Skip to content Skip to footer
Kennisbank

Haartransplantatie technieken

Delen op Social Media:

Kiezen voor een Haartransplantatie

Het kiezen voor een haartransplantatie doe je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Daar gaat een hele tijd overheen. Het is een kostbare ingreep, met een mooie en levenslange verandering als gevolg. Om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te krijgen, is het belangrijk dat je in handen bent van een expert.

Oriëntatie

Met het groeiend aantal klinieken in binnen- en buitenland dat haartransplantaties aanbiedt, is het soms lastig het kaf van het koren te scheiden. Met het goed inlezen van brochures, online reviews, het bekijken van voor- en na foto’s en het opvragen van cliëntervaringen bij naasten; kom je al een heel eind.

Verschillende technieken

Tijdens het inlezen ontdek je al snel dat er meerdere haartransplantatietechnieken bestaan. Haarspecialisten over de hele wereld zoeken continu naar verbetering en nieuwe behandelmethoden voor mensen met haarproblemen.

1. FUT Methode

De oudste haartransplantatietechniek is FUT, ook wel de Strip-methode genoemd. Deze manier van transplanteren beschouwt men tegenwoordig als verouderd, al zijn er nog klinieken die deze techniek uitvoeren. De FUT-methode verwijdert uit het achterhoofd een strook huid met haren. Nadat deze strook is weggenomen, hecht men de huid. De uit de huidstrook geoogste haarzakjes worden vervolgens getransplanteerd naar het kale gebied.

Steeds minder populair

De FUT-behandeling wordt over het algemeen niet bepaald als pijnloos ervaren. Ook is bij een FUT-haartransplantatie altijd sprake van een groot litteken. Bij gemillimeterd haar is dat litteken duidelijk te zien. Alleen langer haar bedekt het litteken. Om die reden past men deze methode van transplanteren steeds minder toe. Dit zegt de Nederlandse Haarstichting over FUT-haartransplantaties.

2. FUE Methode

Vanwege de littekenvorming van de FUT-methode is een nieuwe techniek ontwikkeld: de Follicular Unit Extraction methode genoemd. Veelal afgekort gebruikt als FUE techniek. Bij een FUE-haartransplantatie (Follicle Unit Extraction) worden haarwortels een voor een met een holle naald uit het achterhoofd gehaald en teruggeplaatst in het ontvangstgebied, bijvoorbeeld bovenop het hoofd, in de haarlijn of in de inhammen. Ondanks dat dit gebeurt onder een plaatselijke verdoving van het donor- en ontvangstgebied, is ook deze ingreep niet geheel pijnloos.

Voordelen FUE

FUE is een mooie oplossing voor het tegengaan van haarproblemen. Een voordeel van FUE is dat door het verplaatsen van hele haarwortels een hoge haardichtheid behaald kan worden. De wondgenezing verloopt sneller dan bij FUT en littekens op het achterhoofd zijn minder goed zichtbaar.

Nadelen FUE

FUE kent ook nadelen: op de plekken waar het haar met haarwortel is weggenomen, groeit geen haar terug. Hierdoor kunnen kale plekken op het achterhoofd ontstaan. Ook laat FUE kleine puntvormige littekens achter op de plek waar de haarwortels zijn weggenomen. Die zijn vooral zichtbaar als de haren gemillimeterd of kort gedragen worden. In vergelijking met FUT, is de FUE-techniek arbeidsintensiever en daardoor duurder.

Onnatuurlijke haarlijn

Tot slot, zien wij een toenemende trend waarbij patiënten een onnatuurlijke haarlijn overhouden aan een FUE-haartransplantatie. De haarlijn ziet onnatuurlijk uit door zijn scherpe rechte lijn, die niet past bij de situatie van die persoon. In sommige gevallen zijn de haren niet in de juiste haargroeirichting geïmplanteerd of worden de wensen van de cliënt niet gehoord. Zo ervaarde Sunny Jagesar onlangs, hij legde zijn persoonlijke negatieve ervaring vast op video.

Inschattingsfout

Meestal is onnatuurlijk resultaat het gevolg van een gebrek aan ervaring of een inschattingsfout van de arts. Er ontstaat dan een te lage haarlijn of de haardichtheid of haarrichting past niet bij de rest van het haar. Vaak zijn meerdere reconstructieve HST-haartransplantaties nodig, om alsnog een mooi en vooral natuurlijk resultaat te bereiken.

3. HST Methode

HaarStamcel Transplantatie (HST) gaat een stap verder. Hoewel de techniek paralellen heeft met FUE zijn er duidelijke verschillen. In plaats van het oogsten van complete haarzakjes bij FUE, zijn bij HST slechts kleine deeltjes van de haarzakjes nodig om elders haar toe laten groeien. Het minuscule stukje haarzakje wordt met precisie-instrumenten geoogst en bevat voldoende stamcellen om in het ‘kalende’ gebied nieuw haar te doen groeien.

Haargroei in ontvangst- én donorgebied

De stamcellen in de achtergebleven haarzakjes, zorgen voor (her)groei van het haar op het achterhoofd. Hierdoor blijft het donorgebied vrijwel onaangetast en blijven eventuele vervolgbehandelingen mogelijk. Een speciale, gepatenteerde preservatievloeistof stimuleert de groei en verhoogt de levensvatbaarheid van de grafts. Dit geeft ze een extra boost. Deze integrale aanpak is de basis van deze verfijnde vorm van haartransplantatie, waarbij in het ontvangst- én donorgebied het haar groeit.

Levenslang resultaat

Getransplanteerde haarfollikels blijven een leven lang haar produceren. Het is de meest doeltreffende ingreep om haar te verdichten en volume te creëren. De geoogste grafts zijn superklein, daarom is de inplant fijnmazig en zeer natuurlijk. Bekijk voor- en na-foto’s, of lees over de ervaringen van cliënten die jou zijn voorgegaan.

Wetenschappelijke basis

HST is een verfijnde, gepatenteerde methode die is ontwikkeld door arts-onderzoeker dr. Coen Gho. Hij is de enige arts in Nederland die is gepromoveerd op de specialisatie HaarStamcel Transplantatie. De HST-techniek is ontstaan uit onderzoek dat Gho sinds 1995 doet op het gebied van stamcellen en tissue engineering in samenwerking met Erasmus University Rotterdam, vooraanstaande dermatologen als prof dr. H.A.M. Neumann en diverse Europese brandwondencentra.

Therapie bij brandwonden

HST werd voor het eerst toegepast bij brandwondenpatiënten, onder meer bij de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam. Door de verfijnde techniek en het gebruik van minuscule naaldjes is de behandeling namelijk uitermate geschikt voor patiënten met brandwonden en littekens. Sinds het succes bij brandwondenpatiënten wordt HST in een breder cosmetisch veld ingezet: de techniek maakt het mogelijk om op natuurlijke wijze haarlijnen, wenkbrauwen, snorren en baarden te reconstrueren.

Veilig en betrouwbaar

HST is een veilige medisch-cosmetische ingreep waarbij je vrijwel geen ongemak ervaart. Een behandeling laat praktisch geen zichtbare littekens achter en de hoofdhuid herstelt snel. De behandeling wordt met plaatselijke verdoving uitgevoerd. Je voelt hierdoor niets tijdens de ingreep. Direct erna kun je onze Hair Science Clinic zelfstandig verlaten. Daags na de behandeling werken is zelfs mogelijk, afhankelijk van het type beroep.

Sneller herstel

Onze artsen en technicians gebruiken precisie-instrumenten waardoor het ontvangst- en donorgebied zeer snel – veelal binnen 7 dagen – genezen. Door de geringe afmetingen van de grafts en het feit dat de grafts precies in de gaatjes passen, hechten deze zeer snel. De doorbloeding is binnen één dag al hersteld. Hierdoor gaat de wondgenezing snel en is de kans op littekens minimaal.

Onzichtbaar

Bij een HST-behandeling hoeft niet altijd het haar gemillimeterd te worden. Er bestaat een mogelijkheid om alleen een klein stukje op het achterhoofd te scheren. Dit is afhankelijk van het aantal te extraheren grafts. Na afloop van de behandeling valt het omliggende haar hier overheen. Hierdoor zal de behandeling vrijwel onzichtbaar zijn.

Nadelen HST

HST een arbeidsintensieve ingreep, waarbij de met behulp van precisie-instrumenten de grafts één voor één geoogst en implanteert worden. In de regel neemt een behandeling 8-10 uur in beslag. HST is niet goedkoop, maar wél het neusje van de zalm.

Kosten Haartransplantatie

De kosten voor een haartransplantatie worden onder andere bepaalt door de keuze voor een behandeltechniek, de ervaring van een kliniek en bovenal het aantal te transplanteren grafts.

Maatwerk

Bij een positief behandeladvies, zal de arts samen met jou het aantal te transplanteren grafts bepalen. Hoeveel grafts nodig zijn voor een succesvolle haartransplantatie verschilt per persoon en per situatie. Dit is afhankelijk van een aantal factoren: de kwaliteit van het donorhaar, jouw algehele gezondheid, het te behandelen gebied en jouw persoonlijke wensen.

Onrealistisch beeld

Soms hebben patiënten voor de behandeling een onrealistisch beeld van het gewenste aantal grafts, het resultaat of de kosten. Een verkeerd beeld dat geschetst wordt door elders geziene of verstrekte resultaten met grote aantallen grafts tegen vaste aantrekkelijke package deals. De waarheid is dat een haartransplantatie altijd een maatwerk behandeling vraagt, gebaseerd op een medische diagnose door een arts. Ook de kleur en textuur van het haar zijn bepalend voor het resultaat, omdat we streven naar natuurlijke dekking.

Duurzame investering

Een haartransplantatie is een forse investering. Maar wanneer je kiest voor kwaliteit, is het wel een duurzame investering. De prijs en kwaliteit van een haartransplantatie hangen ook af van de keuze voor een haartransplantatietechniek. Wanneer je kiest voor een FUT- of FUE-behandeling zal je in de regel goedkoper uit zijn, dan wanneer je gaat voor de gepatenteerde HaarStamcel Transplantatie-behandeling.

Laat je deskundig adviseren

Een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen is waardevol voor jou en voor ons. Je krijgt persoonlijk advies, veel informatie en er is alle ruimte om vragen te stellen. Samen bespreken we uitvoerig de mogelijkheden, jouw wensen en verwachtingen. Op basis hiervan wordt een individueel behandelplan voor je opgesteld.

Meer over dit thema

Ontdek jouw mogelijkheden

Voor veel vormen van kaalheid biedt een HaarStamcel Transplantatie een oplossing, met een mooi, natuurlijk resultaat.

Wil jij weten of een HST iets voor jou is?

Voor veel vormen van kaalheid biedt een HaarStamcel Transplantatie (HST) een oplossing, met een mooi, natuurlijk resultaat. Tijdens een gratis, vrijblijvend consult gaat de arts uitgebreid in op jouw persoonlijke situatie en mogelijkheden. Op basis hiervan krijg je een individueel behandelplan en een heldere prijsopgave.