Hair Science Institute

Haartransplantatie of haarwerk?

Mensen die aan haarverlies lijden, zowel mannen als vrouwen, staan vaak voor de keuze tussen verschillende behandelingen om het haarverlies te verbergen en op te lossen. Je hebt daarbij tal van opties en de keuze uit tijdelijke of blijvende oplossingen. Kies je voor een haartransplantatie of haarwerk en waar moet je op letten bij het vergelijken van de mogelijkheden?

 

Kies je voor een haartransplantatie?

Een haartransplantatie is een permanente, vaak goedkopere optie dan een haarwerk. De beschikbaarheid van moderne haartransplantatie technieken hebben ertoe geleid dat met behulp van lichaamseigen donormateriaal nieuwe haargroei op uitgedunde, kale plekken mogelijk is. Blijvende haaruitval veroorzaakt door het mannelijke DHT-hormoon, Alopecia androgenetica, kan met een haartransplantatie uitstekend behandeld worden. Een enkele keer is een haarwerk een betere keuze. Dit is echter sterk persoonsgebonden.

Veel mannen en vrouwen met blijvende haaruitval hebben een soort angst om een haarwerk te dragen. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het goed zichtbaar is dat een haarwerk wordt gedragen en dat het veel dagelijkse situaties moeilijker maakt. Uitwaaien op het strand of aan zee wordt vermeden en ook sporten wordt, uit angst voor het wegwaaien of verliezen van het haarwerk, op een laag pitje gezet. Een succesvolle haartransplantatie daarentegen biedt een oplossing voor het leven en geeft je een gezonde, natuurlijke haardos.

 

https://www.youtube.com/watch?v=RvMHqMHOSLE

Kosten verschil haartransplantatie en haarwerk

De algemene misvatting is dat een haartransplantatie de duurste oplossing is voor haaruitval en dat een haarwerk een betere betaalbare aanpak is. Het tegenovergestelde is meestal het geval. Feit is dat een haartransplantatie niet goedkoop is. Het is echter een ingreep die je eenmaal of enkele keren toe laat passen en waarvan je levenslang plezier hebt. De aanschaf van een haarwerk is in eerste instantie goedkoper dan een haartransplantatie. Een haarwerk moet echter onderhouden worden en heeft regelmatig een servicebeurt nodig. Wanneer je reguliere haarwerk voor onderhoud bij de haarwerkspecialist is, heb je een tweede of derde haarwerk nodig om het haarverlies te camoufleren.

Daarnaast is een haarwerk bij regelmatig gebruik aan slijtage onderhavig en is vervanging noodzakelijk. Je kunt online een goedkope pruik aanschaffen, maar de meest natuurlijk uitziende haarwerken kunnen soms duizenden euro’s per stuk kosten. Wat dus begint met een haarwerk voor een lage prijs, resulteert door de jaren heen in een reeks dure haarwerken met regelmatig bijkomende onderhoudskosten. Als je deze kosten over een langere periode optelt, wordt duidelijk dat haarwerken een duurdere optie zijn dan een haartransplantatie.

Geschiktheid haarwerk of haartransplantatie

De tegenwoordige haarwerken die je door een haarwerkspecialist laat aanmeten zijn van uitstekende kwaliteit. Je hebt de keuze voor een synthetisch haarwerk, maar steeds vaker wordt gekozen voor haarwerken op maat, die handgeknoopt zijn en waarbij natuurlijk haar wordt gebruikt. Zeker wanneer u niet voldoende donorhaar heeft kan een haarwerk een prima alternatief zijn voor een haartransplantatie. In de meeste gevallen van tijdelijke haaruitval wordt een haarwerk verkozen boven een haarimplantatie.

  • Tijdelijke kaalheid. Mensen die door chemotherapie, een ziekte, een medische behandeling, stress, hormonale invloeden of een vitamine gebrek te maken hebben met tijdelijke haaruitval of kaalheid, worden zelden met een haartransplantatie behandeld. Een haarwerk is in deze gevallen vaak een geschiktere oplossing. Het haarwerk kan volledig naar wens worden samengesteld en sluit prima aan op uw natuurlijke haardracht.
  • Diffuse kaalheid. Een enkele keer is het haarverlies zo omvangrijk dat er onvoldoende donormateriaal is om een succesvolle haartransplantatie toe te kunnen passen. Dit kan het geval zijn bij Alopecia androgenetica, alopecia areata, alopecia universalis of totale alopecia. In deze gevallen is een haartransplantatie geen goede behandeling. Een haarwerk, maar ook micro haar pigmentatie zijn geschikte alternatieven.
  • Brandwonden en ander letsel. Patiënten met brandwonden of andere trauma’s hebben vaak zoveel behaarde huid verloren dat er niet genoeg donorhaar is om een haartransplantatie mogelijk te maken. Soms is er voldoende donorhaar waarbij een ervaren haartransplantatie specialist de wenkbrauwen en haarlijn van de patiënt kan herstellen. Een haarwerk is dan soms nog nodig als een aanvulling om je haardos er natuurlijker uit te laten zien.

Haarverlies verminderen of camoufleren

De ontwikkeling van nieuwe haartransplantatie technieken heeft het dragen van een haarwerk bij Alopecia androgenetica grotendeels overbodig gemaakt. Veel mannen en vrouwen die te maken hebben met erfelijke haaruitval zoeken naar een betaalbare, blijvende oplossing voor het haarverlies. De enige behandelmethode waarbij nieuwe, natuurlijke haargroei mogelijk is, is de haartransplantatie. Heb je toch een voorkeur voor een haarwerk? De kwaliteit van de huidige generatie haarwerken is uitstekend en geeft je meer zelfvertrouwen dan ooit. Daar komt bij dat niet iedereen met haarverlies direct een ingrijpende haartransplantatie ondergaat. Het is prima mogelijk om eerst een andere behandeling toe te passen en later alsnog een haartransplantatie te overwegen. Zo kun je ook een haartransplantatie en haarwerk met elkaar combineren. Moderne haarwerken hebben geen nadelige invloed op de natuurlijke haargroei. Afhankelijk van de materialen waarvan het haarwerk is gemaakt kun je er gewoon mee sporten, zwemmen en zelfs naar de sauna gaan.

Probleem oplossende keuze

Haarverlies is vervelend. Het beïnvloedt je dagelijks leven en kan ertoe leiden dat je zelfvertrouwen en sociale contacten afnemen. Het zoeken en vinden van een geschikte oplossing kan tijdrovend zijn. Gebruik je een haargroeimiddel of kies je toch liever voor een laserbehandeling? Is een haartransplantatie geschikt of camoufleer je het haarverlies met een haarwerk? Laat je vooraf informeren en adviseren door artsen en ervaringsdeskundigen. Lees online hoe anderen de keuze voor een bepaalde oplossing bij haaruitval hebben ervaren en waar je op moet letten bij het kiezen van de voor jou meest geschikte behandeling. Zowel een haartransplantatie als een haarwerk hebben elk eigen voor- en nadelen die je tegen elkaar af kunt wegen.

Wil je meer weten over een haartransplantatie en/of je geschikt bent voor de ingreep? Hair Science Institute heeft de innovatieve HaarStamcel Transplantatie methode ontwikkeld. De haartransplantatie heeft uitstekende resultaten. Door de haarzakjes voor het oogsten te splitsen blijft het donorgebied beter intact en wordt op kale plekken nieuwe haargroei gecreëerd. De techniek kan zowel bij mannen als vrouwen toegepast worden.

Haartransplantatie of haarwerk? – FAQ

Standaard haarwerken zijn vaak uit voorraad leverbaar, maar kunnen ook volledig op maat gemaakt worden. Zogenaamde confectie of standaard haarwerken zijn in grotere oplagen gemaakt, terwijl een haarwerk op maat volledig op wens en vraag is gemaakt. Een haarwerk op maat is duurder dan een confectie haarwerk.

Moderne haarwerken worden op degelijke manier bevestigd, waardoor je in principe ook op een winderige dag van een strandwandeling kunt genieten. Een haarwerk waait niet zomaar weg en zakt niet zomaar af.

Een goed haarwerk geeft je meer zelfvertrouwen en is nauwelijks te onderscheiden van natuurlijk haar. De materialen voelen natuurlijk aan. Afhankelijk van het feit of je een haarwerk hebt van synthetische materialen of natuurlijk haar kun je het haarwerk onderhouden en verzorgen, zonder dat dat afbreuk doet aan het uiterlijk van de pruik.

Bij intensief, dagelijks gebruik gaat een haarwerk gemiddeld ongeveer 10 tot 12 maanden mee. Afhankelijk van de manier waarop je omgaat met het haarwerk en het haarwerk verzorgt, kan de levensduur iets langer of korter zijn. Zorgverzekeraars vergoeden jaarlijks vaak een vastgesteld bedrag.

De haarwerkspecialist geeft advies over het onderhoud en de verzorgingsproducten die je daar bij kunt gebruiken. Wanneer je de juiste producten gebruikt, heeft dat direct invloed op de levensduur van het haarwerk. Volg de verzorgingstips op, zodat het haarwerk er altijd schoon en verzorgd uitziet. Een enkele keer is het ook mogelijk om het haarwerk voor onderhoud naar de haarwerkspecialist te brengen.

Een haartransplantatie is meestal een éénmalige ingreep. Dit in tegenstelling tot een haarwerk dat regelmatig vervangen moet worden. Zeker wanneer je een haarwerk op maat hebt en je zelf een gedeelte van de kosten betaalt, kan een haartransplantatie op langere termijn goedkoper zijn. Een haartransplantatie kliniek kan de verschillen laten zien.

In principe heeft een haarwerk geen nadelige invloed op de hoofdhuid en de natuurlijke haargroei. Wil je vlak na de haartransplantatie een haarwerk dragen, bespreek dit met de haartransplantatie specialist. Deze kan je tips en advies geven, zonder dat het resultaat van de haartransplantatie wordt beïnvloed.

Het is altijd mogelijk om een afspraak te maken bij een haarkliniek en een haarwerkspecialist. Tijdens een consult bekijkt een haartransplantatie specialist of je geschikt bent voor de gewenste haartransplantatie, terwijl je bij een haarwerkspecialist de mogelijkheid hebt om verschillende modellen te passen. Uiteindelijk bepaal je zelf waar je je goed bij voelt.

Meestal is dat geen probleem. Let op dat je de juiste verzorgingsproducten gebruikt om het haarwerk in goede conditie te houden. Overigens kun je een haarwerk niet een onbeperkt aantal keren laten knippen.

Informatie of consult gesprek haartransplantatie

Je bent welkom voor een adviesgesprek bij een van de Hair Science Institute klinieken in Amsterdam of Maastricht. Een afspraak maak je door telefonisch contact op te nemen met +31 (0)43 601 8101.