Dunner wordend haar - alles wat je wil weten Hair Science Clinic
Dunner wordend haar – alles wat je wil weten

Help, mijn haar wordt dun

Ook gemerkt dat je haar een stuk dunner is dan pakweg tien jaar geleden? Je bent niet de enige. Naarmate we ouder worden verdwijnt die volle bos nu eenmaal. En hoewel er geen magisch pilletje is dat je meteen weer een weelderige volle bos geeft, is er wel iets aan te doen.

Waardoor haarverlies?

Maar eerst: hoe komt het nou dat ons haar naarmate we ouder worden steeds dunner wordt? We vroegen het ‘onze’ arts en onderzoeker dr. Coen Gho: “Simpelweg omdat er na de overgang minder nieuwe haartjes worden geproduceerd. We verliezen gemiddeld zo’n 50-120 haren per dag. En normaal gesproken komen daar weer nieuwe voor in de plaats, dus merk je er eigenlijk weinig van. Maar als er van die 120 haren nog maar 75 terugkomen, is het logisch dat die bos vanzelf dunner wordt.”

Volle bos boven je vijftigste

“Het is natuurlijk wel per persoon verschillend hoe snel dat proces verloopt. Maar meer dan de helft van de vrouwen krijgt er vroeg of laat toch mee te maken. Het is eerder abnormaal als je boven de vijftig nog een geweldig volle bos hebt, dan andersom. Dunner wordend haar wil dan ook zeker niet zeggen dat je kaal aan het worden bent. En is ook echt heel iets anders dan alopecia areata, wat een auto-immuunziekte is.”

Dunner wordend haar – alles wat je wil weten

Haar voor honderd jaar

Haren groeien in groepjes, in zogenaamde haarfollikels of haarzakjes. Deze bevinden zich onder de hoofdhuid. We hebben zo’n 90.000 tot 150.000 van deze haarfollikels op onze hoofd. Elk haarzakje produceert meestal 2 à 3 haren, maar later nog maar één haar. En ook de structuur van het haar wordt dunner.

Haargroeicyclus

Een haar kent fasen van groeien, rusten en uitvallen. Onder normale omstandigheden neemt deze cyclus van groeien, rusten en uitvallen zo’n maand (wenkbrauwen) tot wel 12 jaar (hoofdhaar) in beslag en kan zich gedurende je leven twintig tot vijfentwintig keer herhalen. Daarna sterft het haarzakje waar de haar in wortelde. In principe heb je dus voor honderd jaar haar, soms zelfs voor langer.

Kort- en langdurend haarverlies

Er zijn twee soorten haarverlies: kort- en langdurend. Bij kortdurend haarverlies wordt het haarzakje in de rustfase (deze duurt ongeveer drie maanden) aangetast. De bestaande haren vallen dan uit, maar nieuwe haren blijven wel groeien. Dit is anders bij langdurig haarverlies. Dit vindt namelijk plaats in de groeifase van het haar die twee tot tot wel twaalf jaar duurt. De haargroei wordt hierbij dus aangetast waardoor je haar niet alleen uitvalt, maar ook dunner wordt.

Dunner wordend haar - alles wat je wil weten Hair Science Clinic
Dunner wordend haar – alles wat je wil weten

Wat is de rol van onze hormonen?

Oestrogeen is één van de twee vrouwelijke hormonen die haargroei stimuleert en ervoor zorgt dat onze huid en haren in goede conditie blijven. Maar door de overgang produceert het lichaam tot wel tachtig procent minder oestrogeen. En door die daling delen de haarcellen zich minder makkelijk, waardoor er dus minder én minder sterk haar wordt gemaakt. Je haardos wordt langzaam maar zeker dunner en ook de conditie van het haar gaat achteruit.

Uit balans

Om dit tegen te gaan kun je bijvoorbeeld hormoonpleisters of een hormoonpreparaat vragen aan de huisarts. Je volle haardos krijg je er niet door terug, maar het remt wel de haaruitval. Ook worden er tijdens en na de overgang kleine hoeveelheden mannelijke hormonen (dihydrotestosteron) aangemaakt, waardoor je lichaam uit balans raakt. En dan gaat het er niet om hoeveel je van dit mannelijk hormoon aanmaakt, maar meer hoe gevoelig je ervoor bent.

Definitief geen nieuw haar meer

Dit hormoon kan er bij sommige vrouwen voor zorgen dat het haar dunner wordt en de haarzakjes verschrompelen. Op termijn verdwijnen die haarzakjes helemaal en groeien er dus geen nieuw haren meer bij.

En bedankt

Erfelijke kaalheid (androgenetische alopecia (AGA))  komt in bepaalde families, maar ook in bepaalde landen meer voor. Als haaruitval voorkomt in je familie is de kans dus groter dat je er zelf ook mee te maken krijgt.

Ook bij vrouwen

Androgenetische alopecia wordt ook wel mannelijke kaalheid genoemd, maar helaas betekent dit dus niet dat vrouwen er geen last van kunnen krijgen. Tenminste 50 procent van alle vrouwen krijgt vroeg of laat deze vorm van haaruitval. Vrouwen krijgen geen inhammen of een kaal hoofd zoals mannen, maar meer een zichtbare hoofdhuid en een hoog voorhoofd. Dit is dus géén haarziekte, maar een natuurlijk lichaamsproces dat wordt veroorzaakt door een veranderde hormoonhuishouding.

Meer over haaruitval bij vrouwen

Dunner wordend haar - alles wat je wil weten Hair Science Clinic
Dunner wordend haar – alles wat je wil weten

Dit zegt de deskundige

Dr. Coen Gho, arts en onderzoeker, doet onderzoek naar haar, haarstamcellen en haartransplantatie.

 

Welke rol speelt stress bij haaruitval?

“Een heel grote rol. Stress versnelt namelijk de verouderingsprocessen in ons lichaam. Dus ook die van onze haren. Haaruitval kan voorkomen in of na een periode waarbij je ernstige lichamelijke of psychische stress hebt doormaakt. Langdurige stress zorgt ervoor dat er gedurende een langere periode geen nieuwe haren worden aangemaakt. Het kan ook groeifase van haren stoppen waardoor ze sneller in de rustfase terechtkomen en vervolgens uitvallen.”

Stress als boosdoener

“Ik heb eens een eeneiige tweeling gekend: de een is directeur van een groot bedrijf geworden en stond onder constante stress, de ander boer. De boer heeft z’n volle bos haar nog, de ander is zo kaal als een biljartbal. Een eeneiige tweeling! Maar denk bij stress bijvoorbeeld ook aan het ondergaan van een operatie of het hebben van een stevige infectie, dat is voor je lichaam ook een vorm van stress. Ga dus altijd even terug in de tijd, zo’n maand of zes. En bedenk of stress de oorzaak kan zijn.”

En waarom is voeding zo belangrijk?

“Gebrek aan bepaalde voedingsstoffen is nu eenmaal een belangrijke oorzaak van overmatig haaruitval bij vrouwen. Dit wordt vaak over het hoofd gezien of onderschat. Crashdiëten en andere eenzijdige diëten zijn dus echt funest. Ze zijn een aanslag op je lichaam. In die gevallen is haaruitval een symptoom van ondervoeding. Je haar krijgt dan namelijk niet genoeg voedingsstoffen binnen. Haarcellen zijn een van de snelst delende cellen van ons lichaam en daarom hebben deze cellen veel energie en bouwstoffen nodig. Zorg er dus voor dat je voldoende proteïne, ijzer en eiwitten binnenkrijgt. Dit vind je in kip, vis, eieren, noten en bonen. Ook vitamine B is belangrijk. Maar als je gevarieerd eet, krijg je dit voldoende binnen en hoef je geen extra vitaminepreparaten te slikken.”

Dunner wordend haar – alles wat je wil weten

Kun je haaruitval voorkomen?

“Voorkomen kun je het niet echt. Maar je kan het wel beïnvloeden. Ik zeg tegen iedereen: de truc is een beetje gezond oud worden. Dus bewegen, gezond eten, niet roken en drinken, voldoende rust en ontspanning, lekker naar buiten. Een gezonde levensstijl met een uitgebalanceerd dieet heeft invloed op het hele verouderingsproces van je lichaam en bevordert de groei van gezond en sterk haar van binnenuit.”

Zijn er middelen of medicijnen die werken?

“Er is eigenlijk maar één middel waarvan de werking bewezen is en dat is Minoxidil. Een lotion en tegenwoordig is het ook als pil verkrijgbaar. Het middel verbetert de haargroei en is effectief bij meerdere vormen van haarverlies. Maar helaas werkt deze behandeling niet per se voor iedereen. En als Minoxidil wel werkt, moet je het blijven gebruiken. Zodra je stopt, stopt ook het effect. Overleg altijd even met je huisarts of apotheker als je interesse in Minoxidil hebt, zodat uitgezocht kan worden of dit geneesmiddel een goede optie is.

Niet voor iedereen

Verder zijn er nog een aantal effectieve geneesmiddelen die een arts kan voorschrijven. Deze medicijnen kunnen je het haar niet teruggeven dat eenmaal is verdwenen, maar kunnen verder haarverlies wel voorkomen. Één van de meest effectieve middelen tegen haarverlies bij vrouwen is Androcur (cyproteronacetaat). En hoewel het middel effectief is, reageert 20 tot 35 procent van de vrouwen er niet op. En zelfs als je er wel op reageert, zal de dikke bos haar van vroeger helaas niet meer helemaal terugkomen.

Onzinmiddeltjes

Negeer alsjeblieft advertenties van shampoos of andere middeltjes die zouden helpen. Dit is echt onzin. Ga sowieso altijd eerst naar de huisarts met je klachten, om eventuele andere oorzaken van haaruitval uit te sluiten.”

Dunner wordend haar – alles wat je wil weten

Heeft het verven van je haar of stylen van je haar nog invloed?

“Nee hoor, op het moment dat het haar uit je hoofdhuid is gegroeid is het dood materiaal. Dus je kan echt wel stellen dat de meeste invloeden van buitenaf geen reden zijn voor haaruitval. Verven, heet föhnen, stylen en permanenten is niet altijd goed voor de conditie van het haar, maar het nieuwe groeiende haar is even gezond en van even goede kwaliteit als eerder. Het haar valt hierdoor dus niet uit.”

Dunner wordend haar?

Laat je informeren door een professional. Voor veel vormen van kaalheid is een HST-behandeling een optimale oplossing. In een consult bekijkt de arts jouw persoonlijke situatie grondig. Vanuit deze medische diagnose krijg je advies op maat. Een adviesgesprek is gratis en vrijblijvend.