Skip to content Skip to footer
Kennisbank

Haaruitval

Delen op Social Media:

Wil je haaruitval tegengaan? Je bent niet de enige die wil weten hoe je het beste haaruitval tegen kunt gaan. Veel mensen hebben last van haarverlies en zoeken naar een oplossing. Het is goed om te weten dat er verschillende oplossingen zijn om haaruitval tegen te gaan en te verminderen. Haaruitval tegengaan is mogelijk als je de oorzaak kent. Met een goed behandelplan zie je na een aantal weken tot maanden hoe het haarverlies afneemt en hoe het haar er gezonder uit gaat zien.

Samen haaruitval tegengaan

Ga bij de eerste tekenen van haaruitval naar een huisarts. Het starten van een behandeling bij haarverlies in een vroeg stadium helpt bij het minimaliseren van het algehele haarverlies. Tijdige behandeling vergroot de kans op succes. Haarverlies is soms overweldigend. Daarom is het noodzakelijk om de oorzaak te laten onderzoeken. Samen met een arts stel je een behandelplan samen en krijg je advies om haaruitval succesvol tegen te gaan. Er zijn verschillende opties om haarverlies tegen te gaan. Praat met een arts en zie welke methode je het beste kunt toepassen.

Haargroeimiddelen op recept

Minoxidil en finasteride zijn goedgekeurde en wetenschappelijk bewezen medicijnen om haarverlies te verminderen. Finasteride remt door de invloed van dihydrotestosteron, DHT, af te remmen. Minoxidil verhoogt de opname van voedingsstoffen door de haarzakjes. Beide behandelingen hebben een risico op bijwerkingen. Minoxidil bevat een risico op huidirritaties en allergische reacties. De gemelde bijwerkingen van Finasteride zijn heftiger. Onder andere erectiestoornissen, een verminderd libido en borstvorming bij mannen doen zich nu en dan voor. Nadeel van deze middelen is dat je ze bij erfelijke haaruitval moet blijven gebruiken. Zodra je stopt het middel te gebruiken, zal het haarverlies doorzetten.

Verander van shampoo

Er zijn aanwijzingen dat shampoos en conditioners, maar ook stylingproducten met agressieve ingrediënten kunnen bijdragen aan haaruitval. De chemicaliën die in de producten zitten, blijven op de hoofdhuid achter en verstoppen de hoofdhuid. Vermijd overmatig gebruik van haargels en probeer meer natuurlijke stylingproducten. Vraag eventueel advies aan je kapper over welke haarverzorgings- en stylingproducten je veilig gebruikt, zonder jezelf zorgen te maken over de chemische of synthetische samenstelling.

Vermijd warme douches

Te warme douches beschadigen je hoofdhuid, omdat de essentiële oliën door het warme water verloren gaan. Dit leidt tot uitdroging van de hoofdhuid en beschadiging van het haar. De hoofdhuid is vatbaar voor ontstekingen en infecties. Hoewel er geen direct bewijs is dat het gebruik van te warm water tot haarverlies leidt, wordt aangenomen dat ontstekingen van de hoofdhuid wel kunnen leiden tot haarverlies en problemen met de haargroei.

Verdiep je in een laserhelm

Het gebruik van een laserhelm of laserkam is een regelmatig toegepaste behandeling bij haaruitval. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met alopecia androgenetica in sommige situaties een afname zien van het haarverlies bij het gebruik van een laserhelm. Je ziet de resultaten nooit direct. De exacte manier waarop de laser werkt, is niet helemaal duidelijk. Onderzoekers gaan ervan uit dat de lasers een antioxiderend effect hebben op de haarzakjes en de haargroei op deze manier stimuleren.

DHT-remmende shampoo

Erfelijke haaruitval is het gevolg van overgevoeligheid voor het DHT-hormoon. DHT verzwakt de haarzakjes en is een van de belangrijkste boosdoeners bij haaruitval. Er zijn shampoos verkrijgbaar die helpen om het effect van DHT af te remmen. Zoek naar een shampoo met 1-2% ketoconazol. Ketoconazol blokkeert gedeeltelijk de omzetting van testosteron naar DHT, waardoor het haarverlies afneemt.

Probeer hoofdhuidmassage

Het masseren van de hoofdhuid heeft het potentieel om haardichtheid te verhogen. De massage zorgt voor een verbetering van de bloedcirculatie, waardoor de gezondheid van zowel je hoofdhuid als de haargroei verbetert. Regelmatige hoofdhuidmassages helpen je te ontspannen en verlagen het stressniveau. Stress staat in verband met haaruitval. De hoofdhuidmassage doe je zelf door met je vingertoppen masserende bewegingen op de hoofdhuid te maken.

Overweeg een haartransplantatie

Met erfelijke haaruitval is een haartransplantatie doorgaans de beste keuze. Vooral mensen met gematigd haarverlies en voldoende donormateriaal zijn geschikte kandidaten voor deze chirurgische ingreep. Het transplantatieproces omvat het verwijderen van haarzakjes uit het donorgebied dat zich aan de achter- en zijkanten van het hoofd bevindt en deze in de uitgedunde plaatsen te implanteren. Er zijn verschillende haartransplantatie technieken, waaronder de moderne HaarStamcel Transplantatie, of HST-methode. Een haarimplantatie bereidt je voor, waarbij je onderzoek doet naar de haarklinieken en artsen die de behandeling aanbieden. De kosten variëren, waarbij je de diverse voor- en nadelen tegen elkaar afweegt.

Doe rustig aan

Welke methode je ook kiest om haaruitval tegen te gaan. Het algemene advies luidt om te ontspannen en de mate van stress te beperken. Stress zorgt ervoor dat je haar sneller kan uitvallen. Hoe je de stress minimaliseert is aan jezelf. Kies ervoor om regelmatig te bewegen, eet gezond en drink voldoende water. Stop met roken en beperk het gebruik van alcohol. Neem tijd voor jezelf, lees een goed boek, maak een ontspannende wandeling of zoek een hobby waarbij je niet aan de dagelijkse ‘sleur’ denkt. Het zijn soms kleine dingen die je helpen met ontspannen of die je aandacht van de gang van alledag afleiden. Doe iets waar je jezelf prettig bij voelt. Stress verminderen is niet alleen van invloed op je haargroei, het is ook van invloed op je bloeddruk en gemoedstoestand.

Meer over dit thema

Ontdek jouw mogelijkheden

Voor veel vormen van kaalheid biedt een HaarStamcel Transplantatie een oplossing, met een mooi, natuurlijk resultaat.

Wil jij weten of een HST iets voor jou is?

Voor veel vormen van kaalheid biedt een HaarStamcel Transplantatie (HST) een oplossing, met een mooi, natuurlijk resultaat. Tijdens een gratis, vrijblijvend consult gaat de arts uitgebreid in op jouw persoonlijke situatie en mogelijkheden. Op basis hiervan krijg je een individueel behandelplan en een heldere prijsopgave.