Haartransplantatie haarlijn

Haartransplantatie Islam

Wil je weten of een haartransplantatie Islam is toegestaan? Een haartransplantatie is een populaire behandeltechniek voor mensen met haarverlies. Vooral mannen, maar ook vrouwen in een toenemende mate, hebben interesse in een ingreep. Haarverlies en kaalheid geven mensen een slecht gevoel en een verminderd zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er behandelingen die het haarverlies afremmen en een haartransplantatie herstelt de haargroei. Het is voor veel mensen een vanzelfsprekende operatie. Moslims houden rekening met het religieuze aspect van de ingreep. Is een haartransplantatie haram? Dit is een van de meest gestelde vragen over een haartransplantatie in combinatie met de Islam.

Is een haartransplantatie toegestaan in de Islam?

De vraag of een haartransplantatie haram of halal is, heeft meerdere antwoorden. Bij het overwegen van zo’n ingreep vragen veel moslims zich af hoe de regels in elkaar zitten en/of het toegestaan of juist verboden is in termen van religie. Het antwoord op de vraag of een haartransplantatie binnen de Islam is toegestaan, heb je kennis nodig van de haartransplantatie procedure. Je kunt de vraag niet op de juiste manier beantwoorden, als je niet weet wat de ingreep inhoudt.

Verloop haartransplantatie

Het doel van een haartransplantatie is het verplaatsen van haarzakjes van het ene gebied naar de plaatsen waar het haar is uitgevallen. Om de ingreep uit te voeren, maakt een arts gebruik van je eigen donormateriaal. In het eerste deel van de operatie haalt de arts de haarzakjes uit het donorgebied, dat zich meestal aan de achterkant van je hoofd bevindt. Vervolgens plaatst de arts deze geoogste haarzakjes in de transplantatie gebieden. Technieken die haarklinieken gebruiken zijn de FUT, FUE, DHI en HaarStamcel Transplantatie. Het getransplanteerde haar zal na een paar werken uitvallen, waarna ze uiteindelijk weer zullen gaan groeien. Artsen adviseren daarom vaak het haar de eerste 4 tot 6 maanden na de ingreep niet te scheren. Soms zien mensen hair extensions ten onrechte aan als een haartransplantatie. Hair extensions zijn in de Islam verboden en het concept verschilt op diverse vlakken van een haarimplantatie.

Verschillen haartransplantatie Islam en hair extensions

Buiten het feit dat beide technieken nauwelijks op elkaar lijken, zijn er opvallende verschillen:

• Hair extensions zijn niet origineel. Het gebruikte haar is of synthetisch of van een natuurlijke donor afkomstig. Een haartransplantatie kan alleen als je genoeg eigen donormateriaal hebt.
• Specialisten maken extensions vast aan je haar. De haartransplantatie is anders, omdat je eigen haarzakjes in de kale gebieden geïmplanteerd worden.
• Hair extensions hebben als doel het haar langer te maken en het eruit te laten zien alsof het dik en vol is. Extensions groeien niet en maken je eigen haar niet langer. Bij een haartransplantatie groeit het haar op natuurlijke wijze.
• Hair extensions kunnen niet lang in je haar blijven zitten. Na een haartransplantatie gaat het haar na een paar maanden weer groeien en heb je levenslang resultaat. De getransplanteerde grafts blijven haren ontwikkelen.
• Een haartransplantatie verschilt zowel in betekenis als doel, in vergelijking met extensions.

Haartransplantatie Islam, halal of haram?

In principe is het halal om een haartransplantatie te ondergaan. Artsen verplaatsen namelijk je eigen haar. Dat een haartransplantatie acceptabel is in de islam, is bevestigd door vooraanstaande moslimleiders. Alle informatie over het onderwerp en het verloop van de ingreep zelf zijn niet verboden. Een haartransplantatie met lichaamseigen haar is acceptabel, terwijl het gebruik van synthetisch haar als ongepast wordt beschouwd. Volgens de islam mogen moslims niet nodeloos met hun lichaam knoeien en/of veranderingen aanbrengen. Omdat een haartransplantatie niet met synthetisch en/of nep haar wordt gedaan, hoef je je geen zorgen te maken over deze vraag.

Uitspraak Islamitisch Fiqh Academie

De Internationale Islamitische Fiqh Academie, is een internationale Islamitische instelling voor geavanceerde studies van en over Islamitische opvattingen over de op recht gebaseerde jurisprudentie. Op de vraag of een haartransplantatie binnen de Islam is toegestaan heeft de Academie uitspraak gedaan. Islamitische regels staan noodzakelijke plastische chirurgie toe, als deze bedoeld is om:

  • De vorm van lichaamsdelen te herstellen naar de toestand waarin de mens is geschapen.
  • De noodzakelijke lichaamsfuncties te herstellen.
  • Aangeboren afwijkingen, zoals een hazenlip, moedervlekken, extra vingers of een extreem afwijkende neus te verbergen.
  • Gebreken als gevolg van brandwonden, ongevallen en ziekte te verbergen.

Een haartransplantatie valt binnen het toegestane behandelgedeelte, omdat er op kale plekken nieuwe haargroei ontstaat. Er is geen beperking om een haartransplantatie te ondergaan wanneer mensen hun haar verliezen. Een haartransplantatie verandert de schepping van Allah niet, maar het verbergt gebreken.

Wel of geen haartransplantatie Islam

Met het oog op de Fiqh Academie, zijn er geen beperkingen bij het transplanteren van hoofdhaar of het herstellen van haar dat verloren is gegaan. De ingreep heeft als doel het in de oorspronkelijke staat te herstellen. Als het haar na de operatie terug groeit en vanzelf langer wordt, staat dit volledig los van hair extensions die aan de natuurlijke haren bevestigd worden.

Verschillende meningen

Algemene religieuze opvattingen over de vraag of een haartransplantatie haram of halal is lopen uiteen. Enkele opvattingen zijn gebaseerd aan de hadith van de profeet die zegt dat Allah vrouwen vervloekt die ontevredenheid over hun eigen haar oplossen of verbeteren met een haarstukje. Deze hadith maakt het onderwerp van de haartransplantatie voor veel gelovigen duidelijk, maar er zijn alternatieve houdingen. Een haartransplantatie is niet haram als de ingreep met lichaamseigen haar wordt gedaan. Volgens bepaalde, meer striktere stromingen binnen de Islam, is de ingreep echter volledig haram. Daarom is het bij het overwegen van een haartransplantatie goed om de Koran te bestuderen en te begrijpen waarom de ingreep haram is. Je kunt dan op basis van je eigen geloofsovertuiging een beslissing nemen. Blijf je twijfelen? Overleg je voornemen dan met de religieuze vertegenwoordig die dicht bij je staat.

Haartransplantatie Islam – FAQ

De belangrijkste islamitische geleerden en hadiths zijn duidelijk over de kwestie en zeggen dat de ingreep is toegestaan. Andere haar behandelingen zoals hair extensions zijn niet toegestaan.

Nee, een haartransplantatie is geen zonde en wordt niet als haram beschouwd. De ingreep wordt gedaan met je eigen donormateriaal. Er komt geen vreemd of kunst materiaal aan te pas.

Een haartransplantatie wordt gedaan met je eigen donorhaar. De arts verplaatst haarzakjes uit je haarkrans naar plaatsen waar het haar is uitgedund. Hair extensions zijn gemaakt van echt haar of synthetische materialen. Ze zijn niet lichaamseigen. Hair extensions zijn in de islam verboden.

Wanneer de ingreep met eigen donorhaar wordt gedaan, is de behandeling geschikt voor mensen die met erfelijke haaruitval te maken hebben.

De Islam of de Koran zegt niet over de haarkliniek waar de haartransplantatie plaatsvindt. Je bent vrij een haarkliniek en een haartransplantatie specialist te kiezen. Zoek een arts die ervaring heeft met het toepassen van de techniek en die je voorbeelden van bereikte resultaten kan laten zien.

Nee, de haartransplantatie wordt onder plaatselijke verdoving gedaan. Je hoeft je geen zorgen te maken over pijn. Napijn is van korte duur en kan met een pijnstiller bestreden worden.

Nee, zolang de ingreep met je eigen donorhaar wordt gedaan maakt de techniek niet uit. Artsen kiezen de techniek die het beste resultaat geeft. De meeste haarklinieken werken met de FUE-methode. Hair Science Clinic werkt met de unieke HaarStamcel Transplantatie methode.

Als je niet tevreden bent met het resultaat of als je de haardichtheid wilt laten vergroten, kun je een extra ingreep overwegen. De behandelmogelijkheden hangen af van de hoeveelheid donormateriaal en de kwaliteit daarvan die je beschikbaar hebt. Zolang de ingreep met lichaamseigen materiaal wordt uitgevoerd, is de operatie toegestaan.

In de tijd van de Profeet bestond de haartransplantatie techniek nog niet. Medische ingrepen zijn toegestaan om haaruitval te behandelen. Haaruitval kan erfelijk zijn, maar kan ook door een ziekte of andere stressfactor veroorzaakt worden. De Koran maakt geen nadrukkelijke vermelding over een haartransplantatie. Het gaat er vaak om hoe je de ingreep zelf ziet en om welke reden je de ingreep toe laat passen.

Nee, het gebruik van synthetisch haar wordt als haram beschouwd. Zolang de ingreep met je eigen donorhaar wordt gedaan is het wel toegestaan.

Er zijn net zoveel moslims als niet-moslims die voor een haartransplantatie kiezen. De keuze voor de ingreep staat los van het geloof dat iemand heeft. Een haartransplantatie is nu eenmaal de enige oplossing bij haaruitval, waarbij nieuwe haargroei mogelijk is zonder gebruik te maken van lichaamsvreemd materiaal.

Vrijblijvend adviesgesprek

Wil je meer weten over een haartransplantatie bij Hair Science Clinic? Vraag de gratis informatiebrochure aan. Hierin staat de ingreep uitgelegd en kun je bepalen of de operatie haram of halal is. Onze specialisten beantwoorden de vragen die je hebt tijdens een adviesgesprek in een van de klinieken. Het gesprek is onder andere bedoelt om je geschiktheid te beoordelen. Een arts kijkt hoeveel grafts verplaatst kunnen worden voor een natuurlijk resultaat. Een afspraak voor een gratis consult maak je door telefonisch contact op te nemen met +31 43 601 8101.