Hair Science Institute ervaringen

Haartransplantatie verloop

Wil je meer weten over het haartransplantatie verloop? Hoe snel groeit haar na een haartransplantatie, is een veel voorkomende vraag die mensen stellen. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangekomen, zijn de resultaten van een haarimplantatie niet direct. Het haartransplantatie verloop smeert zich uit over een periode van ruim 12 maanden. Het succes van de ontwikkeling is afhankelijk van kennis en vertrouwdheid met de technieken, de kunde en professionaliteit van de arts.

Haartransplantatie verloop

Voor en na haartransplantatie verloop

Haartransplantaties zijn effectiever dan vrij verkrijgbare haar herstelproducten. Maar er zijn enkele factoren waar je rekening mee moet houden:

  • Het getransplanteerde haar valt eerst uit, voordat het binnen drie tot vier maanden begint te groeien.
  • Net als niet getransplanteerd haar, zal het getransplanteerde haar na verloop van tijd dunner worden.

Haartransplantaties werken niet bij iedereen. Vooral erfelijk haarverlies, alopecia androgenetica, is met een haarimplantatie uitstekend te behandelen. De ingreep is minder geschikt voor mensen met haaruitval als gevolg van een medische ingreep of medicatie, mensen met wijdverbreid haarverlies en een beperkt donorgebied en mensen die last hebben van littekenvorming op de hoofdhuid. Na de ingreep kan je hoofdhuid gevoelig zijn. Het kan zijn dat je enkele dagen pijnstillers moet slikken. De arts schrijft antibiotica en ontstekingsremmende medicatie voor. Deze gebruik je volgens voorschrift. De meeste mensen kunnen 2 tot 5 dagen na de operatie weer aan het werk.

Haartransplantatie verloop na 3 tot 4 weken

Gedurende de eerste weken kun je haaruitval opmerken op de transplantatie plaatsen. Haaruitval van de getransplanteerde haren is normaal en geen reden tot paniek. De haarzakjes komen in de rustfase en daarom vallen de getransplanteerde haren eerst uit. De grafts gaan niet verloren. Het komt de eerste weken en maanden aan op veel geduld. Na verloop van tijd zal nieuwe haargroei tot ontwikkeling komen.

Haargroei 4 tot 12 maanden na haartransplantatie

Nieuwe haargroei begint 3 tot 4 maanden na de haartransplantatie te ontwikkelen. Een enkele keer gaat dat gepaard met folliculitis. Deze aandoening verdwijnt binnen korte tijd. Je kunt hiervoor ook naar de apotheek gaan en een remedie vragen voor het ongemak. Folliculitis is niet te verwarren met een infectie. De symptomen van een infectie worden in de loop der tijd steeds erger. Folliculitis en de symptomen ervan nemen na een dag of 10 af. De haargroei is dichter dan eerder. Naarmate de maanden voorbij gaan, ontwikkelt de haargroei zich verder. Je kunt naar de kapper gaan om je haar in het gewenste kapsel te laten knippen. Vanaf 12 maanden na de ingreep is er sprake van een eindresultaat.

Bijwerkingen haartransplantatie

De haartransplantatie is een chirurgische ingreep met mogelijke risico’s en bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerking zijn zwellingen. Andere mogelijke bijwerkingen zijn onder meer:

  • Infecties in het donor- en/of transplantatie gebied.
  • Korstvorming op behandelde hoofdhuid.
  • Hoofdpijn, jeuk en zwellingen.
  • Ontsteking van de haarzakjes.
  • Veranderd gevoel op de behandelde plaatsen.

Mensen die na een haartransplantatie een voorgeschreven haargroeimiddel, zoals Minoxidil of Finasteride gebruiken, kunnen bovendien last hebben van:

  • Geïrriteerde hoofdhuid, hoofdpijn en duizeligheid.
  • Pijn op de borst en/of een onregelmatige hartslag.
  • Zwellingen van de handen, voeten of borsten.
  • Seksuele disfunctie.

Invloed op haartransplantatie verloop

Een haartransplantatie kan een succesvolle oplossing zijn voor alopecia androgenetica. Als je kiest voor een ervaren arts en een gerenommeerde kliniek, mag je rekenen op een natuurlijke haardos die er vol en gezond uitziet. Wat veel mensen zich onvoldoende realiseren, is dat je zelf een grote invloed hebt op het uiteindelijke effect van de ingreep. Samen met een arts neem je het haartransplantatie proces volledig door. Daarbij besteedt een arts veel aandacht aan het herstel en de dingen die je wel of juist niet doet. Niet alleen krijg je instructies en verzorgingsadvies. Er gaat ook veel aandacht naar de risico’s die aan de haartransplantatie zijn verbonden.

Wat mag je wel of juist niet doen na de haartransplantatie?

De haartransplantatie is minimaal invasief. Artsen werken met plaatselijke verdovingen, zodat je geen pijn voelt tijdens de operatie. Direct na het afmaken van de haartransplantatie neemt een arts de komende dagen met je door. Zo luidt het advies om de eerste nachten met een extra kussen te slapen en je hoofd minimaal te belasten. Luister naar je lichaam, overhaast niets. Bespreek terugkeer naar je werk met de arts. Zware werkzaamheden en werken in een stoffige omgeving kan invloed hebben op de haargroei. Datzelfde geldt voor sporten en andere activiteiten. Zes weken na de haartransplantatie kun je weer normaal sporten.

Hoofdhuid en haarverzorging

Na de ingreep is de behandelde huid licht gezwollen en zie je blauwe plekken. Om een positieve invloed op het eindresultaat te hebben, blijf je van de hoofdhuid af. Dit is niet altijd makkelijk, omdat de huid die geneest soms jeuk veroorzaakt en korstjes vormt. Laat de korstjes op de huid zitten tot ze vanzelf loskomen. Krab de wondjes niet open. Zo voorkom je slechte wondgenezing en infecties. Vanaf 2 dagen na de ingreep mag de huid voorzichtig gewassen worden. De arts heeft je informatie gegeven over de verzorgingsproducten en de manier waarop je het haar wast. Dep de huid na het wassen voorzichtig droog en wrijf niet te hard over de hoofdhuid. Blijft de huid lang rood en/of neemt de kleur in felheid toe? Neem dan altijd contact op met de arts die de ingreep heeft gedaan.

Haartransplantatie verloop – FAQ

De ingreep heeft geen speciale voorbereiding. Het is belangrijk om 6 weken voor de operatie te stoppen met roken en dit na de ingreep vol te houden. Vanaf 48 uur voor de ingreep drink je geen alcohol meer. Meld je op de dag van haartransplantatie op tijd in de kliniek, zodat je ontspannen aan de operatie begint.

Het is mogelijk om televisie te kijken, een film te zien of naar muziek te luisteren.

De gemiddelde behandeltijd ligt tussen de 6 en 9 uur.

Tussendoor is er tijd om te lunchen en wat rond te lopen. Als je tijdens het oogsten of terugplaatsen behoefte hebt om even op te staan, kun je dat met de specialist overleggen.

Ja, de ingreep vindt plaats in dagbehandeling. De arts geeft je voor het verlaten van de kliniek tips en adviezen die je thuis toepast. Omdat je een lange tijd in de behandelstoel hebt gezeten, is het beter om vervoer naar huis te regelen, zodat je niet zelf aan het verkeer deel hoeft te nemen.

De getransplanteerde grafts hebben enkele dagen nodig om zich te wortelen in de ontvangstgebieden. Het is belangrijk om de nazorg routine op te volgen en de hoofdhuid en het haar de eerste dagen met rust te laten en niet aan te raken.

Vooral de eerste dagen na de operatie doe je het bij voorkeur rustig aan en vermijd je lichamelijke activiteiten. Niet sporten, niet werken en niet onnodig zweten gedurende de aangegeven periode. Daarna kun je lichte activiteiten oppakken, al blijft sporten afgeraden tot 6 weken na de operatie. Je overlegt voor de ingreep met de arts hoe snel je na de haartransplantatie weer aan het werk kunt.

Na de ingreep vallen de getransplanteerde haren eerst uit. Dit gebeurt na drie tot vier weken. Hoewel het een verontrustend idee kan zijn, is het een normaal gevolg van de operatie.

Nieuwe haargroei komt een enkele maanden later tot uiting. Het verschilt per persoon wanneer de haargroei zichtbaar wordt. Je moet rekening houden met een periode van drie tot vier maanden.

Het advies luidt meestal om niet voor je 25e jaar een haartransplantatie te laten doen. Op jonge leeftijd is het verdere verloop van haarverlies onvoorspelbaar. Bovendien is elke situatie anders. Aan de andere kant wacht je weer beter niet te lang. Als het donorgebied te beperkt is om de ontvangstgebieden op te vullen kan het te laat zijn voor een haartransplantatie.

Ja, de resultaten van een succesvolle haartransplantatie zijn permanent. Door lichaamsveroudering kan het haar dunner worden, net zoals dit bij mensen gebeurt die geen haartransplantatie hebben laten toepassen.

Succesvol haartransplantatie proces

Het traject van een haartransplantatie duurt ongeveer een jaar. Het is een periode waarin ups en downs zich afwisselen. Zonder grondige voorbereiding voel je jezelf al snel teleurgesteld. Zeker als je in de weken na de ingreep een toename van het haarverlies ziet, kan dat stress opleveren. Lees je goed in en doe onderzoek naar het succes van de behandeling. Laat je voorlichten door ervaren artsen, stel de vragen die je hebt en ontdek of de ingreep een einde aan je haaruitval kan maken. Een consult bij Hair Science Clinic is gratis. Vraag eerst de informatie brochure aan en maak kennis met onze kliniek tijdens een haartransplantatie adviesgesprek. Je bent hiervoor welkom bij onze ervaren artsen in Maastricht of Amsterdam. Een afspraak maak je door te bellen met +31 43 601 8101 of stuur een e-mail naar besthair@hasci.com.