Haaruitval bij vrouwen
13 juli 2018

Haaruitval bij vrouwen

Uiteindelijk zijn hormonen altijd de grootste boosdoener

 

Haaruitval bij vrouwen kan allerlei oorzaken hebben. In sommige gevallen speelt erfelijkheid een rol. Maar het zijn vooral de hormonen die bij vrouwen zorgen voor veel onrust en verstoringen. In dit blog schrijven we over de verschillende oorzaken, leggen we u uit hoe de haargroei cyclus werkt, zoomen we dieper in op erfelijke haaruitval en telogeen haarverlies. Als laatste vertellen we u wat een geschikte oplossing kan zijn voor veel vrouwen met deze problemen.

Oorzaken haaruitval

Niemand vindt het leuk om veel haar te verliezen of zelfs kaal te worden. Zeker vrouwen niet. Voor de meeste vrouwen betekent een mooie, volle haardos veel meer dan een cosmetisch gegeven. Ze voelen zich meer vrouw, stralen zelfvertrouwen uit en voelen zich zelfverzekerder. Helaas krijgt toch de helft van de vrouwen ooit te maken met ernstig haaruitval. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 

  • Haaruitval veroorzaakt door haarziekten
  • Haaruitval veroorzaakt door andere ziekten
  • Haaruitval veroorzaakt door hormonen
  • Haaruitval veroorzaakt door medicijnen
  • Haaruitval veroorzaakt door stress

Hoe werkt de haargroei cyclus?

Het haar groeit volgens een cyclus die bestaat uit 3 fases. Elke haarfollikel kent een periode van groei, overgang en rust:

 

  • Anagene groeifase, waarbij het haar ongeveer 3 tot 5 jaar groeit
  • Katogene fase, een overgangsfase van groei naar rust
  • Telogene fase, na plus minus 4 maanden valt het haar uit

 

Het nieuwe haar wordt aangemaakt en de cyclus herhaalt zich. Minimaal 85% van het haar blijft in de groeifase. De overige haren vallen uit na een periode van overgang en rust.

Erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval, ook wel alopecia androgenetica, is géén haarziekte. Het is een natuurlijk lichaamsproces dat beïnvloed wordt door erfelijke factoren en hormonen. Tijdens de overgang hebben de meeste vrouwen hier last van. De oestrogeenproductie loopt dan sterk terug. Veroorzaker is het mannelijke hormoon ‘dihydrotestosteron’ (DHT) dat het haargroeiproces ontregeld.

 

De groeifase van de haren verkort van 3 tot 5 jaar naar slechts enkele maanden. Het nieuwe haar dat na de groeifase groeit, wordt steeds dunner totdat het haarzakje afsterft en er geen haar meer terugkomt. Gevolg is het dunner worden van de haardos boven op het hoofd, verspreid over de gehele haaroppervlakte. Dit leidt tot blijvende kaalheid. Gemiddeld gebeurt dit bij 1 op de 3 vrouwen van boven de 70 jaar. Komt het voor in uw familie, dan is de kans groot dat u dit zelf ook sneller ontwikkelt. Gelukkig biedt Hair Science Institute geschikte oplossingen voor vrouwen met deze problemen.

Telogeen haarverlies

Het vrouwelijk lichaam reageert heel gevoelig op stress of veranderingen in de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap. Dat werkt hetzelfde bij haren. Bij telogeen haarverlies begint de katogene fase veel eerder dan normaal. De haren vallen na 4 maanden tegelijk uit. Stress is hier meestal de veroorzaker van.

 

Telogeen haarverlies wordt ook wel telogeen effluvium genoemd. Dit is acute en overmatige haaruitval van de gehele haardos. Het gebeurt plots en is meteen te zien. Soms komt het voor bij een bevalling, een dieet, na een operatie of bij een ernstige ziekte. Echter, kan het ook langzaam beginnen en langer dan 6 maanden aanhouden. We spreken dan van chronisch telogeen haarverlies. Dit komt vaak door schildklierafwijkingen, medicijnen of bloedarmoede. Psychische stress kan ook een rol spelen. In de meeste gevallen is er sprake van spontaan herstel nadat de stressfactor weg is.

Haartransplantatie vrouwen

Fijn om te weten is dat er in veel gevallen van haaruitval bij vrouwen wel degelijk iets aan te doen is. Een goede diagnose is erg belangrijk voor de keuze van de behandeling en het uiteindelijke resultaat. Laat u daarom deskundig adviseren tijdens een persoonlijk consult met onze arts om te kijken welke mogelijkheden er voor u zijn. Bij Hair Science Institute worden veel vrouwen geholpen doordat wij deze expertise in huis hebben. Als u meer wil weten over een haartransplantatie bij vrouwen, kijk dan hier.