betalen in termijnen

Externe factoren bij haaruitval

Er zijn veel factoren die de haarconditie beïnvloeden. We zagen al dat hormonen een grote rol spelen bij kaalheid en haaruitval bij zowel mannen als vrouwen. 

Medicatie

Medicijngebruik kan de haarconditie beïnvloeden. Er zijn medicijnen die haaruitval veroorzaken, maar er zijn ook medicijnen waardoor juist overmatige haargroei ontstaat. Ook is bekend dat narcosemiddelen haaruitval kunnen veroorzaken. Medicijnen tegen kanker (chemokuren) zijn berucht omdat ze haaruitval veroorzaken. 

 

sommige medicijnen veroorzaken haaruitval

 

Invloed op celdeling

Haarcellen zijn één van de snelst delende cellen van het lichaam. Het is daarom niet vreemd dat medicijnen/behandelingen zoals chemotherapie en bestraling, die als doel hebben snel-delende (kanker)cellen te doden, haaruitval kunnen veroorzaken. Ze hebben een sterke invloed op de haarconditie. 

Ook van antibiotica, sommige anti-epileptica en malariatabletten is bekend dat ze invloed hebben op de conditie van het haar en haaruitval kunnen veroorzaken. Het starten, veranderen of stoppen van orale anticonceptie (de pil), kan ook haaruitval veroorzaken. Er zijn ook anticonceptiepillen (Diane-35) die juist sommige vormen van haaruitval tegengaan.

Haaruitval door medicatie

Haaruitval ten gevolge van medicijngebruik uit zich in een een tijdelijke vorm van alopecia diffusa (snel optredend overmatig haarverlies). Wanneer de haaruitval direct na medicijngebruik plaatsvindt, zoals bij chemotherapie, worden de groeiende (=anagene) haren gedood. Daarom heet dit anageen effluvium.

Wanneer de haaruitval maanden na medicijngebruik plaatsvindt, vallen de afgestorven (=telogene) haren uit en wordt dit telogeen effluvium genoemd.

 

 

 

Van sommige middelen tegen ontstekingen/afstotingsreacties zoals Cyclosporine A en Prednison is bekend dat deze juist haaruitval kunnen tegengaan. Het mechanisme is nog niet geheel bekend, maar men denkt dat door deze middelen het afsterven van het haar wordt tegengegaan. 

Uitgesteld effect

Als bekend is welk medicijn verantwoordelijk is voor het verslechteren van de haarconditie of haaruitval, kan men in overleg met de behandelend arts de medicatie veranderen of stoppen. Het effect van het stoppen van medicatie kan echter pas maanden later plaatsvinden. De haaruitval kan nog maanden na het stoppen doorgaan.

Een geruststellende gedachte is dat de beharing weer herstelt en de haarconditie de oude wordt, al kan dit soms maanden tot jaren duren. Voedingsupplementen hebben geen nut bij deze vormen van tijdelijke haaruitval.

Oplossingen bij kaalheid

Haaruitval kan zeer vervelende gevolgen hebben. Bij tijdelijke haaruitval, bijvoorbeeld als je een chemokuur moet ondergaan, kan een haarwerk een oplossing bieden. 

Als het haar terugkomt is het de eerste periode nog kwetsbaar en moet het voorzichtig behandeld worden.

Wanneer blijvende kaalheid is ontstaan, door bijvoorbeeld een bestraling, dan is een HaarStamcel Transplantatie een duurzame oplossing.

Voeding

Voeding en voedingsgewoontes zijn belangrijk voor de lichamelijke gezondheid in het algemeen. Verandering van voeding of voedingsgewoonten kan de haarconditie beïnvloeden. 

Haarcellen zijn één van de snelst delende cellen van het lichaam. Daarom hebben deze cellen veel energie en bouwstoffen nodig. Omdat haren voor meer dan 90% uit eiwitten bestaan, is het niet vreemd dat deze bouwstoffen heel belangrijk zijn voor de haargroei en haarconditie.

 

Externe factoren bij kaalheid

eiwitrijke voeding

 

Als er sprake is van te lage eiwitconsumptie, zoals bij anorexia of een te streng dieet, dan kan haaruitval het gevolg zijn.

De haaruitval vindt niet meteen plaats, maar uit zich pas drie tot zes maanden later. Dat komt doordat de afgestorven haren nog gedurende drie tot zes maanden in de hoofdhuid blijven zitten voordat ze uitvallen.

Tijdelijke haaruitval

De haarconditie zal gedurende deze periode verslechteren. Haaruitval als gevolg van een te lage eiwitconsumptie uit zich in een tijdelijke vorm van alopecia diffusa, ook wel telogeen effluvium genoemd.

Wanneer de haaruitval plaatsvindt na de verandering van voeding of voedingsgewoonten, zoals het volgen van een dieet, is het kwaad al geschied. Het innemen van voedingsupplementen en dergelijke heeft dan ook geen zin. De haaruitval zal nog een aantal maanden aanhouden, tot het eiwitniveau weer op peil is.

Aanhoudend haarverlies

Wanneer de haaruitval aanhoudt of gedurende een lange periode plaatsvindt en gepaard gaat met vermoeidheidsklachten, kan een ijzertekort ten grondslag liggen. Een arts kan dit onderzoeken door het ijzergehalte in het bloed te testen.

Seizoenen

Een veelgehoord gezegde is ´Met het vallen van de bladeren valt het haar uit´. Hier zit een kern van waarheid in:  inderdaad hebben veel mensen last van haaruitval in het najaar.

Externe factoren bij kaalheid

Veel dieren zoals honden, katten en konijnen hebben een zogenoemde rui-periode. In deze periode vallen bijna alle haren uit en worden ze vervangen door nieuwe haren. De mens heeft dit in mindere mate ook.

Andere factoren

Ook andere factoren kunnen een rol spelen in deze periodieke haaruitval. Als je bijvoorbeeld in het voorjaar koorts hebt gehad, een dieet hebt gevolgd of malariatabletten hebt geslikt in verband met een lange reis, dan kan haaruitval in het najaar plaatsvinden.

Deze tijdelijke vorm van alopecia diffusa wordt telogeen effluvium genoemd. Omdat dit (deels) een natuurlijk proces is, kun je er weinig tegen doen.

 

Stress

Stress is een onbehagelijk gevoel dat zich kan uiten in een brede range aan psychische en lichamelijke klachten. Een hoge dosis stress of continue stress is niet goed voor de gezondheid.

 

Externe factoren bij kaalheid

 

Uit onderzoek blijkt bij stress de hormonen cortisol en adrenaline in hoge mate in het lichaam aanwezig zijn.

Cortisol is een hormoon dat wordt gemaakt in de bijnieren. Het is bedoeld om het lichaam paraat te laten zijn bij plotselinge (stressvolle) gebeurtenissen, bijvoorbeeld in bedreigende situaties. Cortisol laat de hartslag omhoog schieten en zorgt dat extra energie wordt vrijgemaakt door verbranding van vet en de productie van eiwit. Het lichaam is hierdoor klaar voor actie.

 

 

Het is niet goed om lang  in deze ´staat van paraatheid´ te verkeren. Langdurig hoge cortisol-levels zijn slecht voor het lichaam en ook voor het haar. 

Haaruitval na stress

Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is voor wetenschappers, lijkt de haarfollikel te reageren op stress door verminderde groei of zelfs complete groeistop.

Dit merk je bijvoorbeeld aan haaruitval drie à vier maanden na een stressvolle gebeurtenis. Het haar kan dan uitvallen, soms in strengen.

Als de oorzaak van de stress wegvalt, herstelt de haargroei doorgaans weer in de loop van acht tot twaalf maanden. Soms houdt het haarverlies langer aan. Als je aanleg hebt voor haaruitval, dan heeft stress een extra nadelige invloed.

 

Hormonale aanjagers

Cortisol interacteert met andere hormonen zoals adrenaline en testosteron. Een verhoogde cortisolspiegel zorgt ook voor toename van testosteron, adrenaline en vooral dihydrotestosteron (DHT).  Deze hormonale interactie verstoort het insuline-niveau en veroorzaakt afbraak van collageen, afname van botdichtheid en: haaruitval.

 

Vooral het verhoogde DHT heeft effect op de haarfollikels. Dit geldt voor mannen en voor vrouwen, maar bij mannen is het effect groter. De groei van het haar vertraagt of komt helemaal tot stilstand, de haarfollikels produceren geen haren meer. Zo zorgt stress met het verhogen van de DHT-levels tot haarverlies en kaalheid.

Via de werking van hormonen kan stress dus zorgen voor haaruitval. Stress kun je beperken door een gezonde levensstijl: balans tussen werk en ontspanning, genoeg bewegen, goed slapen en gezond eten.

 

Laat je professioneel adviseren

Een goede diagnose is belangrijk voor de keuze van een behandeling. Vraag de brochure aan of laat je deskundig adviseren tijdens een gratis, vrijblijvend consult met een van onze artsen.