Alopecia
14 oktober 2019

Wetenschap drijft Hair Science Institute

Wetenschap drijft Hair Science Institute. Onze – enorme – kennis over alles wat met haar, haartransplantaties en stamcellen te maken heeft, willen we graag met je delen. Daarom zijn wij gestart met een nieuw online kenniscentrum, waarin elke week nieuwe artikelen te vinden zijn.

 

Deze blog over de haarziekte Alopecia is de eerste in een serie die aansluit op het nieuwe online kenniscentrum en het thema fysiologie van haar. Binnen dit onderdeel vind je interessante informatie als je meer wil weten over haar, hoe haar groeit, waarom het soms niet groeit en nog veel meer.

 

 

Alopecia, ziekte of geen ziekte?

Alopecia betekent letterlijk ‘kaalheid’. Er bestaan verschillende vormen en het proces verloopt bij iedereen anders. Plotseling haarverlies, kale plekken op het lichaam, hele plukken haar die uitvallen of juist geleidelijke haarverlies. Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaak van alopecia. In sommige gevallen komt de haargroei weer terug, in andere situaties breidt het alleen maar verder uit. In dit blog geven wij meer duidelijkheid en beantwoorden we een belangrijke basisvraag: wat is alopecia eigenlijk precies?

 

Vormen van alopecia

Er zijn meerdere vormen van alopecia, ieder met zijn eigen kenmerken. Hieronder vindt u informatie over de aandoeningen, mogelijke oorzaken en advies over de behandeling.

Wat is Alopecia Areata?

Wanneer het haarverlies plotseling, of pleksgewijs plaatsvindt, is er meestal sprake van de haarziekte alopecia areata.

Alopecia areata betekent letterlijk: pleksgewijze kaalheid. Het is een ziekte van de haarwortels waarbij de aangetaste plekken rond of ovaal zijn. Vrijwel alle haren vallen op die plekken uit, terwijl de huid eromheen wel normale haren bevat. Het begint meestal met kale plekken op het hoofd en kan zich uitbreiden over de rest van het lichaam, zoals de wenkbrauwen, oksels en baard. Het komt ook over een groot deel van de hoofdhuid voor.

Wanneer er volledige uitval van het haar op de hoofdhuid, wenkbrauwen, wimpers en baard plaatsvindt,  spreken we over alopecia totalis. Alopecia totalis is dus een vergevorderde vorm van alopecia areata. Wanneer er naast volledige haaruitval op het hoofd ook het haar op andere plekken van het lichaam aan wordt getast, zoals aan de benen en oksels, dan hebben we het over alopecia universalis.

Helaas is het verloop onvoorspelbaar en bij iedereen anders. Vaak is het een aanvallende reactie die niet altijd opgemerkt wordt. Dit komt omdat er geen pijn of jeuk ontstaat. Het is de vraag of de haargroei ooit nog terugkomt. Het kan vaak maanden of jaren duren.

Oorzaken

Alopecia is een auto-immuunziekte waarbij de afweer van het lichaam verstoord raakt. In principe protesteert het afweersysteem en keert het zich tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels. De auto-immuunziekte zorgt voor een ontsteking van de haarwortels waardoor er alleen nog zwakke, breekbare haren groeien.

Uiteindelijk groeien er helemaal geen haren meer uit de haarwortels. Het is onbekend of deze aandoening erfelijk is. In sommige situaties wordt dit versterkt door andere ziekten die ook te maken hebben met stoornissen in het afweersysteem. Schildklierafwijkingen, vitiligo of vormen van bloedarmoede zijn zulke ziektes. Spanning en stress kunnen hieraan bijdragen, maar zijn niet de directe oorzaak van alopecia.

Behandeling

Zoals bij alle auto-immuunziekten is de behandeling van alopecia areata zeer moeizaam. Er is geen behandeling die de hergroei van de haren kan beïnvloeden. De haargroei moet zich vanzelf herstellen. Daarom is het vaak nodig om af te wachten. In de tussentijd kunnen kale plekken op het hoofd gecamoufleerd worden met een haarstukje. Psychisch is alopecia totalis of universalis de zwaarste vorm van alopecia, maar er zijn hier wel oplossingen voor, zoals een haarstukje.

Behandeling van alopecia areata is in uitzonderingsgevallen mogelijk met een HaarStamcel Transplantatie. Wenkbrauwen kunnen opgevuld worden met een wenkbrauwtransplantatie. De rest van het lichaam blijft moeilijk, maar deze plekken zijn gelukkig niet meteen zichtbaar. In een vrijblijvend consult bekijkt de arts uw persoonlijke situatie. Er zal een diagnose worden gesteld waaruit een individueel behandelplan voortkomt.

Wat is Alopecia Diffusa?

Alopecia diffusa is overmatige haaruitval dat uit het niets ontstaat. Er is sprake van tijdelijk haarverlies. De haaruitval vindt, in tegenstelling tot alopecia areata, plaats over de hele hoofdhuid. Vaak is dit een gevolg van een ander probleem, zoals ziekte. Veel mensen die kampen met een ziekte zijn op de hoogte dat de medicijnen haaruitval kunnen veroorzaken.

Oorzaak

Een ziekte met hoge koorts of contact met gevaarlijke stoffen kan de oorzaak zijn van alopecia diffusa. Geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld kanker of leukemie kunnen ook kaalheid veroorzaken. Verder kan de haaruitval het gevolg zijn van een schildklierafwijking, stofwisselingsstoornis, ijzergebrek of zwangerschap. Vitaminetekort of stress zijn zelden van invloed.

Behandeling

Het behandelen van alopecia diffusa begint bij het aanpakken van de oorzaak. Indien mogelijk, kan het veranderen van de medicijnen, het verbeteren van het voedingspatroon of het vermijden van contact met gevaarlijke stoffen de haargroei herstellen. Het is afhankelijk van hoe ernstig de haaruitval is of het volledig herstelt.

Wat is Alopecia Androgenetica?

Dit is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Vroeg of laat krijgt iedereen hiermee te maken. De kaalheid ontstaat onder invloed van androgeen, het mannelijke hormoon. Het beeld verschilt duidelijk bij mannen en vrouwen. Bij mannen komt haaruitval eerst voor in de voorste haargrens, bij de slapen en de kruin. Bij vrouwen vindt haaruitval meer gelijkmatig plaats en wordt het haar stukken dunner.

Oorzaak

De boosdoener van alopecia androgenetica is erfelijkheid. Een overgevoeligheid van het hormoonstofje ‘dihydrotestosteron’ zorgt ervoor dat op bepaalde plekken van de hoofdhuid geen gezonde haren meer groeien, omdat de haarfollikels krimpen. Uiteindelijk sterft het haar af waardoor er helemaal geen haar meer groeit. Dit leidt tot dun haar en kale plekken op het hoofd.

 

Behandeling

Ondanks dat het erfelijk is kunnen wij u goed helpen met een HaarStamcel Transplantatie. Een juiste diagnose is echter van groot belang. Gedurende de jaren kan de kaalheid wel toenemen. Daarom is een persoonlijk advies vooral bij jonge cliënten erg belangrijk. Het is belangrijk hier rekening mee te houden om een optimaal resultaat te kunnen garanderen.

Conclusie

Doordat alopecia of haaruitval verschillende oorzaken kan hebben, zal de behandeling per persoon verschillend zijn. In veel gevallen kan en HaarStamcel Transplantatie de beste oplossing voor u zijn. In een vrijblijvend consult bekijkt de arts uw persoonlijke situatie. Er zal een diagnose worden gesteld waaruit een individueel behandelplan voortkomt. Neem contact op met onze kliniek voor meer informatie.

 

In dit blog leest u meer over oplossingen voor haaruitval.