Cosmetica en haaruitval

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica of haarverlies bij het ouder worden, is iets wat veel mannen overkomt. Minder bekend is wellicht dat ook vrouwen met deze typische ‘mannelijke’ vorm van haaruitval te maken kunnen krijgen. Het haarverlies bij mannen begint vaak op de kruin of bij de inhammen, terwijl vrouwen zien hoe de scheiding beter zichtbaar wordt. Het haar wordt bovenop steeds dunner en valt dus langzaam maar zeker uit. Alopecia androgenetica is een van de meest voorkomende vormen van haaruitval. Het overkomt miljoenen mannen én vrouwen.

Alopecia androgenetica

Alopecia – voor & na behandeling

Acceptatie Alopecia androgenetica

Androgene alopecia is dus een van de meest voorkomende vormen van blijvend haarverlies. Net zoals veel andere zaken hoort haaruitval helaas vaak bij het ouder worden. Ruim 70% van de mannen krijgt op een bepaald moment in het leven te maken met haaruitval. Juist omdat deze vorm van haaruitval zo vaak voorkomt, wordt het als een normaal, bijna als een geaccepteerd verschijnsel gezien. In tegenstelling tot wat nogal eens wordt gedacht, is het geen ziekte. Dit neemt niet weg dat als je zelf met haaruitval te maken hebt, dit als vervelend kan ervaren.

Mannen zitten met het haarverlies, omdat ze er ouder uitzien dan de werkelijke leeftijd en vrouwen schamen zich onder andere voor de hoofdhuid die steeds beter zichtbaar wordt. Meestal liggen erfelijke factoren aan het haarverlies ten grondslag. De aanleg voor kaalheid kan zowel van vaders- als moederskant geërfd worden. Sommige jongens krijgen al op jonge leeftijd last van haaruitval, terwijl de gemiddelde leeftijd waarop het haarverlies zichtbaar wordt tussen 20 en 50 jaar ligt. Vrouwen krijgen meestal pas rond de menopauze last van Alopecia androgenetica. Het haarverlies is blijvend en heeft een flinke impact op je zelfvertrouwen.

Oorzaken van erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval begint bij de ene persoon vroeger dan bij de andere persoon. Mannen zien vaak als eerste hoe de haargrens zich begint terug te trekken, waardoor ook de inhammen dieper worden. Vervolgens begint de kruin te kalen. Mannen kunnen na verloop van tijd vrijwel volledig kaal worden. Androgene alopecie ontwikkelt zich sluipenderwijs. Het is een proces dat zich over tientallen jaren kan uitstrekken.

Het haarverlies bij vrouwen ziet er meer verspreid uit. De hele haardos wordt dunner, waardoor de hoofdhuid zichtbaar wordt. Vrouwen worden zelden tot nooit kaal als gevolg van erfelijk haarverlies. Het haarverlies wordt veroorzaakt door het mannelijke hormoon dihydrotestosteron, DHT. De haarzakjes zijn erg gevoelig voor DHT. Dit hormoon is van invloed op de haargroei. De haaruitval wordt in een versnelling gebracht, waardoor de haarzakjes uiteindelijk verschrompelen en nieuwe haargroei onmogelijk wordt. Iedereen is op zijn of haar eigen manier in meer of mindere mate gevoelig voor het hormoon. Blijft het haarverlies onbehandeld, dan kan het haar steeds verder uitvallen.

Diagnose en behandeling Alopecia androgenetica

Artsen twijfelen zelden over de diagnose. Het beeld van Alopecia androgenetica is voor velen direct herkenbaar. Slechts in enkele gevallen, en dan voornamelijk bij vrouwen, wordt aanvullend onderzoek gedaan. Dit is dan meestal nodig om andere oorzaken definitief uit te sluiten. Erfelijke haaruitval is blijvend. Dat betekent echter niet dat je met een uitdunnende haardos of een kalende kruin moet blijven zitten. Behandeling van het haarverlies is niet eenvoudig en je hebt tegenwoordig keuze uit meerdere technieken die ieder hun eigen resultaten bieden. Bepaalde middelen kunnen het proces vertragen en de haargroei tijdelijk verbeteren. Je kunt ook een voorkeur hebben voor een chirurgische ingreep, waarbij nieuwe haargroei wordt gecreëerd. Het haarverlies is vaak moeilijk te accepteren en is van invloed op het zelfvertrouwen. Psychologische problemen ontstaan en het sociale leven komt soms volledig tot stilstand. Wat kun je doen aan haarverlies? Mogelijke oplossingen zijn een behandeling met haargroeimiddelen, het dragen van een haarwerk of een HaarStamcel Transplantatie.

Alopecia Behandeling

Alopecia – voor & na behandeling

Erfelijke haaruitval en haargroeimiddelen

Naast producten die vrij verkrijgbaar zijn en die je veel beloven, maar weinig resultaten bieden, zijn er wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen. Deze haargroeimiddelen worden door je huisarts of specialist voorgeschreven en gebruik je dagelijks.

  • Minoxidil is een lotion die de haaruitval vermindert en de haargroei stimuleert. Je brengt het middel dagelijks aan op de kale plekken en na een aantal maanden zie je verbetering. Het middel kan zowel aan mannen als vrouwen worden voorgeschreven. Stop je met het gebruik, dan keert het haarverlies terug.
  • Finasteride en Dutasteride. Deze tabletten worden uitsluitend aan mannen voorgeschreven. Beide producten hebben een remmende werking op het DHT hormoon. De middelen kunnen ernstige, en blijvende, bijwerkingen hebben waaronder impotentie en afname van het libido.
  • Diane-35 pil. Vrouwen met haaruitval kunnen baat hebben bij het gebruik van de Diane pil.

Haartransplantatie voor mannen en vrouwen

Voel je weinig voor het langdurig gebruik van een haargroeimiddel? Zoek je een blijvende oplossing voor haaruitval? Een haartransplantatie is een chirurgische ingreep, waarbij haarzakjes uit de haarkrans verplaatst worden naar de kalende gebieden. De haren die afkomstig zijn van je achterhoofd, zijn ongevoelig voor het DHT-hormoon. Ook na het transplanteren blijft deze unieke eigenschap behouden. De ingreep wordt onder plaatselijke verdoving toegepast en maakt nieuwe haargroei op kale plekken weer mogelijk. Het is echter wel een kostbare behandeling. Behandeltarieven liggen veelal tussen de € 3.300 en € 9.000 en komen zelden voor vergoeding in aanmerking. Tel je echter het jarenlange gebruik van haargroeimiddelen bij elkaar op, dan is een haartransplantatie op lange termijn vaak voordeliger.

De resultaten die met de ingreep worden bereikt, zijn doorgaans erg goed. Je haardos ziet er gezond en natuurlijk uit. Tegenwoordig reizen zowel mannen en vrouwen naar haarklinieken in het buitenland, omdat de haartransplantatie daar goedkoper wordt aangeboden. Het gebeurt echter regelmatig dat de specialisten van Hair Science Clinic geraadpleegd worden voor een correctiebehandeling. De haargrens is onnatuurlijk of het resultaat voldoet niet aan de verwachting. Overweeg je een haartransplantatie? Laat je dan adviseren door ervaren specialisten en ga er niet automatisch vanuit dat je in het buitenland goedkoper terecht kunt.

Alopecia androgenetica – FAQ

Haaruitval, bekend als alopecia androgenetica, is een erfelijke aandoening die bij mannen en vrouwen voorkomt. Alopecia androgenetica komt vaker voor dan de meeste mensen denken. Ruim 50% van alle mannen ontwikkelt haaruitval, terwijl een op de vier vrouwen ooit in hun leven last krijgt van haarverlies.

Er zijn verschillende wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen die erfelijke kaalheid afremmen: Dutasteride, Finasteride en Minoxidil. De ervaring is dat deze haargroeimiddelen effectiever zijn voor het behouden van bestaand haar dan voor het teruggroeien van eerder uitgevallen haar. Hoewel de middelen verkrijgbaar zijn als behandeling voor haarverlies, bieden ze meestal weinig meer dan een beperkt herstel van de haardichtheid.

Er zijn veel mythes over erfelijke kaalheid. Het haarverlies is niet te wijten aan een slechte bloedsomploop, verstopte haarzakjes, veelvuldig wassen met agressieve shampoo en/of het dragen van hoeden en helmen. Goede voeding kan een positieve invloed hebben op de kwaliteit van het haar, maar niet op de kwantiteit. Erfelijke haaruitval komt in bepaalde families meer en vaker voor dan in andere. Gevoeligheid voor het mannelijke DHT-hormoon is de oorzaak van Alopecia androgenetica.

Nee, de meeste mensen met androgene alopecie zijn gezond. Een klein deel heeft aandoeningen zoals auto-immuunziekten, hart- en/of vaatziekten.

Zonder oplossing of behandeling kan Alopecia androgenetica bij mannen tot volledige kaalheid leiden. Vrouwen worden zelden of nooit volledig kaal. Het haar dunt uit, waardoor de hoofdhuid beter zichtbaar wordt.

Als je tijdig actie onderneemt, biedt een haartransplantatie uitstekende resultaten. Door middel van het verplaatsen van gezonde haarzakjes uit de haarkrans naar uitgedunde of kale plaatsen, zie je na een aantal maanden nieuwe haargroei.

Het is niet altijd mogelijk om het haar in de oorspronkelijke dichtheid te herstellen. Veel mensen wachten te lang met het zoeken van een geschikte behandeling. Het haarverlies is in sommige gevallen ver gevorderd. De haartransplantatie geeft een natuurlijk resultaat. De dichtheid varieert van persoon tot persoon.

Haartransplantatie specialisten passen voor de ingreep plaatselijke verdovingen toe. U voelt geen ongemak en/of pijn tijdens de ingreep. Na de behandeling en het uitwerken van de verdovingen is tijdelijke napijn mogelijk. Met een pijnstiller zoals paracetamol is de napijn goed te bestrijden.

 

De enige permanente oplossing bij Alopecia androgenetica is een haartransplantatie. Alternatieve behandelmogelijkheden zijn onder andere micro haar pigmentatie, mesotherapie bij haaruitval en lasertherapie. Haarwerken en pruiken camoufleren het haarverlies.

Zorgverzekeraars vergoeden behandelkosten voor Alopecia androgenetica nauwelijks. Zonder medische indicatie betaal je de kosten zelf. Jaarlijks is in de basisverzekering een vastgesteld vergoedingsbedrag van toepassing voor het aanschaffen van een haarwerk. Let op dat je ook hier een medische indicatie voor moet kunnen overleggen. Vergoedingsmogelijkheden en bedragen staan vermeld in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Advies behandeling Alopecia androgenetica

Zoek je een geschikte oplossing voor erfelijke haaruitval? Laat je tijdig adviseren over een haartransplantatie. Behalve erfelijkheid kan kaalheid bij mannen en vrouwen ook andere oorzaken hebben. Daarom is bij de keuze voor een haartransplantatie een goede diagnose vooraf heel belangrijk. Laat je deskundig adviseren tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen. Samen gaan we uitgebreid in op jouw persoonlijke situatie en wensen.