Hair Science Clinic - haartransplantatie met het meest natuurlijke resultaat
Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen kan allerlei oorzaken hebben. In sommige gevallen speelt erfelijkheid een rol. Maar het zijn vooral hormonen die bij vrouwen zorgen voor verstoringen van het haargroeiproces.

Oorzaken

Niemand vindt het leuk om veel haar te verliezen of zelfs kaal te worden. Zeker vrouwen niet. Voor de meeste vrouwen betekent een mooie, volle haardos veel meer dan een cosmetisch gegeven.

Ze voelen zich meer vrouw, stralen zelfvertrouwen uit en voelen zich zelfverzekerder. Helaas krijgt toch de helft van de vrouwen ooit te maken met ernstig haaruitval.

De meest voorkomende oorzaken zijn haar- of andere ziekten, hormonen, het gebruik van medicatie of stress.

 

Stress; veroorzaker van haaruitval bij vrouwen

Hoe werkt de haargroeicyclus?

Haar groeit volgens een cyclus die bestaat uit drie fases. Elke haarfollikel kent een periode van groei, overgang en rust. De eerste fase is de anagene groeifase, waarbij het haar ongeveer 3-5 jaar groeit. Daarna volgt de katogene fase: een overgangsfase van groei naar rust. Tot slot de telogene fase, waarbij het haar na circa vier maanden uitvalt.

 

 

Dan herhaalt de cyclus zich: nieuw haar wordt aangemaakt. Gemiddeld bevindt 85% van het haar zich in de groeifase. De overige haren vallen uit na een periode van overgang en rust.

Erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval, ook wel alopecia androgenetica, is géén haarziekte. Het is een natuurlijk lichaamsproces dat beïnvloed wordt door erfelijke factoren en hormonen. Tijdens de overgang hebben de meeste vrouwen hier last van. De oestrogeenproductie loopt dan sterk terug. Veroorzaker is het mannelijke hormoon dihydrotestosteron (DHT) dat het haargroeiproces ontregelt.

 

Het hormoon dihydrotestosteron (DHT)

 

De groeifase van de haren verkort van 3 -5 jaar naar slechts enkele maanden. Het nieuwe haar dat na de groeifase groeit, wordt steeds dunner. Totdat het haarzakje afsterft en er geen haar meer terugkomt.

 

Gevolg is het dunner worden van de haardos boven op het hoofd, verspreid over de gehele haaroppervlakte. Dit leidt tot blijvende kaalheid.

Gemiddeld gebeurt dit bij 1 op de 3 vrouwen boven de zeventig jaar. Komt het voor in je familie, dan is de kans groter dat je zelf ook te maken krijgt met erfelijke kaalheid.

Telogeen haarverlies

Het vrouwelijk lichaam reageert heel gevoelig op stress of veranderingen in de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap. Dit heeft invloed op het haargroeiproces en kan telogeen haarverlies veroorzaken.

Telogeen haarverlies wordt ook wel telogeen effluvium genoemd. Dit is acute en overmatige haaruitval van de gehele haardos. Het gebeurt plotseling en is meteen te zien.

Bij telogeen haarverlies begint de katogene fase veel eerder dan normaal. De haren vallen na vier maanden tegelijk uit. Stress is vaak een oorzaak, maar het komt ook voor bij zwangerschap en bevalling, een dieet, na een operatie of bij een ziekte.

 

chronisch telogeen haarverlies

 

 Telogeen haarverlies kan ook langzaam beginnen en langer dan zes maanden aanhouden. We spreken dan van chronisch telogeen haarverlies. Dit is vaak het gevolg van een schildklierafwijking, medicijngebruik of bloedarmoede. Stress kan ook hier een rol spelen.

In de meeste gevallen is er sprake van spontaan herstel nadat de onderliggende oorzaak aangepakt is.

Haartransplantatie vrouwen

Goed om te weten is dat er in veel gevallen van haaruitval bij vrouwen wel degelijk iets aan te doen is. Een goede diagnose is erg belangrijk voor de keuze van de behandeling en het uiteindelijke resultaat.

HSI logo orange

 

Bij Hair Science Institute werden al vele duizenden vrouwen behandeld met de gepatenteerde HaarStamcel Transplantatie-techniek. Je bent dus bij ons in vertrouwde handen.

Laat je altijd deskundig adviseren, bijvoorbeeld tijdens een persoonlijk consult met een van onze artsen. Daarna weet je precies welke mogelijkheden er voor jou zijn.