Haarimplantaten

Haaruitval na zwangerschap

Wil je meer weten over haaruitval na zwangerschap? Dikker, voller haar is een van de betere bijkomstigheden van een zwangerschap. Veel zwangere vrouwen zeggen dat ze tijdens een zwangerschap het mooiste haar van hun leven hebben. Helaas is het geweldige haar, net zoals de zwangerschap zelf, tijdelijk. Het is een onaangename verrassing als je haar een paar weken na de geboorte begint uit te vallen. Losse haren zitten op je kleding en kussen, maar je treft ze ook aan in het doucheputje, kam of borstel. Deze toename van haaruitval na de zwangerschap is veel voorkomend. Het gebeurt vanwege veranderende hormoonspiegels.

Haaruitval na zwangerschap

Oorzaak haaruitval na zwangerschap

Iedereen verliest dagelijks haar, maar een zwangerschap verandert dingen in je lichaam. Hormonale verschuivingen zijn een gevolg van de zwangerschap en een van de veranderingen die hiervan een gevolg is, is een toename van de haargroei. Tijdens een zwangerschap heb je een vollere, dikkere haardos dan eerder. Zodra de hormoonspiegels zich na de bevalling normaliseren, is er een daling van de oestrogeen waarde en neemt het haarverlies toe. Je ziet pas enkele maanden na de bevalling een toename van het dagelijkse haarverlies. Deze vorm van haaruitval is bekend als telogeen effluvium. Na verloop van tijd normaliseert de haargroei zicht. Als je haar blijft uitvallen, dunner wordt of niet lijkt terug te groeien, bespreek je dit met je huisarts. Je kunt een gezondheidsprobleem hebben dat haarverlies veroorzaakt, zoals een schildklieraandoening of bloedarmoede.

Haaruitval na zwangerschap verminderen

Het is normaal dat je haar na de geboorte van je kindje dunner wordt. Als je je er geen zorgen over maakt, is er niets wat je moet doen om het haarverlies te behandelen. Er zijn helaas geen behandelingen of producten die bewezen haarverlies vertragen of voorkomen. Zit haaruitval na de bevalling je wel dwars? Er zijn een paar dingen die je veilig kunt proberen om je haar er voller en gezonder uit te laten zien.

Niet stylen

Styling geeft je haar het gewenste uiterlijk, maar bij haarverlies is het beter om niet te veel stylingproducten te gebruiken. Datzelfde geldt voor het gebruik van stylingapparatuur. De hitte die vrijkomt maakt gevoelig haar nog zwakker. Behandel en verzorg je haar voorzichtig. Kam of borstel je haar niet te ruw en doe dit niet meer dan één keer per dag.

Gevarieerde voeding

Afwisselende voedingsstoffen met een diversiteit aan fruit, groenten en gezonde eiwitten zijn de beste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam vitamines en mineralen binnenkrijgt. Voedingsmiddelen waarvan beweert wordt dat ze een gezonde haargroei bevorderen zijn onder meer donkere bladgroenten die rijk zijn aan ijzer en vitamine C. Maar ook zoete aardappelen, wortelen, eieren, vette vis, noten en zaden stimuleren de lichaamsfuncties. Vitaminesupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerd dieet. Zeker niet als je pas bevallen bent. Wel werken ze als aanvulling bij minder uitgebalanceerde diëten. Sommige artsen adviseren het gebruik van prenatale vitamines, vooral aan vrouwen die borstvoeding geven.

Gebruik volume shampoo

Het gebruik van shampoo en een conditioner verzwaren het haar en maken het dunner. Met een volume shampoo geef je je haar meer body en behoudt je haar een glanzende haardos. Gebruik een shampoo die past bij de structuur en het type van je haar. Vraag eventueel advies aan je kapper over welke shampoo je het beste kunt gebruiken.

Postpartum haarverlies is niet te voorkomen

Haaruitval na een bevalling is een normaal onderdeel van het herstel van je lichaam na een zwangerschap. Er zijn geen behandelingen die het telogeen effluvium stoppen en die nieuwe haargroei versnellen. Het haar dat je verliest na de geboorte groeit na verloop van tijd terug. Deze nieuwe haren hebben soms een andere structuur dan de rest van je haar. Ook dit een normaal onderdeel van het herstel van de haargroei. Ben je ontevreden met je kapsel? In dat geval gebruik je bepaalde technieken om de uitstraling van je haardos te verbeteren. Online vind je tips over het eenvoudig stylen van een haardos. Goed om te weten is dat telogeen effluvium of plotseling haarverlies in de meeste gevallen tijdelijk is. Na verloop van tijd herstelt de haargroei zich. Dit gebeurt bij de één sneller dan bij de ander.

Omgaan met haaruitval na een zwangerschap

Ben je op zoek naar een behandeling die haarverlies na een zwangerschap tegengaat? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je haar er voller en gezond uit te laten zien, terwijl je lichaam zich aanpast aan de situatie van voor de zwangerschap.

Nieuw kapsel, andere kleur

Praat met je kapper over een nieuwe snit en misschien een andere haarkleur. Je kapper beveelt je een nieuwe snit aan die er voller uitziet. Ook een andere kleur geeft je haar meer volume. Afhankelijk van de manier waarop je haar is uitgevallen, past de kapper je nieuwe kapsel aan zodat je haardos er gezonder en voller uitziet.

Hydratatie van de hoofdhuid en het haar

Met het gebruik van de juiste producten geef je je haardos de illusie van volheid. Gebruik een volumemousse en voorkom dat bij het wassen van haar restjes shampoo en stylingsproducten achterblijven. Heeft je haar normaal gesproken een midden scheiding? Probeer de scheiding te veranderen, hiermee camoufleer je dunner behaarde plaatsen.

Textuur en volume

Dunne, steile kapsels laten haaruitval goed zien. De hoofdhuid valt op. Probeer wat meer slag in je haar te krijgen. Een andere manier om haarverlies na een zwangerschap te camoufleren, zijn accessoires zoals haarbanden, bandana’s en sjaals.

Haaruitval na zwangerschap – FAQ

Tijdens de zwangerschap gaat een groter aantal haren dan gebruikelijk in de rustfase. Dit proces is niet ernstig en veroorzaakt geen kale plekken of permanent haarverlies. Binnen 3 tot 4 maanden na de bevalling zou je weer verbetering moeten zien.

Deze vorm van haarverlies is een fase, het is niet permanent. De meeste vrouwen die na een zwangerschap last hebben van haarverlies, merken dat het haar op de eerste verjaardag van hun baby weer is zoals eerder. Het haar van sommige vrouwen krijgt sneller of eerder dan een jaar na de geboorte de eerdere volheid terug.

Zodra je bevallen bent, herstellen de hormoonspiegels zich weer naar het niveau van voor de zwangerschap. De daling van oestrogeen zorgt ervoor dat je haar teruggaat naar de gebruikelijke cyclus van groeien, rusten en uitvallen. Een aanzienlijk deel van je haardos begint meteen in de rustfase, waardoor plotseling haarverlies ontstaat.

Het plotseling optreden van grijs haar na de bevalling komt soms voor. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap hebben invloed op de kleur van het haar. In feite kan je haar tijdens en na de zwangerschap een hele reeks veranderingen ondergaan.

Een afwisselend voedingspatroon kan haarverlies na de bevalling helpen verminderen. Het is aangetoond dat biotine samen met vitamine A, C, D, E en zink een positieve invloed heeft op de haargroei.

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap veranderingen in de structuur van het haar en de haargroei. Hormonen zorgen ervoor dat je haar sneller groeit en minder uitvalt. Zwangere vrouwen hebben regelmatig een vollere haardos dan eerder. Deze veranderingen zijn meestal niet permanent. In de periode na de bevalling of na het stoppen met borstvoeding verliezen veel vrouwen meer haar.

Hoewel krullen niet zo gewoon is als andere haarveranderingen, gebeurt het dat sommige vrouwen zien dat het haar slagen en krullen krijgt. Na de bevalling neemt je haar de eerdere structuur weer aan.

Zwangere vrouwen hebben zelden een biotine tekort. Tijdens de zwangerschap kun je een prenatale vitamine gebruiken die zowel biotine als foliumzuur bevat om de gezondheid van de baby te bevorderen. Een te hoge dosis biotine is niet goed voor de baby. Neem dus niet zomaar een extra biotine supplement.

Tijdens de zwangerschap verandert de haargroeicyclus. Veel vrouwen ervaren dat het haar dikker wordt vanaf de 15e week van de zwangerschap. Dit komt niet omdat iedere haar dikker wordt, maar omdat de haren langer in de groeifase blijven, waardoor er minder haar uitvalt dan normaal.

Meer weten over haaruitval

Haaruitval is doorgaans erg vervelend. Telogeen effluvium is tijdelijk. Door de hormonale veranderingen die je lichaam doormaakt tijdens en na een zwangerschap is haaruitval daar een van de zichtbare kenmerken van. Waar je tijdens de zwangerschap geniet van een vollere haardos dan ooit, is dat in de maanden na de bevalling niet het geval. Lees jezelf in over de oorzaken van haaruitval en de dingen die je kunt doen om het haarverlies te beperken of zo min mogelijk op te laten vallen. Bij het Haaronderzoekscentrum vind je veel informatie over haaruitval en beschikbare behandelingen. Je leest meer over producten die haarverlies verminderen en je kunt er een bloedwaardentest of een haaruitval DNA test bestellen om de oorzaak van haaruitval te onderzoeken.