Hair Science Institute

Haargroei na haartransplantatie

Ben je benieuwd naar de haargroei na een haartransplantatie? Voor velen is dit één van de belangrijkste vragen bij het voorbereiden van een haartransplantatie. Wanneer groeit het getransplanteerde haar weer terug? Dit hangt af van je lichamelijke herstelvermogen. De fysieke conditie is persoonlijk. Zo hebben sommige mensen een snelle, korte hersteltijd, terwijl anderen langer moeten wachten. Behandelend specialisten gebruiken regelmatig de termen snelle of langzame haargroei na haartransplantatie.

Herstel na haartransplantatie

Na de ingreep kan je hoofdhuid erg gevoelig zijn. Eventueel kun je enkele dagen pijnstillers gebruiken om de napijn te beperken. Het gebeurt regelmatig dat specialisten antibiotica of een ontstekingsremmend medicijn voorschrijven dat je een aantal dagen gebruikt. De meeste mensen gaan na een aantal dagen weer aan het werk. Om de getransplanteerde haarzakjes te beschermen en de haargroei niet in gevaar te brengen is het belangrijk om minimaal 2 tot 3 weken na de haartransplantatie zware lichamelijke inspanning te vermijden. Extreem zweten door bijvoorbeeld krachttraining of andere activiteiten kan de hoofdhuid irriteren en de transplantaten beschadigen. Verder worden ook zwembad en/of saunasessies afgeraden in de eerste 4 tot 6 weken na de ingreep.

Zichtbare haargroei na haartransplantatie

Op de behandelde hoofdhuid worden in de dagen na de ingreep korstjes gevormd. Het genezen kan gepaard gaan met jeuk. Ondanks het irriterende gevoel blijf je zoveel mogelijk van de hoofdhuid af en krab je de korstjes niet open. Binnen 7 tot 10 dagen is de huid genezen, al kan de behandelde huid nog roziger zijn dan de omliggende huid. Veel mensen kiezen er voor om het de eerste week na de ingreep rustig aan te doen.

Eventueel kun je ervoor kiezen om aansluitend op de ingreep te ontspannen tijdens een korte vakantie. Gun je lichaam en geest rust en probeer stress te vermijden. Het duurt een aantal weken tot maanden, voordat de behandelde huid de ‘normale’ kleur terug heeft. Dit gaat bij de een sneller dan bij de ander. Tijdens de eerste periode na de haartransplantatie is het gebruikelijk dat de getransplanteerde haren uitvallen. Dit is volkomen normaal en onderdeel van de haargroeicyclus die bestaat uit de anagene, katagene en telogene fasen. Zodra de haarzakjes in de anagene of groeifase terecht komen wordt nieuwe haargroei zichtbaar.

 

Haargroei na haartransplantatie

Behaald resultaat met 1920 grafts, 9 maanden na de HST-behandeling

Ontwikkeling haargroei na haartransplantatie

Helaas wordt nog te vaak gedacht dat je direct na de haartransplantatie een volle haardos hebt en dat de kale, uitgedunde plekken niet langer zichtbaar zijn. Dit is helaas niet het geval. Nadat het getransplanteerde haar is uitgevallen, kun je na drie tot vier maanden nieuwe haargroei verwachten. De snelheid van dit proces is erg individueel en kan vooraf niet nauwkeurig worden voorspeld. Een enkele keer ontstaan op de behandelde hoofdhuid puistjes en bultjes, wanneer de nieuwe haar door de haarschacht van de huid wordt gedrukt. Deze onzuiverheden maken deel uit van het natuurlijke genezingsproces en verdwijnen vrij snel. In uitzonderlijke situaties is er sprake van folliculitis, ontstoken haarzakjes. Folliculitis kan met antibiotica in de vorm van crème of lotion goed behandeld worden. Vanaf ongeveer 6 maanden na de ingreep wordt het behandelde gebied steeds beter gevuld met nieuw en sterk haar. Dit proces ontwikkelt zich verder tot ongeveer 12 maanden na de haartransplantatie. Vanaf dit punt is de haargroei nagenoeg volledig en kan het eindresultaat bewonderd worden.

Wel of geen speciale zorg tijdens het genezingsproces

Geduld is de sleutel naar succes. Het gehele behandeltraject neemt ruim een jaar in beslag. De succesvol getransplanteerde grafts zullen op de transplantatie gebieden blijvend nieuwe haren produceren. Je kunt het haar stylen of laten knippen naar wens. Ook kunnen stylingproducten gebruikt worden. Kies voor verzorgings- en stylingproducten die vrij zijn van agressieve chemicaliën, welke op termijn schadelijk zijn voor zowel de hoofdhuid als het haar. Met name de eerste weken is het verstandig om de verzorgingsproducten te gebruiken die de specialist adviseert. Vaak is dit een milde, reinigende shampoo al dan niet in combinatie met een conditioner. Dit wordt met je besproken voorafgaand aan de ingreep.

De specialist licht tegelijkertijd de risico’s en bijwerkingen toe. Ondanks een zorgvuldige voorbereiding en een succesvolle ingreep, kun je te maken krijgen met bijwerkingen. Een haartransplantatie is een medische operatie waar een zeker risico aan kleeft. Bijwerkingen zoals roodheid en lichte zwellingen doen zich relatief vaak voor en verdwijnen vanzelf na de haartransplantatie. Een enkele keer is er sprake van moeizame wondgenezing, ontstekingen en littekens. Zolang je de instructies van de specialist opvolgt en contact opneemt met de kliniek in geval van aanhoudende klachten, kunnen complicaties goed behandeld worden.

Natuurlijke haargroei na de haartransplantatie

De mooiste resultaten worden bereikt door behandeling van ervaren haartransplantatie specialisten. De afgelopen jaren zijn er zowel in binnen- als buitenland veel haarklinieken bijgekomen. Niet iedere behandelaar heeft voldoende ervaring met het toepassen van de techniek om een natuurlijke haardos te creëren. Het extraheren van de grafts is een inspannend gedeelte, maar het terugplaatsen van de haarzakjes in de transplantatie gebieden verdient nog meer aandacht. Ervaren specialisten plaatsen de haarzakjes in dezelfde groeirichting als de omliggende haren. Hierdoor krijg je een natuurlijk ogende en bovendien gezonde haardos. De haargroei na een haartransplantatie bij een beginnend specialist kan tegenvallen en onnatuurlijk ogen. In extreme gevallen kun je overwegen om een correctie ingreep toe te laten passen. In de meeste gevallen kan een haarlijn prima gecorrigeerd worden.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Als je een oplossing zoekt voor haarverlies, kan een haartransplantatie uitkomst bieden. Het is een ingreep met uitstekende resultaten, zolang je kiest voor een ervaren specialist. Laat je vooraf uitgebreid voorlichten en lees reviews van eerdere behandelingen. Bekijk voorbeelden van bereikte resultaten en bespreek je verwachting met verschillende behandelaars. De haargroei na een haartransplantatie is blijvend, al kan met het voorbijgaan van de jaren je haar wel dunner worden. Vergelijk de kosten en behandelmogelijkheden met elkaar en bepaal welke haarkliniek het beste bij je past. Kennismaken met een haarkliniek en specialist doe je tijdens een consult. Dit eerste consult is bij de meeste haarklinieken gratis. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die Hair Science Institute je te bieden heeft? Neem telefonisch contact op met +31 (0)43 601 8101 en maak een afspraak voor een adviesgesprek.