Kenniscentrum Hair Science Institute, evidence-based

ONZE CLIËNTEN VERTELLEN

Het persoonlijke verhaal van Igli, brandwondenslachtoffer op jonge leeftijd

Op een leeftijd van zes maanden liep Igli  2e en 3e graads brandwonden op over zijn hele lichaam en hoofd. Daarom waren talrijke reconstructieve operaties nodig gedurende meer dan zeven jaar. Zijn behandelend arts, dr. Cynthia Lafaire, plastisch chirurg en hoofd brandwondencentrum Stuivenberg ziekenhuis in Antwerpen (B), ging op zoek naar nieuw haar voor Igli. Ze kwam terecht bij Hair Science Institute.

 

 

Igli: voor de rest van zijn leven verzekerd van een mooie, natuurlijke bos haar.

Igli: voor de rest van zijn leven verzekerd van een mooie, natuurlijke bos haar.

 

Patiënt Igli

Geboren in 1999, te Albanië. Nu woonachtig in België. 

Littekens:
Brandwonden aan voor- en zijkant gelaat, bovenzijde hoofd.

Operaties:
Reconstructieve operaties gedurende 7,5 jaar door dr. C. Lafaire, brandwondencentrum Stuivenberg ZNA te Antwerpen (B)

HST-transplantaties uitgevoerd:
Vier herstelbehandelingen voor- en bovenzijde hoofdhaar en linker bakkebaard door drs. K. van Herwijnen, behandelend arts bij Hair Science Institute, kliniek Maastricht (NL)

HST-transplantatie gepland:
Wenkbrauwen, nadat alle reconstructieve operaties in het aangezicht zijn afgerond.

 

 

 

Donorgebied

Tijdens de intake met Igli bleek dat het te behandelen oppervlak zo groot was dat meerdere behandelingen noodzakelijk waren. Igli’s donorgebied (achterhoofd) was ondanks een aantal littekens nog in goede conditie. Dat maakte het mogelijk om meerdere behandelingen uit te voeren.

 

 

Mentale steun

Igli is getraumatiseerd door wat hij op jonge leeftijd heeft moeten meemaken. Daarom was een zeer voorzichtige aanpak en een pijnloze uitvoering van de behandeling cruciaal. Igli´s vader, dokter Lafaire en een medewerker van het Stuivenberg-ziekenhuis steunden hem tijdens de behandelingen.

Igli voor behandeling

Igli haartransplantatie voor behandeling

voorzijde voor behandeling

IIgli haarstamcel transplantatie bovenzijde voor behandeling

bovenzijde voor behandeling

IIgli haarstamcel transplantatie achterzijde voor behandeling

achterzijde voor behandeling

IIgli haarstamcel transplantatie voor zijde na behandeling

voorzijde na behandeling

Behandelingen

Eerste behandeling

Behandeldatum: 12-08-2008
In de eerste behandeling reconstrueerden we de haarlijn op het voorhoofd. Zo werd het vooraanzicht direct verbeterd. Meer dan wanneer we eerst de bovenzijde zouden behandelen. 

Tweede behandeling

Behandeldatum: 11-12-2008
Door het enthousiasme van Igli over de eerste behandeling kon hij niet wachten op nog meer haar. Aangezien tijdens de eerste behandeling niet zijn gehele donorzone gebruikt was, kon een nieuwe afspraak snel worden ingepland. Met de tweede behandeling verbreedden we de haarlijn voor en boven op het hoofd.

Derde behandeling

Behandeldatum: 22-04-2010
Met de derde behandeling creëerden we een zo volledig mogelijke haardos. Daardoor ontstond voldoende haargroei op het litteken aan de voorzijde. Samen met zijn nog bestaande hoofdharen groeide dit uit tot een volle haardos. Igli kon tot zijn grote vreugde afscheid nemen van het noodzakelijke petje.

Vierde behandeling

Behandeldatum: 29-03-2011
Tijdens de eindcontrole merkte Igli op dat hij links toch wel erg graag een bakkebaard wilde en vroeg of hij alsjeblieft nog wat haartjes mocht. Onmiddellijk planden we een vierde behandeling in.

Vijfde behandeling

Behandeldatum: 06-05-2013 
Op maandag 6 mei 2013 is Igli voor de vijfde keer te gast in kliniek Maastricht. Net als de voorgaande behandelingen voerde drs. Kristel van Herwijnen ook deze behandeling uit.

 

https://www.youtube.com/watch?v=LzFllD1qw90&t=44s

Conclusie

Het behandelresultaat is uitstekend, ondanks het verlittekende transplantatiegebied. Het donorgebied is geheel hersteld zodat eventuele cosmetische nabehandelingen in de toekomst geen probleem zullen zijn. Igli is voor de rest van zijn leven verzekerd van een mooie, natuurlijke bos haar. Hij is er zichtbaar gelukkig mee.