Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Na de haartransplantatie

Als je kiest voor een HaarStamcel Transplantatie (HST), dan wil je natuurlijk weten wat je kunt verwachten in de maanden na je behandeling. Daarom hebben we hier het hele behandeltraject eerlijk en gedetailleerd voor je beschreven, met foto’s van elk stadium na de ingreep tot en met het eindresultaat.

De voorbereiding

Vanaf een week voor de behandeling start je met de voorbereiding op de ingreep. Om een verhoogde bloedingsneiging te voorkomen dien je – in overleg en met goedkeuring van je specialist – te stoppen met bloedverdunnende medicatie en alcohol. Ook vragen we vanaf twee dagen voor ingreep geen cafeïne- of koolzuurhoudende dranken te gebruiken. Je ontvangt nauwkeurige instructies wat wel en niet mag.

Scheren van het donorgebied

Op de dag van de behandeling mag je een normaal ontbijt (zonder koffie) gebruiken. Hou er rekening mee dat het donorgebied wordt geschoren op de ochtend voor de ingreep, zoals besproken tijdens het consult.

De behandeldag

Een gemiddelde behandeling duurt een hele dag, van 07.30 uur tot circa 17.00 uur. Gedurende de ochtend lig je op je buik en worden de grafts uit het donorgebied gehaald. ´s Middags maken we de incisies waarin we de grafts terugplaatsen. Hierbij zit je rechtop.

Ontspannen

Tijdens de hele behandeling heb je in de gelegenheid om muziek te luisteren, films te kijken en pauzes in te lassen. Tussen het ochtend- en middagprogramma trakteren wij je op een overheerlijke lunch.

In de ochtend

De behandeldag begint meestal vroeg: om 07.30 uur. Best een spannend moment: je weet niet precies wat je kunt verwachten en sommige mensen zien op tegen het kortscheren van het hoofd. De technician begint met het maken van foto’s van de huidige haardos. Bedoeling is dat we na negen maanden – een volledige haargroeicyclus – de foto’s naast elkaar kunnen leggen voor de eindbeoordeling.

Kortscheren

Daarna start het kortscheren van het hoofd, dat is meestal binnen een paar minuten gebeurd. Bij zowel behandeling van de kruin als bij inhammen is scheren nodig. Het beste resultaat wordt verkregen als het hele hoofd kortgeschoren wordt. Om esthetische redenen kan hiervan afgeweken worden.

Kortscheren is nodig voor het beste resultaat

De extractie

Nadat het donorgebied kortgeschoren is, brengen we een oppervlakkige verdoving aan. Dan begint het echte werk: het splitsen en extraheren van de grafts uit het donorgebied. Hiervoor lig je op je buik in een comfortabele stoel. Je voelt niets van de extractie van de grafts. Het enige dat je hoort is een ontspannen achtergrondmuziekje en de voetpedaal dat de technician gebruikt voor het tellen van de grafts.

Tijdens de extractie van de grafts lig je op je buik

Af en toe pauzeren

Als je even pauze wilt, dan kan dat natuurlijk. Dit mag je zelf aangeven. Zodra het beoogde aantal grafts geoogst is, maken we opnieuw foto’s en behandelen we het donorgebied met een antibacteriële en verzachtende crème.

Het oogsten van de grafts

De nieuwe haarlijn

Aan het eind van de ochtend, als alle grafts zijn geëxtraheerd, komt de arts erbij. Samen met de arts bespreek je nogmaals de definitieve nieuwe haarlijn, zoals die ook al is besproken tijdens de intake. De bedoeling is dat de haarlijn er zo natuurlijk mogelijk gaat uitzien, afgestemd op de vorm van het hoofd. Dat is wat een HST-behandeling doet: het verstevigen en opvullen van de oorspronkelijke haarlijn.

Samen met de arts bepaal je de nieuwe haarlijn

Lunch

Halverwege de behandeldag is er een lunchpauze van een half uur. Lunch krijg je aangeboden door Hair Science Clinic.

De haartransplantatie

Na de lunch begint het middagprogramma met de daadwerkelijke transplantatie. De ´hoofdact´ van de dag. Opnieuw wordt de hoofdhuid verdoofd: ditmaal in het ontvangstgebied, waar de grafts geïmplanteerd worden. Daar worden kleine incisies gemaakt waar de grafts in geplaatst worden.

De arts maakt kleine incisies waarin de grafts geplaatst worden

Je ligt nu op je rug in de behandelstoel en je kunt meekijken in de spiegel als je dat fijn vindt. Ook nu ervaar je geen pijn of ongemak. Soms omschrijven cliënten het als een ‘rustdag’. Je ligt relaxed, wordt goed verzorgd en kijkt televisie of luistert naar muziek.

Netflix kijken

Na een uur ´gaatjes maken´ begint het plaatsen van de nieuwe grafts, een precisiewerkje. Dit gebeurt meestal door twee technicians tegelijk of door de arts en een technician, om de snelheid erin te houden. Boven de behandelstoel hangt een scherm waarop je TV of Netflix kunt kijken. Het terugplaatsen van de grafts duurt een paar uur, afhankelijk van de hoeveelheid grafts. Ook hiervan voel je verder niets, je wordt hooguit een beetje duf van het lang stilliggen.

Precisiewerkje: het plaatsen van de grafts

Spannend moment

Dan breekt een spannend moment aan: je mag in de spiegel kijken om het resultaat van de ingreep te zien. Het ontvangstgebied ziet wat rood uit, maar je ziet duidelijk de contouren van de nieuwe aanplant. Ter afronding van de ingreep worden opnieuw foto´s gemaakt van de verschillende zijden, voor in het medische dossier.

Nazorginstructies

Rond 17:00 uur is de ingreep klaar. Je krijgt uitgebreide instructies voor de nazorg thuis, bijvoorbeeld over medicatiegebruik en het wassen van je haar. Goede nazorg na je haartransplantatie is ontzettend belangrijk. Je krijgt van ons een verzorgingspakket met medicatie die de bloedtoevoer naar de nieuwe haarzakjes stimuleert, een spray, nekkussentje en een coolpack tegen eventuele roodheid en zwelling binnen de eerste 48 uur. Uit voorzorg adviseren wij om de twee uur te koelen.

Zelfstandig naar huis

De behandeling en de medicijnen hebben geen invloed op de rijvaardigheid. Na de behandeling mag je dus zelfstandig naar huis rijden. Als je dat wilt, ontvang je je foto’s digitaal.

Meteen na de ingreep

De dagen na de behandeling zijn gericht op het voorkomen van zwelling en ontstekingen, pijnbestrijding (zo nodig) en herstelbevordering. Het is belangrijk om de eerste 48 uur na de behandeling de getransplanteerde zone niet aan te raken. Binnen dit tijdsbestek kunnen grafts verloren gaan. De haarstamcellen zullen binnen twee dagen nestelen in de huid. De aanzet van de nieuwe haarlijn is al duidelijk te zien.

Ontvangstgebied meteen na de behandeling
Doorgebied meteen na de behandeling

De eerste nacht na de behandeling

Het kan zijn dat je de eerste nacht wat onrustig slaapt: de aanbevolen slaaphouding kan onnatuurlijk aanvoelen en je kunt wat last hebben van jeuk. Bij voorkeur slaap je op je rug, met je hoofd op een reiskussentje om er zeker van te zijn dat niets het zojuist ingeplante ontvangstgebied aanraakt.

De eerste dagen na de haartransplantatie

Je huid herstelt snel in de dagen na de ingreep. De geïmplanteerde huid kan de eerste dagen na de ingreep nog wat gezwollen en rood zijn. Je krijgt uitgebreide tips om zwelling en eventuele jeuk te beperken en adviezen voor optimaal herstel en eindresultaat. Je kunt je dagelijkse (werk)activiteiten gewoon hervatten.

Van links naar rechts: Vóór, 1 dag na en 7 dagen na de HST-behandeling

We zijn er voor je

Het advies is om de eerste veertien dagen na de behandeling rustig aan te doen, zonder intensieve inspanning of blootstelling aan de zon. In de eerste weken na je behandeling worden nieuwe bloedvaatjes gevormd. Als je twijfelt over je herstel of te maken krijgt met complicaties, dan kun je altijd terecht bij de specialisten van Hair Science Clinic. Als je ons nodig hebt, zijn we er voor je.

1 week erna

Inmiddels is de hoofdhuid al een paar keer gewassen en zijn de korstjes (grotendeels) weg. Bij het wassen kunnen korte haartjes meekomen. Hier hoef je je geen zorgen om te maken, het gebruikelijk dat de getransplanteerde haren uitvallen.

1 maand erna

De roodheid is verdwenen en de getransplanteerde nieuwe haren beginnen geleidelijk uit te vallen. Dit is een normaal en natuurlijk verschijnsel, waarbij het haarzakje achterblijft in de hoofdhuid. Na het uitvallen groeit er weer nieuw haar, als onderdeel van het cyclische haargroeiproces. Hoeveel getransplanteerde haren uitvallen en hoe snel de nieuwe haargroei verloopt, varieert per persoon. Gemiddeld, groeit het haar met ongeveer een centimeter per maand.

1 maand, 2 maanden en 4 maanden na de HST-behandeling

Na 4 maanden

Waarschijnlijk zijn de getransplanteerde haren nu 4-6 cm lang, maar het is ook mogelijk dat veel haartjes zijn uitgevallen. Dit kan leiden tot onzekerheid en je geduld op de proef stellen. Dit is echter geen reden tot ongerustheid: de haarstamcellen moeten een nieuw haarzakje vormen en dat heeft tijd nodig. Het duurt soms 4-6 maanden voordat zichtbare haargroei op gang komt. Tot wel acht maanden na de ingreep ervaren cliënten nieuwe haargroei en verdikking van de getransplanteerde haren.

5 maanden, 7 maanden en 9 maanden na de HST-behandeling

Na 9 maanden

Negen maanden na je haartransplantatie nodigen we je uit in onze kliniek voor een eindcontrole. De behandeling is nu voltooid. We zijn benieuwd naar het verloop, je ervaring en of deze aansluiten bij je verwachtingen. Samen evalueren we het resultaat en vergelijken we beelden van voor en na de ingreep.

 

 

Voor & Na resultaat – HST behandeling Jeroen

Bekijk meer voor-na foto’s

Vervolgbehandeling

De meeste mensen die een HST-haartransplantatie ondergaan, zijn heel tevreden met het resultaat en genieten levenslang van hun nieuwe haardos. Mocht je na een eerdere HST-behandeling haarverlies op andere plekken ervaren of aanvullende haarwensen hebben, dan is het mogelijk een vervolgbehandeling te ondergaan. Omdat het donorgebied behouden blijft bij HST, is dit geen enkel probleem.

Een haartransplantatie volgens de HST-methode kun je alleen ondergaan bij een van de gecertificeerde Hair Science Clinics. Maak een afspraak voor een gratis, vrijblijvend consult en ontdek jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie