Haar klonen

Haar klonen, ook bekend als haarvermenigvuldiging, is een veelbelovende behandeling voor Alopecia androgenetica. Bij het klonen van haar wordt een haarmonster van je haarstamcellen buiten het lichaam vermenigvuldigd en vervolgens opnieuw in je hoofdhuid geïmplanteerd. De techniek, die nog gedeeltelijk in de kinderschoenen staat, biedt mogelijk in de komende jaren een oplossing bij blijvende haaruitval.

 

Haar klonen of haarvermenigvuldiging

Het klonen van haar of haarvermenigvuldiging is een term die vaak wordt gebruikt om in grote lijnen een reeks ideeën te omschrijven over het gebruik van laboratoriumtechnieken die het probleem van haaruitval blijvend oplossen. Technisch gezien is er weinig verschil tussen daadwerkelijk haar klonen en de techniek van haarvermenigvuldiging. Bij beide benaderingen is de doelstelling het produceren van een grote hoeveelheid donorharen, zodat het haarverlies optimaal behandeld kan worden. Het grootste taalverschil is het gebruik van het woord ‘klonen’. Dit verwijst naar het behandelen van stamcellen.

In de medische wereld bestaan veel beperkingen voor het klonen van stamcellen. Als je online zoekt, kom je weinig succesvolle wetenschappelijke onderzoeksresultaten tegen die betrekking hebben op het daadwerkelijk klonen van menselijke stamcellen. De hoop en verwachting is dat in de toekomst deze techniek verder wordt ontwikkeld en wetenschappelijk wordt onderzocht.

Werkwijze haar klonen

Bij het klonen van haar worden in theorie zo’n 50 tot 100 haarzakjes uit je haarkrans verwijderd. Met behulp van microdissectie en verwijdering van bepaalde cellen vindt vermenigvuldiging in een laboratorium plaats. De miljoenen gecreëerde cellen kunnen in de kalende delen van de hoofdhuid geïmplanteerd worden en permanente haargroei creëren. In theorie kan met de oorspronkelijke 50 tot 100 haarzakjes een onbeperkte voorraad haarcellen worden geproduceerd en geïmplanteerd. Wanneer dit het geval is, zullen de huidige methodes voor haarherstel zoals de FUE haartransplantatie worden vervangen door de injectie van actieve cellen die werken als ‘zaden’ en nieuwe haarfollikels laten groeien op de plaatsen waar ze geïmplanteerd zijn.

Het is echter onduidelijk hoe deze nieuwe haren zullen groeien in termen van richting en andere kenmerken zoals kleur, lengte, krul, grofheid en vorm die voor een natuurlijke uitstraling zorgen. De kans dat haar klonen als zodanig in de nabije toekomst wereldwijd wordt toegepast is relatief klein. Een belangrijke reden hiervan is dat de haartransplantatie technieken die momenteel beschikbaar zijn met veel succes gebruikt worden.

 

De cyclus van haargroei

Om haar klonen te begrijpen is het belangrijk dat je het verloop van het haargroeiproces kent. Dit proces voltrekt zich in een natuurlijk patroon van drie fasen:

  • De groei of anagene fase
  • De rust of katagene fase
  • De uitval of telogene fase

Dit proces wordt geregeld door de lichaamseigen stamcellen die zich aan de basis van de haarzakjes bevinden. Hoe meer stamcellen, hoe dikker en voller het haar. In het geval van Alopecia androgenetica verzwakt een groot aantal van deze stamcellen, waardoor de haargroei volledig stopt. Er is geen nieuw haar meer om het oude, uitgevallen haar te vervangen. Kale plekken, een uitgedunde haardos en volledige kaalheid zijn hiervan op termijn het resultaat.

Haar klonen behandeltraject

Bij het klonen van haar wordt een klein aantal haarzakjes onder plaatselijke verdoving uit de haarkrans verwijderd. De procedure duurt in een dergelijke situatie één tot twee uur. Het verwijderen van de haarzakjes laat vrijwel geen wondjes of littekens achter en is achteraf niet zichtbaar. De geoogste haarzakjes worden naar een laboratorium gebracht waar ze gecryopreserveerd en opgeslagen worden tot ze nodig zijn. Op een later tijdstip worden enkele van de haarstamcellen ontdooid en verwerkt om de specifieke cellen te isoleren die nodig zijn bij de haargroei.

Deze cellen zullen zich gedurende een periode van drie weken snel delen en vermenigvuldigen. Vanuit het laboratorium gaan de haarstamcellen terug naar de haarkliniek waar ze in de kalende delen van de hoofdhuid worden geïmplanteerd. Het behandeltraject is individueel en door de gebruikte technologie is het klonen van haar een uiterst kostbare behandeling. De hoge kosten en het ontbreken van voldoende onderzoeksgegevens hebben als resultaat dat de behandeling in zeer beperkte mate wordt aangeboden en toegepast.

Haar klonen of haartransplantatie

Net zoals bij een haartransplantatie is de doelstelling van haar klonen het behandelen van blijvend haarverlies bij mannen en vrouwen. De afgelopen jaren heeft de haartransplantatie veel bekendheid gekregen en tegenwoordig is het wereldwijd één van de meest toegepaste cosmetische behandelingen. Bij een haartransplantatie worden tot 4.500 haarzakjes op een dag behandeld en getransplanteerd naar kale gebieden. Dit in tegenstelling tot het klonen van haar, waarbij 50 tot 100 haarzakjes voldoende is om miljoenen haarstamcellen te creëren.

Door de wereldwijde bekendheid van de haartransplantatie kun je tegenwoordig als je aandachtig vergelijkt interessante (prijs)voordelen doen. De FUE haarimplantatie wordt in binnen- en buitenland dagelijks toegepast. De resultaten van de ingreep zijn zowel bij mannen als vrouwen permanent. Na de ingreep is het gebruikelijk dat de getransplanteerde haren uitvallen. Een aantal maanden na de haarimplantatie kun je nieuwe haargroei opmerken. Haar klonen heeft een ander principe. De geïnjecteerde haarstamcellen vormen op de kale plaatsen nieuwe haarzakjes, waardoor haargroei ontstaat. Het uiteindelijke resultaat van beide ingrepen is het creëren van blijvende haargroei op plaatsen waar het haar is uitgevallen.

 

Kosten haar klonen

In Nederland wordt haar klonen (nog) niet als zodanig aangeboden. In landen waar de ingreep experimenteel wordt toegepast liggen de tarieven fors hoger, dan wanneer je een haartransplantatie zou laten toepassen. Nieuwe technieken hebben eerst een bepaalde periode nodig om door het brede publiek geaccepteerd te worden. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat haar klonen de komende jaren de standaard wordt bij het behandelen van Alopecia androgenetica. Wil je niet langer wachten met het laten behandelen van haaruitval? Laat je adviseren over de mogelijkheden van een haartransplantatie of HaarStamcel Transplantatie.

Gratis haartransplantatie consult

Hair Science Institute heeft de geavanceerde HaarStamcel Transplantatie techniek ontwikkeld. Het extraheren van de haarzakjes gebeurt op zo’n manier dat het donorgebied minder belast wordt en beter intact blijft. De behandeling laat geen littekens achter en creëert nieuwe haargroei op kalende gebieden. Je kunt een afspraak maken voor een gratis consult in de moderne haarklinieken in Amsterdam of Maastricht. Wil je liever eerst een informatie brochure ontvangen? Ook dat is mogelijk. Hair Science Institute is telefonisch bereikbaar op +31 (0)43 601 8101.