kosten vrouw haartransplantatie

Weet jij hoe hormonen de conditie van je haar beïnvloeden? Lees het hier.

Hormonen en haarconditie

Verschillende interne processen hebben invloed op de conditie van het haar, waaronder de hormoonhuishouding in ons lichaam. Ook externe invloeden als medicatie, stress en voeding beïnvloeden de conditie van ons haar. Daarnaast speelt ook onze mentale en psychische conditie een rol. Invloeden kunnen zowel negatief als positief zijn.

 

Vrouwelijke hormonen

In de puberteit verandert de vrouwelijke hormoonhuishouding. Dit zorgt voor  allerlei veranderingen in het lichaam, waaronder veranderingen van de huid en de haren. Veel vrouwen ervaren futloos of slap haar of zelfs haaruitval rond de menstruatie. Ook lijkt het alsof een permanent of haarkleuring niet goed ´pakt´ in een bepaalde periode van de menstruele cyclus. Er is blijkbaar een verband tussen de haarconditie en de vrouwelijke cyclus.

Tijdens de zwangerschap  verandert de hormoonhuishouding in het lichaam rigoureus. Dit heeft invloed op de conditie van het haar en haarverlies. Na de bevalling normaliseren de hormoon-levels waardoor de conditie van het haar weer verandert. Daarna is ook borstvoeding en factor van invloed.

Een andere fase die zorgt voor sterke veranderingen in de hormoon-gehaltes in het vrouwelijk lichaam is de menopauze. De veranderingen kunnen dan resulteren in een verslechtering van de haarconditie en méér haarverlies. 

Bepalende hormonen

In de vrouwelijke hormoonhuishouding beïnvloeden twee soorten vrouwelijke hormonen de haarconditie: oestradiol en progesteron.

Oestradiol wordt geproduceerd door de rijpende follikel in de eierstokken. Het bevordert het herstel van het baarmoederslijmvlies en remt de productie van het mannelijk hormoon. Het is een feit dat oestrogenen de groeifase van het hoofdhaar verlengen.

Progesteron wordt geproduceerd door het corpus luteum (= ´gele lichaam´) in de eierstokken en maakt het baarmoederslijmvlies geschikt voor de innesteling van het eitje. Na de eisprong en de vorming van het gele lichaam ziet men een stijging van het progesteron.

 

 

Hormonale veranderingen

Na de menstruatie tot de ovulatie ( eisprong), stijgt het niveau van oestradiol. Vier dagen voor de menstruatie is er een hoge concentratie van oestrogeen in het lichaam; vlak voor en tijdens de menstruatie daalt het niveau sterk. De conditie van de huid en haar kan hierdoor veranderen.

Niet bij iedereen is dit het geval en bij de één kan het sterker voorkomen dan bij de ander. Onderzoek laat zien dat vlak vóór de menstruatie bij 70% van de vrouwen huid en haren vetter zijn en bij 16% juist droger.

 

De huid wordt dus meestal vetter rond de menstruatie, doordat de talgklierproductie onder invloed van deze hormonen stijgt. Dat is ook de reden waarom je rond de menstruatie soms last hebt van puistjes.

De verhoogde talgproductie heeft logischerwijs ook invloed op de haarconditie: het haar wordt vet, slap of futloos. Een permanent of haarkleuring in deze periode pakt minder goed omdat het haar vetter is.

Sommige vrouwen ervaren rond de menstruatie ook méér haaruitval. Ook dit kan samenhangen met het feit dat het haar vetter is dan normaal.

 

Hormonen of erfelijkheid?

 Vet haar wordt veroorzaakt door een hoge productie van talg (vet) door de talgklier, die uitmondt in het haarzakje. De talg verspreidt zich langs de haarschacht. De uitscheiding van talg wordt gestimuleerd door mannelijk hormoon, maar de veranderingen van huid en haar tijdens de menstruele cyclus zijn ook sterk afhankelijk van erfelijke factoren.

 

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het gehalte aan oestrogenen verhoogd. De conditie van de huid kan hierdoor veranderen. Dat is niet bij elke zwangere vrouw het geval en bij de één kan het sterker voorkomen dan bij de ander, maar meestal ziet de huid er gaver en beter uit tijdens de zwangerschap.

 

 

Door de hormonale veranderingen in de zwangerschap is de levensduur van het haar langer en vermindert haaruitval. Dit merk je vooral aan de hoofdharen, omdat deze haren het snelst groeien. Aan het einde van de zwangerschap hebben vrouwen daarom vaak een mooie volle haardos.

 

Na de zwangerschap: haaruitval

Na de bevalling normaliseren de hormonale levels weer, waardoor je de haren die tijdens de zwangerschap werden vastgehouden, weer verliest. Dit haarverlies kan drie maanden tot wel een jaar na de bevalling aanhouden. Alle therapieën, voedingssupplementen en (genees)middelen ten spijt, is haaruitval na de zwangerschap niet te beïnvloeden.

 

 

Borstvoeding

Als borstvoeding gegeven wordt, dan vindt de haaruitval doot de hormonale veranderingen geleidelijker plaats, omdat het vrouwelijk hormoon oestradiol nog in hoge mate in het lichaam aanwezig is.

De haren van de baby worden overigens niet beïnvloed door de hormonale veranderingen bij de moeder.

 

Big change: de menopauze

Vóór de menopauze is het gehalte aan oestradiol vrij hoog. Na de laatste menstruatie daalt het gehalte van oestradiol en verandert de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke hormonen. Hierdoor ontstaat haarverlies, waardoor de haardos langzaam maar zeker steeds dunner wordt. Ook de haarconditie vermindert. 

 

 

Deze vorm van haarverlies wordt wel het mannelijke patroon van haarverlies of alopecia androgenetica genoemd. Alopecia androgenetica bij de vrouw. Of iemand last heeft van deze vorm van haaruitval tijdens de menopauze verschilt per individu. Het is niet niet afhankelijk van haartype, ras of haardracht. Wanneer iemand lang haar heeft, zal haaruitval eerder opvallen.

 

Proces afremmen

Als tijdens de menopauze naast haaruitval ook andere lichamelijke overgangsklachten ontstaan, dan kun je bijvoorbeeld hormoonpleisters gebruiken. Hierdoor krijg je niet een volle haardos terug, maar rem je wel het proces van haaruitval. 

 

Mannelijke hormonen

Iedereen, zowel mannen als vrouwen, heeft het mannelijk hormoon testosteron in het lichaam.

Testosteron wordt in het lichaam omgezet in dihydrotestosteron. Niet iedereen is even gevoelig voor deze twee hormonen.

De gevoeligheid voor testosteron en dihydrotestosteron hangt van verschillende factoren af, onder meer geslacht, leeftijd, ras en genetische eigenschappen. Dit verklaart de grote diversiteit in de progressie en mate van mannelijk haarverlies.

 

 

Mannelijk patroon van haaruitval

De mate van de gevoeligheid voor de mannelijke hormonen is persoonsafhankelijk. De hormonen zorgen ervoor dat op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld op het hoofd, de levensduur van het haar verkort wordt. Hierdoor valt haar uit en ontstaat kaalheid.

Men spreekt dan van alopecia androgenetica, ook wel het mannelijke patroon van haaruitval genoemd.

Op andere plaatsen zoals de baardstreek, borststreek en ledematen zorgen dezelfde mannelijke hormonen juist voor een verlenging van de levensduur, waardoor de lichaamsbeharing toeneemt. Wanneer dit bij vrouwen gebeurt, spreekt men van hirsutisme.

Natuurlijk proces

Verandering van de mannelijke hormoonhuishouding is een natuurlijk proces, zowel bij vrouwen als bij mannen. Echter, wanneer haaruitval binnen een korte tijd sterk toeneemt, kan een hormonale afwijking de oorzaak zijn. Dit kan worden uitgesloten door middel van een bloedonderzoek.

 

 

Schildklierhormonen

De schildklier is een orgaan dat zich aan weerszijden van het strottehoofd bevindt. Deze klier scheidt schildklierhormoon uit, dat diverse lichaamsprocessen aanstuurt, waaronder de energiehuishouding.

 

 

Stoornissen in de schildklierfunctie treden regelmatig op. Men spreekt dan van een te snel of een te langzaam werkende schildklier.

Zowel een te snel als een te langzaam werkende schildklier kan haaruitval veroorzaken. Haaruitval ten gevolge van een te langzaam werkende schildklier uit zich niet alleen bovenop de hoofdhuid, maar ook aan de buitenkanten van de wenkbrauwen. Dit komt doordat de energiehuishouding van het haarwortelzakje verstoord wordt.

 

Schildklierproblemen

Naast haaruitval zijn er andere klachten die kunnen wijzen op een schildklierfunctiestoornis, zoals nachtzweten, vermoeidheid, hartkloppingen of een gejaagd gevoel. Een ernstige  schildklierfunctiestoornis kan zelfs leiden tot alopecia diffusa (onverwachte overmatige haaruitval). 

 Schildklierfunctiestoornissen kunnen door middel van bloedonderzoek worden opgespoord.

 

Laat je professioneel adviseren

Een goede diagnose is belangrijk voor de keuze van een behandeling. Vraag de brochure aan of laat je deskundig adviseren tijdens een gratis, vrijblijvend consult met een van onze artsen.