Vormen van kaalheid
Alopecia, ziekte of geen ziekte?

Alopecia, ziekte of geen ziekte?

Alopecia – beter bekend als pleksgewijze kaalheid – begint meestal met haaruitval op het hoofd, dat zich kan uitbreiden over de rest van het lichaam. Soms worden ook wimpers en wenkbrauwen aangetast.

Alopecia is een soort auto-immuunziekte: het lichaam vormt stoffen die het eigen lichaam aanvallen. Bij alopecia worden de haarwortelzakjes aangevallen. Hierdoor stopt de haargroei en vallen de haren die hieruit groeien uiteindelijk uit.

Andere aanpak

Bij alopecia is een totaal andere aanpak nodig is dan bij andere vormen van haaruitval. Daarom is een juiste diagnose heel belangrijk. Tijdens een gratis intake bij een van onze Hair Science Clinics stelt de arts jouw diagnose.

Wat is het precies?

Alopecia betekent letterlijk ‘kaalheid’. Er bestaan verschillende vormen en het proces verloopt bij iedereen anders. Plotseling haarverlies, kale plekken op het lichaam, hele plukken haar die uitvallen of juist geleidelijke haarverlies.

 

Alopecia of kaalheid, hoe ontstaat het?

Waarom word ik kaal?

 

Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaken van kaalheid. In sommige gevallen komt de haargroei weer terug, in andere situaties breidt het alleen maar verder uit. In deze blog geven wij meer duidelijkheid en beantwoorden we een belangrijke basisvraag: wat is alopecia eigenlijk precies?

Oorzaken van alopecia

Alopecia is een auto-immuunziekte waarbij de afweer van het lichaam verstoord raakt. In principe protesteert het afweersysteem en keert het zich tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels. De auto-immuunziekte zorgt voor een ontsteking van de haarwortels waardoor alleen nog zwakke, breekbare haren groeien.

Stoornis in afweersysteem

Uiteindelijk groeien er helemaal geen haren meer uit de haarwortels. Sommige vormen van kaalheid zijn erfelijk, maar de invloed van erfelijkheid is lang niet altijd duidelijk. In sommige situaties wordt de aandoening versterkt door andere ziekten die ook te maken hebben met stoornissen in het afweersysteem.

 

Verstoorders van het afweersysteem

 

Schildklierafwijkingen, vitiligo of vormen van bloedarmoede zijn zulke ziektes. Spanning en stress kunnen hieraan bijdragen, maar zijn niet de directe oorzaak.

Alopecia areata

Als haarverlies plotseling of plaatselijk plaatsvindt, is meestal sprake van de haarziekte alopecia areata. Alopecia areata betekent letterlijk: pleksgewijze kaalheid. Het is een ziekte van de haarwortels waarbij de aangetaste plekken rond of ovaal zijn. Vrijwel alle haren vallen op die plekken uit, terwijl de huid eromheen wel normale haren bevat.

 

Vormen van alopecia: alopecia areata

Alopecia areata

 

Vormen van alopecia: alopecia areata in baard

Alopecia areata in baard

 

Het begint meestal met kale plekken op het hoofd en kan zich uitbreiden over de rest van het lichaam, zoals de wenkbrauwen, oksels en baard. Het komt ook over een groot deel van de hoofdhuid voor.

 

Alopecia totalis

Wanneer volledige uitval van het haar op de hoofdhuid, wenkbrauwen, wimpers en baard plaatsvindt,  spreken we over alopecia totalis. Dit is een vergevorderde vorm van alopecia areata.

Als naast volledige haaruitval op het hoofd ook het haar op andere plekken van het lichaam wordt aangetast, zoals aan de benen en oksels, dan hebben we het over alopecia universalis.

Onvoorspelbaar

Helaas is het verloop van alopecia totalis onvoorspelbaar en bij iedereen anders. Vaak is het een aanvallende reactie die niet altijd opgemerkt wordt.

Dit komt omdat er geen pijn of jeuk ontstaat. Het is de vraag of de haargroei ooit nog terugkomt. Dat kan vaak maanden of jaren duren.

 

Vormen van alopecia: alopecia totalis

Alopecia totalis

 Behandeling

Zoals bij alle auto-immuunziekten is de behandeling van alopecia zeer moeizaam. Er is geen behandeling die de hergroei van de haren kan beïnvloeden. De haargroei moet zich vanzelf herstellen. Daarom is het vaak nodig om af te wachten.

Psychisch is alopecia totalis of universalis de zwaarste vorm van kaalheid, maar er zijn hier wel oplossingen voor, zoals een haarstukje.

Haartransplantatie

Behandeling van alopecia is in uitzonderingsgevallen mogelijk met een HaarStamcel Transplantatie. Wenkbrauwen kunnen opgevuld worden met een wenkbrauwtransplantatie. De rest van het lichaam blijft moeilijk, maar deze plekken zijn gelukkig niet meteen zichtbaar.

In een vrijblijvend consult bekijkt de arts je persoonlijke situatie. Er zal een diagnose worden gesteld waaruit een individueel behandelplan voortkomt.

Alopecia diffusa

Alopecia diffusa is overmatige haaruitval dat uit het niets ontstaat. Er is sprake van tijdelijk haarverlies. De haaruitval vindt, in tegenstelling tot alopecia areata, plaats over de hele hoofdhuid.

Vaak is dit een gevolg van een ander probleem, zoals ziekte. Veel mensen die kampen met een ziekte zijn op de hoogte dat de medicijnen haaruitval kunnen veroorzaken.

Kaalheid als gevolg van medicatie of ziekte

Een ziekte met hoge koorts of contact met gevaarlijke stoffen kan de oorzaak zijn van alopecia diffusa. Geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld kanker of leukemie kunnen ook kaalheid veroorzaken. Verder kan de haaruitval het gevolg zijn van een schildklierafwijking, stofwisselingsstoornis, ijzergebrek of zwangerschap. Vitaminetekort of stress zijn zelden van invloed.

Aanpakken bij de wortel

Het behandelen van deze specifieke vorm van kaalheid begint bij het aanpakken van de oorzaak. Indien mogelijk, kan het veranderen van de medicijnen, het verbeteren van het voedingspatroon of het vermijden van contact met gevaarlijke stoffen de haargroei herstellen.

Het is afhankelijk van hoe ernstig de haaruitval is of het volledig herstelt.

Alopecia androgenetica

Dit is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Vroeg of laat krijgt iedereen hiermee te maken. De kaalheid ontstaat onder invloed van androgeen, het mannelijke hormoon.

Het beeld verschilt duidelijk bij mannen en vrouwen. Bij mannen komt haaruitval eerst voor in de voorste haargrens, bij de slapen en de kruin. Bij vrouwen vindt haaruitval meer gelijkmatig plaats en wordt het haar stukken dunner.

 

Typisch mannelijk patroon

Typisch mannelijk patroon

Erfelijkheid

De boosdoener van alopecia androgenetica is erfelijkheid. Een overgevoeligheid van het hormoonstofje dihydrotestosteron zorgt ervoor dat op bepaalde plekken van de hoofdhuid geen gezonde haren meer groeien, omdat de haarfollikels krimpen.

Uiteindelijk sterft het haar af waardoor er helemaal geen haar meer groeit. Dit leidt tot dun haar en kale plekken op het hoofd.

Persoonlijke diagnose

Erfelijke kaalheid kunnen we deze goed verhelpen met een HaarStamcel Transplantatie. Een goede diagnose is echter van groot belang. Gedurende de jaren kan kaalheid ook toenemen. Daarvoor is de juiste diagnose cruciaal, vooral bij jonge cliënten. Het is het startpunt voor elke behandeling van kaalheid en de enige manier om optimaal resultaat te garanderen.

Zelfvertrouwen na je haartransplantatie

Zelfvertrouwen na je haartransplantatie

Conclusie

Doordat haaruitval verschillende oorzaken kan hebben, zal de behandeling per persoon verschillend zijn. In veel gevallen kan en HaarStamcel Transplantatie een blijvende oplossing zijn. In een vrijblijvend consult bekijkt de arts jouw persoonlijke situatie. Er zal een diagnose worden gesteld waaruit een individueel behandelplan voortkomt. Neem contact op met onze kliniek voor meer informatie.

Bezoek ons online kenniscentrum

Deze blog over de haarziekte alopecia sluit aan op ons nieuwe online kenniscentrum waar we interessante informatie delen vanuit onze wetenschappelijke achtergrond. Over haar, hoe haar groeit, waarom het soms niet meer groeit en nog veel meer.

 

Alopecia, ziekte of geen ziekte FAQ

Hair Science Clinic is specialist op het gebied van diverse haartransplantatie behandelingen. Overweeg jij een dergelijke behandeling, maar is er sprake van een vorm van alopecia of andere (haar)ziekte? Zie onderstaand de meest gestelde vragen.

Alopecia is eigenlijk het algemene woord voor ‘haaruitval’. Zowel kinderen als volwassenen kunnen met een vorm van alopecia te maken krijgen. Het haarverlies is afhankelijk van de soort alopecia tijdelijk of blijvend.

De bekendste vormen van alopecia zijn alopecia areata, diffusa, totalis, cicatricialis, universalis en androgenetica. Alopecia areata staat bekend als pleksgewijze kaalheid, het is de meest gekende vorm van alopecia. Deze vorm van haaruitval kan het hoofdhaar treffen maar ook andere lichaamsbeharing kan als gevolg van pleksgewijze kaalheid uitvallen. Het verloop van alopecia areata is grillig, maar in de meeste gevallen groeit het haar binnen een aantal maanden tot jaren vanzelf terug.

Pleksgewijze kaalheid kan al op zeer jonge leeftijd, zelfs in de kindertijd voorkomen. Het verloop is grillig en de kale plekken tekenen zich duidelijk af. Zowel bij kinderen als volwassenen kan de haargroei zichzelf herstellen. Haarverlies in geval van androgene alopecia is doorgaans blijvend en vindt op latere leeftijd pas plaats. Wanneer er geen behandeling wordt toegepast kunnen mannen volledig kaal worden. Vrouwen zien de haardos uitdunnen. De haarzakjes sterven langzaam af, waardoor nieuwe haargroei niet langer mogelijk is.

In tegenstelling tot alopecia androgene is alopecia areata lastig te behandelen met een haartransplantatie. Alopecia areata verloopt vaak onvoorspelbaar en bij iedereen anders. In veel gevallen kiezen artsen er daarom voor om het natuurlijk verloop eerst af te wachten. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze artsen bekijken uw situatie, het verloop van de haaruitval, uw wensen en stellen een persoonlijk advies of evt. doorverwijzing. Zodoende heeft u een reëel beeld van de mogelijkheden.

Alopecia verloopt bij iedereen anders, het is een complexe aandoening. Artsen kunnen de oorzaak en de vorm van alopecia vaststellen op basis van uw verhaal, medische achtergrond en erfelijke factoren. De arts kan een bloedonderzoek laten toepassen en/of een haarwortelonderzoek laten doen.

Pleksgewijze haaruitval komt regelmatig voor. Iedereen kan helaas last van alopecia areata krijgen. Het is niet ongebruikelijk dat de aandoening al in de kindertijd plaatsvindt. Wanneer de aandoening binnen een familie veel voorkomt, is het risico dat je zelf met haarverlies te maken krijgt iets hoger.
In tegenstelling tot vele andere vormen van alopecia is alopecia areata lastig of soms niet te behandelen met een haartransplantatie. Best is om altijd persoonlijk advies in te winnen over de mogelijkheden bij onze arts.

Alopecia areata is geen levensbedreigende ziekte. De aandoening veroorzaakt geen pijn en mensen die ermee te maken hebben zijn doorgaans gezond. Het is echter wel een aandoening die je uiterlijk beïnvloedt en waar je psychische klachten door kunt ontwikkelen. Als er sprake is van alopecia universalis dan maakt het verlies van neusharen, wimpers, wenkbrauwen en oor haren je kwetsbaar voor stof, ziektekiemen en andere lichaamsvreemde stoffen die in je ogen, neus en oren binnendringen. Mensen met alopecia areata hebben meestal geen andere auto-immuunziekten, maar ze komen wel vaker voor bij schildklieraandoeningen, atopisch eczeem, neusallergieën en astma.

In de meeste gevallen herstelt de haargroei zich spontaan en zowel huisartsen als dermatologen nemen veelal een afwachtende houding aan. Tot op heden is er helaas nog geen medicijn of behandeling beschikbaar die de haargroei versnelt. Wanneer mensen ernstig lijden onder het haarverlies, kan geprobeerd worden de huid te behandelen met corticosteroïden in de vorm van crème, lotions en/of injecties. Raadpleeg altijd een arts voor een vrijblijvende diagnose. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek bekijken we uw situatie, het verloop van de haaruitval, uw wensen en stellen we een persoonlijk advies of evt. doorverwijzing. Zodoende heeft u een reëel beeld van de mogelijkheden.

Het verloop van alopecia is bij iedereen anders en moeilijk te voorspellen. Bij 80% van de kinderen en volwassenen die met pleksgewijze kaalheid te maken hebben, is de verwachting dat de haargroei zichzelf binnen 1 tot 2 jaar herstelt. Het kan ook gebeuren dat er geen verbetering wordt gezien. Een enkele keer is het haarverlies blijvend.

Als je jezelf stoort aan de kale plekken kun je deze camoufleren met een haarwerk of pruik. Met een medische indicatie worden de kosten hiervan, gedeeltelijk, vergoed door je zorgverzekeraar. Andere behandelmogelijkheden zijn er helaas niet.

Ja, erfelijke haaruitval kan op verschillende manieren behandeld worden. Er zijn zowel behandelingen met tijdelijke als blijvende resultaten beschikbaar. Afhankelijk van je leeftijd, de mate waarin het haar is uitgevallen en je eigen wensen kun je je laten inlichten over een haartransplantatie.

Zowel bij mannen als vrouwen is overgevoeligheid voor het DHT-hormoon oorzaak van erfelijke haaruitval. Dihydrotestosteron valt als het ware de haarzakjes aan, waardoor het haargroeiproces versneld wordt. Uiteindelijk kan het hormoon de haarzakjes vernietigen en is nieuwe haargroei uitgesloten.

DHT-remmende haargroeimiddelen kunnen het haarverlies verminderen en de haargroei stimuleren. Je gebruikt het middel dagelijks en wanneer je met het gebruik stopt, kan het haarverlies terugkeren. Een haartransplantatie daarentegen is een chirurgische ingreep, maar bovenal een definitieve oplossing voor jouw haarprobleem. Bij een HST worden delen van de haarfollikel met stamcellen uit het donorgebied geëxtraheerd en geïmplanteerd in de kale gebieden. Hierdoor wordt blijvend nieuwe haargroei gecreëerd. In de meeste gevallen is het een eenmalige behandeling waarvan je de rest van je leven resultaat hebt.

In de meeste gevallen wordt alleen bij alopecia androgenetica een haartransplantatie geadviseerd. Of je voor de ingreep in aanmerking komt, hangt af van verschillende factoren.

De behandeltechniek is hetzelfde, alleen kan de omvang van de ingreep variëren. Zo worden er kleine haartransplantaties uitgevoerd waarbij het aantal haarzakjes dat wordt behandeld minder is dan 500, maar zijn er ook complexe ingrepen met 2.000 of soms meer grafts.

De ingreep wordt onder plaatselijke verdovingen uitgevoerd. Hierdoor voel je vrijwel geen pijn of ongemak tijdens de behandeling. Een enkele keer is er sprake van milde napijn die vanzelf afneemt. Afhankelijk van de complexiteit van de haartransplantatie duurt een ingreep 4 tot 10 uur.

De behandelde hoofdhuid kan licht gezwollen zijn. In de dagen na de ingreep worden korstjes gevormd. Het genezen van de huid kan gepaard gaan met jeuk. Om littekens te voorkomen is het belangrijk dat je de huid met rust laat. Wondjes die opengekrabd worden kunnen ontsteken, waardoor het genezingsproces langer duurt. Het duurt 5 tot 10 dagen voordat de huid is genezen. Aan het einde van de behandeldag ontvang je van ons een uitgebreide instructie met een nazorgpakket. Zichtbare resultaten en/of nieuwe haargroei komen in de maanden na de ingreep tot ontwikkeling.