Skip to content Skip to footer
Kennisbank

Haartransplantatie Islam

Delen op Social Media:

Haartransplantatie Islam

Wil je weten of een haartransplantatie volgens de Islam is toegestaan? Een haartransplantatie is een populaire behandeltechniek voor mensen met haarverlies. Moslims houden rekening met het religieuze aspect van de ingreep. Is een haartransplantatie haram? Dit is een van de meest gestelde vragen over een haartransplantatie in combinatie met de Islam.

Haarverlies en haartransplantatie

Haarverlies en kaalheid geven mensen een slecht gevoel en een verminderd zelfvertrouwen. Een haartransplantatie herstelt de natuurlijke haargroei. Het is voor veel mensen een vanzelfsprekende operatie. Moslims houden rekening met het religieuze aspect van de ingreep. Is een haartransplantatie haram?

Is een haartransplantatie toegestaan in de Islam?

De vraag of een haartransplantatie haram of halal is, heeft meerdere antwoorden. Bij het overwegen van zo’n ingreep vragen veel moslims zich af hoe de regels in elkaar zitten en/of het toegestaan of juist verboden is in termen van religie. Het antwoord op de vraag of een haartransplantatie binnen de Islam is toegestaan, heb je kennis nodig van de haartransplantatieprocedure. Je kunt de vraag niet op de juiste manier beantwoorden, als je niet weet wat de ingreep inhoudt.

Verloop haartransplantatie

Het doel van een haartransplantatie is het verplaatsen van haarzakjes van een donorgebied naar een ontvangstgebied. Hierbij maakt de arts gebruik van eigen donormateriaal. Tijdens het eerste deel van de haartransplantatie worden haarzakjes gehaald uit het donorgebied, dat zich meestal aan de achterkant van je hoofd bevindt. Vervolgens worden deze getransplanteerd naar het ontvangstgebied. De gangbare technieken die haarklinieken gebruiken zijn de FUE, DHI en HaarStamcel Transplantatie (HST). Al deze technieken gebruiken eigen donormateriaal.

Verschillen haartransplantatie en hair extensions

Soms zien mensen hair extensions ten onrechte aan als een haartransplantatie. Hair extensions zijn in de Islam verboden en het concept verschilt op diverse vlakken van een haartransplantatie.

Haartransplantatie, halal of haram?

In principe is het halal om een haartransplantatie te ondergaan. Artsen verplaatsen namelijk je eigen haar. Dat een haartransplantatie acceptabel is in de Islam, is bevestigd door vooraanstaande moslimleiders. Alle informatie over het onderwerp en het verloop van de ingreep zelf zijn niet verboden. Een haartransplantatie met lichaamseigen haar is acceptabel, terwijl het gebruik van synthetisch haar als ongepast wordt beschouwd. Volgens de Islam mogen moslims niet nodeloos met hun lichaam knoeien en/of veranderingen aanbrengen. Omdat een haartransplantatie niet met synthetisch (nep)haar wordt gedaan, hoef je je geen zorgen te maken dat je de regels van de Islam niet volgt.

Oordeel Islamitische Fiqh Academie

De Internationale Islamitische Fiqh Academie, is een internationale Islamitische instelling voor geavanceerde studies van en over Islamitische opvattingen. Op de vraag of een haartransplantatie binnen de Islam is toegestaan heeft de Academie uitspraak gedaan. Islamitische regels staan noodzakelijke plastische chirurgie toe, als deze bedoeld is om: • De vorm van lichaamsdelen te herstellen naar de toestand waarin de mens is geschapen. • De noodzakelijke lichaamsfuncties te herstellen. • Aangeboren afwijkingen, zoals een hazenlip, moedervlekken, extra vingers of een extreem afwijkende neus te verbergen. • Gebreken als gevolg van brandwonden, ongevallen en ziekte te verbergen.

Wel of geen haartransplantatie volgens Islam?

Afgaand op het oordeel van de Fiqh Academie, zijn er geen beperkingen bij het transplanteren van hoofdhaar of het herstellen van haar dat verloren is gegaan. De ingreep heeft als doel het in de oorspronkelijke staat te herstellen. Eigen haar dat tijdens een haartransplantatie wordt verplaatst en daarna verder groeit, is iets wezenlijk anders dan hair extensions die aan de natuurlijke haren bevestigd worden.

Verschillende meningen

Algemene religieuze opvattingen over de vraag of een haartransplantatie haram of halal is lopen uiteen. Enkele opvattingen zijn gebaseerd aan de Hadith van de profeet die zegt dat Allah vrouwen vervloekt die ontevredenheid over hun eigen haar oplossen of verbeteren met een haarstukje. Deze Hadith maakt het onderwerp van de haartransplantatie voor veel gelovigen duidelijk, maar er zijn alternatieve opvattingen. Een haartransplantatie is niet haram als de ingreep met lichaamseigen haar wordt gedaan. Volgens bepaalde, meer striktere stromingen binnen de Islam, is de ingreep echter wel haram. Daarom is het bij het overwegen van een haartransplantatie goed om de Koran te bestuderen en te begrijpen waarom de ingreep haram is. Je kunt dan op basis van je eigen geloofsovertuiging een beslissing nemen. Blijf je twijfelen? Overleg je voornemen dan met een religieuze vertegenwoordiger die dicht bij je staat.

Meer over dit thema

Ontdek jouw mogelijkheden

Voor veel vormen van kaalheid biedt een HaarStamcel Transplantatie een oplossing, met een mooi, natuurlijk resultaat.

Wil jij weten of een HST iets voor jou is?

Voor veel vormen van kaalheid biedt een HaarStamcel Transplantatie (HST) een oplossing, met een mooi, natuurlijk resultaat. Tijdens een gratis, vrijblijvend consult gaat de arts uitgebreid in op jouw persoonlijke situatie en mogelijkheden. Op basis hiervan krijg je een individueel behandelplan en een heldere prijsopgave.