Hair Science Institute

Haaruitval hormonen

Zoek je informatie over haaruitval en hormonen? Haaruitval komt vaker voor dan je zou denken. Er zijn veel verschillende redenen voor haaruitval en haarverlies kan een symptoom of waarschuwingssignaal zijn voor onderliggende medische problemen. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak is, omdat haarverlies veroorzaakt kan worden door je hormonen, je schildklier en je algehele gezondheid. Hoe eerder haaruitval hormonen wordt vastgesteld, hoe beter. Haaruitval is een veel voorkomend probleem. Sommige mensen zijn zich misschien niet eens bewust van hormonale of schildklierproblemen, totdat ze naar de huisarts gaan, omdat ze last hebben van haarverlies.

Haaruitval hormonen

Oorzaak haaruitval hormonen

Als je plotseling merkt dat je dagelijks veel meer haren dan de gebruikelijke 50 tot 100 verliest, is het begrijpelijk om een ongerust gevoel te hebben. Net zoals je zou letten op onverklaarbare huiduitslag, is het belangrijk om te weten wat er met je haar gebeurt. Wanneer je niet meteen naar je huisarts of specialist wilt om de oorzaak te laten onderzoeken, kun je ook een thuistest van het Haaronderzoekscentrum bestellen. Zowel de bloedwaardentest als de DNA haaruitval test zijn zo ontwikkeld dat je ze op eenvoudige manier zelf uitvoert. Binnen een paar weken ontvang je de uitslag en weet je of de oorzaak van je haarverlies hormonaal is of niet. Samen met de huisarts of een specialist zoek je naar een behandeling of oplossing.

Verschil terugtrekkende haarlijn en dunner wordend haar

Ondanks wat je misschien denkt, ziet niet elke vorm van haarverlies er hetzelfde uit. Door precies te onderzoeken welk type haarverlies je ervaart, is de oorzaak te achterhalen. De meest voorkomende oorzaak van haarverlies, bekend als kaalheid bij mannen of haarverlies bij vrouwen, is erfelijk en treedt geleidelijk op naarmate je ouder wordt. Je merkt een terugtrekkende haarlijn, dunner wordend haar of kale plekken op. Erfelijke haaruitval is genetisch en een gevolg van overgevoeligheid voor het mannelijke hormoon dihydrotestosteron. Vrouwen zien deze vorm van haaruitval over het algemeen vanaf de menopauze en op oudere leeftijd. Bij mannen uit alopecia androgenetica zich zo nu en dan al in de puberteit. Erfelijk haarverlies is blijvend. De haarzakjes gaan verloren, waardoor nieuwe haargroei onmogelijk is.

Plotseling haarverlies

Plotseling haarverlies veroorzaakt paniek. Het is een vorm van haarverlies die vaak voorkomt na fysieke trauma’s of emotionele stress. Voorbeelden zijn haarverlies na een bevalling of een periode van ziekte. Iets wat op het eerste gezicht onbeduidend is, zoals het veranderen van anticonceptiepil, belast het lichaam en verstoort het evenwicht zodanig dat je enkele maanden later haarverlies ervaart. Heb je kortgeleden een moeilijke en stressvolle tijd doorgemaakt, dan kan dat de oorzaak zijn voor telogeen effluvium. Ook wel plotseling haarverlies genoemd. Probeer daarom stress altijd te beperken en neem voldoende tijd om te ontspannen en aan jezelf te denken. Deze vorm van haarverlies is meestal van tijdelijke aard. De haargroei herstelt uiteindelijk vanzelf. Vooral bij vrouwen levert stress en dan vooral het stresshormoon cortisol een bijdrage aan chronische stress. Stress verstoort de natuurlijk hormonale balans en leidt tot zowel ontstekingen als een verstoring van de haargroeicyclus.

Gezondheidsproblemen en hormonale onbalans

Haarverlies is soms een symptoom van een onderliggend probleem. Haaruitval is soms een teken van een onderliggend gezondheidsprobleem en dient als waarschuwing. De gezondheid van de haargroei is direct gerelateerd aan het goed functioneren van het natuurlijke endocriene systeem. Diverse aandoeningen, waaronder PCOS, polycysteus ovariumsyndroom, zijn moeilijk vast te stellen. Symptomen als dunner wordend haar, acne en overbeharing in een mannelijk patroon zijn gevolgen van een verhoogde testosteronwaarde. Vrouwen met PCOS en een verhoogd testosteron kunnen hierdoor alopecia androgenetica ontwikkelen. Maar ook andere hormonale invloeden hebben haarverlies tot gevolg. Zowel een trage als snelle schildklier, hypothyreoïdie als hyperthyreoïdie, veroorzaken haarverlies. Bij het vermoeden van een schildklierprobleem wordt de waarde van het TSH, schildklier stimulerend hormoon gemeten. Haaruitval wijst op verschillende zaken, van hormonale onevenwichtigheden tot voedingstekorten. Ook ijzertekort, vitamine D tekort of vitamine B12 tekort hebben haarverlies tot gevolg.

Hormonaal haarverlies behandelen

Om zekerheid te hebben over haarverlies, moet je de oorzaak weten. Met een eenvoudig bloedonderzoek krijgt een arts duidelijkheid in je algehele gezondheid en worden je hormoonwaarden onderzocht. Bij afwijkingen stelt de arts een behandeling voor. Als je op tijd actie onderneemt, is behandeling mogelijk en ga je verder haarverlies tegen. In veel gevallen is de oorzaak tijdelijk en herstelt de haargroei zich met de juiste behandelmethode. Koop niet zomaar supplementen en haarverzorgingsproducten die haargroei beloven. Het merendeel van deze producten heeft nauwelijks effect. Veranderingen in het voedingspatroon, meer lichaamsbeweging en stress beperken zijn belangrijk om stabiliteit te bereiken. Wil je toch een supplement gebruiken? Kies dan voor bijvoorbeeld een product met vitamine B-complex.

Beschikbare behandelingen

Diverse behandelingen, zoals injecties met bloedplaatjesrijk plasma of andere werkzame stoffen, werken wel in sommige gevallen. Mesotherapie stimuleert de haargroei en vermindert ontstekingen. Bloedplaatjes werken op dezelfde manier als in andere delen van het lichaam door beschadigingen te repareren en nieuwe groei te stimuleren. Is haarverlies het gevolg van overgevoeligheid voor DHT? Artsen schrijven DHT blockers voor, wat het haarverlies vermindert. Veel gebruikte middelen zijn Minoxidil lotion, Finasteride en Dutasteride.

Stress verminderen

Bij haaruitval als gevolg van stress is geduld hebben en de rust hervinden het beste. Eventueel kun je homeopathische middelen gebruiken die rust geven, waardoor je beter in staat bent te ontspannen. Ga bij een vermoeden van hormonale problemen altijd naar een arts, zodat bloedonderzoek plaatsvindt om een volledig beeld van de oorzaak te krijgen. Ondanks dat een uitslag negatief kan zijn, is het goed om gerustgesteld te worden en te weten dat al je belangrijke lichaamsfuncties naar behoren functioneren. Je zorgen zijn mogelijk terecht. Haaruitval staat in connectie met zowel hormonale als niet-hormonale oorzaken dat het de moeite van controleren altijd waard is.

Haaruitval hormonen – FAQ

Nee, de invloed van hormonen is één van de mogelijke oorzaken van haarverlies. Niet iedereen die haaruitval ervaart, heeft te maken met een hormonale onbalans.

Androgenen, ook wel bekend als mannelijke hormonen zoals dihydrotestosteron spelen een grote rol in de haargroei. Wanneer de niveaus van deze hormonen te hoog zijn en u hier gevoelig voor bent, ervaart u overmatige en soms ongewenste haargroei in het gezicht en/of andere lichaamsplaatsen.

De beste manier om dit vast te stellen, is door een bloedonderzoek. Daarbij wordt niet alleen naar schildklierwaarden gekeken, maar ook naar de oestrogeen en androgene waarde. Erfelijke haaruitval is een gevolg van overgevoeligheid voor het mannelijke hormoon dihydrotestosteron.

Bij vrouwen ziet hormonaal haarverlies er anders uit dan bij mannen. Het patroon bij vrouwen is eerder diffuus, verspreid over de gehele hoofdhuid. Mannen zien een terugtrekkende haarlijn en een kalende kruin. Uiteindelijk is ook een hoefijzerachtig patroon typisch voor mannelijke kaalheid.

Afhankelijk van de hormonen die het haarverlies veroorzaken, is het mogelijk slechts een tijdelijke situatie. Dit is helaas niet het geval als je haaruitval een gevolg is van alopecia androgenetica. Erfelijke kaalheid is niet omkeerbaar. Met behandeling kun je de haaruitval verminderen. Om nieuwe haargroei te zien op kale, uitgedunde plaatsen is een haartransplantatie meestal de beste oplossing.

Oestrogeen en progesteron kunnen helpen het haar in de groeifase te houden. Deze hormonen zorgen ervoor dat haar beter behouden blijft. Vrouwen met haarverlies hebben soms baat bij oestrogeen vervangende therapie. Hormoontherapie is niet voor iedereen geschikt. Er is daarnaast altijd een risico op bijwerkingen.

Hoewel het patroon van alopecia androgenetica tussen mannen en vrouwen verschilt, is het haarverlies bij beide seksen progressief en onomkeerbaar. In tegenstelling tot mannen komt volledige kaalheid bij vrouwen zelden tot nooit voor.

Lichaamsbeweging is van invloed op verschillende processen, waaronder een verandering in de androgeenwaarde. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig sporten een lagere androgeenspiegel hebben in vergelijking met mensen die weinig aan beweging doen. Dit is overigens niet van invloed op je gevoeligheid voor het gen dat verantwoordelijk is voor erfelijke haaruitval.

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor onder andere de hormonen. Voor een zo goed mogelijke werking van lichaamsfuncties zoals de haargroei, is het belangrijk om dagelijks voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Een behandeling met cafeïne kan effectief zijn in het verminderen van erfelijk haarverlies. Dit betekent niet dat je het haarverlies vermindert door dagelijks veel koffie te drinken. Het is alleen effectief wanneer de cafeïne plaatselijk wordt toegepast, waardoor de invloed van DHT afremt.

Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op een behandeling. De ene persoon heeft baat bij het gebruik van minoxidil lotion, terwijl bij een andere persoon de voorkeur uitgaat naar een haartransplantatie.

Taboe doorbreken

Boven op de stress door het zoeken van hulp bij haarverlies, is er onterecht ook de gedachte dat haarverlies iets is om je voor te schamen. Vooral vrouwen gaan onder dit gevoel gebukt. Ondanks dat iedereen ouder wordt en je lichaam met je leeftijd mee verandert, is haaruitval iets wat het zelfvertrouwen aantast en waar je misschien liever niet over praat. Haarverlies komt bij miljoenen mensen voor. Veroudering is een natuurlijk proces, waar niemand zich voor zou moeten schamen of ongemakkelijk bij voelen.