deze patiënten meestal al meerdere reconstructieve operaties ondergaan, die fysiek en psychisch heel zwaar zijn. Daarom waren een lage pijnbelasting en een snel genezingsproces belangrijke doelstellingen bij de ontwikkeling van de HST-techniek.

Natuurlijke look

Een andere doelstelling bij het ontwikkelen van HST was het realiseren van natuurlijk ogende haargroei. Omdat verlittekende huid meestal slecht doorbloed is, werd als aanvulling op de HST-techniek een speciale groeivloeistof ontwikkeld: een substantie waarin de grafts na extractie bewaard worden en die ze in optimale conditie houdt.

Snel herstel

De getransplanteerde grafts zijn superklein. Door hun geringe afmetingen hechten ze zeer snel in het ontvangstgebied. De doorbloeding is binnen één dag al hersteld. Hierdoor gaat de wondgenezing snel en is de kans op littekens minimaal.

Natuurlijke resultaten

De natuurlijke resultaten van HST zijn ongeëvenaard. Het resultaat is levenslang.

Haarherstel op littekens

Naast brandwonden kunnen littekens kunnen ook ontstaan door ongevallen, operaties of ziektes. De huid van de littekens is dan slecht doorbloed, waardoor haarzakjes er niet kunnen overleven en er geen haargroei plaatsvindt. Een ander soort litteken is het litteken als gevolg van een FUT-haartransplantatie, ook bekend als de ‘strip-methode’. Hierbij blijft een groot, zichtbaar litteken achter in het donorgebied. Bij veel littekens is het mogelijk om haarherstel te realiseren met een reconstructieve HST-behandeling.

Waarom kiezen voor HST?

HST is een gepatenteerde, sophisticated techniek voor haartransplantatie, ontwikkeld uit decennialang wetenschappelijk onderzoek.  De behandeling is zeer veilig en kent een groot aantal voordelen ten opzichte van andere haartransplantatietechnieken: minimale littekenvorming, fijnmazige inplant, levenslang resultaat en mogelijkheden voor haarherstel van gezichtshaar (wenkbrauwen, baard). De natuurlijke resultaten van HST zijn ongeëvenaard.

HST wordt uitsluitend uitgevoerd in de officiële Hair Science Clinics, met vestigingen in Amsterdam, Maastricht, Düsseldorf, London, Paris, Cap d’Antibes, Milan, Dubai, Jakarta, Bali en Hongkong. Een internationaal team van hoogopgeleide artsen en technicians verleent hier topzorg volgens de hoogste medische standaards.

Verschillen in downtime

Downtime bij haartransplantaties is de tijd die nodig is om te herstellen na de ingreep en varieert per techniek. Bij de FUE-methode duurt het herstel 2-3 weken met grotere wondjes, littekenvorming, en een pijnlijke herstelperiode. De HST-methode biedt daarentegen een snellere genezing van 5-7 dagen, met minimale wondvorming, geen littekens, en een pijnloze herstelperiode.

FUE

HST

Dé techniek voor baardgroei
of nieuwe wenkbrauwen

HST transplanteert met behulp van precisieapparatuur een minuscuul deel van het haarzakje en niet het compléte haarzakje. Deze fijnmazige aanpak laat vrijwel geen littekens achter en maakt de techniek bijzonder geschikt voor behandelingen in het gelaat. Hierdoor is HST veel breder inzetbaar dan conventionele haartransplantatie-methodes zoals FUT en FUE en wordt ook veelvuldig gebruikt voor de reconstructie van baarden, snorren en wenkbrauwen, ook op verlittekend weefsel.

Ontdek jouw mogelijkheden

Bij brandwonden en/of littekens biedt HST als enige haartransplantatietechniek zeer sophisticated mogelijkheden voor haarherstel. Wil jij weten wat we voor jou kunnen betekenen? In een vrijblijvend adviesgesprek bekijkt de arts jouw persoonlijke situatie grondig. Vanuit deze medische diagnose krijg je advies op maat, uitgewerkt in persoonlijk behandelplan. Een adviesgesprek is gratis en vrijblijvend.

Haartransplantatie littekens en brandwonden

Veelgestelde vragen - FAQ

Hair Science Institute is specialist op het gebied van haartransplantaties bij littekens en brandwonden. Overweeg je deze ingreep en heb jij hier een vraag over? Zie onderstaand de meest gestelde vragen.

Ja, moderne technieken zoals de HST-haartransplantatie behandelen zowel littekens als brandwonden op het hoofd. Een gespecialiseerde arts brengt jouw probleem in kaart, waarna je een behandelvoorstel op maat krijgt.
Nee, dat verschilt per persoon, per situatie. Om in aanmerking te komen voor een HST-behandeling moet je bijvoorbeeld voldoende donorharen van goede kwaliteit hebben en moet je gezondheid goed genoeg zijn om een behandeling te ondergaan. Vrijwel altijd is donormateriaal afkomstig uit de haarkrans, de achterzijde van het hoofd. Afhankelijk van de omvang van de behandeling kan in specifieke gevallen besloten worden om andere lichaamsbeharing te gebruiken. Uiteraard gebeurt dit in overleg.
Onze arts neemt de ingreep van tevoren uitgebreid met je door tijdens een vrijblijvend adviesgesprek en laat je voor-na foto’s zien van eerder behandelde littekens en brandwonden. De resultaten zijn doorgaans goed en bovendien blijvend. De HST-behandeling vindt onder plaatselijke verdoving plaats, waardoor je geen pijn voelt. Door het oogsten en terugplaatsen van de grafts kan de huid in het behandelde gebied rood en gezwollen zijn. Het herstel verloopt meestal vlot. Na 7-10 dagen is de huid genezen.
Dit is afhankelijk van het aantal getransplanteerde haarzakjes en de complexiteit in jouw geval. Een HST-behandeling is een arbeidsintensieve ingreep die vrijwel altijd een volledige dag, 6-9 uur, in beslag neemt.
Haartransplantaties na ongevallen en/of brandwonden komen soms voor vergoeding in aanmerking. Verzekeraars hanteren bepaalde voorwaarden, zo heb je bijvoorbeeld een medische indicatie nodig. Welke voorwaarden jouw zorgverzekeraar hanteert, kun je terugvinden in de polisvoorwaarden. Je zorgverzekeraar kan je informeren welke informatie je mot verstrekken om in aanmerking te komen voor vergoeding.

Met name de eerste week na de haartransplantatie is voorzichtigheid geboden. Pas vanaf dag 2 mag je het ontvangstgebied voorzichtig afspoelen met water en vanaf dag 4 wassen met shampoo. Uiteraard met de nodige voorzichtigheid, met als doel de stolsels en korsten in het ontvangstgebied te reinigen.

Nazorg thuis
De wondjes in het donorgebied zijn bij HST minuscuul, dus de genezing verloopt doorgaans snel. Binnen een week zijn de sporen van de behandeling verdwenen. Direct na afloop van de behandeling ontvang je van ons uitgebreide instructies over de nazorg thuis. Daags na de behandeling nemen we contact met je op, om te controleren hoe het met je gaat.

De resultaten van de HST-behandeling zijn niet direct zichtbaar, waardoor ook de littekens nog enige tijd zichtbaar zullen zijn. De getransplanteerde grafts gaan vanaf 3-4 maanden na de haartransplantatie nieuwe haren produceren.
Na een volledige haargroeicyclus van 9 maanden is het definitieve resultaat van de behandeling zichtbaar. Bij de ene persoon gaat dit iets sneller dan bij de andere persoon. De getransplanteerde haarfollikels blijven een leven lang haar produceren.
Zorgverzekeraars hebben vaak contracten met ziekenhuizen, klinieken en specialisten. Laat je de behandeling uitvoeren bij een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan kan het bedrag van de vergoeding lager zijn. Je zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.

Haren in het donorgebied behoren tot de permanente lichaamsbeharing. Ze zijn dus niet gevoelig voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT) dat zorgt voor erfelijke haaruitval. Dat maakt haren van deze haarzakjes uitermate geschikt als donorhaar voor haartransplantaties. Eenmaal getransplanteerd blijven ze levenslang haar produceren.

Resultaten in jouw geval

Succesvol getransplanteerde grafts geven ook in een verlittekenend gebied permanente haargroei. Specialisten kunnen voorafgaand aan de HST-behandeling vrij nauwkeurig aangeven welke resultaat je mag verwachten.

Littekens als gevolg van een eerdere FUT-haarimplantatie kunnen door middel van een HST-behandeling verbeterd worden. Een goed voorbeeld is de reconstructieve haarchirurgie die Gerard Joling onderging bij onze kliniek in Maastricht. Samen met onze arts wordt gekeken naar een mogelijke reconstructie om toch het gewenste resultaat te behalen. Bekijk het filmpje over de haartransplantatie van Gerard Joling.

Nee, een haartransplantatie wordt niet onder volledige narcose uitgevoerd. Heb je angstgevoelens? Bespreek ze dan tijdens het intakegesprek met je arts.
Een haartransplantatie heeft net als elke andere medische ingreep een zekere kans op complicaties. Aangezien bij HST geen sprake is van diepe wonden, is de kans op complicaties klein. Complicaties die af en toe voorkomen zijn bijvoorbeeld gevoelloosheid van de huid, infectie van de korstjes (bijvoorbeeld door krabben) of een allergische reactie op het verdovingsmiddel.
Zware lichamelijke inspanning in de eerste twee weken na de behandeling is niet verstandig. Je dagelijkse bezigheden kun je gewoon weer doen. De arts kan je hierin adviseren.
Bij littekens en brandwonden zijn vaak meerdere haartransplantaties nodig voor een optimaal resultaat. Na een volledige haargroeicyclus van 9 maanden is het definitieve resultaat van de HST-behandeling zichtbaar. Er vindt dan een eindbeoordeling plaats met de arts, waarna een eventuele vervolgbehandeling ingepland kan worden.
Plan je vakantie niet te kort na de ingreep. De hoofdhuid heeft tijd nodig om te herstellen. Tijdens een vakantie doe je ongemerkt meer aan lichamelijke inspanning dan wanneer je thuis bent. Ook moet je oppassen voor blootstelling aan de zon. Een HST-behandeling en de zon gaan niet goed samen. Houd je daarom altijd goed aan de nazorginstructies. Wanneer je een strand- of zonvakantie voor ogen hebt, is het beter om deze minimaal zes weken na de haartransplantatie te boeken.
Normaal gesproken wordt een HST-haartransplantatie niet bij minderjarigen uitgevoerd. Bij littekens en brandwonden maken we soms een uitzondering. Bij een eerste adviesgesprek met de arts is dan een ouder/verzorger aanwezig, net als bij de ingreep.
Om deze vraag te beantwoorden, hebben we een aantal persoonlijke gegevens van je nodig. Tijdens het eerste adviesgesprek bespreek je met de arts de huidige staat van je haar, het verloop van je haaruitval, de familiaire belasting en het beschikbare donorgebied. Ook bespreken we uitgebreid je wensen en verwachtingen. Op basis van alle informatie geeft de arts een indicatie van het aantal benodigde grafts of behandelingen.