PRP- wat is het en werkt het ook echt? Hair Science Clinic
PRP- wat is het en werkt het ook echt?

PRP- wat is het en werkt het ook echt?

Veel mensen, onder wie beroemdheden als Cristiano Ronaldo, ondergaan regelmatig PRP-behandelingen. PRP staat voor ‘Platelet Rich Plasma’, plaatjesrijk plasma, dat de haarzakjes voedt waardoor het haar minder snel zou uitvallen en de natuurlijke haargroei zou worden gestimuleerd. Wat is PRP precies en is het daadwerkelijk effectief?

 

Wondermiddel tegen haaruitval?

Hair Science Institute doet al sinds 1995 wetenschappelijk onderzoek naar PRP en de werkzaamheid ervan als therapie tegen kaalheid. De PRP-techniek wordt ingezet als behandeling tegen erfelijke haaruitval en voor het verbeteren van resultaten voor of na een haartransplantatie. Van oorsprong is PRP ontwikkeld voor de behandeling van gewrichtsproblemen, met name voor kraakbeenstimulatie. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor huidtherapeutische toepassingen, zoals betere wondgenezing en huidverjonging.

Wat doet PRP?

Bij een haargroeistimulerende PRP-behandeling wordt een hoeveelheid bloed afgenomen, in één of meerdere buisjes. Die buisjes worden in een centrifuge geplaatst waarbij uit het bloed bloedplaatjesrijk plasma wordt geëxtraheerd. Dit plasma wordt vervolgens met behulp van een dunne injectienaald in de hoofdhuid geïnjecteerd. De groeifactoren in het geïnjecteerde plasma stimuleren de natuurlijke huid- en haargroei.

Opbouw van bloed

Om te begrijpen hoe PRP werkt, is het nodig om te begrijpen hoe ons bloed is opgebouwd. Bloed vormt het transportsysteem van ons lichaam. Het stroomt voortdurend om zuurstof en (voedings)stoffen aan weefsel te leveren en afvalproducten af te voeren. Je bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma. Bloedplasma bestaat voornamelijk uit vocht en eiwitten. De andere helft van je bloed bestaat uit bloedcellen: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Groeifactoren

In 1 ml bloed zitten ongeveer 5 miljard rode bloedcellen, 4-10 miljoen witte bloedcellen en 300 miljoen bloedplaatjes. Bloedplaatjes in ons bloed bevatten eiwitten, of groeifactoren, die de collageenproductie verhogen, weefsel regenereren, de huid strakker maken, de textuur van de huid verjongen en de haargroei verbeteren.

PRP- wat is het en werkt het ook echt? Hair Science Clinic
PRP- wat is het en werkt het ook echt?

Haargroeistimulerend

Door bloedplaatjesrijk plasma (PRP) te injecteren in de hoofdhuid worden de haarzakjes en daardoor ook de haren sterker. Omdat PRP uit het eigen bloed wordt gehaald, wordt deze behandeling gezien als een veilige en effectieve behandeling tegen haaruitval. PRP-behandelingen worden steeds populairder en uitgevoerd bij zowel mannen als vrouwen met dun haar.

Voldoende bloedplaatjes

PRP kan een positief effect hebben op de haargroei. Er zijn echter wel serieuze kanttekeningen bij het gebruik en de effectiviteit van de behandeling. Zo is een behandeling alléén succesvol als er voldoende bloedplaatjes worden geïnjecteerd. Er is een aanzienlijk volume nodig – wel 5 ml PRP voor de hoofdhuid – voordat er sprake is van werkzaamheid. Ook de concentratie bloedplaatjes in het plasma is van groot belang. kortom: het volume én de kwaliteit van het PRP is belangrijk.

 

PRP- wat is het en werkt het ook echt? Hair Science Clinic

Tijdelijk effect

De hoeveelheid bloedplaatjes neemt af bij het ouder worden: een twintigjarige beschikt doorgaans over 2 à 3 keer meer bloedplaatjes dan een vijftigjarige. Aangezien er bij een twintigjarige ongeveer 1 ml PRP per 10 ml bloed kan worden geëxtraheerd en bij een vijftigjarige ongeveer 0,5 ml per 10 ml bloed, betekent dit dat je voor een effectieve behandeling minimaal tussen de 50 -100 ml bloed nodig hebt. Wanneer niet meer dan 0,5 ml (bij ouderen) of tot 1 ml (bij jongeren) bloedplasma per 10 ml kan worden geëxtraheerd, injecteert de behandelaar alleen ‘normaal’ bloedplasma en is er geen effect van de behandeling te verwachten.

Onvoldoende werkzaam

Veel aanbieders werken met plasma dat niet voldoende werkzaam is, omdat ze – door onwetendheid – niet voldoende plasma extraheren waardoor het PRP te laag gedoseerd is om werkzaam te zijn. Of omdat ze verzuimen het PRP te testen voorafgaand aan de behandeling, waardoor de concentratie plaatjes te laag is om effectief te kunnen zijn.

Niet voor iedereen geschikt

Daarbij dient het PRP geactiveerd te worden voordat het werkzaam wordt, zodat de groeifactoren en voedingsstoffen vrijkomen uit de bloedplaatjes. Ook is een behandeling niet voor iedereen even geschikt. Onderliggend lijden zoals diabetes, stollingsstoornissen, hoofdhuidinfecties (gordelroos) kunnen het effect beïnvloeden. De geschiktheid moet dus altijd eerst door een specialist worden beoordeeld.

PRP- wat is het en werkt het ook echt?

Nadelen PRP

Een PRP-behandeling is allesbehalve pijnloos: om het PRP te injecteren in de hoofdhuid zijn honderden prikken per sessie nodig. Een groot contrast met een haartransplantatie die doorgaans als pijnloos wordt ervaren en waarbij hooguit het zetten van de lokale verdoving wat gevoelig kan zijn.

Kostbare behandeling

Een ander issue is de prijs. Een hoogwaardige behandeling – dus een door een specialist uitgevoerde behandeling met voldoende geconcentreerd PRP – is niet goedkoop: minimaal € 1000,- per behandeling. Je hebt minimaal 5 à 6 behandelingen per jaar nodig voordat er sprake is van werkzaamheid, omdat er, zoals gezegd, grote hoeveelheden PRP nodig zijn voordat het effect merkbaar is. Afgezet tegen een haartransplantatie die permanent resultaat en levenslange haargroei oplevert, is PRP dus zeer kostbaar. Uiteindelijk ben je op langere termijn met een haartransplantatie voordeliger uit.

Duur van PRP-effect

Daarmee komen we bij het grootste nadeel van PRP: het heeft slechts een tijdelijk effect. De werking van een behandeling wordt na verloop van tijd minder, waardoor behandelingen frequent herhaald moeten worden. Het is dus een therapie met tijdelijke resultaten. Idealiter dienen de behandelingen in de beginfase per 4-6 weken plaats te vinden, waarna kan worden afgebouwd tot 3-6 maanden. Voor behoud van resultaat blijven herhaalbehandelingen nodig. Aangezien per behandeling tussen 50-100 ml bloed noodzakelijk is, ‘verlies’ je op jaarbasis 250-750 ml bloed.

Reële verwachtingen

Als je kiest voor PRP, is het belangrijk om reële verwachtingen te hebben. Het positieve effect van PRP wordt in verschillende wetenschappelijke onderzoeken erkend, al is er weinig eenduidigheid over het exacte resultaat. Een PRP-behandeling kan een positief effect hebben op de dikte van je haar en op de conditie van je haardos en hoofdhuid. De groeifactoren in het plasma kunnen zorgen voor het sterker maken van dun en beschadigd haar en voor verbetering van de doorbloeding van de haarzakjes. Ook zou PRP een preventieve werking kunnen hebben bij erfelijke haaruitval. Voor nieuwe haargroei zorgt het echter niet: haarzakjes die verloren zijn gegaan, komen niet terug door PRP.

PRP- wat is het en werkt het ook echt?

Nieuwe ontwikkelingen

Platelet Rich Fibrin (PRF) is de volgende generatie: een geavanceerde vorm van PRP die wordt gebruikt om haaruitval te behandelen. Het wordt al tientallen jaren toegepast in de tandheelkunde en orthopedie. Wanneer bloed wordt gecentrifugeerd (of op een speciale manier gesponnen), ontstaat PRF.

Dit doet PRF

PRF bevat naast bloedplaatjes (PRP) ook witte bloedcellen, fibrine én stamcellen. Bloedplaatjes in ons bloed bevatten eiwitten (met groeifactoren) die de collageenproductie verhogen, weefsel regenereren, de huid strakker maken, de textuur van de huid verjongen en de haargroei verbeteren. Witte bloedcellen helpen bij de weefselregeneratie en fibrine fungeert als een bindmiddel waaraan de groeifactoren zich vasthechten om een langere afgifte van hun groeifactoren mogelijk te maken. Stamcellen zijn ongedifferentieerde cellen die kunnen veranderen in gespecialiseerde cellen of in méér stamcellen. Ze fungeren als reparatiesysteem voor het lichaam om volwassen weefsels aan te vullen.

PRF versus PRP

PRF bevat hogere concentraties groeifactoren en stamcellen, tegenover PRP dat geen stamcellen bevat. Deze hogere concentratie groeifactoren en stamcellen zorgt voor méér haargroei en een grotere verbetering van de huid dan bij PRP. De fibrine in PRF werkt bovendien als fixeermiddel om de groeifactoren en stamcellen in het gebied te houden waar ze worden geïnjecteerd (waar ze het meest nodig zijn) en ze niet te laten afdwalen. Hierdoor worden de groeifactoren heel gericht ingezet gedurende een bepaalde periode.

Meer effect?

PRP bevat geen fibrine en geen stamcellen of witte bloedcellen, die beide bijdragen tot weefselregeneratie. PRF zou dus een beter effect kunnen hebben dan PRP. Maar ook hierbij blijven bovengenoemde kanttekeningen en nadelen nog steeds van kracht.

Er is een definitieve oplossing

In tegenstelling tot PRP, biedt een haartransplantatie voor veel vormen van haaruitval een definitieve oplossing. Van alle mogelijkheden voor haartransplantaties geeft een behandeling met de HST-methode van Hair Science Clinic het mooiste, meest natuurlijke resultaat.

Laat je optimaal informeren

Een medische diagnose is altijd stap één bij het kiezen van een behandeling. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen gaan we uitgebreid in op je persoonlijke situatie en de wensen. Op basis van deze intake geven we je een advies op maat en een vrijblijvende prijsopgave.

 

 

Hair Science Institute is sinds 1995 betrokken bij klinische studies en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op het gebied van haarstamcellen en tissue engineering, samen met onder meer het Brandwondencentrum Beverwijk en internationale universiteiten en academische ziekenhuizen. Focus ligt op het verbeteren van bestaande behandelmethoden en het ontwikkelen van nieuwe therapieën voor haarherstel. Ook willen we zo klantvriendelijk, kostenefficiënt en duurzaam mogelijk behandelen in onze Hair Science Clinics.