kosten vrouw haartransplantatie

Haaruitval na corona

Ontstaat haaruitval na corona en is het haarverlies te voorkomen? Herstellen van een coronavirusinfectie is een grote belasting voor je lichaam. Het bestrijden van de bijwerkingen van Covid-19 zijn ingrijpend. Een van de symptomen is haaruitval. Hoewel haarverlies een beproeving is waar veel mensen dagelijks mee te maken hebben, is haaruitval na corona anders. Haarverlies na corona is niet alleen regelmatig voorkomend, het is een zorgwekkend probleem waar veel herstellende patiënten mee te maken hebben. Maar hoe ontstaat haarverlies na het coronavirus en wat doe je eraan?

Oorzaak haaruitval na corona

Negatief testen is alleen maar het einde van de strijd na een besmetting van het virus. De bijwerkingen en complicaties na Covid-19 zijn bij veel patiënten van invloed op het dagelijks leven. Een gedeelte van de aanhoudende symptomen na een besmetting, waaronder hoesten, spierpijn en kortademigheid nemen doorgaans geleidelijk af. Haaruitval is een bijwerking die vaak pas later optreedt. Haarverlies doet zich voor na het herstel. Het is een verontrustende bijwerking die een gevolg is van de strijd tegen de ziekte en de koorts.

Haarverlies is geen klassiek symptoom

Haaruitval na een coronabesmetting is geen standaard bijwerking. Het is een aandoening die is opgemerkt als mogelijk na effect van Covid-19. In het verleden is door specialisten aangetoond dat virale ziekten en chronische gezondheidsproblemen de gezondheid van je haargroei beïnvloeden. De stress als gevolg van een van deze infecties is de belangrijkste oorzaak van haaruitval. De virale besmetting veroorzaakt reacties in het lichaam. De besmetting en acute infecties onderbreken de groei van haarzakjes en zorgen ervoor dat er meer grafts dan normaal in de rustfase komen, waardoor haaruitval optreedt. Een verzwakt immuunsysteem, evenals voedingstekorten zijn mogelijke redenen voor overmatige haaruitval na corona. Vooral een tekort aan vitamine-B12 en vitamine-D leidt tot overmatig haarverlies.

Telogeen effluvium na corona

Haaruitval is een dagelijks fenomeen dat iedereen kan overkomen. Verlies je echter meer dan 120 haren per dag, dan is er mogelijk sprake van overmatig haarverlies. Dit gebeurt om meerdere redenen. Onder andere genetische factoren kunnen de oorzaak zijn. Stress, slechte voeding, medische omstandigheden, de verkeerde haarverzorgingsproducten en je leeftijd zijn allemaal factoren die tot haarverlies leiden. Wat corona patiënten ervaren is telogeen effluvium, het gevolg van stress en traumatische gebeurtenissen. Telogeen effluvium is bekend als plotseling haarverlies en treft mensen van alle leeftijden. Sommige artsen beschrijven het als het gevolg van een lichaamsreactie zoals hoge koorts. In korte tijd valt het haar in grote hoeveelheden uit. Opmerkelijk is dat het haarverlies vaak pas maanden later optreedt. Over het algemeen is het een tijdelijke situatie.

Milde en ernstige corona besmettingen

Wetenschappelijk onderzoek naar haaruitval en corona ontbreekt momenteel nog en er is onduidelijkheid over wie mogelijk last heeft van deze complicatie. Artsen gaan er van uit dat overmatig haarverlies vaker voorkomt bij mensen met een milde of ernstige bestemming. In deze gevallen vecht je immuunsysteem tegen ontstekingen, complicaties en koorts. Goed om te weten is dat zelfs een enkel corona symptoom, zoals koorts maanden later haaruitval tot gevolg kan hebben. Naast haarverlies heeft corona ook andere gevolgen voor de gezondheid van het haar, wat kan leiden tot breekbaar en broos haar.

Haarverlies voorkomen

Voor een goede gezondheid van je haar en de hoofdhuid is een gezonde levensstijl belangrijk. Haaruitval na corona is niet helemaal te voorkomen, maar door gezond te eten is het wel mogelijk om de periode van haarverlies te beperken. Heb je bijvoorbeeld last van extreme haaruitval na corona, dan is een dieet dat rijk is aan biotine en aminozuren nuttig. Voeg niet teveel voedingssupplementen toe. Het is beter om de verschillende waarden te laten onderzoeken, zodat je weet welke tekorten er zijn. Afgezien van voedingstips, raden artsen en specialisten andere veranderingen aan om het haarverlies na corona aan te pakken:

  • Gebruik van milde shampoos en conditioners die vrij zijn van agressieve ingrediënten.
  • Wees voorzichtig met het aanbrengen van olie op de hoofdhuid. Hierdoor raakt de huid soms verstopt.
  • Gebruik een borstel of kam met wijde tanden.
  • Regelmatige hoofdhuidmassages hebben een positieve invloed op een goede doorbloeding van de hoofdhuid.

Tijdelijke haaruitval

Telogeen effluvium, zoals haarverlies na een Covid-19 besmetting, is meestal van tijdelijke aard. Het haarverlies neemt na een tijdje af, waarna de haarzakjes in de rustfase gaan. Wanneer je veel haar hebt verloren of als de hoofdhuid goed zichtbaar is geworden, is het mogelijk om tijdelijk een haarwerk te dragen. Eigentijdse haarwerken en pruiken zijn nauwelijks van je natuurlijke haar te onderscheiden. Je laat een haarwerk op maat aanmeten door een professionele haarwerkspecialist. Zorgverzekeraars vergoeden jaarlijks een vastgesteld bedrag voor haarwerken die met een medische indicatie aangeschaft worden. Is het haarwerk dat je koopt duurder dan het vergoedingsbedrag, dan betaal je het verschil zelf bij. Een haarwerk is niet van invloed op de natuurlijke haargroei. Terwijl de haargroei tot rust komt en langzaam weer terug komt, draag je het haarwerk.

Haargroeimiddel gebruiken

Overleg met een huisarts of het gebruik van een haargroeimiddel nuttig is. Minoxidil is een middel dat de haargroei stimuleert. Het wordt ook regelmatig gebruikt door mensen die een haartransplantatie hebben laten toepassen. Laat je vooraf informeren over de bijwerkingen die bewezen haargroeimiddelen hebben. Over het algemeen geldt dat je het haargroeiproces niet kunt versnellen. Dit kan ook niet door het gebruik van een haargroeimiddel. Bij de één herstelt de haargroei zich na trauma’s of stress sneller dan bij de ander.

Haaruitval na corona – FAQ

Plotseling haarverlies na een stressvolle of traumatische gebeurtenis vindt meestal enkele maanden later plaats. Telogeen effluvium is een gevolg van ziekte, hoge koorts, een medische behandeling, medicijngebruik of emotionele stress.

Nee. Iedereen is op zijn of haar eigen manier gevoelig voor bijwerkingen van stress en trauma’s. Bovendien verloopt de ziekte niet altijd op dezelfde manier.

Het haarverlies duurt 3 tot 6 maanden en neemt daarna geleidelijk af tot het normale dagelijkse haarverlies. De haargroei herstelt zich gaandeweg. Bij sommigen duurt dit 9 maanden en langer.

Als je een corona besmetting hebt doorgemaakt en daarbij bijvoorbeeld een paar dagen hoge koorts hebt gehad, is het mogelijk dat je enkele maanden later een toename ziet van het haarverlies. Plotseling haarverlies heeft verschillende mogelijke oorzaken. Om andere oorzaken en gezondheidsproblemen uit te sluiten, kun je door onder andere de huisarts of dermatoloog onderzoek laten doen naar de exacte oorzaak.

Plotseling haarverlies heeft eerder een verspreid patroon, waarbij opvallende kale plekken zelden tot nooit voorkomen. Je ziet de hele haardos uitdunnen, waardoor je hoofdhuid beter zichtbaar wordt. Kale plekken hebben doorgaans andere oorzaken, zoals de haarziekte alopecia areata.

Haaruitval door een stressvolle of traumatische gebeurtenis is nooit helemaal te voorkomen. Iedereen met haarverlies heeft baat bij een vorm van ondersteuning. Besteed aandacht aan je voedingspatroon, wissel dit af en let op de vitamines en mineralen die je dagelijks binnenkrijgt. Neem tijd om te ontspannen en verzorg je hoofdhuid en haar met een milde shampoo en conditioner.

Plotseling haarverlies is onder normale omstandigheden tijdelijk. Dat betekent dat je na enkele maanden ziet dat het haarverlies afneemt en de haargroei uiteindelijk herstelt. Heb je echter voor de corona besmetting last van haaruitval, zoals door erfelijke kaalheid? Dan kan corona het haarverlies in een stroomversnelling brengen.

Er is geen medische behandeling voor telogeen effluvium. Het is niet altijd mogelijk om maanden na een stressvolle of traumatische gebeurtenis de exacte trigger te achterhalen. De oorzaak is weggenomen en de haargroei herstelt zichzelf. Het nemen van een vitaminesupplement dat bedoeld is om de haargroei te stimuleren geeft extra voedingsstoffen aan de haarzakjes. Ook het gebruik van minoxidil lotion heeft af en toe een positief effect op tijdelijk haarverlies.

Telogeen effluvium stopt vanzelf. Als het haarverlies langer duurt en niet afneemt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Deze kan onderzoek doen naar de oorzaak van het haarverlies en een behandeling voorstellen.

Plotseling haarverlies is over het algemeen niet van invloed op je hoofdhuid. Als je huidirritaties hebt, dan kan dit wijzen op een andere oorzaak van haaruitval.

Haaruitval onderzoeken

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Hoewel het een gevolg kan zijn van een ziekteproces of koorts, zijn er tal van andere oorzaken. Als je niet zeker weet waardoor je haar uitvalt, is het verstandig om de oorzaak te laten onderzoeken. De onderzoeksmethodes zijn meestal pijnloos en bestaan onder andere uit bloedonderzoek en een hoofdhuidbiopsie. Wil je niet direct naar je huisarts? Bestel dan een thuistest bij het Haaronderzoekscentrum. Er is een test om de bloedwaarden te onderzoeken, maar ook een DNA haaruitval test is beschikbaar. De thuistesten zijn zo ontwikkeld dat ze eenvoudig toe te passen zijn. Volg de instructies en stuur het afgenomen materiaal in een stevige enveloppe terug. Je ontvangt de testresultaten binnen enkele weken. Met de onderzoeksresultaten ben je in staat een gerichte behandeling te zoeken en het haarverlies te verminderen.