Skip to content Skip to footer
Kennisbank

Haargroei stimuleren

Delen op Social Media:

Haargroei stimuleren

Wil je je haargroei stimuleren of zoek je manieren om je haargroei te verbeteren? Het vinden van enkele losse haren op je kussen of in het doucheputje is normaal. Maar als je haar er steeds dunner uitziet en je meer dan een paar haren vindt, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om meer haar te laten groeien. Er zijn verschillende producten en oplossingen waarvan de werking bewezen is. Die geven soms goede resultaten, die meestal binnen een paar maanden zichtbaar zijn. Het stimuleren van je haargroei bespreek je in matige tot ernstige gevallen ook met je huisarts of dermatoloog.

Haargroei stimuleren, hoe doe je dat?

Als je last hebt van haarverlies, dan is het onderzoeken en vaststellen van de oorzaak de eerste stap in het voorkomen van meer haaruitval. De oorzaak kan erfelijke haarverlies zijn, maar je kunt ook plotseling last krijgen van haarverlies door stress of een traumatische gebeurtenis. Erfelijke haaruitval – alopecia androgenetica – is in een vroeg stadium af te remmen door het gebruik van een haargroeimiddel. Goedgekeurde middelen zijn Dutasteride, Finasteride, Minoxidil en de Diane-35 pil. De samenstelling van deze geneesmiddelen remt het mannelijke hormoon dihydrotestosteron dat de haarzakjes aantast. Onderzoek heeft aangetoond dat de goedgekeurde middelen bij regelmatig gebruik effectief zijn bij het stimuleren van de haargroei. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om je haargroei te stimuleren.

Gebruik van haargroeishampoo

Als je zoekt naar een vrij verkrijgbaar product om de haargroei te verbeteren, is een groeibevorderende shampoo iets dat misschien bij je past. Van sommige actieve ingrediënten in shampoo is bekend dat ze een positieve invloed kunnen hebben op haargroei. Onder andere biotine, cafeïne, ketoconazol, niacine, zinkpyrithion, rozemarijnolie, salicylzuur, zaagpalm en andere vitamines, mineralen en plantenextracten zijn goed voor zowel haar als hoofdhuid. Wel is het zo dat wetenschappelijk bewijs voor ‘haargroeishampoos’ in veel gevallen ontbreekt. En hoewel de ingrediënten positief te boek staan, is de werking en het resultaat bij iedereen anders.

Vitamines en mineralen

Een andere manier om je haargroei te stimuleren, is door gezonde voeding. Talloze vitamines en mineralen spelen een rol bij het groeien en onderhouden van je haar en hoofdhuid. Hierbij denk je onder meer aan vitamine A, B-complex, C, D, E, biotine, ijzer, selenium en zink. Vitamines en mineralen voorkomen erfelijke kaalheid helaas niet, maar dragen wel bij aan het haargroeivermogen. Bij een gevarieerd voedingspatroon krijg je dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen. Je haargroei heeft vooral baat bij eieren, bonen, avocado, spinazie, rund- en lamsvlees, vette vis, zoete aardappelen, zaden, noten, bessen, groente en fruit. Een andere optie is het gebruik van een voedingssupplement dat is samengesteld voor optimale haargroei.

Verminder stress, neem tijd om te ontspannen

Wist je dat stress extra haarverlies kan veroorzaken? Zoek naar manieren die je helpen stress te verminderen. Dit kan lichaamsbeweging zijn, maar ook regelmatige massages, meditatie of ademhalingsoefeningen helpen je stressniveau te verlagen. Het verminderen van stress voorkomt verder haarverlies en maakt je hoofdhuid gezonder. Te weinig slaap speelt een grote rol bij het ontstaan van stress. Probeer elke nacht 7 tot 8 uur te slapen. Wanneer je echt moeite hebt om de oorzaak van stress onder ogen te zien of met angsten in je leven om te gaan, helpt het soms om te praten met een professional. Vertel wat je dwars zit. Je zult zien dat het oplucht, waardoor je stressniveau daalt.

Pas je levensstijl aan

Niet alleen je haar groeit het beste bij een gezonde levensstijl, ook je huid en nagels profiteren daarvan. Simpele, eenvoudige dingen zoals dagelijks stoom afblazen door te bewegen of gewoon te ontspannen helpt bij het voorkomen van telogeen effluvium, plotseling haarverlies. Onderzoek heeft het verband tussen roken en haaruitval aangetoond. Rook je? Probeer te stoppen. Hiermee doe je niet alleen je haargroei een plezier, maar je algehele gezondheid verbetert als je niet meer rookt.

PRP-behandeling tegen haaruitval

PRP, bloedplaatjesrijke plasmatherapie, is een behandeling waarbij artsen je eigen bloedplasma gebruiken om de haargroei te stimuleren. Artsen injecteren het plasma in je hoofdhuid en verbeteren op deze manier de toevoer van voedingsstoffen wat de haargroei stimuleert. Het is geen ingrijpende behandeling en veel mensen merken na enige tijd verbetering van de haargroei op. Nadeel is wel dat de werking kortdurend is en je dus (kostbare) behandelingen regelmatig zult moeten herhalen.

Haartransplantatie

De haargroei stimuleren is positief, maar als je last hebt van matige of ernstige haaruitval is het niet waarschijnlijk dat je voldoende resultaat bereikt met een haargroeimiddel of het aanpassen van je dagelijkse voedingsgewoonte. Het is niet nodig om bij de pakken neer te zitten. Je kunt een haartransplantatie overwegen. Deze chirurgische ingreep is geschikt voor de behandeling van erfelijke kaalheid en bestaat uit het verplaatsen van haarzakjes uit gezonde gebieden naar probleemgebieden. Een haartransplantatie verbetert de haargroei en geeft je haar een gezondere uitstraling. De resultaten zijn in de meeste gevallen indrukwekkend en bovendien blijvend. Het nadeel is dat een haartransplantatie geen goedkope ingreep is en gepaard gaat met een prijskaartje van duizenden euro’s. Online zijn er diverse mogelijkheden om haarklinieken en resultaten met elkaar te vergelijken. Je krijgt zo inzicht in de voor- en nadelen van een haartransplantatie ten opzichte van niet-chirurgische behandeltechnieken.

Veelgestelde vragen over het stimuleren van haargroei

  1. Hoe kan ik haargroei stimuleren? Er is geen of onvoldoende wetenschappelijk bewijs om een toename van haargroei te bevestigen of ondersteunen door het gebruik van bijvoorbeeld haargroeimiddelen. Hoofdhuidmassages verbeteren de doorbloeding, waardoor de haarzakjes beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Zowel manuele massages als het gebruik van een hoofdhuidmassageapparaat helpen bij het stimuleren van de bloedsomloop en indirect ook de haargroei.

  2. Hoelang duurt het om de haargroei te stimuleren? Bij het gebruik van een haargroeimiddel duurt het enkele maanden voordat je verbetering opmerkt. Het stimuleren en/of verbeteren van de haargroei is een langdurig proces, waarbij je niet direct resultaat ziet.

  3. Is hoofdhuidmassageapparatuur slecht voor mijn haargroei? Massageapparaten laten je haar niet fysiek sneller of langer groeien. Wel maken ze de hoofdhuid gezonder door het verwijderen van bijvoorbeeld overtollige huidolie en eventueel achtergebleven restjes shampoo, conditioner en haarstylingproducten.

  4. Stimuleer ik de haargroei door aan mijn hoofdhuid te krabben? Een jeukende hoofdhuid is geen teken van haargroei. Jeuk is dikwijls onschuldig, maar het kan ook een teken van iets anders zijn. Regelmatige jeuk op de hoofdhuid heeft een negatieve invloed op de haargroei. Als de jeuk langere tijd aanhoudt, is het goed om de oorzaak te laten onderzoeken. Een (huis)arts schrijft indien nodig medicatie voor om de oorzaak aan te pakken.

  5. Hoe kan ik slapende haarzakjes activeren? Een van de bekendste middelen om haarverlies te verminderen, haargroei te stimuleren en slapende haarzakjes te activeren is Minoxidil. Dit is een lotion die je dagelijks op de hoofdhuid aanbrengt. Je moet dit middel blijven gebruiken om de resultaten te behouden.

  6. Hoe behandel ik dunner wordend haar? Het omkeren van haarverlies is in sommige gevallen mogelijk. Dit hangt namelijk af van de oorzaak. Als je een vitaminetekort hebt of een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, dan zijn andere behandelingen nodig dan bij erfelijke haaruitval. Voor een succesvolle behandeling is eerst onderzoek naar de oorzaak van haarverlies nodig. Als blijkt dat bijvoorbeeld je ijzerwaarde te laag is, dan zal de arts je ijzerpillen voorschrijven, terwijl bij erfelijke kaalheid behandeling met een haargroeimiddel of een haartransplantatie uitkomst biedt.

  7. Werkt haarolie echt bij het stimuleren van de haargroei? Het gebruik van natuurlijke haaroliën is soms effectief bij droog, broos haar. De olie voorkomt dat het haar uitdroogt, waardoor de glans beter behouden blijft. De olie helpt de haarwortel te versterken, dit is vooral het geval bij droog en pluizig haar. Laat de olie een nacht in het haar trekken. De volgende ochtend spoel je het haar zorgvuldig uit en was je het met een mild, reinigende shampoo.

  8. Kunnen haarzakjes verstopt raken? Haarzakjes op het hoofd kunnen ´verstopt´ raken. Dikwijls merk je eerst puistjes op, op plaatsen waar je normaal geen puistjes hebt. Na verloop van tijd worden ze pijnlijk, raken ze soms geïnfecteerd en ontstaan littekens.

  9. Verlies ik meer haar als ik het minder vaak was? Mensen met dunner of korter haar lijken minder haarverlies te hebben. Als je je haar alleen maar een of twee keer per week wast zie je, onder meer door de ophoping van talg, olie en vetten, méér haaruitval bij het wassen.

Meer over dit thema

Ontdek jouw mogelijkheden

Voor veel vormen van kaalheid biedt een HaarStamcel Transplantatie een oplossing, met een mooi, natuurlijk resultaat.

Wil jij weten of een HST iets voor jou is?

Voor veel vormen van kaalheid biedt een HaarStamcel Transplantatie (HST) een oplossing, met een mooi, natuurlijk resultaat. Tijdens een gratis, vrijblijvend consult gaat de arts uitgebreid in op jouw persoonlijke situatie en mogelijkheden. Op basis hiervan krijg je een individueel behandelplan en een heldere prijsopgave.