Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Waarom investeren in een haartransplantatie zo’n goed idee is

investeren in een haartransplantatie

Het blijkt uit alle onderzoek: een goede uitstraling en fysieke aantrekkingskracht dragen bij aan een gelukkig (liefdes)leven en een succesvolle carrière. “Een mooie volle haardos zorgt ervoor dat mannen en vrouwen zich beter voelen over zichzelf,” aldus dr. Coen Gho van Hair Science Clinic. “Mooi haar geeft zelfvertrouwen, waardoor je aantrekkelijker bent voor andere mensen. Investeren in een haartransplantatie is investeren in levenskwaliteit.”

Steeds normaler

Mocht het sleutelen aan je uiterlijk tot voor kort een taboe zijn, tegenwoordig ligt dat gelukkig anders. Een haartransplantatie is inmiddels een populaire, veel voorkomende cosmetische ingreep. Acteurs, topsporters, artiesten, politici en leden van koninklijke families zijn er steeds opener over. Door die openheid normaliseert het fenomeen haartransplantatie.

Psychische effecten van kaalheid

Psychische effecten van kaalheid? Ja, die zijn er. Als je te maken krijgt met alopecia (kaalheid), dan wordt je uiterlijk opeens bepaald door omstandigheden die je niet in de hand hebt. Als ervaring laat dat zich nauwelijks vergelijken: het is niet levensbedreigend en je bent niet ziek. Maar je uiterlijk verandert onvrijwillig en ingrijpend. En dat kan veel onzekerheid veroorzaken, vooral op jonge leeftijd.

Haar bepaalt je uiterlijk

Haar is een belangrijk onderdeel van ons uiterlijk en daarmee van onze identiteit. Al eeuwenlang is het symbool van kracht en gezondheid. Jonge en oudere mannen hebben daarom altijd al naar manieren gezocht om hun lokken te behouden. Al in 1550 v.C. wreven de oude Egyptenaren hun schedels in met nijlpaardvet in een poging het kaalheidsproces te stoppen. Anderhalf millennium later probeerde Julius Caesar z´n terugwijkende haarlijn al te verbergen met een toupet.

Haar is identiteit

Het is één van de eerste dingen waar mensen naar kijken, een afspiegeling van je innerlijk, een uiting van je persoonlijkheid. Je haardracht moet passen in je zelfbeeld. Mooi haar willen hebben gaat verder dan een stukje ijdelheid. Met onze haardracht drukken we eigenheid uit, onze identiteit.

Goed haar scoort beter

Het gaat nog een stukje verder: uit onderzoek blijkt dat mensen met mooi haar beter scoren in sociaalpsychologisch verband. Ze worden aardiger gevonden, eerder geholpen en jonger ingeschat. Het al dan hebben van haar telt dus mee in de sociale ranking. En dat is weer voor een groot deel gebaseerd op onze intuïtie: we gaan af op ons buikgevoel bij de beoordeling van iemands uiterlijk.

Haarproblemen zijn serieus

Het is dus niet vreemd dat mensen met een haarprobleem soms beschadigd raken in hun zelfvertrouwen. Het verlies van haar (kaalheid, alopecia) kan je identiteit flink aantasten. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Kleine stukjes identiteit

Je haar verliezen kan zelfs net zo ingrijpend zijn als het kwijtraken van je tanden of je vruchtbaarheid, zeggen sommige mensen die ervaring hebben met (vroegtijdige) kaalheid. In zijn autobiografie omschrijft toptenniser Andre Agassi het verlies van zijn weelderige blonde lokken als ´afscheid nemen van kleine stukjes van mijn identiteit´.

Vreselijk om kaal te worden

De Britse acteur James Nesbitt, bekend van onder meer Cold Feet, zei onlangs in een interview, op de vraag waarom hij veel geld aan een haartransplantatie had uitgegeven: ¨Het is vreselijk om kaal te worden. Iedereen die zegt dat dit niet zo is, liegt.¨

Cijfers over haaruitval

Erfelijke kaalheid, de belangrijkste oorzaak van kaalheid bij mannen, komt voor bij 50% van de Kaukasische mannen op vijftigjarige leeftijd. Bij Aziatische, Amerikaans-Indiaanse en Afrikaans-Amerikaanse mannen is de prevalentie lager. In Nederland krijgt naar schatting ruim 70% van de mannen op enig moment in hun leven te maken met erfelijke kaalheid.

Eén op drie krijgt ermee te maken

Een ander feit is dat één op de drie mannen tussen het 20e en 50e levensjaar te maken krijgt met beginnende kaalheid. Serieuze cijfers dus. Kaalheid is dus – ook qua aantallen – geen klein probleem.

Life changer

Het goede nieuws is: als jij niet kaal door het leven wilt, dan is daar in veel gevallen iets aan te doen. Het aanpakken van haaruitval, dunner wordend haar of kaalheid kan zelfs een echte life changer zijn. Mensen die zich soms jarenlang ongelukkig voelen over hun uiterlijk krijgen méér levensvreugde en nieuw zelfvertrouwen na een haartransplantatie.

Méér levenskwaliteit

Een haartransplantatie volgens de HST-methode biedt bij erfelijke kaalheid en veel andere vormen van kaalheid een definitieve oplossing. Of het nou gaat om dun haar of diepe inhammen, een kalende kruin of kale plekken in je baard.

Wat zeggen cliënten die behandeld zijn?

Voor het beoordelen van medische behandelingen als een haartransplantatie wordt de Patiënt Related Outcome (PRO) gehanteerd. Uit de PRO van mensen die een HaarStamcel Transplantatie (HST) hebben ondergaan, blijkt een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit na de behandeling. Ook blijkt die verbetering van levenskwaliteit – naast het bewezen cosmetische resultaat – een belangrijke overweging om een haartransplantatie te ondergaan.

Je bent het waard

Een haartransplantatie is een investering in jezelf, zodat je haar past bij je identiteit en jij je weer goed voelt over je uiterlijk. Gelukkig worden cosmetische ingrepen die je levenskwaliteit verbeteren steeds normaler. Denk jij over het ondergaan van een haartransplantatie? Een intake bij Hair Science Clinic is gratis en vrijblijvend.

Plaats een reactie