10 feiten over haaruitval bij vrouwen

10 feiten over haaruitval bij vrouwen

1. Het komt veel voor

Haaruitval en kaalheid bij vrouwen is zeker geen klein probleem. Maar liefst veertig procent van alle vrouwen krijgt op enig moment te maken met erfelijke kaalheid. Vijftien procent van de vrouwen zelfs al vóór de menopauze, soms al op heel jonge leeftijd. Daarnaast zijn er veel vrouwen die last hebben van (tijdelijke) haaruitval door stress, ijzertekort of na een zwangerschap. Nog eens twee procent van de vrouwen heeft de haarziekte alopecia areata, waardoor kale plekken ontstaan.

Haaruitval bij vrouwen: niet meteen reden tot paniek
10 feiten over haaruitval bij vrouwen

2. Het kan veel oorzaken hebben

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor haaruitval bij vrouwen. Meestal is er een aanwijsbare oorzaak voor het niet teruggroeien van het haar. Zo speelt leeftijd een rol, maar ook hormonen, ziekte en medicijngebruik. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen zijn erfelijke kaalheid, haarziektes, hormonen, stress en medicatie.

10 feiten over haaruitval bij vrouwen Hair Science Clinic
10 feiten over haaruitval bij vrouwen

3. Erfelijkheid is de meest voorkomende oorzaak van kaalheid bij vrouwen

Erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica) is zowel bij mannen als bij vrouwen de meest voorkomende oorzaak voor haarverlies en kaalheid. Erfelijke kaalheid is geen haarziekte, maar een natuurlijk lichaamsproces dat ontstaat onder invloed van erfelijke factoren en hormonen. 

‘Mannelijke’ kaalheid

Bij vrouwen ontstaat deze vorm van kaalheid meestal in de overgang wanneer de oestrogeenproductie terugloopt. Het haargroeiproces raakt ontregeld met als gevolg het dunner worden van de haardos. Alopecia androgenetica noemt men ook wel  ‘mannelijke kaalheid’. Verwarrend, want ook vrouwen hebben hier dus mee te maken.

 

Haaruitval bij vrouwen: niet meteen reden tot paniek
10 feiten over haaruitval bij vrouwen

4. Erfelijke kaalheid verloopt anders bij vrouwen dan bij mannen

Erfelijke kaalheid bij vrouwen heeft een andere vorm dan bij mannen. Bij vrouwen vindt het kaal worden gelijkmatig plaats, verspreid over de haaroppervlakte. Het haar wordt vanaf de kruin over de hele hoofdhuid stukken dunner. Uiteindelijk leidt dit tot blijvende kaalheid.

 

Erfelijke alopecia bij vrouwen

 

Haaruitval laten onderzoeken

Erfelijke alopecia bij mannen

10 feiten over haaruitval bij vrouwen

5. Hormonen spelen vaak een rol

Verschillende interne processen hebben invloed op de conditie van het haar. In de vrouwelijke hormoonhuishouding beïnvloeden vooral twee hormonen de haarconditie: oestradiol en progesteron. Fases die zorgen voor hormonale schommelingen in het vrouwenlichaam, zoals zwangerschap en menopauze, hebben invloed op de haarconditie. Dat betekent: ze kunnen zorgen voor haarverlies.

Lezen: de invloed van hormonen bij vrouwelijke haaruitval

10 feiten over haaruitval bij vrouwen

6. Er zijn meerdere haarziektes die haarverlies bij vrouwen kunnen veroorzaken

Kaalheid bestaat in verschillende vormen en het proces verloopt bij iedereen anders. Plotseling haarverlies, kale plekken op het lichaam, hele plukken haar die uitvallen of juist geleidelijk haarverlies. Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaken van kaalheid. In sommige gevallen komt de haargroei weer terug, in andere situaties breidt het alleen maar verder uit. Sommige vormen van kaalheid zijn erfelijk, maar de invloed van erfelijkheid is lang niet altijd duidelijk. Haarverlies kan ook veroorzaakt worden door een haarziekte.

Pleksgewijze kaalheid

Als haarverlies plotseling of plaatselijk plaatsvindt, is meestal sprake van de haarziekte alopecia areata (letterlijk: pleksgewijze kaalheid). Dit is een ziekte van de haarwortels waarbij de aangetaste plekken rond of ovaal zijn. Vrijwel alle haren vallen op die plekken uit, terwijl de huid eromheen wel normale haren bevat.

Alopecia areata begint meestal met kale plekken op het hoofd en kan zich uitbreiden over de rest van het hoofd en lichaam, zoals wenkbrauwen en oksels.

Alopecia totalis

Wanneer volledige uitval van het haar op de hoofdhuid, wenkbrauwen, wimpers en baard plaatsvindt,  spreken we over alopecia totalis. Dit is een vergevorderde vorm van alopecia areata. Als naast volledige haaruitval op het hoofd ook het haar op andere plekken van het lichaam wordt aangetast, zoals aan de benen en oksels, dan hebben we het over alopecia universalis.

Tijdelijk haarverlies

Alopecia diffusa is overmatige haaruitval dat uit het niets ontstaat waarbij sprake is van tijdelijk haarverlies. Deze vorm van haaruitval vindt, in tegenstelling tot alopecia areata, plaats over de hele hoofdhuid. Vaak is dit een gevolg van een ander probleem, bijvoorbeeld een ziekte. Mensen die kampen met een ziekte zijn doorgaans op de hoogte van het feit dat hun medicatie haaruitval kan veroorzaken, bijvoorbeeld geneesmiddelen tegen kanker.

Overige aandoeningen

Verder kan de haaruitval het gevolg zijn van een stofwisselingsstoornis, ijzergebrek of zwangerschap. In sommige situaties wordt haarverlies versterkt door een stoornis in het afweersysteem. Schildklierafwijkingen, vitiligo of vormen van bloedarmoede zijn aandoeningen die dit soort stoornissen kunnen veroorzaken. Spanning en stress kunnen ook bijdragen aan haarverlies, maar zijn doorgaans niet de directe oorzaak.

10 feiten over haaruitval bij vrouwen

7. Een HaarStamcel Transplantatie wordt bij vrouwen anders uitgevoerd dan bij mannen

We zagen al dat haaruitval veel verschillende oorzaken kan hebben. Het stellen van de juiste diagnose is van groot belang. Het is het startpunt voor elke behandeling en de enige manier om optimaal resultaat te behalen. In veel gevallen – met name bij erfelijke kaalheid – kan een HaarStamcel Transplantatie (HST) een blijvende oplossing bieden voor het haarprobleem.

Onzichtbaar behandeld

Een HST-behandeling wordt bij vrouwen anders uitgevoerd dan bij mannen: in plaats van het het volledig kaalscheren van het hoofd (zoals dat bij mannen gebeurt), wordt bij vrouwen een klein stukje van de hoofdhuid geschoren om donorhaartjes te ‘oogsten’. Met andere woorden: voor deze haartransplantatie hoeft niet al het haar gemillimeterd te worden. Na afloop van de behandeling valt het omliggende haar hier overheen. Hierdoor is de behandeling vrijwel onzichtbaar.

10 feiten over haaruitval bij vrouwen

8. Ook wenkbrauwtransplantatie is mogelijk met HST

Bij HST is slechts een deel van een haarfollikel (graft) – en niet het hele haarzakje – nodig om één of meerdere nieuwe haren te vormen. De techniek is dus zeer verfijnd en geschikt voor delicate toepassingen zoals wenkbrauwreconstructie. HST biedt hiervoor een definitieve oplossing, met mooi en natuurlijk resultaat.

Juiste vorm & groeirichting

Bij het reconstrueren van de wenkbrauwen is het erg belangrijk dat de haren in de juiste vorm en haargroeirichting geïmplanteerd worden. Onze artsen zijn gespecialiseerd om wenkbrauwen de gewenste en meest natuurlijke vorm te geven. In samenwerking met visagist en haarstylist Mari van de Ven worden onze artsen en technicians jaarlijks ‘bijgeschoold’ op het gebied van de laatste trends en technieken van wenkbrauwstyling, voor het maken van de perfecte wenkbrauw.

 

Veilig en betrouwbaar

HST is een veilige medisch-cosmetische ingreep waarbij je vrijwel geen ongemak ervaart. De behandeling wordt met plaatselijke verdoving uitgevoerd. Je voelt hierdoor niets tijdens de ingreep. Direct erna kun je de kliniek zelfstandig verlaten. Door het gebruik van precisie-instrumenten is weinig hersteltijd nodig en genezen ontvangst- en donorgebied snel. De behandeling laat geen zichtbare littekens achter en de hoofdhuid herstelt snel.

Ervaringsdeskundige op het vlak van wenkbrauwtransplantatie is tv-presentatrice Bridget Maasland. Nadat zij in het verleden haar wenkbrauwen zowat kaal had geëpileerd, was ze jarenlang aangewezen op make-up voor het creëren van wenkbrauwen. Na haar HaarStamcel Transplantatie geniet Bridget weer van prachtige volle wenkbrauwen.

 

Voor de wenkbrauwtransplantatie

Na de wenkbrauwtransplantatie

9. Kaalheid bij vrouwen geeft grote psychologische stress

Er is geen onderdeel aan het lichaam dat het zelfbeeld van vrouwen zo beïnvloedt als hun haar. Daarom heeft haarverlies bij vrouwen grote impact op het zelfvertrouwen. Kaalheid bij vrouwen is (nog) niet geaccepteerd. Een kalende man kan bijvoorbeeld prima nieuwslezer zijn, een kalende vrouw niet.

Behoorlijk ingrijpend

Als je te maken krijgt met haarverlies – soms al op jonge leeftijd – dan is dat behoorlijk ingrijpend. Het kan grote psychische gevolgen hebben, zoals onzekerheid over het uiterlijk, moeilijkheden bij het leggen van sociale contacten of zelfs depressie. Kaalheid bij vrouwen geeft, meer nog dan bij mannen, grote psychologische stress.

Haaruitval bij vrouwen: niet meteen reden tot paniek
10 feiten over haaruitval bij vrouwen

10. Een haartransplantatie is een investering in jezelf

Kies je voor een haartransplantatie volgens de HST-methode bij Hair Science Clinic, dan kies je voor state of the art: een wetenschappelijk gefundeerde behandeling, optimale betrouwbaarheid en levenslang resultaat. Het aantal grafts dat getransplanteerd wordt, bepaalt grotendeels de kosten van je behandeling.

Vergoeding zorgverzekering

Als kaalheid een gevolg is van ziekte, ongeval of brandwonden, dan is (gedeeltelijke) vergoeding soms mogelijk in overleg met je zorgverzekeraar. Daarover kunnen we je uitgebreid informeren. Wat je situatie ook is: je krijgt van ons altijd een duidelijke prijsopgave vooraf, een 100% transparante calculatie. Een eerste afspraak is altijd gratis.