Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een haartransplantatie ondergaan? Let ook hierop bij je keuze.

haartransplantatie keuze

Beslissen om een haartransplantatie te ondergaan is een flinke stap voor mensen die last hebben van kaalheid. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten voordat je een beslissing neemt. De goedkoopste optie is zeker niet altijd de beste keuze. En prijs is niet de enige factor die je moet overwegen.

BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VOOR EEN HAARTRANSPLANTATIE

 • Betrouwbaarheid van de kliniek
 • Resultaten van eerder uitgevoerde haartransplantaties
 • Ervaring van de haarchirurg
 • Veilige techniek
 • Transparantie over kosten
 • De gebruikte haartransplantatietechniek
 • Behoud van donorgebied voor eventuele vervolgbehandelingen

BETROUWBAARHEID VAN DE KLINIEK

Allereerst is het belangrijk om de betrouwbaarheid van de kliniek te onderzoeken. Een geschikte kliniek heeft ervaren artsen en specialisten in dienst die weten wat ze doen en gebruik maken van de nieuwste technieken. Een goede manier om de reputatie van een kliniek onderzoeken is door patiëntbeoordelingen, recensies en ervaringen van voormalige klanten te lezen.

Transparantie

Een goede haartransplantatiekliniek onderscheidt zich op verschillende manieren van andere klinieken. Allereerst gebruikt een goede kliniek een up-to-date, veilige haartransplantatietechniek. Het toepassen van de nieuwste technieken (zoals de HST-methode) helpt bij het minimaliseren van complicaties tijdens en na de behandeling. Daarnaast is een goede kliniek volkomen transparant over de kosten, de uitvoering van de behandeling en de te verwachten resultaten. Deze informatie moet voorafgaand aan de behandeling en in begrijpelijke taal gecommuniceerd worden.

Eerlijke verwachtingen

Een betrouwbare kliniek schetst eerlijke verwachtingen bij de patiënt en neemt voldoende tijd om hem of haar voor te lichten over de behandeling. Dit betekent dat de kliniek niet alleen geïnteresseerd is in het doen van de behandeling, maar ook in de nazorg van de patiënt na de haartransplantatie. Tot slot beschikt een goede kliniek over ervaren en BIG-geregistreerde behandelaars en uitstekende faciliteiten. Dit zorgt ervoor dat je je behandeling in vertrouwen kunt ondergaan.

KENMERKEN VAN EEN GOEDE HAARTRANSPLANTATIEKLINIEK

 • Gebruikt een veilige, up-to-date haartransplantatietechniek
 • Is transparant over de behandeling en kosten
 • Schetst eerlijke verwachtingen en neemt de tijd voor elke patiënt
 • Werkt met ervaren, BIG-geregistreerde artsen en beschikt over uitstekende faciliteiten
 • Biedt excellente nazorg

RESULTATEN VAN EERDER UITGEVOERDE HAARTRANSPLANTATIES

Als je besluit om een haartransplantatie te ondergaan, dan is het verstandig om serieus vooronderzoek te doen, zodat je weet waar je aan begint. Een goede indicator zijn de resultaten van eerder uitgevoerde transplantaties. Voorbeelden van eerdere haartransplantaties bekijken, geeft je een goede indicatie van de kwaliteit van het werk van de kliniek.

Laat je niet verleiden door grote aantallen grafts

Laat je niet verleiden door de hoge aantallen grafts die sommige klinieken beloven. Het doel van een haartransplantatie is een zo natuurlijk resultaat en niet het transplanteren van zo veel mogelijk grafts. Hoewel het aantal grafts dat getransplanteerd wordt zeker bepalend is voor het resultaat (en prijs) van een haartransplantatie, is het succes van een haartransplantatie afhankelijk van heel wat meer factoren: de conditie van het donor- en ontvangstgebied, de expertise van de arts en de kwaliteit van kliniek, medisch team en nazorg.

Lezen: eerlijk over aantallen grafts

ERVARING VAN DE HAARCHIRURG

Een goede haarchirurg beschikt over expertise: kennis, precisie en nauwkeurigheid, wat alleen kan worden bereikt door middel van oefening en ervaring. Hoe meer ervaring, hoe beter de behandelaar in staat is om je te adviseren en te behandelen. Daarom is het goed om te weten hoeveel ervaring een chirurg heeft en hoeveel haartransplantaties hij of zij al heeft uitgevoerd. Expertise van de behandelaar is een factor die de kwaliteit van de behandeling in hoge mate bepaalt.

Wetenschappelijke achtergrond

Een ervaren behandelaar heeft ook méér kennis van speciale gevallen en weet wat te doen bij problemen. Dat geldt zeker voor HST: de techniek werd ontwikkeld vanuit decennialang wetenschappelijk onderzoek naar haarherstel bij brandwondenpatiënten. De slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam waren een van de eerste patiënten die met de HST-techniek behandeld werden. Hair Science Institute werkt samen met universiteiten en ziekenhuizen over de hele wereld, waardoor kennis en vaardigheden voortdurend verbeteren.

Meer dan 20.000 HST-behandelingen

Dr. Coen Gho MD PhD, grondlegger van Hair Science Institute, geldt als een wereldwijde autoriteit op het gebied van haarstamcellen en tissue engineering. Alle artsen en technicians die werkzaam zijn in internationale Hair Science Clinics worden opgeleid en gecertificeerd volgens de gepatenteerde HST-methode in de eigen Hair Science Academy. Wereldwijd werden al meer dan 20.000 HaarStamcelTransplantaties uitgevoerd.

VEILIGE TECHNIEK

Een haartransplantatie geldt als een relatief veilige behandeling, maar elke medische ingreep kent risico’s. Daarom is het zo belangrijk om een ​​gekwalificeerde, ervaren arts te zoeken met een goede staat van dienst en positieve recensies. Daarnaast zijn er verschillen tussen de pijnervaring tijdens de behandeling en het voorkomen van bijwerkingen als zwelling, bloeding en pijn na behandeling. Die verschillen zijn vooral te wijten aan de techniek waar je voor kiest. Zo is HST vrijwel pijnloos en kent deze behandeling een snel herstel (binnen enkele dagen) terwijl een FUE-behandeling als pijnlijker wordt ervaren en enkele weken herstel vergt.

De waarde van goede nazorg

Een andere belangrijke factor die de veiligheid bepaalt is de nazorg die door de kliniek geboden wordt. Een goede kliniek zal duidelijk advies en optimale begeleiding bieden om ervoor te zorgen dat het transplantatieproces soepel verloopt. Dankzij professionele nazorg en regelmatige controles worden eventuele complicaties goed opgelost. Goede nazorg biedt dus niet alleen comfort en verlichting van mogelijke pijnlijke symptomen, maar het elimineert ook complicaties en minimaliseert het risico op infecties. Uiteraard dien je als patiënt de instructies van je arts zorgvuldig te volgen om aan een succesvolle genezing mee te werken.

TRANSPARANTIE OVER KOSTEN

Bij een haartransplantatie is het belangrijk dat de kliniek transparant is over de de kosten van de behandeling. Een duidelijke prijsopgave voorafgaand aan de behandeling, inclusief alle kosten voor bijvoorbeeld de verdoving, nazorg en eventuele medicatie, draagt bij aan je vertrouwen in de behandelaar en voorkomt ‘onverwachte kosten’ achteraf.

Succesfactoren

We zagen al eerder: het doel van een haartransplantatie is een zo natuurlijk resultaat en niet het transplanteren van zo veel mogelijk grafts. Het aantal grafts dat getransplanteerd wordt, is zeker bepalend voor het resultaat en de prijs van een haartransplantatie, maar het succes van een haartransplantatie is afhankelijk van heel wat meer factoren: de kwaliteit van het donorhaar, de conditie van het donor- en ontvangstgebied, de expertise van de arts, de kwaliteit van de techniek en materialen, de nazorg en de levensstijl en gezondheid van de patiënt.

Is goedkoop de beste keuze?

Voordat de keuze voor een haartransplantatie wordt gemaakt moet er openheid zijn over de kwaliteit van de behandeling in verhouding tot de prijs. Niet altijd is de goedkoopste optie de beste keuze. Het is vooral belangrijk er transparantie is over de kosten: als patiënt dien je voorafgaand aan de behandeling goed geïnformeerd te worden over de verschillende mogelijkheden en de bijbehorende kosten.

DE GEBRUIKTE HAARTRANSPLANTATIETECHNIEK

Als je besluit om een haartransplantatie te ondergaan, dan zijn er verschillende soorten behandelingen waaruit je kunt kiezen. De nieuwste technieken zijn FUE (Follicular Unit Extraction) en HST (HaarStamcelTransplantatie). Bij FUE worden hele haarzakjes uit het donorgebied gehaald en getransplanteerd naar kale plekken. Bij HST worden delen van haarzakjes met stamcellen getransplanteerd. Deze stamcellen hebben het vermogen zich te vermenigvuldigen tot nieuwe haarzakjes, waardoor er nieuw haar kan groeien. Ook in het donorgebied blijft de haargroei intact.

 

HST: most sophisticated

FUE en HST zijn beide duurzame methodes voor haarherstel: de getransplanteerde haarzakjes blijven een leven lang nieuw haar produceren. HST wordt beschouwd als de meest sophisticated behandeling, het neusje van de zalm op het gebied van haartransplantaties. Grote voordelen van HST ten opzichte van FUE zijn de fijnmazigheid en de natuurlijke inplant, de minimale littekenvorming, een sneller en minder pijnlijk herstelproces en de mogelijkheid voor vervolgbehandelingen waar de donorgebieden bij FUE uitgeput raken.

HST: DUURZAME OPLOSSING BIJ ERFELIJKE KAALHEID

HST is bijzonder geschikt voor mensen met alopecia androgenetica oftewel erfelijke haaruitval. De procedure is relatief eenvoudig en wordt meestal onder lokale verdoving uitgevoerd. Het herstel verloopt snel en er zijn meestal weinig complicaties. Na de transplantatie kan het enkele maanden duren voordat het getransplanteerde haar begint te groeien, maar het resultaat is op de lange termijn meestal erg goed.

Het is een relatief veilige ingreep met een hoog slagingspercentage en duurzaamheid: getransplanteerd haar blijft een leven lang haar produceren. De transplantatie zelf is relatief simpel en pijnloos, waardoor het herstelproces aanzienlijk korter is in vergelijking met andere medische ingrepen.

BEHOUD VAN DONORGEBIED

Last but not least: denk ook aan de toekomst. Bij HST extraheren we slechts een klein deel van de haarfollikel  – en niet de hele follikel – uit het donorgebied. Hierdoor groeit zowel in het ontvangstgebied als in het donorgebied nieuw haar. Sterker nog: de nieuwe haren in het donorgebied zijn ook weer geschikt als donorfollikels bij een volgende behandeling. En dat heeft een groot voordeel. Niet alleen kunnen mensen met een beperkt donorgebied (bijvoorbeeld brandwondenpatenten) tóch geholpen worden dankzij de HST-techniek, ook bij erfelijke kaalheid is het goed dat het donorgebied niet uitgeput raakt, zoals dat wel het geval is bij veel FUE-behandelingen. Met HST blijft het mogelijk – in het geval van voortschrijdende erfelijke kaalheid – om een vervolgbehandeling te doen.

DE VOORDELEN VAN HST

 • Focus op kwaliteit, veiligheid en nazorg
 • Patiëntvriendelijk: minst pijnlijke methode voor haartransplantatie
 • Behoud van donorgebied
 • Meest natuurlijke resultaat
 • Weinig downtime

LAAT JE OPTIMAAL INFORMEREN

Een haartransplantatie is voor veel vormen van haaruitval een definitieve oplossing. Een medische diagnose is altijd stap één bij het kiezen van een behandeling. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen gaan we uitgebreid in op je persoonlijke situatie en de wensen. Op basis van deze intake geven we je een advies op maat en een vrijblijvende prijsopgave.

Plan een vrijblijvend consult

Plaats een reactie