Na haaruitval tevreden na een haartransplantatie

Haaruitval genetisch

Wil je weten of jouw haaruitval genetisch is? Nog altijd wordt haarverlies vaak als een typisch mannen probleem omschreven. Genetisch haarverlies komt echter ook voor bij vrouwen. Het belangrijkste verschil tussen mannelijk en vrouwelijk haarverlies is het patroon waarin het haar uitvalt. Of haaruitval genetisch is en wat de beste behandeling is, hangt van verschillende factoren af.

Haaruitval genetisch

 

Genetisch bepaalde haaruitval is Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica is een veel voorkomende vorm van haarverlies bij volwassenen. De aandoening staat ook bekend als erfelijke kaalheid. Bij mannen gaat het haar verloren in een duidelijk patroon. Zonder behandeling ontstaat haargroei in een typische hoefijzervorm. Vaak leidt genetisch haarverlies bij mannen tot volledige kaalheid. Het patroon van haarverlies bij vrouwen onderscheidt zich bij dat van mannen. Vrouwen zien de haarlijn niet terugtrekken, maar het haar over de hoofdhuid dunner worden.

Verband met medische aandoeningen

Alopecia androgenetica is bij mannen in verband gebracht met gezondheidsproblemen, zoals coronaire hartziekte en een vergrote prostaat. Ook diabetes en hoge bloeddruk hebben soms een verband met erfelijk haarverlies. Bij vrouwen gaat deze vorm van haaruitval zo nu en dan gepaard met een verhoogd risico op PCOS of polycysteus ovariumsyndroom, wat leidt tot een onregelmatige menstruatie, hirsutisme, acne en gewichtstoename.

Oorzaak genetisch haarverlies

Zowel genetische factoren als omgevingsfactoren spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van alopecia androgenetica. Hoewel artsen en onderzoekers risicofactoren bestuderen, blijven veel factoren nog onbekend. Zeker is dat de aandoening verband houdt met androgene, mannelijke hormonen. Vooral het DHT-hormoon, of dihydrotestosteron is van invloed op de haargroei. Androgenen hebben belangrijke functies voor de normale mannelijke seksuele ontwikkeling en helpen mannen en vrouwen bij het reguleren van de haargroei. Mensen die overgevoelig zijn voor dihydrotestosteron zien als gevolg hiervan een toename in het dagelijkse haarverlies. Het DHT-hormoon verkort de natuurlijke haargroeicyclus en verzwakt de haarzakjes. Op de plaatsen waar de haarzakjes verloren zijn gegaan, is haargroei niet langer mogelijk.

Kenmerken genetisch haarverlies

Alopecia androgenetica heeft enkele kenmerken of aandachtspunten die typisch zijn voor deze vorm van haaruitval:

• Genetisch betekent haaruitval dat veel binnen de familie voorkomt. Het komt het vaakst voor bij mannen, maar ook vrouwen hebben er mee te maken.
• Genetisch haarverlies treft vooral de hoofdhuid, maar is ook van invloed hebben op andere lichaamsbeharing.
• Neem contact op met je huisarts bij plotseling haarverlies, als je een auto-immuunaandoening hebt, chemotherapie hebt gehad of als je haarverlies niet door erfelijke factoren verklaarbaar is.
• Behandeling helpt het haarverlies te verminderen.
• Erfelijke kaalheid is in principe ongevaarlijk. Wel is het vaak verontrustend.

Genetisch haarverlies verminderen

Erfelijke kaalheid is permanent. Als je de oorzaak op tijd laat onderzoeken of door middel van een haaruitval DNA test laat aantonen, zijn er dingen die je kunt doen om het haarverlies te verminderen:

  • Gezond leven. Volg een afwisselend voedingspatroon, slaap voldoende, beweeg regelmatig en beperk stress. Gezond leven verbetert je gezondheid en de gezondheid van de haargroei.
  • Bewezen haargroeimiddel. Middelen zoals minoxidil lotion, finasteride en dutasteride remmen het haarverlies. Je moet een middel blijven gebruiken.
  • PRP-injecties. Bloedplaatjesrijke plasma injecties stimuleren de haargroei in het gebied waar je met haarverlies kampt.
  • De haardichtheid wordt verbeterd door injecties in de hoofdhuid met belangrijke voedingsstoffen en andere stoffen.
  • De enige behandelmethode waarbij nieuwe haargroei op de kale plekken ontstaat. Het is een chirurgische operatie die de haargroei blijvend herstelt.

Genetisch haarverlies voorkomen

Erfelijke haaruitval maakt deel uit van je DNA. Hoewel je niets kunt doen om je genen te veranderen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je haar gezond en sterk te houden. Zo zijn bijvoorbeeld eiwitten belangrijk. Haar bestaat uit een vorm van proteïne, keratine. Dezelfde stof die ook in je nagels aanwezig is. De samenstelling bestaat daarnaast uit stoffen als calcium, koper, zink en ijzer. Iedereen zou dagelijks voldoende eiwitten moeten eten om een normale haarproductie te behouden. Eiwitten komen voor in vlees, kip, vis, eieren, gedroogde bonen, tofu, granen en noten. Wees daarnaast voorzichtig met de manier waarop je het haar verzorgt.

  • Trek het haar niet te strak in een vlecht of paardenstaart.
  • Vermijd draaien of trekken aan je haar.
  • Gebruik geen sterk geparfumeerde haarlotions.
  • Vermijd overmatige warmtebehandelingen, zoals een haardroger of stijltang.
  • Vermijd lange perioden in de zon.

Onderzoek naar genetisch haaruitval

Om de bevestiging te krijgen dat je inderdaad te maken hebt met alopecia androgenetica, maak je eerst een afspraak bij je huisarts of dermatoloog. Deze kent je medische geschiedenis en in combinatie met het feit of haarverlies vaker binnen de familie voorkomt, kan de diagnose snel gesteld worden. Eventueel onderzoekt de arts je hoofdhuid en het haarverlies. Om gezondheidsproblemen uit te sluiten vindt bloedonderzoek plaats. Een volledig bloedbeeld geeft informatie over je gezondheid en sluit bijvoorbeeld een schildklierprobleem uit. Nu de oorzaak bekend is, is het zoeken van een passende oplossing de volgende stap. In enkele gevallen blijft de oorzaak onduidelijk. In dat geval biedt een huidbiopsie uitkomst. Onderzoek naar de oorzaak van haarverlies is pijnloos en duurt niet lang.

Veilig thuis testen

Maar als je er tegenop ziet om met haarverlies naar de huisarts te gaan, heb je tegenwoordig de mogelijkheid om een betrouwbare thuistest te bestellen. De testkits zijn van duidelijke instructies voorzien en als je deze stapsgewijs opvolgt en terugstuurt, beschik je binnen een paar weken over de uitslag. Niet alleen is er een haaruitval DNA test, waarmee je de genetische aanleg voor haarverlies test, maar je kunt ook een bloedwaardentest bestellen. Krijg je een positieve uitslag op de DNA haaruitval test? Dat betekent niet automatisch dat je ook inderdaad met haarverlies te maken krijgt.

Haaruitval genetisch – FAQ

Erfelijke kaalheid of alopecia androgenetica is een genetische aandoening die de haargroei beïnvloedt. Onder invloed van hormonen valt het haar uit en omdat de haarzakjes steeds verder verzwakken, is nieuwe haargroei uiteindelijk niet meer mogelijk.

Als je haarverlies hebt in een erfelijk patroon, kun je verdere haaruitval afremmen door het gebruik van onder andere een DHT-blokker. Minoxidil en finasteride zijn veel gebruikte haargroeimiddelen die helpen haarverlies te verminderen. Vooral beginnend haarverlies is op deze manier goed te behandelen.

Ja, met een haaruitval DNA test wordt de gevoeligheid voor het kaalheidsgen aangetoond. Bij een positieve uitslag, betekent dat niet direct dat je ook echt te maken krijgt met haarverlies.

De genen voor haarverlies komen van beide kanten van de familie. Zowel vaders- als moederskant zijn van invloed op erfelijke haaruitval. Bij de ene familie komt haaruitval mogelijk vaker voor dan bij de andere.

Alopecia androgenetica kan op iedere leeftijd beginnen. De meeste mannen zien vanaf het 30e levensjaar hoe de haargroei verandert. Een enkele keer heeft iemand al in de puberteit last van deze vorm van haaruitval. Vrouwen zien vanaf de menopauze hoe de haargroei verandert. Er is veel variatie.

Er is geen oplossing voor alopecia androgenetica. Haargroeimiddelen vertragen het haarverlies, maar hebben niet bij iedereen even veel effect. Minoxidil is een middel dat door mannen en vrouwen gebruikt mag worden. Dagelijks breng je de lotion aan op de plaatsen met haarverlies. Na verloop van tijd zie je soms een stabilisatie van het haarverlies. Zodra je stopt met het gebruik ervan, zet het haarverlies echter weer door.

Dagelijks haarverlies varieert van 50 tot ruim 100 haren. Vaak valt het niet direct op dat je haar uitdunt.

Ja, stress heeft invloed op de androgeen waarde en kan de invloed van DHT vergroten. Langdurige stress is daarom slecht voor de haargroei. Probeer regelmatig te ontspannen en ernstige stress te vermijden.

Een gezonde levensstijl helpt op natuurlijke manier bij het verlagen van de DHT-waarde. Naast gezonde voeding zijn regelmatige lichaamsbeweging, stress verminderen, stoppen met roken en het masseren van de hoofdhuid van invloed op het DHT hormoon.

De meest effectieve DHT-remmer is finasteride. Finasteride remt de werking van het DHT af. Vrouwen hebben baat bij minoxidil lotion of hormoontherapie. Sommige DHT-blokkerende shampoos bevatten ketoconazol dat dihydrotestosteron afremt. Ook dutasteride wordt regelmatig voorgeschreven.

DHT-remmers zijn een effectieve manier om erfelijk haarverlies te behandelen. De haaruitval neemt af en de haargroei wordt gestimuleerd. Wel is het zo dat je het middel moet blijven gebruiken, anders keert het haarverlies na verloop van tijd terug. Als je een blijvende oplossing zoekt, is een haartransplantatie een optie. Let op dat veel haargroeimiddelen serieuze bijwerkingen kunnen hebben.

Op tijd ingrijpen voorkomt erger

Haarverlies is altijd iets om serieus te nemen. De aandoening kent verschillende oorzaken en is over het algemeen tijdelijk. Ben je erfelijk belast en neem je haarverlies waar, dan is een snelle diagnose belangrijk. Met behulp van onder andere een haargroeimiddel is het haarverlies te verminderen. Wil je op den duur een blijvende oplossing voor alopecia androgenetica? Een haartransplantatie is in dat geval een geschikte techniek. Let op dat je het haarverlies niet te lang laat doorzetten. Om voor een haartransplantatie in aanmerking te komen, heb je genoeg donorhaar nodig.