Skip to content Skip to footer
haaruitval

Haaruitval wetenschap

Overmatig natuurlijk haarverlies treedt op wanneer de groeifase van het haar verkort. Hoewel er veel oorzaken en ziektes zijn die dit kunnen veroorzaken, is androgene alopecia (AGA) oftewel erfelijke kaalheid de meest voorkomende oorzaak. Er is dan sprake van een genetisch bepaalde gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT).

Fasen van de haargroeicyclus

Haarfollikels (of: haarzakjes) omhuld met soepel collageen, ontwikkelen zich in een cyclus van drie fasen: een groeifase, een overgangsfase en een rustfase, waarin ze hun haar verliezen en in de stand-by modus gaan. Na 2-12 maanden worden de haren weer actief en begint de cyclus weer van voren af aan. 

Anagene of groeifase
Deze fase kan variëren van een maand (wenkbrauwen) tot wel 12 jaar (hoofdhuid), afhankelijk van de locatie. Het verschil in levensduur verklaart het verschil in lengte op de verschillende gebieden op het lichaam. 

Catagene of overgangsfase
Het haar groeit niet meer in deze fase en begint af te sterven. 

Telogene of rustfase
Deze fase duurt ongeveer 3-6 maanden. Dit verklaart dat haaruitval pas maanden na een (heftige) gebeurtenis kan plaatsvinden.

Oorzaken van haaruitval

Naast erfelijke kaalheid zijn (haar)ziektes, stress, medicatiegebruik en hormonale schommelingen veelvoorkomende oorzaken van haarverlies. Haarverlies dat geen genetische oorzaak heeft, is vaak tijdelijk. Nadat de veroorzaker van de haaruitval wordt weggenomen, herstelt de haargroei meestal weer. Erfelijke kaalheid daarentegen is blijvend. Wanneer de haren zijn uitgevallen, komen ze uit zichzelf niet meer terug.

Patronen van erfelijke haaruitval

Bij mannen is AGA te herkennen aan haar dat minder wordt op de kruin of bij de inhammen. Een proces dat al in de puberteit kan starten. Bij vrouwen uit alopecia androgenetica zich meestal als steeds dunnere haarinplant, vaak beginnend vanaf de haarscheiding.

AGA wordt wel aangeduid als ‘mannelijke kaalheid’. Verwarrend, want ook vrouwen kunnen hier last van hebben. Het is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar een verouderingsverschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. Het is een onomkeerbaar proces: haar dat weg is blijft weg.

Er is een oplossing

Het goede nieuws is dat bij AGA een HaarStamcel Transplantatie (HST) meestal goed mogelijk is. Hiermee kan weer blijvende haargroei worden ontwikkeld. Haarstamcellen van donorhaar dat niet gevoelig is voor het DHT-hormoon (en dus niet uitvalt) wordt dan verplaatst naar het ontvangstgebied. Hiermee kunnen inhammen, een terugwijkende haarlijn en kale plekken op het hoofd en in de baard worden opgevuld.

Hoe werkt HST?

HaarStamcel Transplantatie (HST) is een gepatenteerde techniek voor haartransplantatie waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. HST benut op slimme wijze het regenererend vermogen van de menselijke stamcel. Bij deze innovatieve techniek is dat maar een deel van een haarfollikel – en niet de hele haarfollikel – nodig is om één of meerdere haren te vormen.

Bij HST transplanteert een gespecialiseerd arts grafts (stukjes weefsel met haarstamcellen) naar het ontvangstgebied. Tegelijkertijd blijven in het donorgebied genoeg haarstamcellen achter om nieuw haar te doen groeien. Zowel in het donor- als in het ontvangstgebied groeit dus nieuw haar.

Achtergrond HST

HST werd ontwikkeld vanuit wetenschappelijk onderzoek van dr. Coen Gho naar haarstamcellen en hun toepassing voor haarherstel op verlittekend weefsel bij brandwondenpatiënten. Gho, gepromoveerd op haarstamcellen en hun mogelijke toepassingen, doet al ruim dertig jaar wetenschappelijk onderzoek naar haar, stamcellen en tissue engineering.

Als jonge arts-onderzoeker, werkend met brandwondenpatiëntjes, zag Gho dat haartransplantaties pijnlijke ingrepen waren, die bovendien nieuwe littekenvorming veroorzaakten. Dat kon en moest beter, vond hij.  Zijn sleutel naar verbetering lag in de haarstamcel. Uit zijn studie werd Partial Longitudinal Follicular Unit Transplantation (PL-FUT) ontwikkeld, met als kortere naam HaarStamcel Transplantatie (HST).

In bovenstaande video legt Coen Gho precies uit hoe de gepatenteerde en geavanceerde haarstamceltransplantatie werkt.

Extra Boost

Gho ontwikkelde als aanvulling op zijn unieke techniek een speciaal, gepatenteerd groeimedium. Dit garandeert de levensvatbaarheid van de grafts en stimuleert de stamcellen om te groeien.

Een HST-haartransplantatie kun je alleen ondergaan bij een gecertificeerde Hair Science Clinics. De resultaten van HST zijn ongeëvenaard.