Vormen van kaalheid
Alopecia, ziekte of geen ziekte?

Alopecia, ziekte of geen ziekte?

Alopecia (pleksgewijze kaalheid) begint meestal met kale plekken op het hoofd, die zich kunnen uitbreiden over de rest van het lichaam. Soms worden ook wimpers en wenkbrauwen aangetast.

Alopecia is waarschijnlijk een auto-immuunziekte: het lichaam vormt stoffen die het eigen lichaam aanvallen. Bij alopecia worden de haarwortelzakjes aangevallen. De haren die hieruit groeien, vallen dan uit.

Andere aanpak

Bij alopecia is een totaal andere aanpak nodig is dan bij andere vormen van haaruitval. Daarom is een juiste diagnose heel belangrijk. Tijdens een gratis intake bij een van onze Hair Stem Cell Clinics stelt de arts jouw diagnose.

Wat is het precies?

Alopecia betekent letterlijk ‘kaalheid’. Er bestaan verschillende vormen en het proces verloopt bij iedereen anders. Plotseling haarverlies, kale plekken op het lichaam, hele plukken haar die uitvallen of juist geleidelijke haarverlies.

 

Alopecia of kaalheid, hoe ontstaat het?

Waarom word ik kaal?

 

Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaken van kaalheid. In sommige gevallen komt de haargroei weer terug, in andere situaties breidt het alleen maar verder uit. In deze blog geven wij meer duidelijkheid en beantwoorden we een belangrijke basisvraag: wat is alopecia eigenlijk precies?

Oorzaken van alopecia

Alopecia is een auto-immuunziekte waarbij de afweer van het lichaam verstoord raakt. In principe protesteert het afweersysteem en keert het zich tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels. De auto-immuunziekte zorgt voor een ontsteking van de haarwortels waardoor alleen nog zwakke, breekbare haren groeien.

Stoornis in afweersysteem

Uiteindelijk groeien er helemaal geen haren meer uit de haarwortels. Sommige vormen van kaalheid zijn erfelijk, maar de invloed van erfelijkheid is lang niet altijd duidelijk. In sommige situaties wordt de aandoening versterkt door andere ziekten die ook te maken hebben met stoornissen in het afweersysteem.

 

Stoornissen in het afweersysteem

Verstoorders van het afweersysteem

 

Schildklierafwijkingen, vitiligo of vormen van bloedarmoede zijn zulke ziektes. Spanning en stress kunnen hieraan bijdragen, maar zijn niet de directe oorzaak.

Alopecia areata

Als haarverlies plotseling of plaatselijk plaatsvindt, is meestal sprake van de haarziekte alopecia areata. Alopecia areata betekent letterlijk: pleksgewijze kaalheid. Het is een ziekte van de haarwortels waarbij de aangetaste plekken rond of ovaal zijn. Vrijwel alle haren vallen op die plekken uit, terwijl de huid eromheen wel normale haren bevat.

 

Vormen van alopecia: alopecia areata

Alopecia areata

 

Vormen van alopecia: alopecia areata in baard

Alopecia areata in baard

 

Het begint meestal met kale plekken op het hoofd en kan zich uitbreiden over de rest van het lichaam, zoals de wenkbrauwen, oksels en baard. Het komt ook over een groot deel van de hoofdhuid voor.

 

Alopecia totalis

Wanneer volledige uitval van het haar op de hoofdhuid, wenkbrauwen, wimpers en baard plaatsvindt,  spreken we over alopecia totalis. Dit is een vergevorderde vorm van alopecia areata.

Als naast volledige haaruitval op het hoofd ook het haar op andere plekken van het lichaam wordt aangetast, zoals aan de benen en oksels, dan hebben we het over alopecia universalis.

Onvoorspelbaar

Helaas is het verloop van alopecia totalis onvoorspelbaar en bij iedereen anders. Vaak is het een aanvallende reactie die niet altijd opgemerkt wordt.

Dit komt omdat er geen pijn of jeuk ontstaat. Het is de vraag of de haargroei ooit nog terugkomt. Dat kan vaak maanden of jaren duren.

 

Vormen van alopecia: alopecia totalis

Alopecia totalis

 Behandeling

Zoals bij alle auto-immuunziekten is de behandeling van alopecia zeer moeizaam. Er is geen behandeling die de hergroei van de haren kan beïnvloeden. De haargroei moet zich vanzelf herstellen. Daarom is het vaak nodig om af te wachten.

Psychisch is alopecia totalis of universalis de zwaarste vorm van kaalheid, maar er zijn hier wel oplossingen voor, zoals een haarstukje.

Haartransplantatie

Behandeling van alopecia is in uitzonderingsgevallen mogelijk met een HaarStamcel Transplantatie. Wenkbrauwen kunnen opgevuld worden met een wenkbrauwtransplantatie. De rest van het lichaam blijft moeilijk, maar deze plekken zijn gelukkig niet meteen zichtbaar.

In een vrijblijvend consult bekijkt de arts je persoonlijke situatie. Er zal een diagnose worden gesteld waaruit een individueel behandelplan voortkomt.

Alopecia diffusa

Alopecia diffusa is overmatige haaruitval dat uit het niets ontstaat. Er is sprake van tijdelijk haarverlies. De haaruitval vindt, in tegenstelling tot alopecia areata, plaats over de hele hoofdhuid.

Vaak is dit een gevolg van een ander probleem, zoals ziekte. Veel mensen die kampen met een ziekte zijn op de hoogte dat de medicijnen haaruitval kunnen veroorzaken.

Kaalheid als gevolg van medicatie of ziekte

Een ziekte met hoge koorts of contact met gevaarlijke stoffen kan de oorzaak zijn van alopecia diffusa. Geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld kanker of leukemie kunnen ook kaalheid veroorzaken. Verder kan de haaruitval het gevolg zijn van een schildklierafwijking, stofwisselingsstoornis, ijzergebrek of zwangerschap. Vitaminetekort of stress zijn zelden van invloed.

Aanpakken bij de wortel

Het behandelen van deze specifieke vorm van kaalheid begint bij het aanpakken van de oorzaak. Indien mogelijk, kan het veranderen van de medicijnen, het verbeteren van het voedingspatroon of het vermijden van contact met gevaarlijke stoffen de haargroei herstellen.

Het is afhankelijk van hoe ernstig de haaruitval is of het volledig herstelt.

Alopecia androgenetica

Dit is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Vroeg of laat krijgt iedereen hiermee te maken. De kaalheid ontstaat onder invloed van androgeen, het mannelijke hormoon.

Het beeld verschilt duidelijk bij mannen en vrouwen. Bij mannen komt haaruitval eerst voor in de voorste haargrens, bij de slapen en de kruin. Bij vrouwen vindt haaruitval meer gelijkmatig plaats en wordt het haar stukken dunner.

 

Typisch mannelijk patroon

Typisch mannelijk patroon

Erfelijkheid

De boosdoener van alopecia androgenetica is erfelijkheid. Een overgevoeligheid van het hormoonstofje dihydrotestosteron zorgt ervoor dat op bepaalde plekken van de hoofdhuid geen gezonde haren meer groeien, omdat de haarfollikels krimpen.

Uiteindelijk sterft het haar af waardoor er helemaal geen haar meer groeit. Dit leidt tot dun haar en kale plekken op het hoofd.

Persoonlijke diagnose

Erfelijke kaalheid kunnen we deze goed verhelpen met een HaarStamcel Transplantatie. Een goede diagnose is echter van groot belang. Gedurende de jaren kan kaalheid ook toenemen. Daarvoor is de juiste diagnose cruciaal, vooral bij jonge cliënten. Het is het startpunt voor elke behandeling van kaalheid en de enige manier om optimaal resultaat te garanderen.

Zelfvertrouwen na je haartransplantatie

Zelfvertrouwen na je haartransplantatie

Conclusie

Doordat haaruitval verschillende oorzaken kan hebben, zal de behandeling per persoon verschillend zijn. In veel gevallen kan en HaarStamcel Transplantatie een blijvende oplossing zijn. In een vrijblijvend consult bekijkt de arts jouw persoonlijke situatie. Er zal een diagnose worden gesteld waaruit een individueel behandelplan voortkomt. Neem contact op met onze kliniek voor meer informatie.

Bezoek ons online kenniscentrum

Deze blog over de haarziekte alopecia sluit aan op ons nieuwe online kenniscentrum waar we interessante informatie delen vanuit onze wetenschappelijke achtergrond. Over haar, hoe haar groeit, waarom het soms niet meer groeit en nog veel meer.